Boże Narodzenie 207Teraz znała inny świat, więc świąteczna podróż do rodzinnego domu była jednocześnie powrotem to czasów dzieciństwa. Posiłek wigilijny rozpoczynało się podzieleniem się z bliskimi prosforą, czyli chlebem wypiekanym specjalnie na tę okazję przez duchownych i siostry zakonne. Prosfora to odpowiednik katolickiego opłatka. Kolacja wigilijna to także dwanaście postnych potraw, sianko pod obrusem i dodatkowe nakrycie. Na stole królowały zawsze(...)wszystkim ryba po grecku i karp w galarecie), barszcz z uszkami, cudownie słodka kutia, kapusta z grzybami... Nie mogło zabraknąć świątecznych symboli: czosnku (zdrowie), miodu (powodzenie), soli (obfitość) i chleba (jedzenie). I tak, jak podczas pierwszej Wigilii, kiedy to po kolacji całą rodziną szli na pasterkę, tak teraz szli na uroczystą liturgię do cerkwi. Jedne i drugie święta
Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa z dorsza pod gwiazdami 186selera korzeń 1 por biała część 30 dkg dorsza filet sól, pieprz, papryka czerwona 2 ziela angielskie 1 litr bulionu warzywnego 1 cebula 2 liście laurowe 3 kromki chleba natka pietruszki lubczyk 1/3 szklanki śmietany 30 % masło klarowane Marchew, seler obieram. Marchewkę kroję w plastry a z nich wycinam kilka gwiazdek .to samo robię z selerem. Pozostałe kroję w kostkę(...)minut. Kroję na kawałki małe. Rybę dodaję do zupy na końcu i na wolnym ogniu gotuję jeszcze 5 minut. Wyłączam gaz, wlewam śmietanę, doprawiam sola, pieprzem, natką.Chleb kroję na małe kwadraty i przesmażam go na maśle klarowanym na chrupiące grzanki. Podaję z nimi zupę
wesoła kuchnia
Swiateczny krem z pieczonych jablek i dyni czyli kolejna odslona "Z choinka w tle" 203Do tego roku moimi niezmiennymi książkowymi hitami świątecznymi były trzy książki. Były to: "Gwiazdka" Thrumana Capote, "Noelka" Małgorzaty Musierowicz oraz magiczna "Nigella świątecznie". W
Dzieje kuchennej Wiewióry
Teryna wieprzowa z boczkiem, tymiankiem, gozdzikami i galka czyli "Z choinka w tle" 256Pasztet to pasztet. Jak dobry to mogę go jeść w hurtowych ilościach. Na tegoroczne święta postanowiłam przygotować coś na kształt pasztetu ale jednak coś całkiem innego
Dzieje kuchennej Wiewióry
Pierogi z kaczką i figami / Duck and fig pierogies 321drobną kostkę 1 duża suszona figa (lub 2 mniejsze), pokrojona w drobną kostkę skórka starta z 1/2 pomarańczy 2 łyżki wina porto, lub innego słodkiego 1 jajko 2 kromki chleba tostowego, pokrojonego w drobną kostkę Przygotowanie: W pojemniku blendera z odpowiednią przystawką lub w misce umieść przesianą mąkę, wymieszaj z solą, zalej wrzątkiem i mieszaj łyżką lub miksuj aż ciasto(...)mieszając i dodaj skórkę pomarańczową i porto. Gdy wino prawie odparuje dopraw całość solą i pieprzem do smaku i zdejmij z ognia. Gdy farsz lekko ostygnie, dodaj jajko i chleb i dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku jeżeli to konieczne. Rozwałkuj pierwszą część na placek o grubości ok. 3 mm, wytnij kółka np. szklanką lub wycinarką do ciastek i delikatnie rozciągnij
karmelowy
Zakwas buraczany 199Składniki: 1 kg buraków przegotowana letnia woda skórka z chleba razowego główka czosnku 2 listki laurowe Sposób wykonania: Buraki obieramy, kroimy w plastry i wkładamy do dużego słoja. Dodajemy skórkę z chleba, listki laurowe i czosnek (z łupinami). Zalewamy wszystko przegotowaną, letnią wodą. Przykrywamy i odstawiamy na 3-4 dni. w międzyczasie kiszenia słój odkręcamy i zdejmujemy powstałą pianę
Qchnia po prostu
Ciasto drozdzowe z kruszonka i rodzynkami tzw. topielec czyli Z choinka w tle 242Mój kolega z pracy wiele razy przynosił na drugie śniadanie drożdżowe ciasto z kruszonką, było wyjątkowe, w kwestii smaku ale i konsystencji. Gdy
Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb z garnka 377Uwielbiam domowe pieczywo, ostatnio skusiłam się na wiele polecanych przepisów ale w kręgu znajomych zapytaniem i wielką niewiadomą był chleb z garnka. Nigdy go nie piekłam więc przyszła pora na ten wypiek. Przygotowanie jest banalne, jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość przy jego wyrastaniu. Polecam zostawić chlebek na noc do wyrośnięcia i z rana upiec cieplutkie pieczywo na śniadanko :) Jakim(...)jest chlebkiem? Przekonajcie się sami :) Chleb z garnka Składniki: 700 g mąki pszennej typ 500 25 g drożdży świeżych 1,5 łyżeczki soli 2 łyżki kefiru 275-300 ml ciepłej wody Przygotowanie: Do dużego garnka bądź miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wkruszamy drożdże, dodajemy kefir i wodę . W szystko mieszamy, ciasto jest dość
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"Z choinka w tle" czyli zapowiedz jutrzejszych postow 234Już jutro na blogu dwa posty "Z choinka w tle". A co będzie na Was czekać??? Drożdżowe z kruszonką i teryna wieprzowa. Pysznie czyż nie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Karp po żydowsku na Boże Narodzenie 200Za oknami śnieg, zimno, ciemno się robi już o 15… No tak, to grudzień. A jak grudzień to ani się obejrzycie, a już święta będą. Czyli
Marder&Marder Manufacture
Kasza gryczana z boczniakami w sosie pomidorowym 247To kolejna szybka propozycja dla tych, którzy więcej czasu spędzają w pracy niż w domu i nie stołują się na mieście :) Kasza gryczana z sosem
Dzieje kuchennej Wiewióry
Kiszenie buraków do barszczu czerwonego 232pumpernikla 3 l wody 3 łyżki soli ( płaskie ) Wykonanie: Buraki myjemy i obieramy. Kroimy w cienki plasterki. Chrzan również obieramy i kroimy w słupki. Z jabłek usuwamy gniazda nasienne. Chleb pumpernikiel łamiemy na mniejsze kawałki. Do słoja wkładamy buraki, przekładamy je chlebem, chrzanem, czosnkiem i jabłkami. Do ciepłej wody dodajemy sól. Mieszamy. Zalewamy buraki. Przykrywamy gazą i pozostawiamy w ciepłym
Smaki Ewy
Bezglutenowe ciastka korzenne czyli Slodki Czwartek odc.119 249Mroźny poranek ale śniegu brak. Nie mogę doczekać się weekendu gdy wreszcie się wyśpię i będę mogła zacząć przygotowania do Świąt. Za mną kilka intensywnych
Dzieje kuchennej Wiewióry
Jak zrobić naleśniki? 215Jak zrobić naleśniki? Zaskoczyło mnie jak wiele osób tego nie wie. Niby nic prostszego nie ma, niby to rzecz oczywista, a jednak nie do końca. Postanowiłem
Marder&Marder Manufacture
Harira czyli Zupowy Wtorek odc. 85 237Moje wielkie zupowe odkrycie ostatniego tygodnia. Po uroczystych kolacjach, przygotowaniach do warsztatów, spaniu w pracy, miałam nieziemską wręcz ochotę na spokojny, ciepły, sycący posiłek w domu
Dzieje kuchennej Wiewióry