przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:509/867)

WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 187

przygotowaniu i bardzo dobry do odgrzewania. Przepis nie jest trudny i przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina

cool and minty
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY Z WIEJSKĄ KIEŁBASĄ I SZPINAKIEM 164

listkiem laurowym i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bigos jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Najlepszy z młodymi ziemniaczkami ( z wody lub podsmażanymi), kopytkami lub po prostu z kromką świeżego chleba. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 cebula 10 g masła 2 łyżki oliwy 1 duża marchewka 1 główka zielonej kapusty 200 g wiejskiej kiełbaski  1 szklanka gorącego bulionu lub wody

cool and minty
Dębska kawa żołędziówka 148

królewsku, tak jak przystało na szlak Wielkiego Gościńca Litewskiego, a to za sprawą właścicielki Pani Bogusławy Retkowskiej. Oprócz dębskiej kawy żółędziówki degustowaliśmy babkę ziemniaczaną z twarogiem,  świeży chleb ze smalcem, domowe ciasta  oraz wspaniałe nalewki. Nie zabrakło również czasu na tańce, a do tańca i nie tylko grali Panowie :  Stanisław Ptasiński z Wielgolasu koło Latowicza, który grał

królestwo garów
Pasta z ciecierzycy i pomidorów 157

chleba? Wegańska pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, suszonych pomidorów i solonych orzeszków ziemnych. W sumie to myślałam o humusie, ale nie miałam tahiny a jakoś tak zawsze wychodzi, że znika zaraz po zakupie. No wychodzi troszkę drogo, nie da się ukryć. Może być tak samo smacznie, ale z samą ciecierzycą! Do przygotowania słoiczka pasty potrzebujemy: 400 g ugotowanej ciecierzycy

Szybko Tanio Smacznie
Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 292

bakalii. Będąc tam koniecznie należy spróbować oliwek, fety i jogurtu, który w niczym nie przypomina wyrobu sprzedawanego w Polsce pod nazwą jogurt grecki. Charakterystycznymi potrawami są oczywiście moussaka, tzatziki, chleb pita oraz przypominające nasze gołąbki - dolmades, czyli liście winogron faszerowane ryżem. Widać więc, że tamtejszym potrawom bliżej do kuchni arabskiej czy tureckiej niż europejskiej i są przez to bardziej egzotyczne

Ratunku obiad
Terrina z łososia w maku 178

drugi dzień wyjmujemy z formy i kroimy w plastry. Terrina z łososia w maku może zostać podana w plastrach, jako elegancka przystawka, czy np. w formie kanapki (sandwicha) z chlebem pumpernikiel. To potrawa dająca wiele możliwości na wykwintne urozmaicenie stołu. Terrina jest bardzo aromatyczna, wilgotna i delikatna. Mak tworzy na niej delikatnie chrupiącą skórkę dodając nie tylko ciekawą strukturę

mojewypiekiinietylko
W poszukiwaniu trendów w jedzeniu – trendy food 146

smaków. Na szczęście można je znaleźć także w Polsce. Czy to jeszcze mąka? Pszenna, żytnia, ziemniaczana – te mąki można kupić w każdym sklepie i od zawsze były podstawą chlebów oraz wypieków. Teraz to się szybko zmienia. Mam wrażenie, że wszystko rozpoczęło się wtedy, kiedy nasze społeczeństwo zaczęło się borykać z problemem alergii pokarmowej na masową skalę – szczególnie wśród

Poezja smaku
Chlebek caprese 147

Pyszny i aromatyczny chleb z mozzarellą, suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi, bardzo go lubię jeść na ciepło jak i na zimno. Chlebki upiekłam w foremkach od firmy PapilArt , są bardzo wygodne, polecam. Składniki: 250 gram maki pszennej 12 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 200 ml. letniej wody 0,5 słoika suszonych pomidorów 1 opakowanie mini mozzarelli

