trzy różniące się średnicą formy do tortu, ale robiąc tort piętrowy wystarczy, że będziecie mieli dwie. Ja wykorzystałam formy o średnicy: 28 cm, 22 cm, 12 cm. SKŁADNIKI Na biszkopt o średnicy 28 cm: 7 jajek szczypta soli 160 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 130 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g kakao 4 łyżki(...)oleju słonecznikowego lub rzepakowego Na biszkopt o średnicy 22 cm: 4 jajka szczypta soli 120 g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 110 g mąki tortowej 3 łyżki kakao 2 łyżki wody Na nadzienie śliwkowe, nasączenie i krem: 1,5 kg śliwek 500 g serka mascarpone 1 kg śmietany 36% 2 opakowania cukru waniliowego + 1 kopiasta
Passions hobbies lifeDzisiaj zapraszam wszystkich na pyszne ciasto z musem brzoskwiniowym. Ciasto doskonałe na każdą okazję. Warto je przygotować. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 5 jajek 1 szklanka cukru 6,5 łyżki oleju 1 i 1/3 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 płaska łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Mus brzoskwiniowy : 1 puszka brzoskwiń w syropie 2 opakowania(...)łyżki kakao 1 kieliszek spirytusu Polewa: 1,5 łyżki masła 2 czubate łyżki cukru 2 czubate łyżki kakao 2 łyżki wody Dodatkowo: 1 opakowanie okrągłych biszkoptów kolorowa posypka PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubij na sztywno. Nie przerywając ubijania dodawaj kolejno cukier, żółtka, olej, ocet oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylej
Tradycyjna kuchnia Kasidobiega końca, czuję się dużo lepiej i jakbym odzyskiwała siły i chęci do na realizację wielu planów :) Przepis na prostokątną blaszkę o wymiarach około 27x38 cm Przepis własny. Składniki: Biszkopt: 4 jaja 3/4 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Składniki na "górę" ciasta: 100 g ryżu preparowanego 1 litr kremówki ( można kupić też niemiecką śmietankę(...)masy kajmakowej tabliczka białej czekolady 100 g 2 łyżki mleka opcjonalnie cukier puder do dosłodzenia masy - według uznania 100 ml przegotowanej wody z łyżką cukru do nasączenia biszkoptu Wykonanie: Upiec biszkopt. Białka oddzielić od żółtek, ubić je na sztywno ( ale uważać by ich nie "przebić", bo biszkopt może wtedy wyjść bardzo niski). Ciągle ubijając dodawać łyżka po łyżce cukier, następnie
Poezja Smaków - blog kulinarnySkładniki na biszkopt 5 jajek szklanka drobnego cukru do wypieków szklanka pszennej mąki tortowej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej czubata łyżeczka proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej 2-3 łyżki dobrej jakości kakao 2 łyżki oleju 5 ml zapachu rumowego Przygotowanie biszkoptu Włączamy piekarnik na 160-170 stopni, góra-dół. Mąki przesiewamy i łączymy razem z kakao i proszkiem(...)suche składniki. Uważamy jednak by nie zniszczyć struktury piany. Na koniec dodajemy olej i zapach rumowy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 24cm, której dno wyłożyliśmy papierem. Ważne by biszkopt wkładać do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do uzyskania suchego patyczka (ok.pół godziny). Gotowe ciasto wyjmujemy z piekarnika i energicznie rzucamy go na blat z wysokości ok 50cm. Z formy wyjmujemy
Karczma Honoriettybudyń waniliowy bez cukru 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru waniliowego (najlepiej domowej roboty) 1 kostka masła Dodatkowo 2 galaretki (u nas pomarańczowa i zielona - agrestowa) 2 paczki okrągłych biszkoptów filiżanka espresso (można wymieszać z likierem amaretto) Białka ubić z cukrem, dodać resztę składników, wymieszać. Żółtka i jajka utrzeć z cukrem do białości. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao(...)Wystudzić. Utrzeć z miękkim masłem. 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Delikatnie wystudzić, galaretka nie powinna zastygnąć tylko być "tężejąca", inaczej wsiąknie w ciasto. Upieczony czarno-biały biszkopt przekroić na połowę. Jedną połowę posmarować połową masy budyniowej, na tym układać biszkopty nasączone w espresso - najlepiej 3 rzędy biszkoptów jeden za drugim. Pomiędzy biszkoptami układać tężejącą galaretkę
