daje niesamowite możliwości w kuchni. Można ją gotować, piec, robić zupy, farsze do pierogów, marynować. Do tego jest bogata w różne składniki odżywcze i minerały. Postanowiłam wykorzystać ją w chlebie. Ci, który mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie. Składniki 500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba przed pieczeniem ½ dyni hokkaido 250 ml wody(...)mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i w tej temperaturze pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 40 mnut. Studzimy na kartce. Chleb dyniowy jest tak samo smaczny sam, jak z dodatkami, np. pastami do smarowania. Dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez
My Chcemy JeśćChleb, bo chleba nigdy dość. Kolejny łatwy i smaczny chleb, tym razem z delikatnym wnętrzem bogatym w ziarna. Składniki -200 g maki żytniej -200 g mąki owsianej -zmielone płatki owsiane -125 g drożdży -1 l ciepłej wody -200 g otrąb -200 g ziaren prażonych Słoneczne Pola od ZIARENKOWO -800 g maki białej np.tortowej -300 g mąki pszennej z pełnego
Z Kuchni Do KuchniKolejny pyszny, puszysty i aromatyczny bochen. Polecam gorąco i chyba po raz kolejny nie muszę nikogo przekonywać że chleb pieczony w domu jest pyszny i zdrowy. Zapraszam do pieczenia. Chleb pszenno - żytni na drożdżach z prażoną cebulką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieproponuję kotlety mielone w stylu włoskim. Jak napisał autor przepisu „Wystarczy zaledwie kilka zmian żeby to co znane zmieniło całkowicie smak”. Składniki: - 600g zmielonej wieprzowiny - 2 jajka - 3 kromki chleba tostowego (lub 2 małe kajzerki) - mleko do namoczenia bułek - 1 cebula - 1 szklanka białego wina półsłodkiego - 2 łyżki startego sera Grana Padano (lub Parmezan) - sól i świeżo mielony pieprz - mąka(...)panierowania kotletów - olej do smażenia Kromki chleba tostowego bez skórki (lub kajzerki) moczymy w mleku. Ser trzemy na tarce o drobnych oczkach. Zmielone mięso przekładamy do miski, dodajemy odciśnięty chleb, starty ser, startą na drobnej tarce cebulę, jajka, pieprz i sól. Dokładnie wyrabiamy masę mięsną. Formujemy owalne kotlety. Aby porcje były równe można je nabierać łyżką do lodów, następnie
mojewypiekiinietylkoustach jajko i do tego łosoś. Normalnie znowu robię się głodna. Zresztą przekonajcie się sami. Zapraszam!!! Składniki ( na 4 kanapki): 100 g wędzonego łososia w plastrach, 4 kromki chleba, 4 jajka, sól, pieprz, olej/ oliwa do smażenia Wykonanie: Chleb tostujemy w tosterze lub podsmażamy na patelni. Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone. Na chlebie układamy plastry łososia
Passion of CookingPyszny mięciutki bez zapachu drożdży taki jest chlebek na maślance. Z przepisu którego kiedyś znalazłam szukając to różnych pomysłów na chleb aby był on jak najbardziej podobny do tego ze sklepu. Ten jest super, oczywiście nie ustane w dalszych poszukiwaniach i testowaniach różnych receptur na domowy chlebek. Przepis oczywiście podaje z moimi zmianami, które okazały się być bardzo trafione :) Składniki(...)Należy najpierw dokładnie wyrobić ciasto ręką, po czym wyłożyć ciasto na blat wysypany mąką i jeszcze chwilę wyrabiać – aż ciasto będzie tylko delikatnie kleiło się do rąk. Po wyrobieniu chleb przełożyć do keksówek 10x30 i zostawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piekłam go w 210 st przez około 65-70 min. (piek. gazowy) Pod koniec pieczenia smaruje chleb
