Strogonowa chyba każdy zna, jest to potrawa mięsna, którą zawsze można zaserwować na świątecznym stole lub podczas spotkań ze znajomymi. Zawsze jem go z chlebem, ale słyszałam, że niektórzy serwują inne dodatki, jak np. ryż czy kasza. SKŁADNIKI 0,5 kg wołowiny na gulasz, 1 papryka czerwona, 30 dag pieczarek, 1 cebula, 2 łyżki mąki, 2 łyżki przecieru
słodki bratekdcho dzi weeken d czas spowalnia. Lubię wte dy usiąść rano przy stole z ro dziną, ukroić kromkę świeżego chleba i posmarować ją pysznym twarożkiem. Lubię celebrować takie momenty i trzymać je w pamięci do kolejnego wolnego weeken du. Skła dniki: kostka półtłustego sera białego łyżka jogurtu naturalnego 1/2 świeżego ogórka 1/2 łyżki soku z cytryny szczypiorek sól,pieprz
ChilliJemyśniadanie Składniki chleb czerstwy 4 kromki jajka 4 szt szynka 4 plasterki ser żółty 5 dkg cebula 1 szt czosnek 3 ząbki szpinak mrożony 70 g sól i pieprz … Czytaj dalej Babeczka jajeczna z grzankami i szpinakiem
czarrna od kuchniilość oliwy z oliwek. Znana na całym świecie głównie za sprawą wegetarian i wegan, zdobywa również uznanie wśród mięsożerców. Świetnie się sprawdzi zarówno na szybkie śniadanie jako pasta do chleba, jak i sos, w którym będziemy maczać ogórki, krakersy, paluchy (zarówno te chlebowe, jak i własne). Dobrze komponuje się z winem, jest bardzo szybka do przygotowania (można użyć ciecierzycy
BlendmanSmaczne połączenie składników Składniki filet z kurczaka 1/2 kg por 1/4 szt papryka czerwona 1/2 szt sól i pieprz chleb czerstwy 2 kromki szynka parmeńska 8-10 plasterków jajko 1 szt … Czytaj dalej Kotlety drobiowe w szynce parmeńskiej
czarrna od kuchnifolię aluminiową i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 40 minut (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np. mięsa lub chleba). *** Na patelni rozgrzać olej, dodać obrany i starty na tarce imbir, posiekany czosnek, liść laurowy i kumin (ewentualnie także nasiona kolendry i gorczycy) i smażyć na niewielkim ogniu przez około minutę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasilne właściwości antyzapalne, antyoksydacyjne i antynowotworowe. Możemy ją wsypać do młynka - pieprzniczki i używać jako zdrowy zamiennik pieprzu. Doskonale smakuje jako dodatek do pieczonego w domu chleba, dodaje się ja rwónież do duszonych mięs. Twarożek z czarnuszką Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 250 g dobrego białego sera 2-3 łyżki naturalnego jogurtu 6 rzodkiewek 1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka suszonego rozmarynu ½ łyżeczki płatków chili ½ łyżeczki kolorowego ziarnistego pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju, np. rzepakowego Pieczywo: chleb drwalski, bagietka rustykalna lub ciabatta Pasta z suszonych pomidorów: ¼ szklanki ziaren słonecznika 6 suszonych pomidorów kilka kaparów 2 łyżki oliwy ze słoiczka po pomidorach 1 ząbek czosnku Dodatki: pół dojrzałęgo
Food Squaresmaku chałwy musiałam dorosnąć. Dziś chałwę i sezamki robię sama, a smak sezamu towarzyszy mi nie tylko w formie słodkiej przekąski. Dodaję go sałatek, owsianki, placków z cukinii, chleba. Piekę krakersy sezamowe i dodaję sezam do batoników musli . Co takiego kryje w sobie to ziarno? Sezam jest rośliną o właściwościach medycznych. Wśród wszystkich nasion jadalnych to właśnie nasiona sezamu mają
Kucharzycaciecierzyca to obowiązkowo hummus. Podstawowymi składnikami tej pasty, oprócz wspomnianej ciecierzycy, są czosnek, oliwa, sok z cytryny, tahini (pasta sezamowa) oraz kmin rzymski. Podawana jest jako zimna przekąska z chlebem pita czy warzywami. Oczywiście modyfikacji przepisu i samego sposobu podania jest już wiele. Ale to dobrze, bo uważam, że w kuchni trzeba być kreatywnym. Mój hummus świetnie dopełniał nasz
zadanie-gotowanielistek pietruszki. Kanapka z jajecznym kotletem: 1 jajko rozbełtać z 1 łyżką bułki tartej i szczyptą soli. Usmażyć kotlecik (przewracając w połowie na drugą stronę). Kromkę zwykłego świeżego chleba posmarować grubo łagodną musztardą (najlepiej plnotucna) . Na warstwie musztardy ułożyć gorący kotlet, a na nim plasterki pomidora oraz marynowanych warzyw: cebuli, ogórka, papryki. Udekorować zieloną pietruszką
zadanie-gotowaniejuż Marzena udowodniła pieczywo niejedno ma imię. A masło? Mój gust (próbujący przedstawiać się jako dobry smak) mówi mi, że można je pominąć. Nie zaprzeczę, że kanapka ze świeżego chleba i takiegoż masła z dobrym żółtym serem i pomidorem z ogródka jest najlepszą rzeczą na świecie. Oczywiście, że jest :) Ale każdy czas i okoliczności domagają się swojej najlepszej pary. Sery
zadanie-gotowanieJadłonomii już wiem - używa się mielonych płatków owsianych. To działa :) I to jak! Pasztet jest łagodny w smaku, lekko słodkawy dzięki podsmażonej cebuli i jabłku. Świetnie smakuje na świeżym chlebie z dodatkiem czegoś pikantnego jak sos chrzanowy , dobra musztarda, chutney lub konfitura z cebuli . Przepis pochodzi od Marty Dymek, a ja lekko zmieniłem proporcje, jak często mi się
zadanie-gotowaniewykorzystywałam już niejednokrotnie i z różnego rodzaju mięsem wieprzowym. Tu przedstawiam karkówkę. Mięso zawsze wychodzi, miękkie, soczyste i niezwykle aromatyczne. Doskonale się kroi i nie rozpada. Idealnie pasuje do chleba - na kanapkę, jak również po podgrzaniu - na smaczny obiad. 1 kg karkówki/schabu/szynki bez kości (najlepiej mięsa w miarę wąskiego) 1 cebula Przyprawy: sól, papryka, pieprz, curry
Di gotujeZakończyłam już (albo dopiero) swój maraton pieczenia (chociaż jeszcze czeka jeden bochenek chleba na upieczenie :D). Dzisiaj powstały jeszcze dwa drożdżowe baranki, ale w tym wpisie babka z karobem, która wyszła niespodziewanie bardzo ciemna (przypomina kolorem Oreo). Polecam wypróbować, bo jest bardzo szybka w wykonaniu, do tego wegańska i nie sprawia problemów podczas wyjmowania z formy. A że czas
FitKot