Efektowny deser na bazie kakaowego biszkoptu nasączonego lekko cytrynowym ponczem, egzotycznych bananów, orzeźwiającej galaretki i aksamitnej masy śmietanowej pozwoli swoim smakiem przenieść naszych gości na gorącą i słoneczną Jamajkę. Składniki: Biszkopt : 5 jaj 200g cukru 4 łyżki wody 2 łyżki oleju 150g mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao szczypta soli olej Warstwa(...)wrzątku 6 łyżek dżemu brzoskwiniowego Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100ml wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać olej, wodę, żółtka, mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość dokładnie
Szalona Kuchnia Ewelinykokosowym i powidłem śliwkowym, które lekko przełamało słodycz ciasta. Jeśli jesteście miłośnikami takich ciast, na pewno będziecie zachwyceni jego smakiem. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM 25/35 CM: BISZKOPT: 6 jaj szklanka cukru szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej po łyżeczce proszku do pieczenia i octu KREM: 0,5 szklanki mleka 2 białe czekolady 2 bite śmietany(...)Śnieżka'' 330 ml śmietany 30 % 400 g drobnych wiórek kokosowych ORAZ: 0,5 słoiczka powidła śliwkowego lub kwaśnego dżemu WYKONANIE: BISZKOPT: JAK ZROBIĆ KLIK KREM: Mleko gotujemy i odkładamy na bok. Dodajemy połamane czekolady. Mieszamy i zostawiamy do rozpuszczenia. Jeśli jednak nie rozpuściły się do końca podgrzewamy i mieszamy. Zostawiamy w chłodnym miejscu do wystudzenia. Śmietankę ubijamy razem
Pani na deserkawy. Składniki - proporcje na prostokątną formę z odpinaną obręczą o wymiarach 28 x 19 cm i wysokości 7 cm 500 g serka mascarpone około 280 g podłużnych biszkoptów tzw. ladyfingers (często bywają w sklepach Lidl w opakowania po 200 g) 300 ml mocnej kawy dobrze wystudzonej 4 bardzo duże jajka lub 5 małych 100 ml likieru Amaretto 6 łyżek(...)łyżki dodawać serek mascarpone. Miksować do czasu,aż masa będzie gładka. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i partiami dodawać do masy serowo jajecznej. Całość delikatnie wymieszać. Biszkopty zanurzać na chwilkę (nie powinny za mocno nasiąknąć) z obu stron w mieszaninie espresso i alkoholu i układać na dnie formy. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu serowego
Cztery FajeryCiasto robi się szybko, łatwo i przyjemnie, bardzo Wam je polecam, jest wspaniałe. Składa się z kilku warstw-kakaowego biszkopta, masy z mlekiem w proszku i serkiem homogenizowanym, biszkoptów nasączonych alkoholem i kawą. Polecam bo warto :-) SKŁADNIKI *przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -5 jajek -0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml) -5 łyżek mąki pszennej tortowej -1 łyżka kakao(...)pudru -400g serka homogenizowanego waniliowego -2 szklanki mleka w proszku pełnego PONCZ -0,5 szkl wody -1 łyżka kawy rozpuszczalnej -2 łyżki wódki lub rumu DODATKOWO -opakowanie okrągłych biszkoptów około 400g Biszkopt Blaszkę smarujemy i posypujemy bułką tartą. Białka oddzielamy od żółtek-ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, potem żółtka. na koniec przesiewamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wylewamy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPuszysty biszkopt, frużelina z kwaskowych jeżyn i słodki krem budyniowy - oto składowe ciasta idealnego ;). My się nim zajadaliśmy. Od razu podpowiadam, że jeżyny można zastąpić np. malinami, jagodami/borówkami amerykańskimi lub wiśniami. W wersji jeżynowej podbiło nasze serca i oczywiście podniebienia ;). Bardzo polecam! Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej ( 160 g ) 1 łyżka mąki ziemniaczanej ( 10 g ) 6 dużych jajek(...)jeżyn: 800 g jeżyn świeżych lub mrożonych 130 g cukru ( lub więcej, do smaku ) 18 g żelatyny + 50 ml zimnej wody Dodatkowo: wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną przesiać i wymieszać. Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać proszek do pieczenia i wlać ocet, wymieszać