Gotowanie...to proste !istnego szaleństwa . Tak więc, na sos potrzebne nam: około 1 kg żeberek w paskach bądź trójkątach 2 szalotki 2-3 ząbki czosnku ośródka z jednej kromki chleba (bez różnicy pszenny lub pełnoziarnisty) garść suszonych grzybów, a nawet jeszcze więcej Młoda kapusta z koprem: główka młodej kapusty pęczek świeżego koperku 3-4 łyżki śmietany 18% łyżka masła(...)sumie pogotować. Szatkujemy koperek wsypujemy do miseczki i dalej cierpliwie czekamy na nasze potrawy. To jest dobry moment na dodanie do naszego sosu wspomnianego w liście chleba, mianowicie jego ośródki, tak więc, rozdrabniamy ją w palcach na skrawki i wsypujemy do garnka mieszamy i niechaj się dalej dzieje wola nieba pod pokrywką. Po około 20 minutach nasza kapusta powinna
Kuba Gotujeżywy organizm będzie reagował podobnie :) 1. POSIŁKOWY BAŁAGAN Rano nie jadłam albo jadłam. W zależności od tego, o której wstałam i ile miałam czasu. A jak już jadłam to chleb tostowy z masłem orzechowym i dżemem, rogalika albo drożdżówkę. W pracy nie umiałam kompletnie zorganizować się ze śniadaniami. Brałam owoce, jogurty, serki wiejskie, pomidory, kabanosy, coś co zostało(...)myśli sobie: jak tak można? Więc mówię: niestety, można... choć nie powiem, bywały też lepsze dni :) 2. DROŻDŻE, BIAŁE PIECZYWO I CZEKOLADA Nigdy nie ukrywałam: kocham drożdże, knedle, chleb, pierogi i kluski śląskie. Kocham czekoladę, żeby nie napisać ogólnie "słodycze", bo ta czekolada to jednak jest taka NAJ. Silnej woli najczęściej starczało mi na dwa dni... I choć zawsze lubiłam
bistro mamawzględu na walory smakowe. To bardzo zdrowe grzyby, więcej przeczytaj tutaj . Zapiekanka była wyśmienita, a przepis bardzo polecam! Składniki: 750 g zwięzłych ziemniaków 400 g boczniaków 100 g czerstwego chleba mały pęczek pietruszki 2-3 ząbki czosnku 30 ml oliwy sól, pieprz 200 g parmezanu lub gruyere tłuszcz do formy Wykonanie: ziemniaki obrać i pokroić w talarki o grubości około(...)Grzyby oczyścić papierowym ręcznikiem, odciąć trzonki, odrzucić. Rozgrzać piekarnik do 200`C chleb pokroić w kostkę, lekko podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Pietruszkę opłukać. osuszyć i drobno posiekać. Obrać i posiekać czosnek. Podsmażone kostki chleba z czosnkiem, pietruszką i olejem zblendować na pastę naczynie do zapiekania natłuścić. Układać naprzemiennie warstwy ziemniaków, grzybów i pasty z pieczywa, każdą warstwę doprawić solą
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jest dobrze do pewnego momentu, ale nie poddaję się i mam kilka przepisów do wypróbowania. Może i Wy się zainspirujecie? http://mojtalerz.blogspot.co.uk/2015/04/bueczki.html 1. Jestem ciekawa smaku tego chleba i w najbliższym czasie spróbuję go zrobić http://www.jusiagotuje.pl/2015/09/penoziarnisty-chleb-z-sezamem-bez.htm l 2. Jak najprostszy to może warto spróbować? http://kuchnianawzgorzu.pl/przepis-na-chleb-najprostszy/ 3. Zbieram te ziarna i zbieram...Chleb zmieniający życie(...)ciekawy, jak wreszcie go zrobię na pewno opiszę swoje spostrzeżenia ;) http://dietetyczne-gotowanie.blogspot.co.uk/2015/03/chleb-z-ziarnami-bez-maki-zmieniajacy.html 4. Ten chleb robi furorę w grupie kulinarnej, którą Wam ostatnio polecałam - Kulinarne Szaleństwa. Jak zobaczy się tyle zdjęć udanych chlebków to, aż chce się też taki upiec http://www.ewawachowicz.pl/przepisy,0,58.html 5. Moja mama ostatnio nauczyła mnie robić podpłomyki, podobne do prozaków, najlepsze z dżemem, lubię
NA MOIM TALERZUjest cennym i zdrowym dodatkiem do diety. Płaską łyżeczkę mielonej łuski możemy dodawać do jogurtów, kefirów, do przygotowania musli czy też sosów. Natomiast ja dzisiaj zapraszam Was na pyszny chleb owsiany z dodatkiem łuski gryczanej właśnie. Firma Sante posiada w swojej ofercie ponad 200 innych produktów, między innymi suszone owoce, kasze, nasiona, produkty zbożowe i ciasteczka. Cały(...)asortyment, który ma w sprzedaży Sante znajdziecie tutaj . Chleb owsiany z łuską gryczaną Czas przygotowania: 180 minut Proporcje na 2 keksówki o wymiarach 13 x 23 cm Składniki: 140 g płatków owsianych 470 g gorącej wody 160 ml letniego mleka 2 łyżki oleju 1 łyżka cukru 2 łyżeczki soli morskiej 500 g mąki pszennej 10 g świeżych
Kulinarne przygody GatityOstatnio na Fb zaciekawił mnie przepis na chleb na owsiance. Chleb ten pieczono w akcji " Wypiekanie na śniadanie ". Choć nie biorę udziału w tych akcjach ( sama nie wiem czemu ) to postanowiłam go upiec. Chleb jest smaczny, łatwy w przygotowaniu i długo świeży. Patrząc na proporcje miałam obawy co do wilgotności i konsystencji ciasta i dodałam trochę więcej mąki
Ewa w kuchniMoje kolejne wspólne Wypiekanie na Śniadanie i pyszny chlebek. Akurat mam wolne trzy dni, mogę spokojnie i bez nerwów poszaleć w kuchni. Piątek zaczynam o chleba. Pysznego! U mnie posypka z płatków owsianych oraz czarnuszki - nie miałam ani grama sezamu. Składniki: * 500 g białej mąki pszennej * 4g drożdży instant Owsianka : * 150 g drobnych płatków owsianych * 450 g wrzącej wody(...)owsiane zalewamy wrzątkiem. Natychmiast dodajemy do nich masło, miód i sól. Dobrze mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Dodajemy mleko. Do miksera z hakiem do ciasta drożdżowego lub maszyny do chleba dodajemy naszą owsiankę i wsypujemy mąkę wymieszaną z drożdżami. Wyrabiamy przez ok. 15-20 min. Ciasto po wyrobieniu pozostanie bardzo lepkie i klejące. Zostawiamy do pierwszego rośnięcia do podwojenia objętości
Magiczne Życie MartyWróciło nasze cotygodniowe "Wypiekanie na śniadanie" z czego się bardzo cieszę. Zaproponowany przepis jest strzałem w dziesiątkę, przynajmniej u mnie się sprawdził. Chleb jest lekko słodki, sprężysty, wilgotny, delikatny i mięciutki. Przepis od Agnieszki i tak jak autorka pisze w chlebie nie czuć tej owsianki gdyż w tajemniczy sposób znika. Nie polecam pieczenia z połowy porcji bo chleb jest
Ala piecze i gotujeTramezzini, czyli włoskie kanapki, przygotowywane z chleba tostowego tak spodobały się wszystkim podczas mojego live cooking w CH Pogoria , że dzisiaj rano, na drugie śniadanie zrobiłam podobne. Okazuje się, że są proste w przygotowaniu, a z jednego chleba tostowego wyjdzie sporo kanapek, wystarczy dla wszystkich. Z odkrojonych krawędzi, możecie zrobić grzanki do kremowej zupy, albo sałatkę, nie marnujmy żywności(...)możliwe! Inne propozycje śnadaniowe, nie tylko do szkoły, znajdziecie na blogu! Śniadanie do szkoły 35 pomyslów na weekendowe śniadanie Tramezzini z kremowym serkiem, szpinakiem i szynką Składniki: chleb tostowy, krojony opakowanie szpinaku baby 500 g dobrej jakości szynki w plasterkach 2 kubeczki serka śmietankowego świeża bazylia 500 g pomidorów małe, drewniane wykałaczki Przygotowanie: Z kromek pieczywa tostowego odkrawamy
Moja smaczna kuchnia