biszkopta, warstwy powideł, oraz bitej śmietany 36%. Wygląda bardzo efektownie i jest szybka i prosta w wykonaniu :-) No to zapraszam na szachownicę SKŁADNIKI *przepis na dużą blaszkę BISZKOPT -8 jajek -3/4 szklanki cukru -1,5 szklanki mąki -3 łyżki kakao -3 łyżeczki proszku do pieczenia -10 łyżek oleju DODATKOWO -1 litr śmietany 36% -2 śmietan-fixy *opcjonalnie(...)koniec dodajemy olej i znów miksujemy chwileczkę na najmniejszych obrotach. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka. Biszkopt studzimy. Dzielimy go na dwie części, z tym, że jedna ma być cieniutka a druga grubsza. Cieniutką część wkładamy do blaszki, ponczujemy *poncz -mieszamy ze sobą wszystkie składniki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuciasto chyba każdy zna, choćby z nazwy ;) taka klasyka - makowo-kokosowy spód, a na nim delikatny krem i biszkopty oblane czekoladą po prostu pysznie. Dlatego bez zbędnego gadania zapraszam na przepis. Ciasto: 1 szklanka suchego maku 1 szklanka wiórek kokosowych 1 szklanka białek 1 szklanka cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Białka ubijamy(...)przez ok 45 minut w 180 st. C Masa: 1 szklanka mleka 1 szklanka cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 masło biszkopty czekolada Jajka ubijamy z cukrem do momentu aż ten się całkowicie rozpuści, a następnie dodajemy mąki. Mleko zagotowujemy najlepiej w garnku z grubym dnem. Do gotującego wlewamy masę jajeczno mączną
Cynamonowe szczęścienajbardziej wskazane , smakuje bardzo fajnie , choć jest to light , zapraszam do wypróbowania . Składniki ( Tortownica 32 cm ) 4 kubki serka homogenizowanego ( light ) (naturalny) 1 paczka biszkoptów 1 szklanka ksylitolu 1 zapach śmietankowy 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżki migdałów ( mielonych ) Wykonanie Na początku , rozpuszczamy żelatynę , do szklanki wlewamy wodę wrzątek , pół szklanki(...)serki , zapach śmietankowy , i ksylitol zmielony w młynku do kawy , wszystko bardzo dokładnie mieszamy około 5 minut , na końcu dodaję zmielone migdały i łączymy z serkiem . Do tortownicy wykładam biszkopty i wylewam naszą masę serową,kiedy nasza masa jest już w tortownicy , dwa razy uderzam porządnie o stół , aby nasza masa dobrze się ułożyła , na wierzch układam parę biszkoptów , posypuję
Mój SmakPodobno dobry torcik, przygotowałam go dla Laury z okazji urodzin. Oczywiście musiał być z motywem bajkowym. Składniki : * biszkopt z tego przepisu * 500 ml śmietany kremówki * serek mascarpone * 3 fix-y do śmietany * 3 łyżki cukru pudru * dżem brzoskwiniowy * sok pomarańczowy do nasączenia biszkoptu * opłatek na tort * różowy barwnik spożywczy * maliny do dekoracji Przygotowanie : Biszkopt
Magiczne Życie MartyJednymi z najlepiej sprawdzających się owoców do wypieków są śliwki. Kwaskowe, dobrze komponują się ze słodkim ciastem. Nie puszczają też ogromnych ilości soku. Tworzą duet doskonały z ulubionym biszkoptem, krem waniliowy jest jego idealnym dopełnieniem. Składniki: Biszkopt: 4 jajka pól szklanki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Krem: pół opakowania(...)mąką ziemniaczaną, następnie mąką pszenną z proszkiem do pieczenia i żółtkami. Przekładamy do natłuszczonej formy, na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu przekładamy biszkopt kremem. W tym celu ucieramy masło z cukrem i stopniowo dodajemy wystudzony ugotowany na mleku budyń. Całość posypujemy cukrem pudrem
