przepis na chleb - 13000 przepisów (strona:215/867)

Domowy chleb 159

wypieku własnego chleba potrzebować będziemy: - 1 kg mąki pszennej lub żytniej - 1 litr wody - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1/2 kostki drożdży + ewentualne przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, oregano, wedle uznania :) Rozdrabniamy w palcach 1/2 kostki drożdży i wrzucamy do litra ciepłej wody (max. 25-27 stopni Celsjusza). W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, cukier. Po rozpuszczeniu drożdży w wodzie(...)całość dodajemy do misy z sypkimi składnikami. Wymieszane ciasto przekładamy do formy, w której będziemy piec. Całość odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Możemy posypać chleb przyprawami. Po 25 min. rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy ciasto. Pieczemy ok. 1h i gotowe

upichcona
Chleb pszenno-orkiszowy z suszonymi pomidorami 160

Uwielbiam zapach suszonych pomidorów. Podgrzane roztaczają aromat lata w całej kuchni, stąd postanowiłam upiec chleb z ich dodatkiem. Chleb jest prosty w wykonaniu i bardzo pyszny dlatego zrobi go nawet laik chlebowy. Polecam serdecznie. Chleb pszenno - orkiszowy z suszonymi pomidorami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
chleb żytnio-pszenny z siemieniem lnianym na drożdżach suchych z piekarnika... 176

siemie lniane i hakiem robota wyrabiać z 10 minut zostawić przykryte w misie do wyrośnięcia na 1 godzinę, hakiem zamieszać kilka razy - odgazować na blacie podsypanym mąką uformować bochenek chleba, położyć na blasze z papierem do pieczenia i zostawić przykryty do wyrośniećia na 30 minut piekarnik nagrzac do 240 C - grzanie góra/dół, poziom 2, chleb posmarować wodą(...)włożyć do piekarnika po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 200C i piec 30-35 minut, wystudzić na kratce chleb ma chrupiącą skórkę i jest smaczny, długo jest świeży...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Tostowe koszyczki – imprezowe 218

Przepis na nietypowo zdobione tosty, do których zrobienia potrzebujemy formy do muffinek. Idealne na ciepłą przekąskę na imprezę. Składniki: 12 kromek chleba tostowego 150 g dobrej wędliny, szynki czy kiełbasy 4-5 pieczarek mała cebulka 150 g sera żółtego garść oliwek sól, pieprz, papryka czerwona w proszku Przygotowanie Wędlinę, pieczarki cebulę kroimy w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę podsmażamy(...)patelni. Ser żółty ścieramy na tarce. Oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie składniki na farsz (prócz sera żółtego) mieszamy ze sobą i przyprawiamy solą i pieprzem. Skórkę z chleba tostowego odcinamy. Wszystkie tosty rozwałkowujemy. Formę do muffinów lekko natłuszczamy i delikatnie wykładamy do nich kromki chleba. Do każdego koszyczka nakładamy farsz. Posypujemy serem żółtym i papryką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

e-PrzepisyKulinarne
Chlebki Arlekin 236

Bardziej nazwałabym je paluchami ale to jednak są chleby. Zobaczyłam je na włoskiej liście lutowej Panissimo "Na zakwasie i na drożdżach" i postanowiłam je upiec. Stworzone przez Consuelo Tognetti. Wbrew pozorom są bardzo łatwe do zrobienia tylko trzeba się trochę zorganizować. Chlebki trzeba dobrze zrolować w papier aby nie rozwinęły się w trakcie wyrastania, natomiast ja zwinęłam trochę(...)luźno i dlatego chleby trochę straciły swój kształt. Znakomicie nadają się takie małe talarki kolorowe do mini kanapek czy koreczków i uświetnią niejedno przyjęcie. Ja z tej porcji zrobiłam dwa chleby a w oryginale są 3 więc jeszcze mniejsze talarki. Polecam gorąco bo w smaku też są smakowe. Przepis z moimi poprawkami. Chlebki Arlekin. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Tosty z serem korycińskim Czesławy Zarzeckiej 179