Bajeczna Kuchnia
Chlebek bananowy z kiwi i masłem orzechowym 175

masła orzechowego Chlebek bananowy - Banana Bread -  jest popisowym wypiekiem kuchni amerykańskiej . Tak się on w USA zadomowił, że nawet obchodzony jest tam co roku 23-go lutego Dzień Chleba Bananowego - National Banana Bread Day . Istotą przepisu jest właśnie dodatek rozgniecionych bananów do ciasta, co wpływa na miękkość i wilgotność finalnego wypieku. Wyczytałam, że podobno chlebek bananowy zdobył

Grunt to przepis!
Grillowane szpargle ze pesto (Zielono mi ze szparagami) 194

kupne niy bydzie chcioł ani wejrzeć. Robi sie je gibko 4 , a potyn idzie trzimać we lodōwce i zjejś sie je ze nudlami 5 abo i na sznicie 6 chleba. Italioki 7 dołwajōm do tego orzeszki piniowe i jak niy mołcie co robić ze piniyndzmi, to tyż sie je mogecie kupić. Joł dołwōm słōnecznik, je podobny we smaku

Chop w kuchni
PASTA Z SARDYNEK DO CHLEBA 174

Pasta kanapkowa z sardynek Uwielbiam świeży, pachnący, naturalny chleb posmarowany prawdziwym masłem i oprószony odrobiną soli. Ale z dodatkiem pysznej pasty kanapkowej jest jeszcze pyszniejszy, a pasta z sardynek na pewno do takich należy! Dla mnie tego typu pasty to odskocznia od nudnych kanapek i jednocześnie baza do sobotnich przekąsek z rodziną i znajomymi. Polecam również przepis na PASTĘ

Calzonella.com
Podkarpacka pieczona karkówka 235

zalewy, układamy na blaszce i zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 220 stopni C (grzałka góra-dół). Podajemy na ciepło z sosem, lub na zimno, jako dodatek do chleba. Po wizycie karkówki w lodówce jest ona znacznie bardziej zwarta niż na zdjęciach i można ją kroić na cieniutkie plasterki. *Przepis pochodzi z publikacji „Eurogalicja od kuchni

Trzeci talerz
Bułeczki pszenne śniadaniowe 153

powędrują z chłopcami do szkoły. Ten przepis opracowałam sobie po różnych próbach i lekturze wielu stron specjalistów od pieczywa domowego. Praktycznie od marca nie kupujemy sklepowego pieczywa, a pieczenie chleba i różnych bułeczek jest moją ogromną radością, szczęśliwie połączoną z uśmiechami konsumentów :) Żeby cieszyć się bułkami podczas sobotniego śniadania, przygotowanie ciasta zaczynamy w piątek rano, ale to będzie tylko chwilka

I tu będę miała takie te
To już nie będziemy jeść hamburgerów? 179

chłodny lekko można go ogrzać na słabym ogniu. Teraz letni płyn mleczno-maślany wlewamy do suchych produktów i początkowo mieszamy łyżką, następnie wyrabiamy ręką lub robotem hakiem do chleba. Wyrabiamy kilka minut do uzyskania elastycznego ciasta o jednolitej strukturze, formujemy kulę i przykrywając ściereczką kuchenną pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz. Teraz oddajemy się swym ulubionym zajęciom, czytamy

I tu będę miała takie te
Chrzanimy tę zupę 159

się odrobiną zupy śmietanę oraz majeranek. Gotujemy 2 minuty, chodzi tylko o przegotowanie zupy,  aby mąka straciła swój surowy smak. Można doprawić solą i pieprzem. Gotowe! Podajemy z chlebem. Najlepiej na zakwasie :). Zupa jest w smaku podobna nieco do żurku, jej ostrość zależy od siły użytego chrzanu, ale trzeba pamiętać, że każde przedłużone gotowanie, grzanie zmniejsza intensywność chrzanowego smaku

I tu będę miała takie te