Konfitura z truskawek i czerwonej porzeczki 167Rozpoczął się czas zamykania w słoikach letnich smaków. A jesienią i zimą w paskudne poranki, będziemy poprawiać sobie nastrój kanapką z cudnie pachnącą konfiturą. Nie zrobiłam
Codziennik Kuchenny
Dietetyczny pasztet z kurczaka 212Lubicie jeść? Ja bardzo;) nie chodzi o obżarstwo, ale o przyjemność z pysznego jedzenia. Jeśli tylko się da zmniejszam kaloryczność potraw, aby nie mieć wyrzutów sumienia
Codziennik Kuchenny
Pasztet rybny 263Pasztet rybny, nasz ulubiony, piekę na każde Święta. Delikatny w smaku, nie pachnie zbyt mocno rybą. Pasztet podaję z pieczywem i dodatkiem sosu chrzanowego lub cytryny
Codziennik Kuchenny
Pasta słonecznikowa z suszonymi pomidorami. Pasta do kanapek. 188Pomidorową pastę słonecznikową kupowałam w sklepie eko dla mojego dziecka, które nie jada do pieczywa mięsnych dodatków - jest kanapkowym wegetarianinem :) Pasta jest bardzo smakowita i powstaje
Codziennik Kuchenny
Majonez domowy 177Przygotowanie domowego majonezu jest bardzo proste, a według tego przepisu również i szybkie. Majonez kupiony w sklepie nie zawsze nam smakuje, często ma konsystencję niewłaściwą do
Codziennik Kuchenny
Ogórki małosolne 208Ogórki małosolne, to jedna z najprostszych potraw naszej kuchni. Znam jednak osoby, które twierdzą, że ukiszenie smacznych ogórków nigdy im się nie udało. Może to wynikać
Codziennik Kuchenny
Konfitura truskawkowa z nutą wanilii i cytryny 232W tym roku konfiturę truskawkową zrobiłam z dodatkiem wanilii i cytryny. Smak truskawek w konfiturze nie został znacząco zmieniony przez te dodatki. W przepisach na
Codziennik Kuchenny
Francuski pasztet z wątróbki. 231Pasztet z wątróbki należy do klasyki kuchni francuskiej. Jest to smarowidło do pieczywa o intensywnym smaku i aksamitnej konsystencji. Pasztet serwuje się w temperaturze pokojowej, aby
Codziennik Kuchenny
Dietetyczny pasztet z indyka. 275Dzisiejszy przepis, to druga wersja dietetycznego pasztetu drobiowego na moim blogu (klik: pasztet z kurczaka ). Ten przepis będzie odpowiedni dla osób na diecie niskotłuszczowej i bezglutenowej
Codziennik Kuchenny
Kiszone warzywa na zimę. 386Często robię kiszone warzywa, bo to zdrowe i smaczne przetwory i sporo z tym zabawy. Warzywa w marynacie to produkt gotowy do jedzenia zaraz po zamknięciu
Codziennik Kuchenny
Sałatka ziemniaczana 241Marzy mi się sałatka ziemniaczana rodem z Niemiec. Taka prawdziwa, zrobiona przez niemiecką gospodynię gdzieś w Bawarii. W kuchni z widokiem na góry i zielone polany
Posadzone i zjedzone
MINI ZAPIEKANKI Z GRZYBAMI LEŚNYMI I BAKŁAŻANEM 219Dziś mam dla Was przepis na pyszną, taką typowo jesienną kolację. W menu chrupiące mini zapiekanki z grzybami leśnymi, bakłażanem i karmelizowaną cebulką. Pomysł idealny zarówno
Ostra na Słodko
Ser a’la koryciński z czarnuszką 231To już nie pierwszy raz, kiedy robiłam ten ser. Jest pyszny i za każdym razem w zależności od użytych dodatków, możecie otrzymać ser o innym smaku
Mieszam w Garnku
PROJEKT ŚNIADANIE: Domowy krem czekoladowy z daktyli 175Znam kilka osób, które nie przepadają, albo w ogóle nie lubią czekolady. Pomimo wielu podjętych prób, nie udało mi się ich zrozumieć. Nic to! Ja jestem
Kuchnia w Słońcu Skąpana
domowy paprykarz a la szczeciński 325składniki: 200 – 250 g makreli wędzonej, bez ości 50 g ryżu 150 g -200 g przecieru pomidorowego 2 łyżki keczupu ok. 150 g marchewki 1i1/2
Domowy Smak Jedzenia