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezrobiłam. I powiem Wam, że nawet fajnie wyszło. Jako, że nie lubię tortów z kremem z dodatkiem masła zrobiłam masę ze śmietaną i serkiem mascarpone. Do tego kakaowy biszkopt i truskawki. Pycha!!! Wykończyłam go czekoladowymi wafelkami, ale zamiast nich można użyć dowolnych batoników czy czekolady. Wszyscy podobno byli zachwyceni tortem. Zarówno jego wyglądem jak i smakiem. Kolejny tort(...)moje urodziny;-) Przepis jest na mały torcik o średnicy 18 centymetrów. Zapraszam!!!! Biszkopt: 3 jajka ( osobno żółtka i osobno białka), 120 g mąki, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżeczki kakao Masa: 500ml serka mascarpone, 500 ml śmietany 30%, 3-4 łyżki cukru pudru, 0,5 kg dowolnych owoców, Wykonanie: Biszkopt: Białka ubić
Passion of CookingTort dla wielbicieli migdałów i cynamonu :) Obydwa smaki doskonale do siebie pasują i tworzą naprawdę smaczny tort. Do jego przygotowania użyłam migdałowego biszkoptu , którego przepis już wcześniej opublikowałam na blogu. Gorąco polecam! :D Składniki: Biszkopt migdałowy: 6 jajek w temperaturze pokojowej ¾ szkl. cukru 100 g zmielonych migdałów (lub drobno posiekanych) 130 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu Krem migdałowy(...)łyżki likieru amaretto 1 łyżeczka cynamonu 5 łyżeczek żelatyny 500 ml śmietany 36% Poncz: likier amaretto (opcjonalnie) Dodatkowo: posiekane migdały do dekoracji boków tortu cynamon Przygotowanie: 1. Biszkopt migdałowy: Białka ubić na sztywno (bardzo ważne!). Stopniowo, łyżka po łyżce dodawać cukier, cały czas miksując. Żółtka roztrzepać w misce i powoli wlewać do białek z cukrem, miksować (piana nie może
Nastoletnie WypiekanieAnastazji. Tak więc powstało następne w kolekcji, słodkie cudeńko. To, co mi się bardzo podoba w tych przepisach - każde ciasto póki co wychodzi, jak powinno. A zatem smacznego! Składniki [BISZKOPT KAKAOWY]: 6 jajek 1 szkl. cukru kryształu 3/4 szkl. mąki pszennej 2-3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i żółtka(...)proszkiem, na końcu kakao i lekko mieszamy. Następnie wylewamy masę do formy do pieczenia. Pieczemy w temp. 160-180 stopni przez ok. 30 - 40 minut. Po upieczeniu musimy wystudzić biszkopt, po czym przekroić do na dwie części. Składniki [CIASTO MAKOWO - KOKOSOWE]: 5 białek 1/2 szkl. cukru 100 g wiórek kokosowych 1/2 szkl. suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie
psgotujemysamych wpisach - dajcie znać (w komentarzach lub na psgotujemy@gmail.com), na pewno przemyślę każdą sugestię :D No, a z racji pierwszej rocznicy mam pyszny tort orzechowy , smacznego! BISZKOPT ORZECHOWY I (na formę o średnicy 25 cm): Składniki: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Oddzielamy białka(...)Potem dodajemy orzechy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty masy, ostrożnie mieszając. Wylać do formy do pieczenia i piec ok. 30 min w 180 stopniach. BISZKOPT ORZECHOWY II Składniki: 3 jajka 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki cukru kryształu 3 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: Takie jak w biszkopcie I MASA
psgotujemycieście każdy znajdzie coś dobrego dla siebie: mak, kokos, sernik. Ja uwielbiam to połączenie. Biszkopt jest wyjątkowo pulchny, delikatny, a jagody wzbogacają smak tego ciasta. Upieczony biszkopt możemy przekroić na dwie lub trzy warstwy - tak jak lubicie. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1,5 szklanki cukru 1 czubata szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 1/3 szklanka oleju(...)Sernik gotowany: 1 kg zmielonego sera 35 dag cukru pudru 3 żółtka 15 dag margaryny 0,5 szklanki mleka 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Dodatkowo: jagody polewa czekoladowa wiórki kokosowe Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia, ocet i ucieramy. Do piany dodajemy masę z żółtek. Dodajemy również przesianą
Salonik smakówSkładniki: - puszka brzoskwiń - 0,7 kg truskawek Biszkopt ( stąd! ): - 130 g cukru brązowego - 180 g mąki tortowej - 6 jajek - 1 łyżeczka proszku do pieczania - 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 czubata łyżeczka kakao - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Krem: - 2 galaretki (np. jedna wiśniowa i brzoskwiniowa) - 2 szklanki wody - 400 g śmietany 30% - 6 łyżeczek cukru pudru Galaretki rozpuścić w dwóch(...)szklankach gorącej wody. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie przygotować biszkopt. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać partiami cukier i ubijać. Dodać żółtka i ubijać znowu. W osobnej misce wymieszać suche składniki. Dodawać suche składniki do mokrych partiami i mieszać drewnianą łyżką. Należy to robić delikatnie. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Masę przelać na tortownicę wyłożoną
Corner With Recipesowocami co sprawia, że za każdym razem może być inny a bazowy przepis pozostaje taki sam. Osoby, które chcą jeszcze bardziej zaoszczędzić czas i uniknąć użycia piekarnika, zamiast pieczenia biszkoptu mogą użyć gotowych okrągłych biszkopcików - dzięki temu ciasto będzie jeszcze łatwiejsze w przygotowaniu. Sernik na Zimno z Serka Homogenizowanego - Składniki: ok. 150 g okrągłych biszkoptów lub składniki(...)biszkopt: 2 jajka 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki mąki tortowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 cukru waniliowego (8 g) Masa: 1 kg naturalnego gęstego serka homogenizowanego (w wiaderku) 250 ml śmietany kremówki (30%) ok. 200 g cukru pudru 2,5-3 łyżki żelatyny cukier waniliowy ponadto: ok. 250 g owoców leśnych galaretka z owoców leśnych
Słodka StronaNajwyższy biszkopt, jaki kiedykolwiek zrobiłam! Przepis znaleziony na blogu Moje Wypieki . Jest po prostu niezawodny, niezastąpiony, najlepszy! Rośnie po same brzegi formy i nie opada! Doskonały do ciast i tortów. Polecam wypróbować...obiecuję, że będziecie wracać do tego przepisu ;) Składniki: 5 jajek w temperaturze pokojowej ¾ szkl. cukru ¾ szkl. mąki pszennej ¼ szkl. mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1. Wszystkie składniki(...)biszkoptu powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę (bardzo ważne). Stopniowo, łyżka po łyżce dodać cukier, cały czas miksować. Żółtka roztrzepać w misce i również powoli i delikatnie wlewać do białek z cukrem, cały czas miksując (piana nie może opaść!) Mąki przesiać, wsypać do piany, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia się składników. 2. Tortownicę
Nastoletnie Wypiekaniesmakołyki :) Akurat zbiegło się w czasie z pieczeniem Ciasto na Niedzielę Polecam bo smaczne bo szybkie i takie słoneczko :) Składniki na biszkopt: 4 jaja szklanka mąki pszennej ksylitol 150 g Klos-pol proszek do pieczenia pół łyżeczki Składniki na nadzienie: śmietana 30% 700 ml ksylitol 3 łyżki Klos(...)żelatyna 1 łyżka brzoskwinia 1 duża lub 2 małe 2 galaretki brzoskwiniowe ( woda 600 ml) Dodatkowo: 2-3 brzoskwinie do dekoracji Wykonanie biszkoptu : Do misy wbijamy cztery spore jaja , włączamy mikser i miksujemy . W międzyczasie wsypujemy ksylitol , nadal miksujemy . Mąkę w raz z proszkiem do pieczenia przesiewamy przez sito ( Ja to robię w trakcie i mieszam
Różowa kuchniabiały, przełożony kremami śmietanowymi. Był tak niesamowicie puszysty, słodziutki i pyszny, że aż żal było jeść ostatniego kawałka. Istna rozpusta!!! Składniki na biało czarny torcik blaszka 25x40 cm BISZKOPT KAKAOWY: 4 jajka 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 2 płaskie łyżki prawdziwego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia BISZKOPT BIAŁY: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki(...)kakao słodzonego (takie dla dzieci) 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w kilku łyżkach wrzącej wody 150 ml mleka zagęszczonego słodzonego z puszki kakao prawdziwe do posypania Przygotowujemy biszkopt kakaowy. Ubijamy białka na sztywną pianę, ciągle ubijając dodajemy cukier, po jednym żółtku, na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Rozpustne gotowanie