Bardzo smaczna pasta do smarowania chleba na bazie wędzonej ryby z majonezem i keczupem. U nas zniknęła błyskawicznie! Ma konkretny smak za sprawą przypraw. Do kanapki z tą pastą pasuje ogórek lub papryka konserwowa. Składniki: • 1 duża wędzona makrela • 100 g sera żółtego • 4 łyżki majonezu • 4 łyżki keczupu pikantnego(...)cytryny • 1 łyżka posiekanego koperku • sól, pieprz do smaku • chleb do wyboru Wykonanie: • Makrelę obrać ze skóry i ości i rozdrobnić. • Ser żółty zetrzeć na drobnej tarce. • Wymieszać rybę z serem, majonezem i keczupem. • Doprawić solą i pieprzem, dodać koperek. • Podawać wyciśnięty na okrągły pumpernikiel lub z innym chlebem. • Można
To co kochamząbki czosnku • 4 łyżki oliwy • 1/3 szklanki śmietanki 30% • sól, pieprz do smaku • po kilka liści selera, lubczyku i pietruszki • 4 gotowane jajka Grzanki • 4 kromki chleba tostowego pszennego • 2 ząbki czosnku • 3 łyżki oliwy • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Szpinak umyć, osuszyć, drobno posiekać. • Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na oliwie, dodać startą marchewkę(...)miękkie. • Do śmietany wlać kilka łyżek zupy, wymieszać i wlać do zupy. Zamieszać i już nie gotować. • Zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Grzanki • Chleb tostowy pokroić w kostkę i wymieszać z ziołami. • Rozgrzać oliwę i podsmażyć chleb na rumiano. • Pod koniec smażenia dodać obrany i drobno posiekany
To co kochambardzo często gościły w mojej kuchni. Te z masłem orzechowym i jabłkiem to moja premiera. Składniki na 8 trójkątów: • 8 kromek chleba tostowego • 1 duże jabłko • masło orzechowe typu crunchy • masło zwykłe Wykonanie: • Każdą kromkę chleba tostowego posmarować z jednej strony zwykłym masłem, a z drugiej strony masłem orzechowym. • Jabłko obrać, przeciąć(...)ćwiartki, wydrążyć gniazdo nasienne i pokroić w plastry. • W tostownicy położyć kromki chleba masłem zwykłym do teflonu, orzechowym do środka. Na masło orzechowe położyć plasterki jabłka, przykryć drugą kromką. Na zewnątrz ma być masło zwykłe, które da ładny złoty kolor tostów. Masło orzechowe ma być w środku razem z jabłkiem. • Zamknąć
To co kochamMój nowy wynalazek! A dlaczego? Bo została mi kasza gryczana z obiadu, a zabrakło mojego chleba bezglutenowego i tak z potrzeby chwili powstał chleb gryczany. Wilgotny, miękki, bardzo aromatyczny, łatwo się kroi i nie rozpada. No i bardzo mi smakuje. Nie wiem jak innym domownikom, bo im po prostu(...)położyłam na kaloryferze na 20 minut. • Włożyć do ciepłego piekarnika i piec w 200 st.C przez 40 minut. Po tym czasie wyjąć chleb z keksówek i piec jeszcze na kratce 10 minut
To co kochamnajlepszy chleb bezglutenowy, jaki do tej pory jadłam i upiekłam. Wszystkie inne poszły w kąt, a ten mogę jeść bez przerwy. Jest mokry, zwarty, o niezwykle chrupiącej skórce nawet po rozmrożeniu. Przyjemnie chrupie dzięki dużej ilości zdrowych nasion. Nasiona lnu wszyscy znają, a chia to nasiona należące do superfood(...)steroli oraz aukubiny, która działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, wpływa także osłaniająco na wątrobę. Wszystkie te nasiona wytwarzają dużą ilość śluzu i absorbują wodę, przez co chleb jest bardzo zwarty i świetnie się kroi. Przepis na ten bardzo zdrowy i niezwykle odżywczy chleb znalazłam na FB Bezglutenki. Nasiona chia i babki płesznik
To co kochamNastępny chleb z mojej Piekarenki, bardzo zdrowy, bezglutenowy i nafaszerowany ziarnami. To taki superchleb dla każdego, a szczególnie polecam dla osób dbających o figurę. Wszyskie nasiona można kupić w większych marketach lub w sklepach ze zdrową żywnością, natomiast mąkę można wyprodukować sobie w domu mieląc cieciorkę lub kaszę gryczaną(...)elektrycznym młynku, np. do kawy. Można również upiec ten chleb tylko z 500 g mąki pszennej. Chleb dobrze się zamraża pokrojony w kromki i zapakowany w folię spożywczą. Składniki: • 200 g mąki z cieciorki • 200 g mąki gryczanej • 100 g skrobi kukurydzianej • 3/4 szklanki espandowanego amarantusa • 1 łyżka siemienia lnianego • 1 łyżka babki płesznik
To co kochamrano tylko upiec. Wykorzystałam do tego kawałek drożdżowej babki pannetone , była czerstwa ale nie na kamień, możecie do tego puddingu wykorzystać chałkę (lub jakiekolwiek ciasto drożdżowe), biały chleb czy chleb tostowy. To nie jest dobre, to jest poezja, aż się wierzyć nie chce, że to Anglicy wymyślili Składniki na 4 porcje (mała forma do pieczenia, powiedzmy, że tortownica(...)pieczywa np. chleb 120 g gęstego mleka kokosowego z puszki 100 ml mleka sojowego 4 łyżki cukru najlepiej waniliowego domowej roboty 50-100 g rodzynek/jeżeli używasz „pieczywa” z rodzynkami to nie dodawaj ich dodatkowo 2 łyżki kandyzowanych skórek pomarańczowych ( przepis na domowe znajdziecie tu )/jeżeli są w „pieczywie” to nie dodawaj dodatkowo, no chyba
greenscarfMoje pierwsze chleby były pieczone na drożdżach ze względu na ograniczony czas, którym dysponowałam. Poza tym wykonanie zakwasu przerażało mnie tak samo, jak latanie samolotem... Od jakiegoś czasu jednak piekę chleby tylko na zakwasie: pszenne, żytnie, orkiszowe. Z ziarnami i bakaliami. Eksperymentuję na lewo i prawo :) Zakwas mnie już nie gryzie i bardzo się lubimy :) Przepis tutaj. Nie jestem(...)powiek, zrobiłam mini porównanie: zakwas czy drożdże? Bardzo przyjemnie pisało mi się na temat zakwasu. Z drożdżami poszło opornie, choć kiedyś nie wyobrażałam sobie, żeby ich nie użyć do chleba. Zapewne listę można by jeszcze rozbudować. Może macie jakieś pomysły na jej rozszerzenie
Szczęśliwa kuchniaMoje pierwsze chleby były pieczone na drożdżach ze względu na ograniczony czas, którym dysponowałam. Poza tym wykonanie zakwasu przerażało mnie tak samo, jak latanie samolotem... Od jakiegoś czasu jednak piekę chleby tylko na zakwasie: pszenne, żytnie, orkiszowe. Z ziarnami i bakaliami. Eksperymentuję na lewo i prawo :) Zakwas mnie już nie gryzie i bardzo się lubimy :) Przepis tutaj. Nie jestem(...)powiek, zrobiłam mini porównanie: zakwas czy drożdże? Bardzo przyjemnie pisało mi się na temat zakwasu. Z drożdżami poszło opornie, choć kiedyś nie wyobrażałam sobie, żeby ich nie użyć do chleba. Zapewne listę można by jeszcze rozbudować. Może macie jakieś pomysły na jej rozszerzenie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comjest to! Kolejny raz już dołączyłam do grona pasjonatów Piekarni Amber i razem z innymi blogerami kulinarnymi mierzyłam się z przepisem wybranym do wspólnego wykonania. Poprzednio był to Chleb z garnka z jagodami goji . Tym razem "na tapecie" znalazło się pieczywo z dodatkiem warzyw . Gospodynią aktualnej Listopadowej Piekarni jest autorka bloga Posadzone i Zjedzone . Zgodnie z jej wyborem piekliśmy wszyscy(...)piec 20 minut. Studzić na metalowej kratce, aby bułeczki dobrze odparowały po upieczeniu. W LISTOPADOWEJ PIEKARNI WYPIEKAŁAM WSPÓLNIE Z: Kuchennymi drzwiami Posadzone i Zjedzone Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Sto kolorów kuchni Weekendy w domu i ogrodzie
