wieprzowiny 8 świeżych pomidorów Roma (jeśli nie ma świeżych mogą być z puszki) 8 zielonych cebulek ze szczypiorem 10 dużych, obranych ząbków czosnku 2 jajka (duże) 2 grube kromki chleba żytniego 4 łyżki pestek z dyni (świeżo prażonych, niesolonych) 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka kminu rzymskiego ocet balsamiczny oliwa z oliwek sól morska świeżo zmielony pieprz(...)ciągle rozgrzaną patelnię dodać koper włoski i kmin, prażyć do czasu kiedy zaczną się lekko złocić i wydzielać aromaty; przełożyć do moździeża lub miseczki utłuć na jak najdrobniejsze kawałki. Chleb namoczyć w wodzie i porozrywać palcami na małe kawałki. W dużej misce połączyć surowe mięso wieprzowe i wołowe, jajka, podsmażoną cebulkę i czosnek, rozmoczony chleb, prażone nasiona kopru włoskiego, kminek
Jem więc Jestemwyszła mi ciut zbliżona wersja, ale myślę, że równie smaczna (nie znam smaku oryginału, ale moje mi bardzo smakują:)). A zmiany to: z braku świeżego szpinaku-mrożony, więcej cielęciny, chleb zamiast bułki, koncentrat pomidorowy zamiast suszonych pomidorów z bazylią, brak śmietany... Po oryginalny przepis (oraz wiele innych smakołyków) zapraszam na SzczyptaChili.pl , a tymczasem polecam moją wersję :) W głowie już układa(...)się plan na kolejne wersje kiełbasek... :) Składniki: 500g mielonej cielęciny 6-7 brykietów mrożonego szpinaku 2-3 kromki chleba namoczone w mleku i odciśnięte (lub kajzerka) ok 3/4 szklanki bułki tartej (w zależności ile masa pochłonie) 1 jajko 1 czubata łyżka posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżeczka pieprzu cytrynowego 1 płaska łyżeczka soli Dodatkowo: folia spożywcza
Kolorowy PrzepisownikCzekoladowa pasta do chleba z daktyli Przepis na tę rewelacyjną, czekoladową pastę z daktyli sprzedała mi Aga, koleżanka z pracy. Słoiczek kremu, który przyniosła do pracy, rozszedł się w mgnieniu oka, a ja, znając już składniki, czym prędzej popędziłam do kuchni, by przygotować zapas dla siebie! Przewertowałam strony internetowe i zauważyłam, że pastę z daktyli robiło już wielu blogerów(...)czekoladowych, które stoją na sklepowych półkach. Polecam szczególnie najmłodszym, bo może być świetnym kremem śniadaniowym na kanapki lub smarowidłem do naleśników! I w dodatku zdrowym! Czekoladowa pasta do chleba z daktyli - przepis: Składniki: 100 g daktyli 1/2 szklanki orzechów włoskich 220-230 ml mleka sojowego 3 łyżeczki kakao 1-2 łyżki miodu szczypta soli Czekoladowa pasta do chleba
Moje QulinariaDawno już nie przedstawiałam żadnego przepisu na chleb z wypiekacza a jest duża ilość osób piekących właśnie w wypiekaczu. Maszynę nastawia się na odpowiednią godzinę i potem wystarczy tylko wyjąć i zajadać, polecam. Wypiekacze teraz są dobrej jakości i nawet w marketach można je zakupić za niewielkie pieniądze. Użyłam tutaj mąki gorczycowej którą można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością(...)Chleb gorczycowy na kefirze. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesmakowita. Pieśni w rożnych stron świata wyśpiewane przepięknymi głosami dziewczyn. CUDO! Ale miało być o pizzy... w niedzielę ledwo żywa po późnym powrocie do domu nadrabiałam zaległości w pieczeniu chleba, ciasta i pizzy właśnie. Przepis wyszperany w książce "Kipi kasza" podbił nie tylko moje serce ale również Małżona, który cebuli wcale nie lubi... Połączenie nie jest może zaskakujące ale niebywale
