przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:512/867)

Ciasteczka z mahlabem (Mahlab cookies) 182

stałe do naszego menu. Część przepisów, które dostaliśmy od zaprzyjaźnionych Saudyjczyków, Pakistańczyków, Libańczyków i Omańczyków to receptury rodzinne - przechodzące z pokolenia na pokolenie. Tak  było m.in. w przypadku chleba naan czy mieszanek przyprawowych. Ciasteczka z dodatkiem mahlabu po raz pierwszy jedliśmy w Al-Khobar, przywiózł je wówczas z Libanu nasz sąsiad - Naser. Mahlab (arab.  محلب lub   مَحْلَب

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Nalewka "Łzy mahometa" 220

delikatna zarazem. Moja jeszcze dojrzewa, wklejam tylko zdjęcia z obróbki natomiast zaraz jak dojrzeje i stanie się pięknie klarowna i dobra do spożycia wkleję zdjęcia gotowej. Upominając pytania strąki chleba świętojańskiego można zakupić np. w sklepie Smirna . Nalewka "Łzy Mahometa". ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Chłodnikowy zawrót głowy – czyli najlepsze zupy na lato 149

lokalnych składników. Może być w wersji wytrawnej i na słodko. Bałkany mają swój ogórkowy tarator z orzechami włoskimi i serem. Hiszpania ma pyszne pomidorowe gazpacho z dodatkiem namoczonego chleba. Francuzi zajadają się vichyssoise, którego głównym składnikiem jest por. Turcja słynie na całym świecie z cacików, które mogą być zarówno chłodnikiem, jak i przepysznym czosnkowym dipem. Z kolei najpopularniejszym, owocowym chłodnikiem

Moja smaczna kuchnia
Mintaj w panierce z płatków owsianych 166

mięso po prostu się ugotowało. Ryba nie jest nasiąknięta tłuszczem, nie trzeba jej odsączać na papierowym ręczniku. Przyjemnie chrupie i właściwie można ją zjeść od tak ,jako przekąska, bez chleba. Podałam z rzodkiewką i cytryną, pomidorem koktajlowym. Jest to danie nad wyraz szybkie i smaczne. Zimna rybkę włożyłam głodomorkowi w bułkę i zrobiłam jej fish burgera ,po mojemu. Smacznego

Z Kuchni Do Kuchni
Kminkówka 183

Poszukałam w sieci i znalazłam prosty przepis (  klik ) Zwiększyliśmy ilość kminku z 2 łyżeczek do 4 - jesteśmy od  kminku uzależnieni, w hurtowych ilościach dodajemy go do kapusty, chleba i sera. Nie dodawałam cukru, moim zdaniem jest on zbędny. Warto poczekać, bo trunek smakowity! składniki 4 łyżeczki kminku 0,5 l wódki (40%) 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie - nie dawałam

Stare Gary
Zdrowe orkiszowe placuszki z syropem daktylowym i rodzynkami 176

dobrym samopoczuciu. Znajdziecie w nim produkty spożywcze najwyższej jakości. Oferta obejmuje: produkty bez glutenu/latozy/cukru, wegańskie, zdrową żywność dla najmłodszych, zioła, przyprawy, pestki, suszone owoce, suplementy diety, a nawet chleb wiejski. Zapraszam Was na stronę w celu zapoznania się z ofertą: https://e-sloneczko.com/ Już niedługo na blogu pojawią się moje kolejne propozycje na zdrowsze/lżejsze dania. Zaglądajcie. A dziś zaprasza

Słodkie okruszki
Błyskawiczne piątki - Młoda kapusta z marchewką 154

Dzisiaj robię kapustę, większą ilość, żeby była do obiadu na dwa dni i tak do podjadania np z chlebem. Teraz jest najlepsza i najtańsza. Trzeba więc korzystać.  Składniki : * 3 główki młodej kapusty * 2 marchewki  * sól, pieprz * 3 łyżki masła * koperek  Przygotowanie : Kapustę drobno poszatkować, marchewkę pokroić w kostkę, bądź w większe kawałki. Gotować do miękkości kapusty, lekko