Opowieści z piekarnikaamaretti, które utworzyły niezwykle apetyczną, chrupiącą skorupkę. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach, wyraźnie czuć w nim obecność migdałowej nuty... Smakował każdemu, bez wyjątku :). Koniecznie musicie go wykonać ;). Biszkopt kakaowy: 100 g mąki pszennej tortowej 40 g kakao 5 dużych jajek 140 g cukru Krem śmietankowo - migdałowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej(...)zaparzonej, mocnej kawy 50 ml likieru kawowego 50 ml likieru Amaretto Ponadto: ciasteczka amaretti do dekoracji 200 ml śmietany kremówki 36 % do wykonania rozetek + 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować formę o średnicy 21 cm - dno wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować. Mąkę pszenną oraz kakao wymieszać i przesiać. Białka
Opowieści z piekarnikakremem czekoladowym. Lubię eksperymentować ze smakami, a ten eksperyment mogę uznać zdecydowanie za udany ;-) Koniecznie musicie spróbować. Zawsze można przygotować mniejszy tort z 1/2 ilości składników. SKŁADNIKI Na biszkopt: 6 jajek szczypta soli 200 g cukru 110 g mąki pszennej tortowej 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody Na frużelinę wiśniową i nasączenie: 600 g wiśni(...)dekorację: 200 g śmietany 30 lub 36% 2 łyżki cukru 1 opakowanie śmietan-fix wiórki czekoladowe, starta biała i gorzka czekolada opcjonalnie inne dekoracje z czekolady WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Spód formy tortowej o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić ze szczyptą soli stopniowo dodając cukier
Passions hobbies lifeupiec. Póki jest jeszcze rabarbar. Bo ja już zaczynam szaleć z moimi ukochanymi truskawkami :D Ciasto zniknęło w jeden dzień. Nie dziwię się, gdyż jest po prostu pyszne. Lekki biszkopt, wyraźna kwaskowa masa rabarbarowa, słodka śmietanka i chrupiąca kruszonka na samym wierzchu. Obłęd. Nie będę się zbyt długo rozwodzić nad tym ciastem. Mam nadzieję, że nie tylko smakowo(...)wizualnie skusiłam Was na to ciacho. Oryginalny przepis pochodzi z tej strony ( klik ), jednak wprowadziłam kilka zmian. Tortownica 26 cm Składniki: Biszkopt: 4 jajka 4 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 łyżki mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa rabarbarowa: 600 g rabarbaru (waga po obraniu) 250 ml soku jabłkowego 100 g cukru
My simple kitchenwypieku nie zostanę. Ciasto, choć dobre, jest niemiłosiernie słodkie i głównie to mi w nim przeszkadzało. Ilość masy krówkowej spokojnie można zredukować do minimum i jedynie musnąć nią po biszkopcie, a ciasto na tym nie straci. Jeśli zaś chodzi o równie słodką masę migdałową, to…. pomimo, iż słodka jest ona zdecydowanie najmocniejszym punktem wypieku. Nadaje świetnej tekstury i chrupkości(...)cieście składającym się z delikatnego biszkoptu, miękkiej i słodkiej masy krówkowej oraz dwóch mas śmietanowych, to właśnie ona jest główną bohaterką… Słodką bohaterką;) Jeżeli więc bardzo słodkie wypieki Was nie odstraszają, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa migdałowa: 140 g cukru kryształu 3 łyżki mleka 2 łyżki płynnego miodu
Smaki Na Talerzuwypieku nie zostanę. Ciasto, choć dobre, jest niemiłosiernie słodkie i głównie to mi w nim przeszkadzało. Ilość masy krówkowej spokojnie można zredukować do minimum i jedynie musnąć nią po biszkopcie, a ciasto na tym nie straci. Jeśli zaś chodzi o równie słodką masę migdałową, to…. pomimo, iż słodka jest ona zdecydowanie najmocniejszym punktem wypieku. Nadaje świetnej tekstury i chrupkości(...)cieście składającym się z delikatnego biszkoptu, miękkiej i słodkiej masy krówkowej oraz dwóch mas śmietanowych, to właśnie ona jest główną bohaterką… Słodką bohaterką;) Jeżeli więc bardzo słodkie wypieki Was nie odstraszają, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1/2 szkl. cukru 3/4 szkl. mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa migdałowa: 140 g cukru kryształu 3 łyżki mleka 2 łyżki płynnego miodu
