przepis na biszkopt - 9000 przepisów (strona:132/600)

Angielskie ciasto w biało-różową kratkę czyli Battenberg 229

kawałek by zaspokoić słodyczowy apetyt :) Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten. Czas przygotowania: 15 minut + 30 minut pieczenia i czas na stygnięcia ciasta Ilość porcji: ok.8 Składniki: Na biszkopty: 175g miękkiego masła 175g cukru trzcinowego 140g mąki pszennej 50g migdałów w proszku 3 jajka ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ łyżeczki ekstraktu migdałowego (można zastąpić aromatem) Różowy barwnik* Do dekoracji: 400g(...)posiadamy gotową formę do ciasta Battenberg albo specjalny podzielnik, wówczas ich używamy do przygotowania ciasta. Czas na ciasto. Przygotowujemy dużą miskę, która ważymy. Umieszczamy w niej wszystkie składniki biszkoptu za wyjątkiem barwnika. Całość miksujemy robotem na gładką masę. Ważymy miskę z ciastem, odejmujemy wagę miski, a wagę ciasta dzielimy na pół. Połowę ciasta przekładamy do drugiego naczynia. Dodajemy do niego

Kolizje Smaków
Biszkoptowa Rolada z Serduszkami (z Bitą Śmietaną, Truskawkami i Pokruszonymi Bezami) 178

Biszkoptowa rolada z bitą śmietaną i aromatycznymi truskawkami i pokruszonymi bezami to prosty, delikatny a zarazem wyrazisty i wyjątkowy w smaku deser. Dodatkowo na biszkopcie możemy "namalować" urocze serduszka, które idealnie wkomponują się w miłosną atmosferę Walentynkowego wieczoru (lub romantycznej kolacji). Biszkoptowa Rolada z Serduszkami ( z Bitą Śmietaną, Truskawkami i P okruszonymi Bezami )  - Składniki: Ciasto na serduszkowy wzorek: białko(...)jaja 15 g masła 1/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku malinowego  czerwony barwnik (opcjonalnie) Biszkopt:  6 jajek 10 łyżek cukru 1 szklanka mąki tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier cynamonowy (można użyć waniliowego) Krem: 600 ml śmietanki kremówki 30% 2 fixy do ubijania śmietany ok. 300 g truskawek

Słodka Strona
Brzdąc- ciasto śmietanowe. 14145

Witam, mimo że jak pamiętacie pieczenie ciast nie jest moim ulubionym zajęciem- zdecydowanie wolę gotować! Jednak chcę Wam polecić delikatne ciasto na puchowym biszkopcie. Biszkopt wyszedł mi dziś trochę za wysoki, więc mamy dwa ciasta: BRZDĄCA I PTASIE MLECZKO Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ. Choć następnym razem wykorzystam ten biszkopt tylko do brzdąca: przekroję i przełożę tym śmietanowym kremem dodatkowo zapewne(...)będzie jeszcze pyszniej. Przepis znalazłam w internecie, ale musiałam go zmodyfikować.  SKŁADNIKI:   U piec biszkopt przekroić jak ostygnie.     Masa śmietanowa: 1 litr śmietany kremówki 30 %  6 płaskich łyżek cukru 2-3 łyżki kakao 2 cukry waniliowe 3 płaskie łyżki żelatyny  Jeśli chcecie dwukrotnie nałożyć krem  trzeba wziąć 1 i 1/2 porcji. WYKONANIE

Kuchnia Beaty
Zielone jabłuszko 331

wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy 24x39 wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka.   Wystudzić. Gdy biszkopt będzie zimny, delikatnie nożem zdejmujemy skórkę która powstała na górze biszkoptu. Krem budyniowy: 3 szklanki mleka ¾ szklanki cukru 125 g masła 4 łyżki mąki pszennej (40g) 5 łyżek mąki ziemniaczanej(...)jabłek Zagotować 1,5 litra wody, dodać galaretki, wymieszać do dokładnego rozpuszczenia. Wystudzić. Jabłka obrać ze skóry, wydrążone zetrzeć na tartce na grubych oczkach. Dodać do tężejącej galaretki. Wymieszać. Biszkopt nasączamy ½ szkl. sokiem jabłkowym. Wykładamy ½ budyniu. Następnie galaretkę z jabłkami. Ostawiamy do lodówki aby galaretka dobrze stężała. Następnie wykładamy pozostałą część budyniu. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym biszkoptem (skórką biszkoptu, którą

kulinarnyswiatdomi
Jabłecznik 137

jajek      2 łyżeczki proszku do pieczenia      2 łyżki kakao      szczypta soli      2 paczki biszkoptów      1,5 kg jabłek      sok z cytryny      1 kisiel cytrynowy (lub morelowy)      1/2 szklanki(...)żółtkami, mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy pomału ekstrakt z wanilii i przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy. Na dno blaszki wylewamy połowę ciasta i wygładzamy. Układamy biszkopty, na to starte jabłuszka i ponownie biszkopty a na samą górę pozostałe ciasto. Pieczemy około 50 minut w 180 C. Warstwy ciasta zaczynając od dołu: - połowa ciasta - biszkopty - starte jabłka - biszkopty

