kilka tygodni budzę się z tym śmiesznym uczuciem w brzuchu. Coś jakby latały we mnie rozgniewane pszczoły, domagając się czegoś słodkiego. Teraz! Natychmiast! Wtedy już wiem- oho, to ten dzień. Dzień dekadenckiego śniadania. Słodkiego, pysznego, prosto z dziecięcego snu. Oooo tak, uwielbiam te dni. Te poranki wypełnione aromatem czekolady lub cynamonu. Czasami owoców. Najlepiej malin i truskawek... Bo musicie wiedzieć(...)mieć żołądek dopasowany do narodowości, za której kuchnią aktualnie szaleję, to niestety, mój jest kompletnie i zdecydowanie polski. A na śniadanie najbardziej lubię... kanapki. Także wierzcie mi, na dni "słodkiego śniadania" czekam z niecierpliwością. I mój Marcin też. On nigdy nie pogardzi słodyczą. Wyobraźcie sobie więc, co czułam wczoraj, kiedy obudziłam się z owym przedziwnym uczuciem rozprzestrzeniającym się
Gotowanie to kochaniemakaron i pomidorowe passaty. Wszystkie produkty to upominki firmy North Coast - dystrybutora produktów marki Cirio. Nie pozostało nic innego jak ugotować coś makaronowego. A ponieważ w domu pałętał się jeden spory słodki ziemniak, postanowiłam i jego wykorzystać. I tak powstało szybkie danie makaronowe, z sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonych batatów. Połączenie pomidorów i batatów, okazało się
Stare GaryChlebek bułgarski mnie absolutnie zachwycił. To coś pośredniego między chlebem, ciastem drożdżowym i chałką. Nie jest słodki, ale jest bardzo delikatny i puszysty. Zachowuje świeżość nawet następnego dnia. Chlebek właściwie nazywa się słonecznikiem, ponieważ powinno się przycinać i układać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu
UgotujmyTo.plzdecydowani faworyci, marcepan lubię. C. odwrotnie - szaleje za marcepanem, rabarbar jada z przyjemnością, ale bez euforii. Stwierdziłam więc, że będzie to połączenie idealne - każdy znajdzie coś dla siebie. Nie myliłam się! Tarta wyszła wspaniała - słodko-kwaśna, z delikatnym kremem i chrupkim spodem, który nie nasiąka podczas pieczenia. Mmm, pychota! Aż żałuję, że to już tylko wspomnienie... Tarta rabarbarowa z marcepanem
Pożeraczka, czyli raz adobrzemusiałam uważać, aby go nie rozgotować przy smażeniu Ps. Jeżeli nie zamierzacie potem smażyć makaronu, tylko przyrządzić do inaczej, to radzę dodać do ciasta coś do osłodzenia bo makaron sam w sobie nie jest słodki Sos: sok z 1/2 pomarańczy łyżka miodu cynamon aromat pomarańczowy skórka starta z pomarańczy + makaron Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, wlewamy na patelnie i doprowadzamy
More food, love and dreamsKolejna moją propozycja dla zakochanych i nie tylko. Jakiś czas temu zdobyłam foremki silikonowe do pralinek. Takie słodkie serduszka. Ile razy już robiłam podejścia, ale zawsze było coś... Zresztą jak zawsze. Ciężko jest mi wykrzesać chwilę dla siebie, w spokoju i ciszy. Ale zboczyłam z tematu. Te czekoladki powstały przez całkowity przypadek. Robiąc panna
Malinowe Pocałunkimuszę coś upiec. Dla odpoczynku psychicznego, spokoju ducha i pokrzepieniu ciała. Chwilkę pomyślałam na co bym miała ochotę.. odpowiedź pojawiła się sama, koniecznie coś czekoladowego. Tak powstały pyszne, mocno czekoladowe babeczki z udziałem słodkich malin. Pychota! Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 10 minut + 20 minut pieczenia Składniki: 160g cukru 100g gorzkiej czekolady 100g masła 100g mąki pszennej
