Witajcie! Każdy kto zaczyna przygodę z winami sięga po te słodkie. Dopiero później zaczyna odkrywać to co w winie jest najlepsze i wybiera te bardziej wytrawne
Pora coś zjeśćmojego kolejnego wykwintnego deseru. Dzięki MerciChef! i konkursowi ( Biorę w nim udział i zachęcam również Was!) , który właśnie trwa, postanowiłam przygotować coś niepowtarzalnego i tylko mojego, oczywiście ze świątecznym akcentem. ;) Tak właśnie narodził się pomysł na delikatną i słodko-słoną kompozycję smaków . Panna cotta z dodatkiem gałki muszkatołowej, w otoczeniu prażonych bakalii, skąpanych w miodowej zalewie i pudrem z moich
Sajkofanka smakuCiasto drożdżowe chodziło za mną już od dłuższego czasu. Dwa razy w między czasie przeterminowały mi się drożdże. Raz ktoś ze znajomych dostarczył mi ciasto z
Matka Żywicielkamarca, postanowiliśmy z eM ograniczyć jedzenie słodyczy. I co tu począć kiedy wieczorową porą zachce się komuś czegoś słodkiego, a w związku z postanowieniem, w szafkach pustki? No jak to co, zrobić coś własnego, z małą ilością cukru, zdrowymi dodatkami i szybkim przygotowaniem. Na przykład takie małe, szybkie i smaczne ciasteczka sezamowe ze słonecznikiem, rodzynkami i miodem. Rodzynki można oczywiście
Słodkie Przyjemnościmango, obrane i pokrojone w paski 400 g piersi z kurczaka 3 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka mieszanych suszonych ziół 1 łyżeczka curry sól i pieprz Dzisiaj coś w stylu zdrowe, nie musi być nudne. Proste do wykonania naleśniki z mąki razowej, są doskonałą alternatywą dla wrapów, które nie zawsze mamy
Świat Domowej Kuchnicynamon, pomarańcze smak świąt Bożego Narodzenia. Jest wiele tradycyjnych dań, ale ja co roku staram się zrobić coś nowego. Połączyłam smaki, które bardzo mi przypominają dzień Wigilii.Tak powstał makaron cynamonowy ze słodkim nadzieniem maku polewany sosem pomarańczowo- waniliowym, ale o tym w następnym poście. SKŁADNIKI: 200 g semoliny (można zastąpić mąką pszenną) 2 jajka szczyptę soli 1 łyżeczka pełna
Basia w kuchniplacek, ni to tort... coś na pograniczu:) W każdym bądź razie, masa jest przepyszna, delikatna i nie za słodka, do tego i ma fantastyczny żółty kolor. Wszystko idealne kontrastuje się z chrupiącym spodem i kawałkami bananów... Myślę, że nikt nie pogardzi takim ciastem, a już na pewno nie odmówi go sobie jutro żadna Mama:):) Spód: 200g herbatników, 3 łyżki
Z miłości do słodkościdżemem ( ja użyłam galaretki porzeczkowej i dżemu pomarańczowego )i przykładać to z dziurką :) Posypać cukrem pudrem. Smacznego ! A Wy, planujecie słodkie niespodzianki na Walentynki ? Zaglądajcie, bo u mnie to nie koniec pyszności - mam jeszcze coś w planach
kolorowotorcikowojest coś cudowniejszego niż wielka słodycz utkwiona w malutkiej kuleczce? Oj, chyba nie! Pralinki są słodkie, więc już jedna spokojnie uzupełni nasz niedobór cukru na długi czas. To, że smakują wyśmienicie, nie muszę Wam mówić, bo sami zapewne myślicie podobnie. Domowe kokosowe pralinki były na tzw. liście do zrobienia już bardzo długo, aż wreszcie się za nie wzięłam
Fabryka pomysłówŁatwy sposób na przygotowanie szybkiej przekąski , gdy lodówka świeci pustkami a zjadło by się coś... tylko co?? Moje zapiekaneczki są w bardzo skromnym wydaniu ale można
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaDzisiaj coś na szybko. Pyszny obiad na ciepło z podstawowym składnikiem makaronem. Nie wyobrażam sobie kuchni bez niego i często gości w sałatkach, daniach obiadowych czy
Magiczne Życie MartyDzień dobry! Któż nie lubi babeczek, delikatnych i puszystych, przykrytych owocowym kremem ze słodką dekoracją. Cieszą oko, cieszą podniebienie. Dzisiaj prezentuję Wam przepis na przepyszne babeczki
Pora coś zjeśćnaszym stole:) Tym razem w postaci uwielbianych chyba przez wszystkie dzieci nugettsów i frytek. Najfajniejszy był okrzyk "mamo wreszcie coś niezdrowego" :) Składniki: 20 dkg mozarelli 30 dkg tofu (u mnie domowe w wersji z ziołami) szklanka maślanki bułka tarta duży słodki ziemniak (albo dwa mniejsze - ja wybrałam duży aby frytki były dłuuugie) olej sól i i pieprz do smaku miseczka
Magiczna kuchnia Dariipamiętam, kiedy po raz pierwszy świeżych fig spróbowałam. Wiem jednak, że nie zrobiły na mnie większego wrażenia. Trochę słodkie, trochę mdłe, pełne drobnych pesteczek... Nic specjalnego w nich nie wiedziałam. Od pewnego jednak czasu wyczekuję ich tęsknie - coś się zmieniło, choć nie mam pojęcia, co. Nagle ich delikatna słodycz, strzelające pod naciskiem zębów pestki, cudowne kolory - to wszystko mnie oczarowało(...)Ciasto przygotowuje się jak muffiny - mieszamy osobno składniki suche, osobno mokre, a potem wszystko razem. Rózgą lub choćby widelcem - mikser nie jest tutaj wskazany. Na początku myślałam, że zrobiłam coś nie tak - warstwa ciasta była bowiem bardzo niska. Mimo wszystko jednak poukładam na nim moje cenne figi, posypałam maślano-migdałową kruszonką, i włożyłam do piekarnika. Jakże byłam uradowana
Pożeraczka, czyli raz adobrze