Był domowy  chleb tostowy..no i koniecznie musiały być tosty..takie tosty to nic trudnego ..a dodatki dajemy dowolne...u mnie wędlina, pomidor i ser ..może być żółty..a u mnie ser koryciński Czesławy Zarzeckiej .Ser ten dostałam jakiś czas temu i kilka kawałków zamroziłam..bo ten ser można nawet zamrozić..i nic to jemu nie zaszkodzi..Pycha(...)chleb tostowy szynka lub kiełbasa pomidor ser koryciński Czesławy Zarzeckiej masło W dwie kromki chleba tostowego w środek włożyć szynkę, pomidor i ser. Zewnętrzne strony złożonej kanapki posmarować masłem. Tak przygotowane kanapki włożyć do tostera i piec ok 5 minut, wyjąć i kroić na połowy po przekątnej. Podawać z ketchupem

Moje domowe kucharzenie
Zagęszczanie sosów, zup mąką, masłem,śmietaną lub jajkiem 216

składników. Ja taka zasmażkę wykorzystuję do groszku z marchwią. Zasmażkę dodatkowo doprawiam solą, gałką muszkatołową oraz białym pieprzem. Wodę z ugotowanego groszku z marchewką zlewam i wlewam moją zasmażkę. CHLEB Tradycyjne sosy bardzo dobrze smakują z chlebem. Kawałki chleba bez skórek i okruszki można wrzucić do sosu i pogotować. Całość nam się zagęści i nada głębi smaku. ZIEMNIAKI Ziemniaki można

Basia w kuchni
Nocny chleb owsiany z miodem 294

Prosty chleb do zrobienia..wystarczy parę minut zagniatania i potem ciasto np.na noc do lodówki...rano wystarczy wyjąć blaszkę z lodówki , odczekać 10 minut i do piekarnika a potem zajadać się pysznym chlebkiem..ja jak zawsze muszę zjeść "piętkę "na gorąco..chociaż wiadomo, że to nie zdrowo..Pomysł na taki chlebek znalazłam tutaj ..a po nitce do kłębka doszłam(...)Przykryć i odstawić na 5 minut. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiać przez 10 minut. Uformować podłużny chlebek i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba posmarować lekko olejem, foremkę przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki przynajmniej na 8 godzin. Wyjąć z lodówki na około 10 minut do godziny przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzać

Moje domowe kucharzenie
Chleb z kaszą gryczaną 267

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Wspaniały chleb z dodatkiem kaszy gryczanej. Jest miękki i delikatny z chrupiącą skórką. Długo utrzymuje świeżość. Ja do mojego chleba użyłam kaszy gryczanej białej niepalonej, którą dostałam od firmy Kłos- Pol . Kasza ta ma mniej intensywny i delikatniejszy smak niż kasza gryczana palona. Jest bardzo zdrowa, zawiera dużo białka, błonnika(...)węglowodanów. Zajrzyjcie koniecznie do sklepu internetowego Kłos- Pol , znajdziecie tam naturalne mąki (bez żadnych polepszaczy i dodatków), kasze, otręby i wiele innych produktów. Polecam Post Chleb z kaszą gryczaną pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Chleb bananowy 270

Nagrzej piekarnik do 160 st. C, włącz termoobieg. Lekko natłuść olejem rzepakowym formę do chleba o wymiarach mniej więcej 22x13 cm, a następnie wyłóż formę papierem do pieczenia. Obierz banany, połam je na kawałki, wrzuć do miski i rozgnieć je widelcem. Dodaj skórkę z cytryny i esencje waniliową (przepis znajdziesz -->  tutaj ). Wymieszaj. W dużej misce obie mąki(...)dużą metalową łyżką, tak żeby składniki jedynie się połączyły. Przełóż masę do formy i wyrównaj górę. Piecz około 45-50 minut, albo do czasu, kiedy patyczek włożony w środek chleba będzie czysty. Po upieczeniu pozostaw w formie jeszcze przez 5 minut, a następnie poluźnij boki, wyłóż na drucianą podstawkę i pozostaw do wystygnięcia. Ściągnij z chleba papier do pieczenia. Dobrze

