sukcesie poprzednich serniczków na zimno postanowiłam eksperymentować dalej - tym razem zrobiłam dwuwarstwowy serniczek na biszkoptach - pierwsza warstwa jest z dodatkiem zmiksowanych truskawek, a druga - z rozpuszczoną białą czekoladą. Całości dopełniają pokrojone w plastry truskawki zanurzone w soczystej galaretce. Palce lizać! SKŁADNIKI: (na tortownicę 28 cm) 700 g twarogu sernikowego (w wiaderku) 1/2 szkl cukru 2 łyżki żelatyny 50 ml wrzątku(...)zmiksowanych truskawek 1/2 szkl śmietanki 30% 100 g białej czekolady Dodatkowo: biszkopty na spód (można też po prostu upiec biszkopt) truskawki na wierzch galaretka truskawkowa 1,5 szkl wrzątku 1. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szkl wrzątku. Odstawić do wystudzenia. 25 dag truskawek dokładnie zmiksować. Formę wyłożyć biszkoptami (ja przy krawędzi formy ułożyłam dodatkowo truskawki). 2. Żelatynę dokładnie rozpuścić
Kto ugości moich gości?zrobić coś nowego. Przynajmniej jedno ciasto, które lubię. I w ciemno wybrałam delicję makową, znalezioną na Kwestii Smaku . No nie mam pytań, delicja jest absolutnie fantastyczna. Idealnie wyważona słodkość biszkoptu z żurawiną i kawową pianką. Aż przykro się robi, że już jej nie ma. Składniki: Biszkopt makowy: 4 jajka (w temp. pokojowej) 1/2 szklanki cukru (100 g) 1/2 szklanki mąki(...)schłodzonej) 2 łyżki cukru pudru Polewa: 130 ml śmietanki 30% 100 g gorzkiej czekolady Dekoracja: 30 g suszonej żurawiny 1/4 szklanki likieru amaretto lub wody do namoczenia Przygotowanie: Biszkopt makowy: Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm położyć prostokąt wycięty z papieru do pieczenia, boków niczym nie smarować i nie wykładać. Piekarnik nagrzać do 170 stopni
wcinaj tomąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.20-30 min jak biszkopt nam lekko zbrązowieje. Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy sobie galaretki i owoce. Po ostudzeniu biszkoptu nakładamy pierwsze owoce – u mnie to były banany pokrojone w plasterki. Banany zalałam galaretką gruszkową – ważne(...)galaretka była już lekko ścięta bo w przeciwnym razie biszkopt całą ją pochłonie. Wkładamy całość do lodówki i jak pierwsza galaretka już nam stężeje to nakładamy kolejne owoce – ja dałam mandarynki z puszki i zalałam je tężejącą galaretką brzoskwiniową i znowu wkładamy do lodówki. Tarta najlepiej smakuje na drugi dzień jak biszkopt od galaretek trochę zmięknie Smacznego
Kuchenne Wariacjelubię ten deser choć nie często go robię. Przepis dostałam kiedyś od znajomego który zrobił go na kolację ze znajomymi której tematem była kuchnia włoska. Składniki: - 1 opakowania biszkoptów (kocie języczki) - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - kawa - kakao do posypania wierzchu Najpierw zaparzamy kawę. Ja wzięłam łyżeczkę kawy rozpuszczalnej na pół szklanki wody(...)dodajemy do tego serek mascarpone i mieszamy. Pianę z białek wyjmujemy z lodówki i dodajemy stopniowo do masy cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, pulchnej masy. Foremkę wykładamy biszkoptami i delikatnie polewamy je kawą tak żeby się wchłonęła i nie za bardzo namoczyła biszkopty. Następnie na biszkopty wykładamy większość masy i kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i na nie resztę masy
Kuchenne Wariacjerazem zapraszam Was na tiramisu owocowe. Jeszcze mamy ostatnią chwilę na maliny, więc postanowiłam je jeszcze wykorzystać. Deser bardzo smaczny i szybko zniknął z lodówki. Składniki: - kilka okrągłych biszkoptów - 1 opakowanie serka mascarpone - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru pudru - kawa rozpuszczalna - kakao do posypania wierzchu - 1 opakowanie malin Najpierw myjemy malinki i w między czasie zaparzamy kawę(...)dodajemy do tego serek mascarpone i mieszamy. Pianę z białek wyjmujemy z lodówki i dodajemy stopniowo do masy cały czas mieszając do uzyskania jednolitej, pulchnej masy. Pucharki wykładamy biszkoptami i delikatnie polewamy je kawą tak żeby się wchłonęła i nie za bardzo namoczyła biszkopty. Następnie na biszkopty wykładamy część masy, na nią warstwę malinek i znowu masę. Jeżeli mamy większe