Kolizje Smakównaprawdę dopiero z dodruku, w mniejszej wersji. Potem przeglądałam, zachwycałam się i na tym koniec. Teraz jednak postanowiłam, że coś z niej przygotuję. Na początek szarlotka polska. Szarlotka idealna. Słodka, ale tak właśnie na granicy, cudownie karmelizowane jabłka. Właśnie taka, jaka być powinna. 3/4 zniknęło jeszcze na ciepło. Składniki
Sto kolorów kuchnipowiedział,że koktajle mają być tylko na słodko? Nie miałam pomysłu na śniadanie więc wymyśliłam ,że wypiję coś takiego. I powiem że gasi pragnienie oraz można się nim "najeść". Dlatego u mnie będzie w te upały często się pojawiał. Składniki : * 4 gruntowe ogórki * kefir naturalny duży * ząbek czosnku bądź pieprz czosnkowy * sól Przygotowanie : Ogórki ścieram na tarce
Magiczne Życie Martyjestem wielką fanką śniadań na słodko, ale od czasu do czasu najdzie mnie ochota na coś innego. Tym razem zastanawiałam się pomiędzy jabłkami w cieście, a placuszkami z jabłkiem. Wybór padł na to drugie. Od razu wróciły wspomnienia z dzieciństwa, kiedy to mama przygotowywała mi podobne, a ja maczałam palce w cieście, aby je oblizać. Uwielbiałam tę słodycz ciasta połączoną
Fabryka pomysłówznalazłam wiele lat temu w jakimś piśmie kobiecym i stosuję od tamtego czasu bo uważam, że to doskonały pomysł - mieszanka nie jest mocno słodka bo dodaję mniej miodu a jabłka nadają jej ciekawego posmaku. Jednocześnie mamy coś działającego jak lepiszcze, dzięki któremu suche składniki połączą się w fajne, mniejsze i większe grudki. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzapełni a raczej na wykończeniu, a z moim żołądkiem o wiele lepiej i już mogę jeść (wprawdzie w ograniczonych ilościach, ale zawsze to coś) surowe owoce i warzywa. Postanowiłam zamieścić przepisik na moje udziwnione risotto na słodko. Czytaj więcej
Moje Pyszne Siódme Nieboprzepis na pączki pieczone ... w piekarniku :) No i tak jak kiedyś ktoś powiedział: pączki pieczone to nie pączki! Pączki się smaży! I coś w tym jest! Moje "pączki-nie pączki" bardziej przypominały słodkie drożdżowe bułeczki niż tradycyjne smażone pączusie:( I mimo, że ich wygląd mnie nie zachwycił w smaku były bardzo dobre, nie mocno słodkie, delikatne i puszyste
Walijskie PichcenieSama nie wiem, co mam napisać o tym cieście, bo wiecie, łatwo jest pisać, że coś jest "och i ach", a ten sernik jest taki trochę kontrowersyjny:) Jego smak jest bardzo specyficzny, słodki i kwaśny... orzeźwiający , więc dobry jako alternatywa dla sernika na zimno w upały. I jest smaczny, ale taki... inny. Może zbyt wiele po nim oczekiwałam
Kraina Tysiąca SmakówUwielbiam bezy. Mega słodkie - praktycznie sam cukier, z niewielkim dodatkiem białek. Mają jednak w sobie coś uzależniającego - chrupiące z wierzchu i delikatnie ciągnące w środku, najlepiej z górą bitej śmietany i świeżymi, orzeźwiającymi całość owocami. Klasyczna Pavlova podbiła moje serce, kiedy pierwszy raz jej spróbowałam. Od tamtej pory upiekłam ich całkiem sporo, w różnych wariacjach smakowych i kolorystycznych. Moja ukochana(...)przebije smaku świeżych truskawek w połączeniu z bezą. Taki bardziej elegancki Eton mess - który, swoją drogą, muszę w końcu kiedyś przygotować. Tym razem chodziłam po domu szukając czegoś słodkiego i zastanawiając się, jak zużyć ostatni już chyba rabarbar. Znalazłam cudny sernik, i niemal już zabrałam się za przygotowania, kiedy w oczy wpadły mi białka, które skryły się w kącie lodówki
Pożeraczka, czyli raz adobrze