Magiczne Życie Marty
Pasta brokułowo-serowa 163

smaku (ser feta sprawia, że pasta jest wystarczająco słona). Gotowe! Smacznego! Dlaczego zamieściłem ten przepis? Po pierwsze: jest bardzo ciekawy. Jeśli nigdy nie mieliście okazji jeść brokuła na chlebie, to macie okazję. W życiu należy próbować nowych połączeń i to jest jedno z nich – polecam serdecznie! Po drugie: jest uniwersalny. Pasta z brokuła i sera nadaje się nie tylko

Proste-przepisy.pl
pieczarki panierowane 354

ponownie w jaju a na końcu w bułce tartej. Wkładamy na rozgrzany tłuszcz i smażymy z każdej strony na złoty kolor. Wyciągamy na ręcznik papierowy. Podajemy z ulubionym sosem, chlebem, surówkami

Domowy Smak Jedzenia
Bułki śniadaniowe 166

Smakowitym, świeżym bułeczkom z chrupiącą skórką trudno się oprzeć. Tak jak chleb, najlepiej smakują te z domowej piekarni. BUŁKI ŚNIADANIOWE Składniki: (na ok.10 sztuk) 3 szklanki mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 40 g drożdży 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju jajko + mleko do posmarowania sezam i mak do posypania Przygotowanie: Wieczorem

Bon appetit mon amie
Zapiekane szparagi i rzodkiewkowe historie 180

już dawno z nami nie ma. Były tak ostre, że jako sześcioletni brzdąc nie byłam w stanie jeść ich samych. Mama chrupała je zapamiętale, a ja domagałam się kawałka chleba. Albo ruszałam w stronę bezpiecznych, soczystych pomidorów. Dzisiejsze rzodkiewki straciły na wyrazistości; można je jeść pęczkami, nie czując ostrości na języku. Jaka szkoda... Pomysł na tę tartę znalazłam w magazynie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Rumsztyk z siekanej wołowiny 272

pokrojoną cebulę, solimy je aby puściła sok, podsmażamy aż stanie się złota, często ją mieszamy, aby się cebula nie przypaliła. Na rumsztyki wykładamy usmażoną cebulkę. Rumsztyki serwujemy np. z chlebem, czy ziemniakami.   The post Rumsztyk z siekanej wołowiny appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa-krem z białych szparagów 150

grzankach. Bez grzanek dodałabym łyżkę oleju rzepakowego przed zmiksowaniem zupy - w tłuszczu rozpuszcza się wiele witamin i zawsze dodaję jakiś do zup warzywnych. Grzanki: pokrojony w kostkę czerstwy chleb obsmażyłam na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek (3-4 łyżki) zmieszaną z ziołami prowansalskimi i słodką papryką. www.alma24.pl

Kolorowy Przepisownik
Pierniki - smak świąt 141

około 10-15 minut w temperaturze 200 stopni. Gdy wystygną, dekorujemy. Przepis drugi na pierniczki (tegoroczny) Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżki mąki żytniej (ja miałam mąkę taką do chleba) 2 jajka 1/4 kostki masła 1/3 szklanki cukru 4 łyżki miodu przyprawa do piernika łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie - tak samo, jak w poprzednim przepisie :) Tego ciasta nie trzeba zostawiać

dobra gospodyni dom wesołym czyni
"Kuchnia dla biegaczy - siła roślin" - Violetta Domaradzka, Robert Zakrzewski, Damian Parol 171

smaczne produkty z których można wykonać bardzo smaczne potrawy.  Przepisy są proste, często eksperymenty autorów w kuchni. Podzielone zostały jako: śniadania, drugie śniadania, zupy, dania główne, sałatki, do chleba - pasty, pasztety i inne, koktajle i napoje, desery, jedzenie przed startem, na zawodach, oraz regeneracja.Przy wszystkich przepisach znajdziemy metryczkę z liczbą kalorii, procentową zawartość węglowodanów, białka, jakie witaminy i minerały

kruche babeczki