Smaki Na Talerzusię i napisałam dla Was przepis na urodzinowy tort, który robiłam dla Męża w piątek! Tort o smaku: milky way + czarna porzeczka + kokos! Wyszło przepysznie! Składniki na biszkopt: 6 jajek - osobno żółtka i białka 1 szkl mąki pszennej typ 450 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 czubate łyżki ciemnego kakao 1 szkl cukru szczypta soli Wykonanie: Do miski(...)dodatkami i delikatnie wymieszać łyżką. Tortownicę, o średnicy 28 cm, wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto i piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok 40 minut. Wystudzony biszkopt przekroić na 3 równe części. Krem Milky Way: 1/2 szkl mleka 1/2 szkl cukru 2 szkl mleka w proszku 200 g masła 50 g masła kokosowego, polecam Planta Food! Wykonanie: Mleko
Trufelkowopyszne ciasto przełożone kremem z dodatkiem prażonego słonecznika. Jest wiele wiersji tego ciasta ale we wszystkich obowiązkowym składnikiem jest prażony słonecznik, stąd też jego nazwa. Do ciasta używamy ciemnego biszkoptu, można przygotować swój dowolny wypróbowany. Masa jest zrobiona na bazie masła z dodatkiem masy kajmakowej i oczywiście prażonego słonecznika. Wierzch również można przygotować wedle uznania. Może to być(...)wierzch można też dać śmietankę z dodatkiem kawy lub kakao. Można też masę, którą przekładamy ciasto podzielić i połową przełożyć ciasto a drugą połowę dać na wierzch. składniki: biszkopt 6 jajek szczypta soli 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia prażony słonecznik 300 g ziaren
Monia miesza i gotujeDzisiaj moi drodzy miałam okazje przetestować mieszankę do wypieku biszkoptu z firmy POLSKIE MŁYNY. Jestem zachwycona, że w tak szybki i prosty sposób możemy upiec idealny biszkopt. Do mieszanki wystarczy dodać jajka, wodę i gotowe! Jako dodatki do biszkoptu, wykorzystałam to co miałam w domu i tak o to powstało „ Kuszące orzeźwienie ” , czyli biszkopt z warstwą jogurtową(...)musem truskawkowym i bitą śmietaną 💗 Zapraszam do spróbowania ciasta 😊 Składniki: biszkopt: gotowa mieszanka do biszkopta POLSKIE MŁYNY, jajka 4 szt, woda ok. 4 łyżki, warstwa jogurtowa: jogurt naturalny 3 szklanki, galaretka truskawkowa 2 opakowania, cukier puder 4 łyżki, woda 1 szklanka, mus truskawkowy: truskawki mrożone 1 kg, cukier 4 łyżki, galaretka truskawkowa 2 opakowania, żelatyna 1,5 łyżeczki bita śmietana
kulinarne odsłony patizawsze była z przystrajaniem tego cuda, ale efekt połączenia bieli i koloru capuccino bardzo przypadł mi do gustu. Składniki: (na tortownicę o śr. 24 cm) Na biszkopt: 6 jajek 6 łyżek cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 6 łyżek mąki zwykłej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia Na krem cappuccino: 3 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru(...)opakowania śmietan-fix Do nasączania: 1/2 szkl. przegotowanej wody sok z 1 cytryny 3 łyż. wódki (można pominąć) Dodatkowo: 3-4 łyżki kawy cappuccino 1 słoiczek kwaśnego dżemu Przygotowanie: Biszkopt: Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Jajka ubić z cukrami na bardzo puszystą, jasną, gęstą masę. Dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie
My sweet a lifeclass="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Po rozkrojeniu biszkoptu , wychodzą dwa torciki , ale uwierzcie mi na słowo, nie ma problemu z przerobem tego surowca , u nas nawet, okruchy nie zostają " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na dwa torciki : ( tyle wychodzi z jednego biszkoptu ) Biszkopt : 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia bita śmietana : 750 ml śmietany kremówki
Ogrodnik w podróży