Wrzosowa Polanajuż teraz wiem, dlaczego Włosi tak uwielbiają ten deser :) Składniki: - 500 g serka mascarpone - 200 ml mocnego naparu kawy - 5 żółtek - 100 ml śmietanki kremówki - 250 g podłużnych biszkoptów - 100 ml rumu - 5 łyżek cukru pudru - 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Kawę mieszamy z rumem i wlewamy do głębokiego talerza. Żółtka ubijamy z cukrem na parze, aż powstanie gęsta(...)jasna masa. Zestawiamy masę z ognia i cały czas ubijając dodajemy po łyżce mascarpone. Na koniec masę łączymy z ubitą na sztywno kremówką. Biszkopty delikatnie maczamy w kawie połączonej z alkoholem. Na nie układamy warstwę kremu, znów namoczone biszkopty i pozostały krem. Całość obficie posypujemy startą czekoladą i wsadzamy do lodówki na minimum 3 godziny
Zainspirowana w kuchnizwiązku z cotygodniowym wyjazdem weekendowym postanowiłam upiec coś na szybko do kawy. Dzisiaj zapraszam na biszkopt o smaku toffi z masą serowo- cappuccino. Ciasto jest pyszne i bardzo delikatne, wprost rozpływa się w ustach. Do wypieku użyłam mąki Młyny Stoisław . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki na biszkopt : 1 szklanka mąki tortowej Młyny Stoisław 1 budyń toffi Winiary 1 szklanka(...)proszkiem i olej, wszystko delikatnie mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia , przekładamy ciasto.Pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka( moje ciasto piekło się około 35/40 minut. Zimny biszkopt przecinamy na pół, spodnią część przekładamy do blaszki i smarujemy powidłami śliwkowymi. Serki ubijamy na gęsto ze śmietaną fix, na końcu dodajemy cappuccino i delikatnie mieszamy. Połowę masy wykładamy
Sama słodycz i szczypta chiliosłodę pierwszego szkolnego weekendu podsyłam Wam fajny, prosty przepis na torcik na biszkopcie pełen świeżych owoców. Niech umili Nam te wolne dni. Składniki: biszkopt: 2 jajka Dodaj napis 25 g cukru 8 g cukru waniliowego 2 g proszku do pieczenia nasączenie: sok z 1 cytryny 10 g cukru masa: 1 galaretka czerwona , 1 zielona zielona 300 g serka waniliowego(...)sztywno. Żelatynę namoczyć, kiedy napęcznieje podgrzać do rozp i ostudzić. Dodać do ubitej kremówki, dodać też cukier puder, oraz serki waniliowe,wymieszać. Do masy dodać pokrojone galaretki, wymieszać. Biszkopt nasączyć, wyłożyć masę serową, wyrównać. Wierzch udekorować owocami
Z Majeczką w kuchniJest doskonały, rozpływa się w ustach, idealny z filiżanką kawy. Polecam :) 1,5 kg jabłek 1/2 szkl wody 1/2 szkl cukru 2 galaretki cytrynowe 1 łyżeczka cynamonu 200g okrągłych biszkoptów Dekoracja: 200ml śmietany kremówki łyżka cukru pudru śmietan-fix kilka kostek czekolady Jabłka obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do garnka i zalać wodą. Dodać cukier, wymieszać. Gotować na małym(...)rozpadać. Do masy dodać cynamon i jeszcze chwilę zamieszać. Zdjąć z ognia i do gorącej masy wsypać galaretkę, dobrze wymieszać. Lekko przestudzić. Na dno tortownicy (śr.24cm) ułożyć warstwę biszkoptów, zalać połową jabłek. Na to ułożyć kolejną warstwę biszkoptów i zalać resztą masy z jabłek, wyrównać i zostawić w chłodnym miejscu do stężenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem
Smakołyki AsiBardzo czekoladowa wz-ka z soczystymi malinami i słodką bitą śmietanką. Torcik jest obłędny w smaku i do tego pięknie prezentuje się na stole. Biszkopt: 6 jajek Szczypta soli 3/4 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki kakao 3/4 szklanki cukru Masa: 330 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 800 g malin(...)łyżki likieru waniliowego 200 g czekolady mlecznej Płatki czekoladowe do dekoracji Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodajemy cukier. Gdy piana jest sztywna i błyszcząca zmniejszamy obroty miksera , dodajemy kolejno żółtka. Miksujemy do połączenia. Mąkę wraz z kakao przesiewamy przez sitko. Partiami wsypujemy do masy, mieszamy bardzo delikatnie szpatułką. Masę wylewamy na wyłożoną
VioletoweKucharzenieSkładniki na tortownicę o średnicy 21 cm: przepis lekko zmodyfikowany z bloga Moje Wypieki 100 g podłużnych biszkoptów duża puszka brzoskwiń (820 g) 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 2 łyżeczki żelatyny w proszku 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 36% 1. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na dnie biszkopty. 2. Brzoskwinie odsączyć z zalewy(...)żadnych grudek. 5. W misie miksera ubić krótko mascarpone. Dodać brzoskwiniowe puree. Zmiksować. Dodać galaretkę. Zmiksować. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z masą. Masę wylać na biszkopty. Odłożyć do lodówki do stężenia. 1 opakowanie galaretki brzoskwiniowej 3 dojrzałe brzoskwinie około 150-200 g malin Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 300 ml wrzącej wody, odstawić do wystudzenia
Moja Galeria Smakuniemu nie tylko miała oryginalny smak ale też całość nie była zbyt słodka. Ciasto lekkie i orzeźwiające, w sam raz na upały. *foremka 23*23 cm Składniki: na biszkopt: 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia na masę serową: 500 g sera na sernik ( z wiaderka) słoiczek dżemu agrestowo-kiwi 3 jajka(...)łyżki cukru pudru 2 opakowania galaretki zielonej (kiwi lub agrestowa) na wierzch: 200 g drobnych winogron bez pestek 1 opakowanie galaretki gruszkowej Upiec biszkopt: biała ubić na sztywno, następnie dosypywać cukier a później dodać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej, wymieszać. Przełożyć do foremki i piec w 175*C około 25 minut. Wystudzić
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawykonaniu ciasto biszkoptowe z masą z serków Danone, galaretki, malin i jeżyn. Powiem Wam że jest bardzo pyszne i szybko znika z talerzyków:) Zapraszam do wypróbowania:) Składniki na biszkopt: 3 jajka 1/2 szklanki cukru 2 łyżki oleju 1 cukier waniliowy 1 szklanka mąki typ 550 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa z serków: 4 serki truskawkowe Danone 5 śmietan(...)patyczka. Serki przekładamy do miski, dodajemy śmietankę, i śmietanę fix, mieszamy mikserem tak długo aż masa zgęstnieje. Galaretki rozpuszczamy w 1/2 l przegotowanej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Biszkopt przekrawamy na pół i spodnią część przekładamy do blaszki, następnie wykładamy masę serkową i przykrywamy drugą częścią biszkoptu dobrze dociskając. Wierzch smarujemy 4 łyżkami dżemu z czarnej porzeczki.Na dżemie układamy
Sama słodycz i szczypta chiliMasło orzechowe, maślany krem, mocno czekoladowe biszkopty… A to wszystko z okazji naszej szóstej rocznicy ślubu. Sugerując się jej nazwą, zwaną cukrową musiało być, chcąc nie chcąc słodko, z dużą ilością cukru I taki oto jest ten torcik czekoladowy z masłem orzechowym. Nie będę oszukiwać, że słodki i kaloryczny nie jest, bo jest… Ale wyobrażacie sobie mocno czekoladowe(...)wilgotne biszkopty, ala brownie, krem maślany na bazie masła orzechowego, czekoladowo-gorzkie ganache, całość ozdobiona orzeszkami, czekoladki z masłem orzechowym… Uwierzcie mi dajcie się skusić, dla takich słodkości warto zgrzeszyć Składniki na biszkopt: 350 g mąki pszennej 400 g cukru kryształu 105 g kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka
Made By Mom And SonLekkie ciasto z dużą ilością musu czekoladowego i mięciutkimi gruszkami. Biszkopt w tym cieście jest puszysty i wilgotny, nawet nie przypomina tradycyjnego biszkoptu. A to za sprawą oleju i odrobiny coca-coli, które go spulchniły. Jeśli piekąc biszkopt mam pod reką jakiś gazowany napój to zawsze dolewam odrobinką, wtedy ciasto jest mniej suche. Polecam Wam także ten trik i zapraszam
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia