konstrukcję psychiczną, jak nas amok dopadnie. Oczywiście, nie są wieczne i kiedyś po nie zapuka data ważności, ale fajnie jest jak są. Jednymi z produktów awaryjnych u mnie są biszkopty, śmietana 30% i małe opakowanie mascarpone. Z tych trzech produktów i dowolnych owców, można stworzyć szybką broń do walki ze złym nastrojem. Oczywiście broń ma milion pińcet kalorii, w ogóle(...)cycki, za to doskonale odkłada się w biodrach, ale pomaga! Teraz jest sezon na truskawki, więc weźcie truskawki. Możecie też użyć maliny, borówki, jeżyny, cokolwiek wam przyjdzie do głowy. Biszkopty możecie zastąpić krakersami. Zdradzę wam tajemnicę – ze słonymi krakersami, też smakuje mega! Gotowi na walkę z chandrą? Oto przepis na najlepszą broń na świecie! Potrzebujemy: kilka okrągłych biszkoptów szklankę bitej
ladykitchenJeden z najmodniejszych tortów urodzinowych. Zrobienie go było czystą przyjemnością. Ciasto to tradycyjny biszkopt a przełożony jest musem z mango. Polecam Wam bardzo ! Biszkopt (19 cm średnicy) 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać i przesiać. Białka ubić na sztywną pianę(...)przestając ubijać. Później przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły. Przełożyć do tortownicy. (Używając papieru do pieczenia podnieście boki tortownicy, bo biszkopt na pewno urośnie wam bardzo wysoki i wypłynie z formy.) Wyłożyć papierem do pieczenia dno - później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem boki. Piec w temperaturze
Piekarz-Kucharz-Garkotłuktakie torty, wiec po prostu musiałam go upiec. W smaku przypomina troszkę tiramisu, ale z większą niż zazwyczaj ilością kawy. Do zrobienia tego tortu będziecie potrzebować biszkopt ( średnica 18 cm) Biszkopt 5 jajek (osobno żółtka i białka) 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Mąki wymieszać(...)przestając ubijać. Później przesianą mąkę i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby białka nie opadły. Przełożyć do tortownicy. (Używając papieru do pieczenia podnieście boki tortownicy, bo biszkopt na pewno urośnie wam bardzo wysoki i wypłynie z formy.) Wyłożyć papierem do pieczenia dno - później jak biszkopt zostanie upieczony i wystygnie delikatnie oddzielić nożykiem boki. Piec w temperaturze
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSernik na biszkopcie piekę często a polewę zawsze daję na wierzch. Tym razem na Święta postanowiłam wypróbować inny sposób- biszkopt zalać najpierw polewą a na to wyłożyć masę serową i dopiero upiec. Bałam się, że polewa rozpaprze się w biszkopcie ale nawet ładnie to wyszło. Użyłam sera pomarańczowego z wiaderka i dałam dużo skórki pomarańczowej, dzięki czemu masa serowa była(...)mocno aromatyczna. Ciasto to na pewno jeszcze powtórzę (choć rzadko piekę coś dwa razy), bo bardzo nam smakowało. *blaszka 25*34 cm Składniki: na biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki zimnej wody 2 łyżki oleju na masę serową: 1 kg sera na sernik
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaBrzydkie, a dobre" :). W każdym razie nie mogłam nie wypróbować tego przepisu, tym bardziej, że nie jest ani skomplikowany, ani szczególnie drogi. Składniki na dużą blachę 25×30 cm: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki gorącej wody 2 łyżki(...)oleju Masa: 500 ml śmietany kremówki 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 4 galaretki różnego koloru Wykonanie: BISZKOPT: Przygotować blachę; wyłożyć papierem do pieczenia i lekko natłuścić olejem. Białka ubić na sztywną pianę (można dodać szczyptę soli) z cukrem waniliowym. Następnie dodać wodę i olej oraz stopniowo, małymi partiami dodawać suche składniki cały czas miksując na wolniejszych obrotach. Jednolitą
Mojewlasne.plpieczenia tortu. W pierwszych dniach stycznia obchodzę urodziny, więc zawsze mamy przedłużone noworoczne świętowanie. Na tę okazję wybrałam tort cappuccino (uwielbiamy wszystko co kawowe). Upiekłam klasyczny kakaowy biszkopt rzucany, środek tortu to kokosowe ciasto z przepisu Siostry Anastazji ( ciasto cappuccino ), natomiast masa cappuccino z białą czekoladą pochodzi ze strony Moje Wypieki. Tak oto powstał mój tort idealny, pierwszy(...)którego jestem naprawdę zadowolona. W przepisie możemy pominąć ciasto kokosowe, zamiast tego możemy zwiększyć proporcje na biszkopt i przekroić go na 3 blaty. Polecam! Tort cappuccino Składniki na tortownicę 24cm: Na ciemny biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki kakao Na ciasto kokosowe: 3 białka
Smak mojej kuchniMiał być szwarcwaldzki, ale minimalnie zmodyfikowany, więc po prostu jest to przepyszny tort, nie jest za słodki, więc chętnie się go je. Nie przedłużając już zapraszam poniżej na przepis :) Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 1,5 szklanki cukru 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa(...)śmietany 30% 3 łyżeczki żelatyny 4 łyżek cukru pudru Dodatkowo: kilka świeżych malin do dekoracji syrop malinowy rozrobiony z wodą 200 gram gorzkiej czekolady dżem wiśniowy Przygotowanie: BISZKOPT - najlepiej przygotować dzień wcześniej Białka ubijamy na sztywno, ucierając dodajemy cukier i po jednym żółtku, na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy
Gotuj z MąkąCiasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie, bardzo Wam je polecam, jest wspaniałe. Składa się z kilku warstw-kakaowego biszkopta, masy z mlekiem w proszku i serkiem homogenizowanym, biszkoptów nasączonych alkoholem i kawą. Polecam bo warto :-) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml) -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao(...)pudru -400g serka homogenizowanego waniliowego -2 szklanki mleka w proszku pełnego PONCZ -0,5 szkl wody -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -2 łyżki wódki lub rumu DODATKOWO -opakowanie okrągłych biszkoptów około 400g Biszkopt Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek-ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, potem żółtka. na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuzeszłym roku podzieliłam sie z Wami przepisem na włoski torcik na Dzień Kobiet. W tym roku przygotowałam deser przypominający kwiat mimozy, symbol Dnia Kobiet we Włoszech. Deser na bazie biszkoptu, kremu pasticcera i kawałków ananasa, która nadał mu świeżości i dodatkowego niepowtarzalnego smaku. Przy okazji chciałabym złożyć życzenia Wszystkim Kobietom, pomyślności i samych pięknych dni, by uśmiech rozpromieniał Wasze twarze(...)miei migliori auguri di prosperità e felicità, con la speranza che siate sempre apprezzate e amate e che sarà sempre il sorriso ad irradiare i Vostri volti. SKŁADNIKI Biszkopt 100 g cukru 75 g m ą ki pszennej 75 g m ą ki ziemniaczanej 6 jaj 1 laska wanilii szczypta soli Krem pasticcera 2 żółtka 25 g cukru
La grande e la piccola cuocadodatkowo ma świetną nazwę-góra lodowa. W przekroju faktycznie przypomina górę lodową. Polecam Wam to ciasto, jest wspaniałe i przepięknie prezentuje się na stole. SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml) -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia KREM -3 szklanki mleka (szklanka 250ml) -2 budynie(...)margaryny KREM II -200g masła lub margaryny -200 ml wody -0,5 szklanki cukru -2 szklanki mleka w proszku pełnego +1 łyżka -1 łyżka kakao -opakowanie małych okrągłych biszkoptów około 200g PONCZ *opcjonalnie -0,5 szkl wody -4 łyżki wódki -1 łyżka cukru (składniki wymieszać) Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywną pianę, dodajemy cukier, potem żółtka