Amatorka kuchenna
Rolada ala tiramisu 490

łatwizna. Za to bardzo zaskoczyłam domowników zarówno smakiem jak i podaniem. Do rolady wykorzystałam kawę rozpuszczalną o smaku tiramisu z sklepu ale-raj.   Składniki: 28 szt podłużnych biszkoptów 250 g twarogu z wiaderka 120 cukru pudru 5 łyżek likieru kawowego 250 ml kremówki 30% 2 śmietan fixy 200 ml przegotowanej ciepłej wody 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej o smaku tiramisu(...)ubić na sztywno pod koniec wsypać śmietan fix i zmiksować. Twaróg wymieszać z cukrem pudrem i likierem kawowym. dodawać porcjami ubitą śmietanę i wymieszać. Rozwinąć dwie warstwy foli aluminiowej. Biszkopty z dwóch stron zanurzyć w kawie i ułożyć na foli 4*6 szt. Na biszkopty wyłożyć masę i rozsmarować. Ostrożnie zwinąć roladę i na końcu w wolnym miejscu ułożyć siódmą

Ala piecze i gotuje
Pomarańczowiec 166

musi być pechowy. Gdy do porannej kawy zjemy kawałek pysznego ciacha od razu poczujemy się lepiej i będziemy pełni optymizmu. Dziś proponuję ciasto pachnące pomarańczami, mocno orzeźwiające. Polecam!!! SKŁADNIKI: Biszkopt: 4 jajka, 3/4 szklanki cukru, 1 szklanka mąki, 5 łyżek oleju, 1/2 łyżki proszku do pieczenia, 1/2 łyżki octu, skórka otarta z jednej pomarańczy, Masa pomarańczowa: 500ml soku pomarańczowego(...)opakowania galaretki pomarańczowej, Dodatkowo: 3 duże pomarańcze, 2 opakowania galaretki pomarańczowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkopt : Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję żółtka oraz cukier. Nadal ubijając dodaję olej, mąkę, ocet, proszek do pieczenia oraz skórkę z pomarańczy. Ciasto wylewam na blaszkę (wymiary 24cmx24cm). Piekę 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu ciasto przekrawam na dwa blaty. 2. Masa pomarańczowa

Tradycyjna kuchnia Kasi
Przepis na puszysty biszkopt. 316

Puszysty biszkopt na torty lub ciasta. Składniki : Biszkopt jasny :                                         Biszkopt ciemny ( czekoladowy ) : 5 jajek(...)troszkę cukru i dalej ubijamy. Żółtka rozbijamy ( np. widelcem ) i wlewamy do białek ubitych z cukrem,lekko mieszamy. Mąkę mieszamy z proszkiem i przesiewamy przez sitko ( jeśli robimy biszkopt czekoladowy dodajemy również kakao i przesiewamy wszystko razem). Na końcu wsypujemy mąkę i krótko mieszamy aby się nam ładnie połączyło. Wylewamy na blaszkę lub tortownicę wyłożoną papierem,równo smarujemy i pieczemy

Przepisy i porady kulinarne
Niezawodny biszkopt 179

spróbujecie to już innego nie będziecie chcieli znać. Biszkopt z tego przepisu zawsze wychodzi idealnie, pięknie rośnie i nie opada. Prosty do zrobienia, bez proszku do pieczenia. Jego sekretem są dobrze ubite białka. Dla mnie to numer jeden wśród przepisów na biszkopt.  Przepis na niego znalazłam na stronie MojeWypieki.com Serdecznie polecam;)  Składniki: 7 jajek 250 ml cukru drobnego(...)białek dodajemy żółtka i delikatnie miksujemy. Na sam koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i tortową,całość  delikatnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy przez około 35 minut w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu upuszczamy go (w blaszce) z wysokości około 60 cm i pozostawiamy do wystygnięcia. Blaszka 30 x 19 cm, wystarczyło

Krakowskie smaki Ani
Rozmowy z Anną. A w tle Charlotte czekoladowo-żurawinowa. TU I TAM nr 18. 189

Pomysłodawczynią deseru była francuska kucharka  Marie Antoine Careme. Ponoć nazwała go na cześć królowej Charlotty, żony Jerzego III. Klasyczna wersja Charlotte to krem, zastudzony w formie wyło­żonej biszkoptami lub innym ciastem. Chciałam, żeby moja Charlotte wpisała się smakiem w świąteczny klimat, połączyłam więc czekoladę i żurawiny. Zamiast klasycznych biszkoptów, upiekłam ich kakaową wersję i nasączyłam je domowym likierem(...)pysznie. Smaki cudownie się uzupełniały - intensywność musu przełamana żurawiną, aromatem pomarańczy i likieru, chrupiące cukrowe kuleczki żurawinowe i pysznie chrupiąca czekoladowa wstążka - cudownie rozkoszny finał! CHARLOTTE CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWA KAKAOWE BISZKOPTY I SPODY 3/4 filiżanki mąki 1/4 filiżanki kakao 5 jajek - oddzielnie żółtka i białka 3/4 szklanki drobnego cukru Mąkę przesiać razem z kakao. W misce ubić na sztywno białka

KUCHARNIA
Tort tiramisu 204

jajek 220 g - drobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju ===Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)Ostudzone espresso wymieszać z amaretto. Dno tortownicy o ok. 2 cm większej, czyli 23 cm, wyłożyć papierem      do pieczenia lub folią spożywczą. Ułożyć pierwszy krążek biszkoptu.  Nasączyć ponczem, nałożyć  1/3  kremu  i  posypać kakao.    Nakryć kolejnym biszkoptem i powtórzyć wszystkie czynności.Po położeniu ostatniego krążka całość należy docisnąć, by nieco

w mojej kuchni
Sernik gotowany na biszkopcie 282

Bardzo lubię sernik, ale najbardziej gotowany. Jest delikatny, wilgotny. Dzisiaj wzbogaciłam go jagodami. Ciasto z pewnością będzie wszystkim smakować. Jest doskonały na święta i przeróżne rodzinne uroczystości . Składniki: Biszkopt według przepisu  http://www.saloniksmakow.blogspot.com/2014/07/truskawkowa-fantazja-dzisiaj-proponuje.html Masa serowa: 1 kg sera 3 jaja (pianę ubić z białek) 20 dag margaryny 1,5 szkl. cukru pudru 1/3 szkl. mleka 1 budyń waniliowy(...)łyżka mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy dżem jagodowy i jagody mrożone lub świeże Masa śmietanowa: 0,5 śmietany tortowej 1 galaretka brzoskwiniowa Wykonanie: Pieczemy biszkopt. Gdy wystygnie przekrajamy go na dwie części. Jedna część grubsza będzie spodem i jej nie nasączamy. Drugą część można nasączyć. Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodajemy żółtka, ser (wcześniej

Salonik smaków
Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji 1716

mnie okresem obfitującym w urodziny. Mam okazję pokosztować wypieków rodziny, a dodatkowo również wykazać się swoją inwencją twórczą. Dzisiaj przepis na ciasto kokosowe mojego pomysłu z wykorzystaniem przepisu na biszkopt orzechowy Siostry Anastazji (na swoje urodziny dostałam dwie jej książki kulinarne). SKŁADNIKI Na biszkopt orzechowy: 5 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek cukru 5 łyżek mąki pszennej(...)mleka 60 g cukru pudru 200 g masła Na polewę czekoladową: 1 czekolada 150 ml śmietany 30% Dodatkowo do dekoracji: 1 łyżka kokosu kilka połówek orzechów   włoskich WYKONANIE Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Białka jajek ubić na sztywną pianę z szczyptą

Passions hobbies life
Rolada truskawkowa 170

minimum no chyba że jest jakaś okazja i zjada się na bieżąco :) Dzisiaj  zaległy przepis na roladę truskawkową który wzięłam z  TEJ  strony. Składniki na biszkopt: 3 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 1/3 szklanki wody łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na krem truskawkowy:  1- 2 szklanki truskawek świeżych Lu mrożonych 250 g serka(...)dodać cukier i ubić na sztywną pianę.  Pod koniec ubijania dodać stopniowo po jednym żółtku nie przestając ubijać. Następnie dodać pozostałe składniki i dobrze wymieszać. Gotową masę na biszkopt wylać na dużą blachę. Wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 200 stopni C ok. 17 minut. Upieczony biszkopt zaraz po wyjęciu (jeszcze gorący ) przełożyć na obsypaną pudrem ściereczkę

Na słodko lub wytrawnie
ŻARŁOSTACJA 3 - SERNIK NA ZIMNO Z ŻURAWINĄ I OWOCAMI 132

najmniejszym stopniu przyczynili się do organizacji tej imprezy. A dla tych co byli naszymi gośćmi WIELKIE DZIĘKI i do zobaczenia na jesień. SKŁADNIKI: 150 g masła 100 g biszkoptów 250 g owoców (u mnie porzeczka, jagoda i poziomka) 1 1/2 łyżeczki żelatyny 400 g twarogu (z wiaderka) 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru płatki czekolady 80 g suszonej(...)żurawiny A jak to zrobić: Masło roztopić i przestudzić. Biszkopty pokruszyć i wymieszać z masłem, powinny przypominać konsystencją mokry piasek. Wyłożyć bardzo dokładnie dno tortownicy i odstawić do lodówki na około pół godziny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z twarogiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dodać 1 łyżkę masy serowej, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania