przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:523/867)

Sos do jajek z rzodkiewką i czosnkiem 140

śniadania, pyszny wiosenny sos, który do jaj pasuje znakomicie. Przyznam się, że podjadałam go przy robieniu, a potem ledwo zdążyłam ze zdjęciami, bo dzieciaki skonsumowały go ze świeżo upieczonym chlebem. Składniki: - 1 pęczek rzodkiewki - 1/2 pęczku zielonej części cebuli dymki - 3 łyżki jogurtu greckiego lub śmietany - 3 łyżki majonezu - 2 ząbki czosnku - sól - pieprz 1. Rzodkiewki ścieramy na drobnej tarce

Apetyczna babeczka
Chlebek pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. 179

Witajcie :) Ostatnio co dziennie piekę chlebek z super  mąki od  Młynomag ,  tak posmakował mojej rodzinie, zmieniam tylko dodatki w chlebie :) Dzisiaj upiekłam pszenno - żytni z otrębami owsianymi i słonecznikiem. Wyszedł pyszny :) Zapraszam :)    Składnik : 200 g  mąki żytniej chlebowej Młynomag typ 720 310 g mąki pszennej Warmińskiej Młynomag typ 500   1 łyżeczka kopiasta soli

Sama słodycz i szczypta chili
Szarpana wieprzowina po meksykańsku, czyli carnitas 184

Wszystko polewamy sosem jogurtowym i zwijamy. Piekarnik mam już od ponad dwóch miesięcy i już dziś wiem, że była to słuszna decyzja. Piekłam już w nim chleby, różne rodzaje ciasta, mięsa i zapiekanki, oraz oczywiście pizzę. Piekarnik spisuje się doskonale  z czystym sumieniem mogę go Wam polecić. Oto cechy, które go charakteryzują: kształt

Kulinarne przygody Gatity
Chlebek do żurku 268

żurek podany w chlebku co bardzo mi się spodobało. Poszperałam w internecie i znalazłam fajny przepis na blogu  straga.pl . Trochę obawiałam się przepisu ponieważ jeszcze nigdy nie piekłam chleba bez foremki i bałam się, że ciasto nie zachowa kształtu. Jednak wszystko się udało. Chlebuś wyszedł super, ładnie się upiekł tylko troszkę uchwyty od pokryweczki mi się przypiekły ale myślę

Monia miesza i gotuje
Jajka faszerowane śledziami w occie 173

faszerowane śledzikami w occie. Nie wymaga dużo pracy, a dla wielbicieli śledzi może być miłym, smacznym elementem wielkanocnych świąt. Polecam taką pastą nafaszerować jajka, albo zjeść ze świeżym, chrupiącym chlebem . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Żurek wielkanocny na zakwasie 230

macie szansę na nastawienie zakwasu, jeśli chcecie go zrobić od a do z jak ja.  Składniki na zakwas: 9 garści mąki owsianej 1 łyżka mąki pszennej skórka z chleba (najlepiej pieczonego domowym sposobem) letnia woda- tak by przykryło całą mąkę Sposób przygotowania zakwasu: Do glinianego garnka wsypać mąki oraz dodać skórkę. Całość zalać letnią wodą i pozostawić w cieple

Kuchnia w czekoladzie
Pasztet bez pieczenia 175

Bardzo szybki i bardzo prosty pasztet bez pieczenia. Takie fajne smarowidełko, świetne z pajdą świeżego chleba, z dodatkiem suszonych pomidorów, które nadaje mu charakterku :) Doskonała alternatywa dla tradycyjnego pasztetu pieczonego. Polecam gorąco! 300 g. fileta z kurczaka/indyka 300 g. wątróbki drobiowej kilka suszonych pomidorów sól pieprz 2 ząbki czosnku rozmaryn tymianek 1/4 kostki margaryny bezmlecznej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet pokroić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
PIECZYWO BEZ GLUTENU – PODSUMOWANIE AKCJI 345

Akcję na zdrowe, bezglutenowe pieczywo uważam za niezwykle udaną. Wiele ciekawych pomysłów, jeszcze więcej inspiracji. Dziękuję wszystkim uczestnikom. Mam nadzieję, że nie tylko mnie ułatwiliście życie

Mam To Na Widelcu
Sałatka z pstrągiem, grejpfrutem i suszonymi śliwkami 144

wmieszaj w mix sałat. Wyłóż na talerz, dodaj pstrąga i wyfiletowanego grejpfruta. Na koniec oliwki i pokrojone w paseczki śliwki. Skrop oliwą, posyp sezamem. Błyskawiczne danie- gotowe! Podałam z chlebem własnego wypieku! Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Chleb gryczany z chia i miodem 165

keksową ( 25 ) olejem włożyłam ciasto, posmarowałam oliwą. Wierzch posypałam nasionami chia. Znów odstawiłam do wyrośnięcia na ok 30 minut w ciepłe miejsce. Piekarnik nastawiłam na 200 stopni i piekłam chleb ok 55 minut.  Po upieczeniu natychmiast wyjęłam z formy i wystawiłam do ostudzenia na kratkę.  Jadłam jeszcze ciepły z masłem i czosnkiem niedźwiedzim

AZgotuj!
Mazurek czekoladowy z orzechami, mazurek bez pieczenia 219

położyć masą do dołu, na waflu z orzechami. Docisnąć. Posmarować wierzch ostatnią częścią masy i posypać grubiej tłuczonymi orzechami. Na wierzchu delikatnie położyć deskę (na przykład do krojenia chleba) i obciążyć. Odstawić w chłodne miejsce na co najmniej 4 godziny.   *u mnie 3 blaty o wymiarach 13 x 26 cm   zastawa z  czekoladowa kura od  Master

królestwo garów
Kanapki z serem kozim i pieczonymi pomidorkami koktajlowymi. 152

oliwą z oliwek, doprawiamy do smaku pieprzem i solą, dorzucamy odrobinę cukru. Cukier wydobywa i łagodzi smak pomidorków. Wkładamy do piekarnika na 20 minut. Lekko toastujemy nasze kromki chleba na grzanki (w piekarniku). Rozsmarowujemy na nich ser (lub rozkładamy jego plasterki). Na naszych grzankach rozkładamy wyjęte prosto z piekarnika podpieczone pomidorki. Posypujemy koperkiem albo szczypiorkiem. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata

MODA NA BIO
Polska biała kiełbasa – od podstaw 377

najdrobniej, nawet kilka razy. Musi przypominać pastę, to nie powinny być wyczuwalne kawałki.   Do mięsa i przypraw wlewamy lodowato zimną wodę i całość wyrabiamy, ręcznie, jak ciasto na chleb. Po co woda i po co wyrabianie? Powodów jest kilka. Po pierwsze – mięso musi się ze sobą skleić . Żeby mogło się skleić potrzebuje wody, która podczas wyrabiania masy uwalnia kolagen

Karo in the Kitchen
Danie z jajem. Szakszuka kalafiorowa. 234

pomidorowym. Mój sos został przyprawiony nasionami kopru włoskiego, kminem rzymskim, kurkumą i chilli, smakami świetnie współgrającymi z różyczkami kalafiora. Polecam na sycące śniadanie albo ciepłą kolację z dodatkiem świeżego chleba, którym wytrzecie resztki sosu :) Spróbujcie też koniecznie wersji szakszuki z dynią makaronową . Szakszuka kalafiorowa Składniki / 4 porcje: 300 g kalafiora 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego

Chilli Czosnek i Oliwa
ŻUREK STAROPOLSKI 248

boczek, cebulę oraz czosnek dodać do zupy. Zakwas na żurek w słoiku dokładnie wymieszać następnie przecedzić przez sitko, (lub wyłowić, z zakwasu, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie pieprz, chrzan, chleb) 500 ml zakwasu wlać do zupy i gotować około 20 minut. Śmietanę zahartować, paroma łyżkami żurku, wymieszać i dodać do zupy. Następnie dodać, chrzan majeranek, i podgotować jeszcze parę minut

RAROSSA