apetytu o poranku. Przepis własny Składniki: 2 kromki chleba czubata łyżka masła orzechowego* ~ ok. 25 g 3 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady ~ ok. 25 g *najlepiej crunchy (z orzeszkami) Czekoladę posiekać. Kromki chleba posmarować masłem orzechowym, posypać czekoladą i zapiec w opiekaczu do sandwiczy, panini, grillu elektrycznym lub ew. na patelni grillowej z pokrywką, aż do zarumienienia. Smacznego
tost z dżememświętach , więc tylko dodałam bakalie itd..pomysł z dodatkiem kaszy manny podpatrzyłam tutaj. 6 łyżek kaszy manny 1 szkl. mleka 4 łyzki kakao kieliszek alkoholu aromat rumowy bakalie, orzeszki, rodzynki itp dżem porzeczkowy Mleko zagotować z kaszą manną i dodawać kakao stale mieszając.Ciasto pokruszyć wraz z bakaliami, orzechami, rodzynkami .Połączyć dokładnie z masą z kaszy, dodać aromat
Moje domowe kucharzenienazwą Światowy Dzień Jabłka i z tej okazji upiekłam szarlotkę z bitą śmietaną i polewą z orzechów. Ciasto przepyszne, słodycz przełamana lekko słonawym smakiem orzeszków. Tego trzeba spróbować :D Składniki na biszkopt: 4 jajka 8 płaskich łyżek cukru 2 pełne łyżki mąki pszennej Masa jabłkowa: 1 1/2 - 2 kg jabłek 3/4 szklanki cukru 2 opakowania
Ciasteczkowy Potwórzamachem postanowiłam jej spróbować w końcu na słodko ;) A tu kilka ostatnich propozycji z jej udziałem ;) sałatka z kaszy jęczmiennej, z pieczonym indykiem, fasolą czerwoną, camembertem i orzeszkami ziemnymi, podana na rukoli potrawka z kurczaka zaprawiona kremówką, z marchewką i groszkiem; kasza jęczmienna kurczak w sosie dyniowo-śmietanowym z pieczarkami; kasza jęczmienna (Kurczaka w ten sposób robiłam już
More food, love and dreamsSkładniki: 3 małe pory (biała część) 1 duże jabłko 1 pomarańcza 10 ciemnych winogron 4 łyżki orzeszków pistacjowych 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1/2 cytryny 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżka cukru sól pieprz ziołowy Wykonanie: Pory pokroić w cienkie paseczki. Jabłko obrać i pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, pokroić w plasterki, a następnie w paseczki. Pomarańczę obrać, podzielić na cząstki
O kuchni z uczuciemciasto budyniowe ( klik ), chociaż nie w 100%. Kruche ciasto z góry i z dołu oraz domowy budyń nadaje ciastu niepowtarzalny smak. Na wierzchu powinny pojawić się posiekane migdały lub orzeszki ziemne, niestety ja jestem na nie uczulona i po prostu ich u nas w domu nie znajdziecie ;) - bo jeszcze by niepotrzebnie kusiły a wtedy mógłby pojawić się problem :( Zatem pamiętajcie
CookYourselfJedliście kiedyś pieczoną ciecierzycę? Ja zrobiłam ją, u nas w domu, pierwszy raz i wiem, że zrobię ją jeszcze kilka razu. Super alternatywa dla chipsów, orzeszków. I do tego bardzo zdrowa. Polecam każdemu, kto jest uczulony na orzechy. Przepis ten jest bogaty w białko i błonnik, oraz zawiera stosunkowo niską zawartość tłuszczu. Tak przygotowana ciecierzyca idealna jest na wieczór filmowy
CookYourselfłyżeczka esencji waniliowej Góra: -100 g posiekanej mlecznej czekolady -100 g posiekanej gorzkiej czekolady -100 g orzechów PECAN u mnie od Skworcu pokrojonych w kawałeczki -40 g orzeszków ziemnych -50 g chałwy pokruszonej na kawałki (użyłam waniliowej) -50 g rodzynków Golden JUMBO u mnie od Skworcu + 3 łyżki likieru wiśniowego lub innego alkoholu. Chciałam wlać
Z Kuchni Do KuchniPrzepis na ciastka pochodzi z książki "100 nowych ciast. Przepisy siostry Anastazji". Siostra Anastazja upiekła ciasteczka w kształcie orzeszków, ja w kształcie połówek jajek. Ciasteczka z tego przepisu wychodzą kruche i delikatne, idealnie nadają się do przekładania kremami. Wczoraj pokazałam je Wam na fanpage'u i od razu dostałam kilka wiadomości o przepis, więc oto jest :) Składniki: 300 g mąki
Codzienna kuchnia niecodziennadzięki temu wafle się nie wygną. Następnego dnia przygotować polewę. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, dodać śmietanę i masło, wymieszać. polewą posmarować z każdej strony wafle. Udekorować migdałami, orzeszkami, czym tylko chcemy. Odstawić do ostygnięcia polewy. Pokroić na kawałki
Bernika - moj kulinarny pamietnikTaki blok pamiętam z czasów dzieciństwa. Taki prosty z herbatnikami i orzechami… Mój dodatkowo wzbogacony jest o suszone banany i orzeszki ziemne… Z kolorowymi jajeczkami sprawdzi się jako smakołyk dla dzieci podczas wielkanocnych zabaw… 250 g margaryny 100 g cukru 1 łyżka kakao 100 ml mleka 1,5 szklanki mleka w proszku (pełnego) 1 paczka herbatników 50 g mieszanki
VioletoweKucharzeniemyślicie? :) pszenny chleb z garnka z suszonymi pomidorami i słonecznikiem zrolowana pizza makaron (z sosem sojowym) z warzywami (brokuł, papryka, fasolka, marchewka) i orzeszkami ziemnymi orzechowy makaron ryżowy ( z masłem orzechowym) z kurczakiem i warzywami (marchewka, fasolka, brokuły) troszkę inna wersja, z makaronem noodle tortellini z grzybami w maśle orzechowym z pieczarkami i brokułem
More food, love and dreamsBabka z dodatkiem mleka skondensowanego to ciekawa alternatywa dla tradycyjnej babki. Ciasto wychodzi wilgotne o delikatnym, lekko karmelowym i niezwykłym smaku. Ponadto karmelowa polewa posypana orzeszkami włoskimi idealnie komponuje się z całością. Wilgotna Babka z Mlekiem Skondensowanym - S kładniki: 4 jajka 200 g masła w temperaturze pokojowej 200 g mąki pszennej 100 g cukru płaska łyżka proszku do pieczenia szczypta
Słodka Stronakolacją. Składniki: nieduży brokuł 2 pomidory ( lub garść pomidorków koktajlowych ) 1/2 czerwonej cebuli 100 g sera bałkańskiego 2 łyżki suszonej żurawiny, np Bakalland 2 łyżki orzechów nerkowca lub niesolonych orzeszków ziemnych rukola ( ilość wedle uznania ) Sos do sałatki: sok z 1/2 małej cytryny 3-4 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli łyżeczka miodu 1/3 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: Brokuła podzielić
kolorowotorcikowo