przepis na pizze - 4500 przepisów (strona:183/300)

Domowy ketchup 173

najlepszą jego zaletą jest to, że możemy go dostosować do własnych gustów. Ten ketchup jest idealny. Ma wspaniałą konsystencję, smak i kolor. Nadaje się też do smarowania pizzy, zamiast sosu pomidorowego :)  Nie będę ukrywać, że roboty z tym trochę jest, zwłaszcza takiej czasochłonnej typu przecieranie pomidorów przez sito, ale w tym roku uskuteczniłam ten krok - użyłam sokowirówki. Idealnie

Plate of Joy
Kulinarna podróż z hotelem Sheraton #BetterWhenShared - Kraków. Część 3 222

leżaków i innych letnich atrakcji. Bardzo klimatyczne, na luzie i z fajną atmosferą.  Piliśmy tam pyszną lemoniadę, ale prócz napoi Forum Przestrzenie oferuje też jedzenie - śniadania, lunch'e, pizze. W ciągu dnia idealne miejsce na relaks, a wieczorem na spotkania towarzyskie i imprezy. Z tego co zdążyliśmy się dowiedzieć w tym miejscu odbywają się również koncerty, więc dla każdego

Plate of Joy
Muffiny a'la pizza 142

Robi się je wyjątkowo szybko a efekt jest naprawdę świetny.  Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki przyprawy do pizzy 100 g tartej mozzarelli 500 g pieczarek 250ml mleka 2 jaja 100 g masła ketchup/ sos pomidorowy olej rzepakowy (do smażenia) Sposób przygotowania: Mąkę mieszamy z pozostałymi suchymi produktami. Pieczarki

Wielki apetyt
Rogaliki 147

czynność powtarzamy kilkukrotnie. Zostawiamy je 5 minut, żeby odpoczęło. Następnie rozwałkowujemy je bardzo cienko ( nieznacznie podsypując blat mąką) i wycinamy prostokąt. Z prostokąta wycinamy trójkąty ( przypominające kształtek klasyczny kawałek pizzy:) )i zwijamy od szerokiego boku aż do samego końca. Tak zwinięte rogale pieczemy ok. 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. A tu udało się uchwycić proceder przestępczy :)  Smacznego

Wielki apetyt
Rogaliki maślane 157

Pozostawić ponownie do wyrośnięcia, tym razem na 1 godzinę. Ciasto podzielić na 2 części i rozwałkować każdą z nich na koło o średnicy ok. 28 cm.  Podzielić jak pizzę na 8 części i zaczynając od podstawy zwijać ku środkowi. Rogale układać na papierze do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut. Z wierzchu posmarować je rozmąconym jajem

Wielki apetyt
Tarta ziemniaczana na kruchym spodzie 114

blogu znalazł się przepis. Polecam na obiad, na kolację i do zabrania w plener. Tarta jest pyszna i banalna w wykonaniu a moje dzieci stwierdziły, że smakuje jak pizza :) Składniki: na ciasto: 200g mąki 100g masła łyżeczka soli 3 łyżki wody nadzienie: 150g ziemniaków 150g boczku gotowanego, wędzonego 1 czerwona cebula 200ml śmietanki 30% jad skorpiona sól pieprz kolorowy mielony

Wielki apetyt
Muffiny inspirowane pizzą 156

więc uwierzcie ich przygotowanie jest naprawdę proste.  Składniki: 80 g masła 170 g mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 szklanki mleka 2 jaja sól przyprawa do pizzy szynka ser 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: Suche składniki wymieszaj z suchymi, mokre z mokrymi. Dodaj jedne do drugich. Nastepnie dodaj pokrojoną szynkę i ser. Przełóż masę do papilotek

Wielki apetyt
Słownik kulinarny: Pomidory cherry 144

pomidory: cherry, piccolo, sycylijskie piccolo, cherry gałązka, cherry sycylijskie, cherry śliwkowe, śliwkowe mini, cherry mix Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: sosów, sałatek, makaronów, zapiekanek, krewetek, zakąsek, ryb, pizzy, kanapek, mięs i marynat Źródło: MAKRO Cash & Carry