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupiątych urodzin Poezji Smaku. Jako że wypadają tuż przed Dniem Kobiet chciałam, aby tort był kobiecy i uwodził wyjątkowym smakiem. Postawiłam na cierpkie, lecz pyszne maliny, delikatny, malinowy, puszysty biszkopt i… paloną (inaczej karmelizowaną) białą czekoladę. Różni się ona diametralnie od tradycyjnej. Dzięki temperaturze nabiera karmelowego smaku i traci przesadną słodycz na rzecz kawowych nut. Jest wyjątkowa, a żeby(...)otrzymać wystarczy… upiec czekoladę. Nad smakiem tego tortu każdy się rozpływa – mam nadzieję, że posmakuje i Wam. Biszkopt malinowy: 1 niepełna szklanka mąki tortowej (4/5 szklanki) 1 duży budyń malinowy bez cukru (na 3/4 l mleka; 64 g) 6 dużych jajek (L lub XL) 1 niepełna szkl. drobnego cukru do wypieków (4/5 szklanki) szczypta soli nasączenie: herbata malinowa
Poezja smakuPorcje 24 Drip Cake skradły moje serce. Muszę przyznać, że wyjątkowo przyjemnie się z nimi pracuje. Tym razem postawiłam na klasyczne smaki. Delikatny biszkopt, przełożony kremem czekoladowo - orzechowym. Oblany gorzką czekoladą, która świetnie kontrastuje ze słodkim smakiem tortu. Udekorowany czekoladowymi słodyczami i świeżymi kwiatami. Drukuj Czas przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Czas(...)przygotowania 2 hr Czas gotowania 45 min Czas przygotowania 2 hr 45 min Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem czekoladowo - orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Nasączenie 200 ml niegazowanej wody
Wędrówki po kuchnizrobiłam sobie na moje urodziny, które były w ubiegłym tygodniu. Tort smakował nam wspaniale i na pewno jeszcze kiedyś go zrobię ;) Składniki na tortownicę o szerokości 18 cm Na biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru Na krem: 250 gr mascarpone 4 czubate łyżki cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 30-36 % około(...)kremu z obłożenia tortu lub/i przełożenia 1/2 suchego wafla (andruta) wiórki kokosowe (tak aby masa się zagęściła) i do obtoczenia 1 łyżka wódki/likieru kokosowego (ewentualnie ) Do napączowania biszkoptu: 1/5 szkl wody 5 łyżek wódki Przygotowanie Biszkoptu 1. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy. Nagrzewamy piekarnik do 180 stop. 2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy
Gotowanie...to proste !przed imprezą, smaki dopiero wtedy się przegryzły jednak glazura lustrzana musi być wylana max 24 ha przed podaniem, dłuższe trzymanie jej na torcie może spowodować jej matowienie. Składniki Biszkopt: 6 jajek 1 szkl.cukru 4 łyżki oleju 1,5 mąki tort szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ciepłej wody Białka ubić na sztywną pianę, dosypać(...)porcjami żółtka . Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i wodę- lekko wymieszać. Przełożyć ciasto do tortownic i piec 35 min. w temp. 175 C. Po wyjęciu zrzucić biszkopt z 15 cm na podłogę- taki zabieg wyrównuje biszkopt w tortownicy. Wystudzony- najlepiej upiec dzień wcześniej- przeciąć na 3 płaty. Krem: 4 jajka 8 łyżek cukru
Kubki smakupewne, ale oprócz prezentu może będzie ciacho, a może nawet tort :) Goście na pewno chętnie się nim poczęstują. A może uda się zrobić ciacho jeszcze smaczniejsze ? Składniki na biszkopt : 4 jajka 1 niepełna szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki wody Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek Do żółtek dodawać stopniowo(...)Odjąć 3/4 kremu i zachować, do reszty dodać drugi serek mascarpone i 4-5 łyżek jagód ( u mnie rozmrożone) i dokładnie je utrzeć na krem jagodowy Upieczony biszkopt przekroić na 3 części, ta 3 była u mnie najmniejsza, bo biszkopt urósł mi w "czubek" Pierwszą część ciasta ułożyć na kloszu, nasączyć, posmarować częścią białego kremu, na to położyć
Proste Potrawy