Kredowe Menu
Chleb z chrupiącą skórką z serem bez wyrabiania 184

Jest to chleb dla bardzo leniwych i dla tych co mówią że chleby to im się nie udają. Ten się uda bo ....nie może sie nie udać, tak po prostu bo cóż też tu nie może sie udać. Poczytajcie sami a że chleb jest prosty i ma bardzo chrupiącą skórkę musicie go popróbować. Zaczynamy pieczenie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa cebulowa pod serową pierzynką 201

warzywnego 4 plastry sera żółtego pół szklanki białego wytrawnego wina łyżka masła 3 łyżki mąki pszennej sól pieprz tymianek Grzanki: 20 dag sera żółtego 2 łyżki masła 5 kromek chleba łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku łyżeczka wegety oliwa z oliwek Wykonanie grzanek:  Chleb posmarować z jednej strony masłem, pokroić w kostkę. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą(...)oliwek. Przełożyć do niego chleb, doprawić słodką papryką, majerankiem, tymiankiem i wegetą, pokropić oliwą z oliwek i wymieszać. Naczynie wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika i piec około 20 minut z termoobiegiem. Wykonanie zupy: Cebulę obrać, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na maśle. Następnie dodać mąkę i wino, chwilę smażyć. Gdy cebula będzie już gotowa dodać gorący bulion

Krakowskie smaki Ani
Chlebek bez wyrabiania 208

upiec. Chlebek ma bardzo chrupiącą skórkę i delikatny miąższ, myślę, że dłużej nie trzeba go zachwalać.   Czy może być coś lepszego od śniadania bądź kolacji z domowym chlebem?  Przepis pochodzi ze strony Marynawkuchni   ja zmniejszyłam tylko ilość soli. Serdecznie polecam;)   Składniki: 450 gramów mąki typ 650  3 gramy soli 5 gramów cukru(...)wyrośnie wraz z papierem do pieczenia przekładamy je do naczynia, przykrywamy pokrywką i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie ściągamy przykrywkę i pieczemy jeszcze przez 15 minut aby chleb się zarumienił. Gotowy będzie wydawał głuchy dźwięk od spodu. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Stecca. Po prostu. 157

zrobić coś więcej. Ale nie trzeba. Prostota broni się sama.  Wyjątkowość w czystej formie.  Wciąż nie przestaje mnie to zadziwiać. Bo jak to możliwe, żeby upiec pyszny chleb bez nawet odrobiny zagniatania?! Przecież rękawy aż same się zakasują, żeby rozgrzać dłonie uściskiem zlepionym z mąką! A jednak można bez tego.  Ba, nawet trzeba! Wszelki nadmiar dobrych chęci(...)ciasto dopieścić jest to absolutnie zabroniony. Wyjątkowa w swej prostocie metoda Jima Laheya na chleb bez zagniatania wzbudziła już wiele emocji. Najpierw niedowierzanie, potem euforię, że to możliwe. A jakże! Ze mną było tak samo.  Gdy pierwszy raz piekłam jego chleb byłam święcie przekonana, że nie wyjdzie - no bo jak?!  Tak sam z siebie, bez pomocy!? Że niby

KUCHARNIA
Pan Rustico czyli Styczniowa Piekarnia powraca do Wiewiory 252

Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Kuchenne wojowanie Kulinarne przygody Gatity Leśny zakątek Małe kulinaria Mozaika życia Nie tylko na słodko Nieład malutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Smakowity chleb Smakowe kubki Stare gary Sto kolorów kuchni W poszukiwaniu slowlife Ugotujmy to Zacisze kuchenne

Dzieje kuchennej Wiewióry