słonecznika upiekłam tym razem z gotowej mieszanki. Mieszanka pochodziła z Młynów Polskich. Upiekłam ją wg wskazówek na opakowaniu. Po wyrobieniu ręcznym, piekłam ( w programie podstawowym ) w maszynie do pieczenia chleba. Nie zawiodłam się zbytnio- chleb był smaczny. Ale j ak dla mnie gotowa mieszanka miała za mało ziaren słonecznika. Jeśli pieczenie chleba sprawia nam kłopot to myślę, że upieczenie
Proste PotrawyPyszna, szybka i prosta sałatka, która idealnie sprawdzi się, kiedy chcemy wykorzystać czerstwy chleb. Składniki: 5-6 kromek czerstwego chleba 4 duże pomidory cebula duża garść oliwek zielonych Sos : 4 łyżki oliwy sok z 1/2 cytryny łyżka miodu 2 duże ząbki czosnku łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Przygotowanie Chleb rwiemy byle jak na małe kawałki. Układamy je na blaszce
e-PrzepisyKulinarnePyszny, aromatyczny, zdrowy i przepiękny zdrowotnie chleb mam dziś dla Was. Chleb nie jest trudny w wykonaniu a pyszny za to w spożywaniu, polecam, pieczcie moi mili. Chleb pszenny z żurawiną i jabłkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniesię olej kokosowy, ponieważ się nie przypala i jest bardzo zdrowy lub masło, KONIECZNIE klarowane. Jako dodatek świetnie pasują pomidory z solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Składniki: - kromka chleba razowego - jajko - 1/4 awokado, kilka listków szpinaku baby - łyżeczka oleju kokosowego/ masła klarowanego - sól, pieprz Na patelni rozgrzać olej/masło. Położyć kromkę chleba, ostrożnie wbić na nią jajko(...)żółtko pozostało na chlebie, białko może delikatnie spłynąć, to w niczym nie przeszkadza. Awokado pokrojone w cienkie paski delikatnie ułożyć na jajku (opcjonalnie szpinak), doprawić solą i pieprzem. Przykryć pokrywką i maksymalnie zmniejszyć ogień. Gdy białko się zetnie grzanki są gotowe
Cook&Lovewyśmienicie. Swój wzbogaciłam dodatkiem pieczarek i suszonych pomidorków, ale sam smakuje równie dobrze. Składniki: około 200-250 g suchego grochu (500 g puree) 1-1,5 szklanki okruchów razowego chleba 250 g pieczarek 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 2 cebule 1 ząbek czosnku sól, pieprz gałka muszkatałowa imbir majeranek papryka w proszku - słodka, ostra, wędzona 2-3 łyżki bułki(...)zimną, przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia przez noc wodę po namoczeniu odlać, zalać świeżą i gotować do miękkości najlepiej wg wskazań na opakowaniu jedną szklankę okruchów z razowego chleba namoczyć w ciepłej wodzie 2 cebule i czosnek zeszklić na oleju, dodać odciśnięty chleb i dusić razem około 15 minut pieczarki pokroić w plasterki i umieścić na gorącej patelni
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Wyjątkowo smaczny w kolorze jesiennych liści za sprawą dyni a mąka z pszenicy durum wzmocniła kolor i sprawiła, że tosty czy zapiekanki są bardziej chrupiące. Polecam tym bardziej, że chleb tuż po wystudzeniu można pokroić w kromki i zamrozić. Ja nie zdążyłam bo został zjedzony w ciągu 3 dni :) Suszone i zmiksowane pestki dyni, jak pisałam w poprzednim poście, można(...)wykorzystać do każdego ciasta chlebowego. W przypadku chleba na zakwasie można dodawać mąkę z pestek dyni już w momencie przygotowywania zaczynu. Ostatnio smażyłam naleśniki również z jej dodatkiem a kruche ciasteczka z maszynki zyskały na kruchości i smaku. Chleb tostowy orkiszowy na drożdżach z tartą dynią, z mąką z pszenicy durum i mąką z pestek dyni Składniki • 600g + 250g
Leśny ZakątekDobrego chleba w domu nigdy dość i dlatego ten pyszny bochen jeden czy dwa powstał. Chleb jest prosty w wykonaniu tylko trzeba czasu aby pachniał w całym domu. Polecam ten smakowity bochen do wypróbowania. Chleb pszenno - żytni na zakwasie z kwaśnym mlekiem. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieChleb upieczony w domu smakuje najlepiej...to chyba każdy wie...ja piekę od czasu do czasu..a wtedy zajadamy się nim ze smakiem...tym razem skorzystałam z tego przepisu..Chlebek wyszedł smaczny, tylko jak dla mnie i moich domowników zresztą też nie potrzebna ta sól na wierzchu.. 450 g mąki żytniej chlebowej 300 g letniej wody(...)wstawiwszy wcześniej do niego żaroodporny pojemnik z wodą. Kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawić foremkę z ciastem do piekarnika. Piec około 35 minut. Po tym czasie wyjęty z foremki chleb powinien wydawać głuchy odgłos przy pukaniu od spodu; w przeciwnym razie należy go dopiec kilka minut. Po wyjęciu z piekarnika spryskać chleb wodą i pozostawić na kratce do wystygnięcia
