Ciasto na chleb z mieszanki mąk przygotowałam do którego smalcu z czosnkiem dodałam, oliwek zielonych dołożyłam, pieprzem doprawiłam i dobrze wyrobiłam. W cieple się rozrastało, a potem w piekarniku wypiekało. Chlebek wyszedł niesamowicie kruchy i chrupiący w smaku zaskakujący. Składniki: 40 g świeżych drożdży, 150 g mąki orkiszowej (świeżo zmielone ziarna), 200 g mąki chlebowej
Moniki Smakołykiużytej porcji. Nakłuj mięso szpikulcem i sprawdź czy jest już gotowe. Filet wraz z sosem wykładamy na talerze i dopiero kroimy na plasterki. Pyszota, możecie jeść z ciepłą bagietką, chlebem żytnim bądź pieczonymi ziemniakami. Smakuje wybornie! Smacznego
SMYKWKUCHNIostatnio bardzo często. Cukinii mamy duuuużo, a placki nam się znudziły. Za to takiej słodkości nikt nie odmówi. Przepis znajdziesz tutaj >>> Kolacja 19:00 Jajecznica i chleb z pomidorem Jeśli podoba Ci się ta seria wpisów, korzystasz z tego - daj znać. Jeśli chcesz być na bieżąco polub stronę na FB . Ostatnie wpisy z tej serii
lady-och-mistrzyni.blogspot.comjego przetworów, z dużą ilością błonnika i rabarbaru. Ciasto wyłącznie z mąki żytniej razowej, ucierane, mięciutkie, wilgotne, długo zostaje świeże, z lekką nutą cynamonu, o dziwo nie smakuje jak chleb. Polecam dla osób chcących ograniczyć białą mąkę. Inspiracja blog Moje Wypieki . Składniki na formę 35 cm na 20 cm: 2 szklanki mąki pełnoziarnistej żytniej lub pszennej (u mnie
moj przepis naPasta z bobu z dodatkiem pietruszkowo czosnkowego sosu Chimichurri. Bardzo smaczna. Świetny dodatek do chleba. Natka pietruszki teraz najsmaczniejsza, warto sos zrobić więcej. Część użyć do bobu, a resztę dodawać do mięsa, wędlin, pomidorów. Bardzo polecam. składniki ok 360 g ugotowanego, obranego bobu 3 - 4 suszone pomidory z oleju 2 - 3 łyżki sosu Chimichurri ( klik ) sól, pieprz
Stare Garyminut, dodajemy pomidory i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Czekamy aż sos odpowiednio się zredukuje i nabierze ładnej kremowej struktury. Podajemy póki gorące z kromką bagietki bądź chleba. Danie przed podaniem możecie też dodatkowo skropić oliwą z oliwek, bądź podać z zrumienionymi grzankami ( np. w tosterze), a potem polać je obficie oliwą z oliwek- możecie użyć smakowej
SMYKWKUCHNIJest to "must have" w moim letnim menu. Mogłabym jeść leczo, jeść i jeść. Jedni podają z ryżem, kaszą a ja najbardziej lubię z chlebem. SKŁADNIKI 1 cebula, 1 cukinia, 2 papryki czerwone, 2 pomidory, ½ kg kiełbasy śląskiej, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, ½ łyżeczki ostrej papryki, sól, pieprz, majeranek, olej, 1 łyżka mąki WYKONANIE Cebulę kroimy w piórka. Papryki
słodki bratekŁatwy i szybki obiad z grzybowym smaczkiem Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 szklanka odgotowanych podgrzybków 2 kromki czerstwego chleba 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Sposób … Czytaj dalej Mielone z grzybami
czarrna od kuchninieco zmniejszam źródło ciepła pod nim do średniego i jednym, zdecydowanym ruchem przelewam jajko do garnka, które gotuję przez minutę do półtorej, Wyławiam i analogicznie postępuję z kolejnym jajkiem. Chleb tostuję by stał się chrupki i smaruję masłem. Układam na nim bób, plastry boczku, smaruję całość musztardą, układam pokrojone rzodkiewki a całość uwieńczam jajkiem w koszulce. Doprawiam szczyptą soli oraz
Mango PapajaSkładniki: -1kg pomidorów -2 ogórki zielone -papryka czarowna -mała cebula -3 ząbki czosnku -2 kromki chleba -6 łyżek oliwy -bazylia, sól -ocet jabłkowy Przygotowanie: 1. Rozgniatamy czosnek dodajemy miąższ z chlebka,oliwę, łyżeczkę soli i dokładnie mieszamy składniki. 2. Następnie należy odłożyć jednego pomidora i ogórka i pokroić w drobną kostkę. 3. Resztę pomidorów, ogórka, cebulę,paprykę blendujemy
Coś z niczegododaj śmietanę , dopraw do smaku solą i pieprzem ( najlepiej świeżo zmielonym ), wymieszaj wszystkie składniki dokładnie razem. Podawaj do obiadu z ziemniakami i mięsem. Możemy także zjeść ją z kromką chleba. Mizerię możemy zrobić bez śmietany, też będzie pyszna
Przepisy i porady kulinarneCukinię uwielbiam chyba pod każdą postacią: w zupie, w leczu, w formie kotletów, a nawet w cieście ( brownie z cukinii ) czy chlebie ( chlebek z cukinii ). Dziś w postaci pysznej pasty na kanapki. Składniki: 1/2 kg cukinia 2 cebule 4 ząbki czosnki odrobina cytryny olej sól, pieprz natka pietruszki Wykonanie: Cukinię, cebulę obrać, pokroić w kostkę włożyć na rozgrzany olej, usmażyć
Tradycyjna Kuchniajest kolejną świetną opcją na pożywne śniadanie, czyli na najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Tosty są chrupiące z zewnątrz, a jednak mięciutkie w środku. Składniki: 4 kromki grubo pokrojonego chleba 2 jajka 100 ml mleka 1 łyżka cukru waniliowego 50 g cukru 2 łyżki masła do smażenia Sposób przygotowania: Do miseczki rozbij jajka, dodaj mleko, cukier i cukier waniliowy. Roztrzep
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneporze roku najlepsze, ale postanowiłam wykorzystać pomidorową passatę, którą kupiłam ze względu na genialny skład (99% pomidorów, sól), świetnie się sprawdziła. Do tradycyjnego gazpacho dodaje się chleb, którego nie mogę jeść, więc zastąpiłam go czarną quinoą. Zupa nie wymaga gotowania, jest szybka i prosta w wykonaniu, bardzo smaczna, aromatyczna i zdrowa, odpowiednia dla osób z nietolerancją laktozy, dla chorujących
Quinoa Raz!Kocham podpłomyki, chleb wcale nie musi dla mnie istnieć, ale podpłomyki co jakiś czas goszczą w moim menu. Idealne do moczenia w oliwie z oliwek, na śniadanie z twarożkiem i szczypiorkiem, jako kanapka na uczelnię, albo dodatek do aromatycznych dań kuchni indyjskiej. Długo szukałam bezglutenowej receptury, która by się sprawdziła, za zwyczaj wychodziły mi twarde suchary. Te w końcu udały
Quinoa Raz!