Grunt to przepis!Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka mleczna z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i kubkiem ciepłego mleka, ale i na drugi dzień smakuje tak samo dobrze. Przygotowałam ją, by sprawdzić nowego robota z hakiem od Lidla , bo wierzcie lub nie, ale nie mam jakoś nigdy siły i cierpliwości(...)więc mogę stwierdzić śmiało, że "dał radę" :) Kolejny w kolejce jest chlebuś, a dziś nawet udało się kupić formę, która pasuje nie tylko na ciasta, ale też właśnie na chleby :) Zresztą taki domowy, świeży i chrupiący znika u mnie bardzo szybko :) Większy więc się nie zmarnuje... No ale póki co chleba nie ma, jest chałka (tzn. jej też już
Kuchnia w czekoladziezaproponowane przeze mnie. Gdy myślałam nad przepisem, prawie od razu pomyślałam, żeby upiec bułki, więc szukałam w sieci ciekawej receptury. Znalazłam na stronie King Arthur Flour przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 12 szt. zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej(...)piekarnika i piec 20 minut. * szklanka w tym przepisie, to 250 ml ** autorka użyła 3/4 szklanki puree z marchewki Bułki marchewkowe na blogach: Am.art kolor i smak Bochen chleba Dom z mozaikami Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje małe czarowanie Nie-ład mAlutki Ogrody Babilonu Posadzone i zjedzone Proste potrawy Przepisy na domowy ser i chleb Sto kolorów kuchni Weekendy
Posadzone i zjedzoneJajko w koszulce, jajko poszetowe z awokado i razowym chlebem będzie bardzo fajnym i zdrowym pomysłem na niedzielne śniadanie i oczywiście nie tylko na niedzielne. Jajko w koszulce ( poached eggs) lub jajko pochette nie jest wcale takie trudne do przygotowania jak się Wam wydaje. Zapraszam Was do wypróbowania ! Jajko w koszulce, jajko poszetowe z awokado Czas przygotowania: 10 minut Składniki(...)duże wiejskie jajka 2 kromki razowego chleba wieloziarnistego 1/2 dojrzałego awokado sól płatki chili 2 łyżki octu Wykonanie: W garnuszku gotujemy 1 litr wody, wlewamy ocet. Jedno jajko wbijamy do miseczki. W gotującej się wodzie robimy wir łyżką i delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy na średnim ogniu przez 3 minuty. W międzyczasie obieramy awokado i kroimy je na plasterki, układamy
Kulinarne przygody Gatitygęsie uda sucha marynata: 2 łyżki majeranku, 1 łyżeczka soli, 1 ząbek czosnku, pieprz 1 pietruszka 2- 3 marchewki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula kromka razowego, czerstwego chleba - opcjonalnie szczypta imbiru, gałki muszkatałowej 3-4 goździki roztarte w moździerzu skórka otarta z cytryny kieliszek czerwonego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka powideł śliwkowych 2 łyżki gęsiego smalcu(...)bulionu, przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160`C. W trakcie duszenia dodać imbir, skórkę z cytryny, goździki i gałke muszkatałową. Gdy warzywa będą zupełnie miękkie dodać chleb razowy, sok z cytryny, powidła i wino, odkryć pokrywkę i przypiekać 10-15 minut, by skórka stała się chrupiąca. Dodatek chleba ma zadanie zagęścić sos, ale nie dodawałam gęsie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pierwiastki sladowe. UKRYTA SÓL Ale nie wystarczy mniej solić. Bo w ukrytą sól (której obecnosci często nawet nie podejrzewamy) obfituje nasza współczesna dieta. Znajdziemy ją w takich produktach jak: chleb, sery, konserwy, wszelkiego typu przetworzona żywność czyli dania gotowe (doprawiona do smaku własnie solą). By zwiększyć skuteczność diety ubogiej w sól, należałoby jednoczesnie zadbać o zwiększenie ilosci przyjmowanego potasu(...)ogólnie mięso plus warzywa. Z tego powodu nie ma większego sensu lączenie dwóch produktow bogatych w sól, a ubogich w potas. Lepiej byłoby więc unikać zestawien typu: chleb z serem, chleb z wędliną, makaron z serem, bez dodatku produktów pochodzenia roslinnego, naturalnie bogatych w potas. Stąd jeżeli dotyczy Was problem podwyższonego cisnienia warto byłoby położyc nacisk
MODA NA BIO