WojnaNaSmaki.pl
Słownik kulinarny: Pomidory daktylowe 154

słodkim smaku. Do pomidorów daktylowych zaliczamy pomidory: owoc róży, pomidory truskawkowe na gałązce, pomidor paprykowy, śliwkowy Taka odmiana pomidorów najlepiej nadaje się do: spaghetti, kanapek, zakąsek, koreczków, sałatek, risotto, pizzy. Źródło: MAKRO Cash & Carry

WojnaNaSmaki.pl
Makaronowe muszle z ziołowym farszem i pomidorami 200

farsz dodatkiem hojnej ilości bazylii, która wnosi do farszu nie tylko wyjątkowy smak, ale też piękny, miętowy kolor. Do tego gęsty, pachnący oregano sos pomidorowy, przypominający ten dodawany do pizzy. Jedno jest pewne – to danie pełne aromatycznych ziół, więc jeżeli uwielbiasz ich smak - jest dla Ciebie.  Składniki: Sos pomidorowy: 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy

Roślinna - blog wegański
Strucla z rabarbarem i amarantusem 160

Ciasta za niemal każdym razem wyrabiam inne, ale pilnuję się zasady: paczka suchych drożdży na pół kilograma mąki. I pomyśleć, że jeszcze 2 lata temu drożdże kupowałam tylko do pizzy i moich podróżnych rogalików z marmoladą z pigwowców ;) Struclę przygotowywałam dla moich Koleżanek i Kolegów z pracy. Miała być jedna z rabarbarem, ale przypomniałam sobie, że wśród nich jest ktoś

Weekendy w domu i ogrodzie
DIETA WARZYWNO-OWOCOWA - cz.3, wrażenia - proces oczyszczania, waga i samopoczucie 182

samo wyraźnie zmęczyłam się tym, że nie mogę zjeść czegoś innego, zwłaszcza tych produktów z listy "zakazanych", ciągnęło mnie nawet do rzeczy, których od dawna nie jadam (pizza z serem, czekolada mleczna, mleko w proszku, itd., często "łaziły" mi po głowie). Może to taki przekorny mój charakter, że nie znosi narzucania ani ograniczeń, a może po prostu lubienie jedzenia różnych

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Mini pizze z szynką parmeńską i rukolą 219

mnie jest to chyba najlepsza pizza jaka może być z rukolą i szynką parmeńską ;) Składniki: ciasto: ok. 2 szklanki mąki, 10 g świeżych drożdży, 1 łyżka oleju, 60 ml mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli. dodatki: 1/2 puszki pomidorów z bazylią, 50 g żółtego sera, kilka plasterków szynki parmeńskiej, kilka kawałków sera korycińskiego, kilka czarnych oliwek, rukola

Aga w kuchni
Przepis na… – caprese, najprostsze antipasto 335

Włoszech wszystko co proste, to wspaniałe. Jedna z najbardziej rozpoznawalnych sałatek – Caprese, podobnie jak pizza margherita, przybiera kolory włoskiej flagi. Jej przyrządzenie zajmuje kilka minut, ale możliwość wprowadzania modyfikacji i aranżowania własnych wersji jest nieograniczona! Pamiętajmy, że Caprese we Włoszech traktowana jest przede wszystkim jako antipasto – przystawka, a nie contorno – dodatek do dania głównego. Nazwa sałatki pochodzi

Bon Ton Italia
Smażony ser z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią 231

niedawna zupełnie mi nie znana rzecz, a od niedawna wspaniały dodatek do niemalże wszystkich potraw gdzie tylko można wepchnąć ser - pizzy, kanapek, tart. Ser smażony robi się z białego twarogu, który najpierw musi zgliwieć, a następnie jest rozpuszczany z odrobiną masła. Potrzebujemy na to minimum 1 doby (+ 1-2 h na zgęstnienie sera) Przyznam, że nie byłam entuzjastycznie nastawiona

Jedzeniomania