Muffinki pizzowe 254Ciekawe i bardzo smaczne muffinki o smaku pizzy. Ciasto drożdżowe i dowolne składniki - u mnie salami, pieczarki, papryka i ser żółty. Bardzo proste i nie wymagające dużego nakładu pracy. Świetne jako przekąska na ciepło np. na imprezę lub kolację lub na zimno - do zabrania do pracy, na spacer czy na wycieczkę. SKŁADNIKI: (na ok 18-20 szt) 5 dag drożdży
Kto ugości moich gości?
27. Placki cukiniowe (bezglutenowe) 257Dzień Dziecka! Z tej okazji, wraz z moim facetem chcieliśmy znów poczuć się jak dzieci, poszliśmy na ogromną pizzę, na lody.. Mało dietetycznie, mało zdrowo.. Raz na rok można pozwolić sobie na CHEAT DAY :) Chociaż przyznam szczerze, że mam niemałe wyrzuty sumienia przez ilość pochłoniętego jedzenia, ale czego się nie robi dla frajdy swojego mężczyzny! Dziś proponuję
Be Fit Be Strong
Recenzja książki Kuchnia włoska krok po kroku 191znajdziecie szukane przez was potrawy. Taka książka to idealny przewodnik, encyklopedia po kuchni włoskiej, z recepturami na najlepsze przepisy najpopularniejszych, włoskich dani takich jak: makarony, pizze, risotto czy tiramisu. Ja osobiście uwielbiam kuchnię włoską, a dzięki tej książce mogę poszerzyć swoją wiedzę, lepiej ją poznać, ucząc się przy tym wielu nowych tajników
Marta Gotuje
Paluchy francuskie z kaparami i serem 225pozostawiliśmy papier, wałek nie będzie przyklejał się do ciasta. Ściągamy papier i ciasto posypujemy czarnuszką. Ponownie wałkujemy, żeby ziarenka się przykleiły. Za pomocą nożyka do ciasta lub pizzy wycinamy paski. Przekładamy je na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, zachowując odstępy. Brzegi sklejamy za pomocą widelca. Paluchy pieczemy w 220°C ok. 20 min do zarumienia (czas pieczenia
Moniki Smakołyki
Babeczki serowe z kremem serowym i owocami 200smakowite propozycje potraw i czekam na nie z niecierpliwością. Zatem do dzieła, kochani! Na blogu dociekliwi znajdą kilka innych propozycji użycia serka Almette do potraw - między innymi przepis na Pizzę z kaniami , w którym małe kapelusiki grzybów nafaszerowałam właśnie serkiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza
Dekorowanie pierników? - nic prostszego! 335wasze pierniki miały ciekawe i różnorodne kształty. Można wycinać je foremkami lub zrobić samodzielne szablony z bloku technicznego i obrysowaywać je na cieście np. nożem do pizzy, w ten sposób możemy stworzyć pierniki o unikalnych wzorach lub zaoszczędzić na drogich foremkach. Ja nie mogłam znaleźć nigdzie wystarczająco dużej foremki w kształcie serca, więc sama stworzyłam szablon, a wycięte z niego
DefinicjaSmaku
Pierniki - serca w rozmiarze XL 288swoim rodzaju :) Czasem ciężko dostać tak duże foremki do pierniczków, ale i na to jest sposób wystarczy z papieru technicznego wyciąć szablon i następnie obrysować go np. nożem do pizzy. Efekt jest taki sam, jak przy metalowych/ plastikowych foremkac. Zatem do dzieła! :) SKŁADNIKI 3-4 szklanki maki pszennej 1 szklanka miodu 1/2 szklanki cukru muscovado ( może być również zwykły
DefinicjaSmaku
Domowe nachosy z papryką i kurkumą 223połączenia składników. Gdy ciasto troszkę przestygnie, zagniatamy gładkie elastyczne ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką pszenną i rozwałkowujemy ciasto jak najcieniej (1-2mm). Przy pomocy noża lub noża do pizzy wycinamy z ciasta paski, następnie dzielimy je na kwadraty i kwadraty dzielimy na trójkąty. Wycięte nachosy układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni
DefinicjaSmaku
Tosty zapiekane z salami, mozzarellą i pomidorem 310posypiemy całość ziołami i – co chyba najważniejsze – zapieczemy przez chwilę w piekarniku. A to już robi sporą różnicę. Jeśli miałbym powiedzieć co takie tosty przypinają smakiem, mógłbym rzec, że pizzę. Szalone porównanie? Może trochę, ale coś jest na rzeczy – chociażby ze względu na specyficzny smak lekko zapieczonej mozzarelli. Tak lub inaczej, otrzymujemy bardzo łatwą do przyrządzenia, nieźle wyglądającą i raczej
Kulinarna Pokusa
Przepis na… – Bruschetta Pizzaiola 389Bruschetta Pizzaiola to połączenie pizzy i bruschetty. Wspaniałe w smaku i łatwe w przyrządzeniu danie na antipasto wytwornej kolacji lub imprezową przekąskę. bagietka oliwa mozzarella pomidory koktajlowe bazylia oregano sól, pieprz Bagietkę kroimy na ok. 2 cm plastry. Smarujemy je z obu stron oliwą lub masłem. Podsmażamy na dużym ogniu, na płytkiej patelni. W rondlu mieszamy oliwę, mozzarellę, oregano
Bon Ton Italia
Kaszotto szparagowe 215roku bardzo polubiliśmy. Trzeba się więc nimi nacieszyć na zapas, na cały rok...Była już sałatka ze szparagami , było sushi ze szparagami , w planach mam jeszcze pizzę. A dziś szparagowe kaszotto-moje danie konkursowe, które przygotowałam na warsztatach "Lubię kaszę". Całe danie jest raczej lekkie, bardzo wiosenne, o delikatnym smaku i kremowej konsystencji. Robi się w mniej niż pół godziny
Zawsze głodna!
Rukola na tapecie 215jakiejś potrawie do której pasują idealnie. Tak było z kolendrą, bez której nie wyobrażam sobie tikka masali. I tak jest z rukolą, pokochaną po spotkaniu z pizzą z niebieskim serem pleśniowym i suszonymi pomidorami. Jej specyficzny aromat i ostry smak świetnie wzbogacają smak łagodnych potraw. A przy okazji można sobie podreperować zdrowie. Rukola zawiera znacznie więcej wapnia i żelaza
les mirabelles
Rogaliki bez cukru (bezlaktozowe) 148zawinąć w folię i umieścić w lodówce na co najmniej 30 minut. Po tym czasie podzielić ciasto na kilka części. Rozwałkować każdą część w kształt koła, podzielić jak pizzę (na 8 kawałków). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę i zawinąć w formę rogalika. Gotowe rogaliki ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem. Nie trzeba zostawiać
Mania Wypiekania
Rogaliki drożdżowe z marmoladą i kruszonką (wersja tradycyjna i bezlaktozowa) 167minut (przykryć ściereczką, a miskę postawić w ciepłym miejscu - np. przy piecu). Ciasto podzielić na części i każdą z nich rozwałkować w kształt koła. Pociąć na części (jak pizzę). Na brzeg każdego "trójkąta" nałożyć marmoladę, posmarować rozmąconym białkiem i zawinąć w rogalik. Rogaliki ułożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i posmarować z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posypać kruszonką. Dobrze
Mania Wypiekania