Dzieje kuchennej Wiewiórypieczone przez nas wyroby długo zachowywały swoją świeżość, a wypieki miały delikatny ledwie wyczuwalny kwaskowy smak. To znak że w naszej kuchni koniecznie potrzebujemy zakwasu do pieczenia chleba. składniki 400-450 g mąki pszennej razowej woda sposób wykonania Do wyrobu zakwasu, oprócz podanych powyżej składników, potrzebujemy szklanego naczynia z przykryciem zapewniającym przepływ powietrza ( na przykład lniana ściereczka), stałej temperatury(...)wypiekach, wspomóc młody zakwas drożdżami piekarniczymi. Można tak zrobić, choć ja nigdy tego nie praktykowałem. Na koniec warto zapamiętać słowa doświadczonych piekarzy. Nieprawdę mówi ten, który twierdzi że każdy chleb, zawsze mu się udał. P rawdą natomiast jest, że nawet te nieudane, zazwyczaj i tak zostają zjedzone. Chleb upieczony przy pomocy tylko młodego zakwasu można zobaczyć tutaj link
Miód i pieprzprzeniosą Was w kulinarną podróż po Francji . Możecie podać je na śniadanie (dzieci na pewno się ucieszą ) lub podwieczorek z gałką lodów waniliowych. Skusicie się? Składniki: 6 kromek chleba tostowego 2 jajka 1/3 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżki domowego cukru waniliowego około 3 łyżek masła klarowanego Dodatkowo: maliny borówki bita śmietana cukier puder do dekoracji Przygotowanie: W miseczce(...)roztrzepać jajka z mlekiem i cukrem. Następnie namoczyć w nich kromki chleba tostowego. Na patelni rozgrzać masło, włożyć namoczony chleb i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gotowe tosty przełożyć na talerz i dodać owoce. Całość posypać cukrem pudrem i udekorować bitą śmietaną. Smacznego
Oryginalny smakpodanej z chrupiącymi tostami maczanymi w powstałym sosie (stąd taka spora ilość płynów). Marchewki z tostami (czasami z ryżem) stanowią dla mnie samodzielne danie (głównie jako kolacja), a pomijając chleb, można zaserwować je jako przepyszny dodatek do dań głównych, zapakować 'na wynos' czy pochrupać jako forma przekąski. 2 porcje: * młode marchewki- 4 szt. * sok ze świeżej pomarańczy- 1/2 szklanki * oliwa(...)szklanki * miód- 1 łyżeczka * świeży rozmaryn, świeży tymianek- po kilka listków * szczypta soli * chleb- 2 kromki Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Marchewkę obrać, przekroić na pół, ułożyć w naczyniu do zapiekania wyłożonym papierem do pieczenia i zalać marynatą z wyciśniętego soku z pomarańczy, oliwy, miodu, soli i świeżych ziół. Piec około 45-50 minut, z czego pierwsze 10 minut piec
Kraina Miodem PłynącaKolejny przepis na domowy chleb z chrupiącą skórką i ziarenkami. Składniki: -10 dkg drożdży -3 łyżeczki cukru -600 ml ciepłej wody -3 łyżeczki soli -5 szklanek mąki pszennej 650 -2,5 szklanki mąki żytniej -3-4 łyżki oleju -głęboki talerz mieszanki ziaren dyni, słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, itp Drożdże rozcieramy z cukrem. Dodajemy(...)formujemy bochenki. Przekładamy je do natłuszczonych blaszek i odstawiamy do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika nacinamy ostrym nożem. Piekarnika nagrzewamy do 100 st. C, wstawiamy chleb i zwiększamy temperaturę do 180 st. C. Pieczemy 50 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia chleby smarujemy krochmalem. Wyjmujemy z piekarnika i gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyzupą po „nieprzespanej” nocy. Zakwas po zrobieniu, przechowujemy w lodówce, możemy wykorzystać go później. Składniki: 500 ml wody 3 czubate łyżki mąki żytniej 3-4 ząbki czosnku Skórka z chleba Wykonanie: Do słoika wlewamy wodę, dodajemy mąkę. Mieszamy. Czosnek obieramy, kroimy na połówki również dodajemy do wody z mąką. Na koniec dodajemy skórkę z chleba. Słoik zabezpieczamy gazą i pozostawiamy(...)temperaturze pokojowej. Zakwas robimy 3 – 5 dni. Im dłużej tym zakwas mocniejszy. Po tym czasie wyjmujemy czosnek i skórkę z chleba. Zamykamy słoik i przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO
Smaki Ewyinspirowany książką Kuchnia Chińska Jenny Stacey), w której skład wchodzą- oczywiście- krewetki, sezam, nadający wyrazistości czosnek, oraz delikatnie orzeźwiająca skórka z limonki. Całość tworzy wyjątkowy smak, nadający niezwykłości kromce chleba! Propozycja fantastyczna jako imprezowa, oryginalna przekąska, obowiązkowo podana z zimnym piwem np. typu Witbier o ziołowo-cytrusowym smaku :))) * krewetki- 225 g (wykorzystałam koktajlowe w zalewie) * jajko- 1 szt. * mąka kukurydziana(...)łyżka * sos sojowy jasny- 1 łyżeczka * czosnek- 1 ząbek * sezam- 2 łyżeczki * świeża natka pietruszki- 1 łyżeczka * skórka z limonki- 1/4 łyżeczki * chleb- kilka kromek (zależny od wielkości) * olej- 1/2 litra * kiełki- do ozdoby * piwo tybu Witbier- dodatkowo ;) Krewetki ugotować, ostudzić, a następnie zmiksować razem z jajkiem, sosem sojowym oraz czosnkiem na gładką pastę. Dodać poszatkowaną natkę pietruszki, startą
Kraina Miodem PłynącaPiekłyśmy ostatnio w sierpniowej piekarni chleb toskański . A ponieważ jest też czas smacznych letnich pomidorów, postanowiłam zrobić pyszne włoskie grzanki z pomidorami i bazylią. Dojrzale pachnące pomidory są w nich bardzo ważne, ale dobre pieczywo jest nie mniej istotne. Warto chociaż raz w sezonie upiec chleb toskański aby zrobić znakomite grzanki z pomidorami. Bardzo polecam. Inspiracja był(...)oliwek 1 - 2 ząbki czosnku + dodatkowy do smarowania sól pieprz 1 łyżeczka octu balsamicznego - opcjonalnie oregano parę listków bazylii parę kromek białego pieczywa typu włoskiego a najlepiej chleb toskański przygotowanie Pomidory umyć, pokroić w drobną kostkę. Dodać oliwę, posiekany czosnek, pokrojoną w paski bazylię, oregano, sól, pieprz do smaku. Można przyprawić octem balsamicznym. Wymieszać i wstawić do lodówki
Stare GaryPoranek dał wytchnienie. Słońca nie było, wiatr wiał z otwartego okna. Dzięki temu nadrobiłam zaległości w gotowaniu i pieczeniu. Powstała granola baaardzo kokosowa, chleb orkiszowy, pierogi buraczane z mięsem oraz Tikka masala w wersji z indykiem. Mnóstwo zapachów i smaków a na deser cos wyjątkowego szczególnie, że słońce i upał powróciły... Znalezione na blogu Addio Pomidory Banoffee ice cream
Dzieje kuchennej WiewióryChleb mieszany na zsiadłym mleku bochenek upieczony z mąki żytniej "żurkowej", oraz z zsiadłego mleka, nie wyrośnie imponująco ale jego niepowtarzalny smak, z nawiązką zrekompensuje estetyczne braki. Składniki 0,5 kg mąki pszennej razowej 0,5 kg mąki żytniej żurkowej szklanka zsiadłego mleka szklanka świeżego mleka 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 g drożdży 2 łyżki ziaren słonecznika(...)jeszcze dwukrotnie. Następnie z ciasta formujemy bochenek ( lub bochenki) i znów pozostawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut. Wyrośnięte ciasto przekładamy, ze stolnicy do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Chleb pieczemy przez 40-45 minut, aby mieć pewność ze spód bochenka dobrze się wypiecze, przed nagrzaniem, wkładamy do piekarnika kamienną płytę, i na niej później układamy chleb
Miód i pieprzsmakuje? i zadała mi następujące pytania: 1. Co cię skłoniło do prowadzenia bloga? To akurat jest znana historia. Jakieś 6-7 lat temu kupiliśmy automat do wypieku chleba. Prawdę mówiąc sam nie wiem po co. Wówczas raczej woleliśmy fast fooda i dobrą najebkę w piątkowy wieczór niż domową kuchnię. Nie wiem więc czym się kierowaliśmy. Ale kupiliśmy. Ta maszyna(...)się spodobała, że stwierdziłem, że nie mogę tego trzymać tylko dla siebie, muszę się tym dzielić z ludźmi. I tak powstał ten blog. Pierwotnie z przepisami na chleby z maszyny. Po kilku latach do prowadzenia bloga przyłączyła się Madzia i przekształcił się on w ogólnokulinarny. 2. Jak długo przymierzałeś się do blogowania? W ogóle się nie przymierzałem, to była absolutnie
Marder&Marder Manufacture