************************************ Kiedy za oknem zimno, ciemno, nieprzyjemnie, dopada mnie ochota na coś, co rozgrzeje, nasyci i jednocześnie dostarczy przyjemnych doznań smakowych. Jednocześnie znów postanowiłam wykorzystać dobrodziejstwa otrzymane
W kuchni Karmel-itkigalaretkę, którą następnie dodajemy do jabłek i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia, ale nie stężenia! Moje jabłka były dość słodkie, dlatego nie dodawałam cukru, ponad to słodyczy nadała im też galaretka. Składniki na masę budyniową: - 1 budyń śmietankowy - 400 ml mleka - coś do posłodzenia Po prostu gotujemy budyń :) Tylko troszkę gęstszy. Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a na to masę budyniową
Zdrowie na języku :Pparapecie migocą płomienie świec, a ja zajadam się jeszcze ciepłym kawałeczkiem drożdżówki. Czy może być coś przyjemniejszego...? Dzisiaj mam dla Was cudownie jesienną chałkę. Ma niesamowicie optymistyczny, intensywny kolor za sprawą dyni, pięknie pachnie pomarańczami. Jest lekko słodka, maślana, z chrupiącą, waniliową kruszonką. Idealnie nadaje się na śniadanie czy podwieczorek. Do kubka gorącej herbaty, kawy, a najlepiej kakao. Z bitą
Pożeraczka, czyli raz adobrzejego bazie przygotowałam curd z marchewki, bo akurat kilka nieszczęsnych okazów czekało, aż się nad nimi zlituję. Wyszło coś obłędnie pysznego, i musiałam powstrzymywać się całą siłą woli, żeby nie wyjść wszystkiego od razu. Curd bowiem wyszedł mocno cytrynowy, słodko-kwaśny, dzięki czemu idealnie zgrał się ze słodkimi makaronikami. Imbirowa nuta rozgrzewa, marchewka nadaje mu pięknego, intensywnego koloru i delikatnej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeswoje pasje rano - przygotowując śniadanie. Ponieważ ostatnio trochę znudziła mi się jajecznica, którą (nota bene) uwielbiam, postanowiłem przygotować coś w całkowicie odmiennym klimacie - pyszne tosty francuskie. Do przygotowania tostów wykorzystałem: chałkę (taka bułka zaplatana w warkocz, co ważne jest lekko słodka), serek homogenizowany o smaku waniliowym, konfiturę malinową, 150 ml mleka, 1 jajko, cukier, cukier wanilinowy, 50 gram masła
Wyprawy kulinarnebiałego wytrawnego wina 3 łyżki miodu 0,5 szklanki octu balsamicznego świeżo mielony czarny pieprz 1/2 łyżeczki papryki słodkiej otarta skórka z cytryny szpinak baby folia aluminiowa Przygotowanie: Pierś z indyka kroimy wzdłuż na pół nie docinając do końca (robimy coś w rodzaju kieszonki). Morele i śliwki drobno siekamy. W miseczce mieszamy wino, ocet, miód, paprykę, otartą skórkę z cytryny
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwersji wytrawnej, ale ma w sobie to coś... Pierwszy kęs- ot tak sobie ale następne wciągają coraz bardziej. Ja potraktowałam to ciasto jak chlebek, idealnie smakuje z powidłami bez cukru (najlepiej własnymi) lub konfiturą wiśniową, malinową itp. Samo jest troszkę zbyt wytrawne, jak dla mnie oczywiście (a lubię niezbyt słodkie ciasta), więc gdy ktoś preferuje bardzo słodkie wypieki proponuję
Smaczne Zdrowepotrafię się oprzeć ciasteczkom czekoladowym. Teraz już zresztą nawet nie próbuję, bo doskonale zdaję sobie sprawę, że w przedbiegach jestem skazana na porażkę. Czekolada ma w sobie coś tak pociągającego, że niewielu potrafi przejść obok niej obojętnie. A jeśli do tego jest w formie malutkich, kruchutkich ciasteczek, idealnych na trzy kęsy, to - sami musicie przyznać - niemal heroiczne wydaje się zamknięcie(...)pieczenia. Na zdjęciach bowiem ciasteczka wyglądają bajecznie, i okazało się, że tak też smakują. Słodkie, delikatne, trochę się kruszą, ale to zupełnie nie przeszkadza. Czekoladowe i lekko pikantne - ja użyłam zwykłego chilli w proszku, bo tylko takie miałam, ale jeśli macie w domu coś ostrzejszego, Wasze ciasteczka będą przyjemnie szczypać w język. Moje nadają się dla dzieci - są świątecznie cynamonowe
Pożeraczka, czyli raz adobrze"Trochę wolnego czasu i już zaczynam się oglądać za jedzeniem. Też tak macie? To jest minus siedzenia w domu, zawsze znajdzie się ochota na coś do
Słodkie PrzyjemnościPodchodziłam do tych batoników dwa razy, za pierwszym coś było nie tak ale zamiast golden syropu użyłam miodu. Za drugim zmieszałam melasę trzcinowa z miodem, dodałam
Dzieje kuchennej WiewióryCześć! Pascha czyli potrawa wielkanocna, która się bardzo zakorzeniła w naszej kulturze i zwyczajach wielkanocnych. Ten słodki deser przybył do nas z okolic Rosji i Ukrainy
Pora coś zjeśćDzień dobry! Przed Wami klasyczny sernik wiedeński. Bez spodu, z czekoladową polewą na wierzchu i mnóstwem rodzynek w środku. Sam sernik nie jest bardzo słodki, rodzynki
Pora coś zjeśćlampka wołająca : ZRÓB COŚ CZEKOLADOWEGO! ;) Pomysł na ten tort jest mój autorski! Przyszedł mi do głowy zupełnie spontanicznie … w nocy … a przepisy z książki były poniekąd pewną inspiracją i dały kopa do działania! ____________________________________________________________________________________________ Delikatne czekoladowe ciasto z chrupiącymi orzechami laskowymi … przełożone fantastycznym kremem z mlecznej czekolady i frużeliną z czarnej porzeczki, dla przełamania słodkich smaków. Ganache
Ostra na Słodkochłodzącymi napojami. Przez tą tęsknotę ostatnio z eM ciągle przypominamy sobie smak ciepłych chwil popijając Lemoniadę brazylijską. Przyjemny słodki posmak łączy się z kwaskiem limonek. Jeżeli lubicie orzeźwiające smaki, ta lemoniada na pewno przypadnie Wam do gustu. Kto nabrał ochoty na coś orzeźwiającego?" Składniki: 2 limonki 100 g cukru 3 łyżki zimnego mleka skondensowanego 700 ml wody Sposób przygotowania: Limonki
Słodkie Przyjemnościpani Moniki ze sklepu Anielskie Przysmaki . Polecam Wam spróbowanie tego ananasa, ma ciekawy smak, jest bardzo słodki i pięknie pachnie kawą. Przyznam się, że kiedy go otrzymałam, to nie bardzo wiedziałam jak go wykorzystać. Chciałam, żeby to nie było coś oklepanego no i wymyśliłam tarteletki z owocami. Pomysł się sprawdził, połączenie smaków jest rewelacyjne, gdyż neutralny smak
Codzienna kuchnia niecodzienna