Moje domowe kucharzeniepyszny bochen. Doczekać w tym roku polskiej złotej jesieni już nam chyba nie dane więc jak pisze Amber wspólne pieczenie da nam ciepło, słońce i dobry nastrój więc pieczemy. Chleb wybrała dla nas Małgosia z Akacjowego bloga . Chleb jest pyszny, zwarty i sprężysty jak przystało na rasowego zakwasowca. Polecam gorąco ten pyszny, jesienny wypiek naładowany dobrym nastrojem wszystkich piekarzy(...)piekarenek. Chleb pytlowy na zakwasie z pestkami dyni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieskładniki: 400 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej lub ziaren orkiszu 20 g drożdży 40 g ziaren słonecznika 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 300
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam oliwki a te zanurzone w chlebie smakują wybornie. Ja tutaj użyłam oliwek czarnych ale jeśli wolicie zielone też będą ok., zielone jednak mają bardziej wyrazisty smak. Chleb robi się dość szybko razem z wyrastaniem a po około godzinie wyrośnięty bochen wjeżdża do piekarnika, popróbujcie koniecznie, polecam. Chleb pszenny z oliwkami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezrobić je na zapas, bo długo przechowują się w szczelnie zamkniętym pojemniku. Do pieczonych grzanek z dodatkiem ziół dodaję olej jedynie w celu, by zioła "przykleiły" się do kostek chleba. Przygotowanie zajmuje dosłownie kilka chwil. Moje z dodatkiem oregano podałam z kremem pomidorowo-paprykowym. Polecam! Składniki na 2 porcje: 2 kromki chleba 1 łyżka oleju 1 łyżeczka suszonego oregano Wykonanie(...)kromki chleba pokroić w kostkę dowolnej wielkości. W miseczce wymieszać z olejem i rozkruszonym w palcach oregano wrzucić na rozgrzaną patelnię, bez okruszków, bo się przypalą. Najlepiej, by leżały w jednej warstwie. Od czasu do czasu zamieszać lub porzucić na patelni, by równo się przypiekły. Gdy się zrumienią są gotowe do podania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!tego co posiadałam w danej chwili. Wy możecie je przyrządzić w dowolnych wzorach i nadać szynce, czy serowi przeróżny kształt, np. za pomocą foremki do wykrawania ciastek. Moje kanapki: chleb bezglutenowy (*) żółty ser serek wiejski kabanos rzodkiewka pomidor ogórek kiszony papryka czerwona marchewka (w plastrach i tarta) groszek sałata szczypiorek koperek pestki dyni siemię lniane czarnuszka (*) Przygotowałam kanapki(...)formie bezglutenowej i użyłam chleba z piekarni Bułka Chleba . Śmiało mogę polecić ten wypiek, ponieważ jest naprawdę smaczny i przygotowany z certyfikowanych składników. Jeśli musicie (Wy lub dziecko) być na restrykcyjnej diecie bezglutenowej, nie możecie spożywać cukru, mleka, jaj - to z czystym sumieniem polecam produkty z tej piekarni. Możecie mieć pewność, że pieczywo jest "bezpieczne" dla Waszego zdrowia. Skład mojego
Di gotujeskłonna stwierdzić, że to kwestia wielu chorób/schorzeń, które nie chcą się ode mnie odczepić i wysysają ze mnie energię życiową. Żeby tej energii było nieco więcej upiekłam chleb :) Pyszny, puszysty, wilgotny. Zupełnie nie przypomina sklepowych bezglutenowców, które nie dość, że są napakowane cukrem i gumami to jeszcze smakują jak podeszwa... Jest genialny w swej prostocie, a jego przygotowanie(...)dosypać nieco ziarenek. Dosypuję je nie tylko ze względu na smak, ale też konsystencję. Za każdym razem, kiedy piekłam wg oryginalnego przepisu, czyli saute, ciasto wychodziła za rzadkie i chleb się zapadał, nadal był dobry, ale nie wyglądał ;) Teraz za każdym razem dosypuję około 1,5 szklanki dodatków i jest idealnie :) W smaku jest przepyszny, aczkolwiek wyczuwalna jest nutka
pyszne zdrowościwrześnia zajrzyjcie do Muzeum Wsi Lubelskiej, gdzie piekarze i cukiernicy z całego regionu będą obchodzić już XVIII Lubelskie Święto Chleba. Zapowiada się pyszna, tradycyjna i bardzo chrupiąca impreza. Artykuł 11 WRZEŚNIA – XVIII LUBELSKIE ŚWIĘTO CHLEBA – LUBLIN pochodzi z serwisu CookMagazine
COOKMAGAZINE