wysokiego naczynia wsypujemy czubatą łyżkę mąki , drożdże , cukier i ciepłe , ale nie gorące mleko ( całe 200 ml ) . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy olej , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól i wyrabiamy na gładką masę . Ciasto musi
Ogrodnik w podróżyHummus skradł moje serce już dawno temu. Teraz przyszła pora na innego rodzaju pasty do pieczywa i nie tylko. Podczas pobytu w Bieszczadach, tuż przed
Dzieje kuchennej Wiewiórydoprawiona czosnkiem, octem winnym, bazylią i oregano. Parmezan dodany na koniec zapieczętuje doskonały smak. Nic tylko próbować! Smacznego! Sałatka z chlebowych grzanek, pomidorów i pieczonej papryki Składniki: 5 kromek chleba kilka zwykłych pomidorów lub około 20 pomidorków koktajlowych 2 żółte papryki 1 czerwona papryka 1 czerwona cebula 4 łyżki oliwy 1 łyżka kaparów 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki(...)octu winnego sól, pieprz parmezan do posypania 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka oregano kilka listków świeżej bazylii 2 garście roszponki Przygotowanie: Chleb kroimy na kawałki grubości 2 cm, wrzucamy na blachę, polewamy 2 łyżkami oliwy, posypujemy nasionami kopru włoskiego, oregano i szczyptą soli. Mieszamy dokładnie i wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy
Moja Mama Gotujeząbek przeciśniętego przez praskę czosnku sól, pieprz 1 opakowanie sera feta 10-12 suszonych pomidorów w oleju 2 szt. awokado mieszanka sałat (ok. 200-250 g ) 5 kromek chleba 4 garście mieszanki sałat Przygotowanie: Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy. Chleb kroimy w kostkę, przesmażamy na rozgrzanej oliwie do zarumienienia. Mieszankę sałat wrzucamy do miski i polewamy połową sosu. Układamy
Moja Mama Gotujepolubiłam chleb bez wyrabiania. Nie trzeba się męczyć aby ciasto wyrobić, wystarczy wymieszać w misce składniki i gotowe. A tak to wyrabiamy i wyrabiamy aż ręce bolą. Dziś dodatkowymi składnikami jest czarny sezam i babka jajowata. Chleb pieczony w naczyniu żaroodpornym. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniKolejny z domowych syropów na przeziębienie na naszym blogu. Warto korzystać z takich właśnie metod naszych babć. One wiedziały co robią i wiedziały co jest dobre
Marder&Marder ManufactureTo już pewnie ostatni post w tym roku, który będzie pachniał korzennie i zimowo. Bajecznie wilgotne, słodkie i nasycone smakami. Melasa i imbir... Receptura
Dzieje kuchennej WiewióryTuż przed Tłustym Czwartkiem mój dawny kolega ze studiów zaproponował mi na fb udział w wyzwaniu. Chodziło o upieczeniu cynamonowej chały. Filmik przedstawiający przepis był świetny
Dzieje kuchennej Wiewiórybrązowy kolor. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! Ja tymczasem całe popołudnia spędzam w kuchni, udoskonalając przepisy na egzamin. Cztery musy, makaroniki, mini tarty, wieżyczka z ciasta marcepanowego, chleb na poolish i chleb żytni... Dużo tego jak na pięć godzin, oj dużo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeszcze jeden domowy syrop na przeziębienie (i ogólne wzmocnienie organizmu). Bo zdrowych rzeczy nigdy dość i o zdrowie zawsze dbać warto. Tym razem mam dla Wam
Marder&Marder ManufactureJakoś przepis na ten chleb mi umknął. Nadrabiam więc i dodaję dziś. Prosty chleb pszenno - żytni na mleku. Idealny na śniadanie lub kolację. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniTosty z oscypkiem to cos co poprostu uwielbiam, a połączenie go z rukola jest bezkonkurencyjnie :) Idealnie komponuje sie z żurawiną lub sosem czosnkowym. Składniki: *chleb tostowy 4 ziarna *rukola *oscypek *szynka *zurawina/sos czosnkowy *łyżka masła Przygotowanie: 1. Na chleb tostowy układamy kawałki oscypka, rukolę i szynkę. 2. Przykładamy druga kromka i smarujemy delikatnie masłem. 3. Zapiekamy w tosterze
FITBUuKDzisiaj zapraszam na pastę z ryby wędzonej. Rybki ale również ogólnie inne pasty dawno nie gościły na blogu, więc czas to zmienić. Nie samym chlebem z wędliną żyje człowiek U nas w roli pierwszoplanowej makrela, ale tylko z tego względu, że akurat w sklepie była świeża dostawa. Możecie użyć dowolnej ryby wędzonej czy nawet ryby z puszki. Tata często robił
Mieszam w GarnkuTłusty Czwartek zbliża się wielgachnymi krokami a z nim cała góra pączków. Rożne ich rodzaje znajdują się już na blogu a dzisiaj kolejna ich wersja
Dzieje kuchennej WiewióryDzisiaj proponuję pyszną, dietetyczną pastę do chleba z tuńczyka. Wystarczy dodać ser kozi a może być to nowa, smaczna, ulubiona wersja pasty z ryby, idealna na kolację, czy przekąskę ze świeżym chlebem. W dodatku o zmniejszonej zawartości kalorii i tłuszczu, za to obfitej w białko. Pomysł mojej siostry. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnik