przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:524/867)

Bułki pszenne, długie, a'la wrocławskie 148

Bułki domowe , z chrupiącą skórką i mięciutkim, białym środkiem. Proszę nie krzyczeć, że takie pieczywo jest niezdrowe. Nie każdy, niestety, może jeść razowy chleb na zakwasie bo przy wielu schorzeniach przewodu pokarmowego lekarze zalecają tylko białe pieczywo i właśnie wtedy najlepsze są takie bułeczki. To są bułki domowej roboty więc nie zawierają żadnych dodatkowych wspomagaczy poza zwykłymi drożdżami. Nie mają

Smaczna Pyza
Szynka wędzona parzona,bardzo prosta w wykonaniu 186

minimum. Musi tylko leciutko „pyrkać” Gotować szynkę 1 godzinę na każdy kilogram mięsa. Następnie wyjąć z wody, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki. Idealna na chleb do kanapek lub na zimno z sosem tatarskim, czosnkowym itp. Szynka super

Kuchnia Pokoleń
Gomasio z siemienia lnianego 190

Zmieniłam nieco proporcje przyprawy, dodając do niej odrobinę więcej soli. Uprażone siemię lniane dodaje potrawom niesamowitego aromatu i smaku. Gomasio używam do różnych sałatek, past do chleba, białego sera, etc. Gomasio z siemienia lnianego Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 10 łyżeczek nasionek siemienia lnianego 4 łyżeczki grubej soli morskiej Wykonanie: Siemię lniane prażymy na suchej patelni

Kulinarne przygody Gatity
Dziurkowane naleśniki 261

większość nie będzie już płynna, odwróć delikatnie na drugą stronę. Piecz jeszcze 2-3 minuty. Podawaj na gorąco z dowolnym słodkim nadzieniem lub na zimno - świetnie smakują zamiast chleba na śniadanie z dżemem, a nawet bez niczego. :) Smacznego

Anioszek w kuchni
Zupa krem brokułowa z serem topionym 295

lubczyku (lub suszony lubczyk pół łyżeczki) łyżeczka świeżej siekanej natki pietruszki sól, pieprz ziołowy i mielony w ilości wg upodobania ok 2 litry wody  kilka kromek najlepiej czerstwego chleba (po 1- 1,5 kromki na porcję) na grzanki 2-3 ząbki czosnku do natarcia grzanek Przygotowanie: Warzywa obierz i umyj. Marchewkę i pietruszkę pokrój w mniejsze kawałki, seler

Anioszek w kuchni
Duszona wątróbka drobiowa z cebulką 254

Możesz zostawić nieco do posypania ziemniaczków. Wymieszaj dobrze. Posól solą w ilości wg upodobania, przypraw też pieprzem. Duś jeszcze chwilkę i zdejmij z ognia. Wątróbka najlepiej pasuje do pajdy chleba lub dobrych ziemniaczków. Ja akurat miałam ziemniaczki niezbyt dobre, jakieś wodniste, ale wątróbka wyszła znakomicie. Jednak mimo, że bardzo ją lubię, to w ograniczonej ilości. Porcja na moim talerzu okazała

Anioszek w kuchni
Fasolka po bretońsku 144

też rozcierają trochę fasoli na puree i dodają ją do całej potrawy. Ja nie lubię takich udziwnień i nam najbardziej smakuje najprostsza fasolka. Oczywiście, podajemy fasolkę z bułką lub chlebem, kto co lubi. Drukuj Fasolka po bretońsku window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 500 gr fasoli 2 laski kiełbasy (można 1 laskę zastąpić wędzonym boczkiem) 1-2 cebule 2 listki laurowe

Mieszam w Garnku
Wegańska fasolka po bretońsku 153

koniec gotowania dodajemy majeranek i bazylię oraz doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, jeśli chcemy, aby danie było bardziej pieprzne.  8. Fasolkę po bretońsku podajemy z posiekaną natką pietruszki i chlebem. Smacznego! Maugo&Paszko

Bananowe Pole
Cytrusowe smoothie regenerujące wątrobę 109

smaku tego smoothie decyduje mieszanka owoców cytrusowych oraz niewielki dodatek mąki chleba świętojańskiego (karobu). Już to daje nam prawdziwą bombę witaminową, ale warto jeszcze dodać trochę ostropestu plamistego. Dzięki niemu smoothie będzie gęstsze i bardziej sycące, oraz zdrowsze. Ostropest plamisty odtruwa organizm, wspomaga odtwarzanie komórek wątroby, oraz wzmacnia układ krwionośny

Milion Smaków
Pasta z soczewicy i oliwek 151

takie pasty są błyskawiczne a efekty smaczne, zdrowe a dodatkowo także wegańskie dla wszystkich którzy taką dietę wybrali na życie. Mnie zawsze takie pasty bardzo smakują do smarowania chleba ale nadają się do mini kanapeczek, takich małych przekąsek a i do placków np. ziemniaczanych smakują wybornie. Popróbujcie i napiszcie jak Wam smakuje najlepiej. Pasty z soczewicy mają jedną wadę, mają

Moje Małe Czarowanie
Pasztet warzywny z kaszą manną 223

upiekłam. Teraz zastanawiam się czemu tak długo się wahałam bo wyszedł rewelacyjny. Konsystencja jak dla mnie idealna lekko kremowa ale zwarta. Doskonały do kanapki jak i do jedzenia bez chleba z racji dodatku kaszy manny jest syty sam w sobie. Muszę przyznać, że popełniłam jeden błąd przy pieczeniu a mianowicie zrobiłam go za mało!!! Następnym razem odrazu robię podwójną porcję

W kuchennej krainie
Chleb gryczano-kukurydziany z sumakiem 156

kolor i porowaty miękisz, ale jest dość kruchy i posiada specyficzny smak. Wprawdzie został skonsumowany, ale to nie moje smaki, więc powtórki raczej nie będzie. Nie znaczy to, że chleb nie jest smaczny, po prostu mnie nie smakuje. Ale przecież trudno po przeszło półwieczu przerzucić się z pszennego pieczywa na pieczywo bezglutenowe i od razu w nim zasmakować. Kto tego

Kuchenne zapiski Edyty
Pikantna dynia ze słonecznikiem i pangrattato 206

wyłożoną papierem do pieczenia i piecz wtem. 220-230 C przez 35- minut. W międzyczasie przygotuj pangrattato. Cebulę drobno pokrój, podsmaż na reszcie oliwy, dodaj szałwię i drobno pokruszony chleb. Na oddzielnej, suchej patelni podpraż słonecznik/orzechy. Połącz słonecznik z cebulą. Upieczoną dynię wymieszaj z pangrattato. Smakuje na ciepło i na zimno. Smacznego

greenscarf