Kuchenne WariacjeBiszkopt kakaowy niedawno pojawił się na blogu i przepis do niego możecie znaleźć TUTAJ . Tym razem klasyczna wersja, która udaje się tak samo dobrze i wg mnie jest to najlepszy z możliwych wariantów robienia biszkoptu jaki tylko można znaleźć w "internetach" ;) Potrzebujemy: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ja użyłam proszku do pieczenia od Przyprawy(...)trochę do masy jajecznej, delikatnie mieszając całość. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja korzystam z blach z piekarnika, które są wystarczająco duże, aby przygotować później z biszkoptu roladę. Pieczemy 10 - 15 minut w temp 175 stopni. Musimy biszkopt pilnować niestety, gdyż ten na roladę jest cienki, a każdy piekarnik inaczej piecze. Jeszcze ciepłe ciasto razem z papierem zwijamy
MamaOskarkachcieli aby było. Dzisiaj zapraszam na pyszny torcik dp przygotowania którego uzyłam kawy vaspiatta espresso, którą otrzymałam od sklepu internetowego http:// www.sklep.coffea.pl/ . Serdecznie polecam. Składniki na biszkopt makowy: 700 g suchego maku 100 g orzechów włoskich 200 g cukru 4 jajka 4 łyżki bułki tartej 1 łyżka masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę(...)miękkiego masła 3 żółtka 30 g likieru kawowego 120 g cukru pudru 3 łyżeczki kawy vaspiatta espresso 100 g wody Dodatkowo: 10 okrągłych biszkoptów 100 g zaparzonej kawy vaspiatta espresso 20 g likieru kawowego różyczki Dr Oetkera 3 łyżeczki startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Przełożyć do miski
Gosia gotujezdecydowanie szybciej. Świetny poradnik "Jak zrobić róże z masy cukrowej" znalazłam na tej stronie. Nieskromnie przyznam, że tort wyszedł bardzo smaczny, nie za słodki, z wyczuwalną pomarańczową nutą. Składniki: Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm): 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa czekoladowa: 1 budyń waniliowy(...)soku z cytryny 3 łyżeczki żelatyny Masa maślana: 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka mleka kilka kropel ekstraktu z wanilii Poncz: sok z pomarańczy Przygotowanie: Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, a następnie kolejno żółtka i obydwie przesiane i wymieszane mąki. Dno tortownicy wyłożyć papierem
Domowa Cookierenka Agidużo pisać - nad dekoracją trochę posiedziałam, ale ja to uwielbiam :) A masa... mmmmm..... jeśli nie próbowaliście tortu z masą serową, to koniecznie musicie to nadrobić - połączenie rewelacyjne. Składniki: Biszkopt (na tortownicę 22-24 cm): 5 jajek szczypta soli 3/4 szklanki (160g) cukru 3/4 szklanki (100g) mąki pszennej tortowej 1/4 szklanki (35g) mąki ziemniaczanej Masa serowa: 0,5 kg twarogu(...)cytryny, 1 łyżeczka cukru pudru, pół szklanki przegotowanej wody Do dekoracji tortu: masa cukrowa (ok. 800 g) barwniki spożywcze w żelu złoty pył perłowy do dekoracji Wilton Wykonanie: Biszkopt , masa maślana wg tego przepisu Poncz wg tego przepisu Masa serowa: Żelatynę wymieszać z 1/3 szklanki gorącej wody, trochę przestudzić, ale nie za bardzo, żeby żelatyna się nie ścięła
Domowa Cookierenka Agiłyżek kakao tradycyjnego 500 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 100 ml gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka zagęstnika do śmietany 200-250 g podłużnych biszkoptów duży słoik (360 g owoców bez zalewy) wiśni drylowanych ze słoika * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: 1. Zaparzyć kawę i odstawić do wystudzenia. Następnie dolać do kawy likier i wymieszać(...)śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone wymieszać z ubitymi żółtkami (można to zrobić mikserem na najniższych obrotach), a następnie z ubitą śmietaną. 4. Masę podzielić na 3 części. Biszkopty kolejno zanurzać w kawie wymieszanej z likierem (trzeba to zrobić szybko, aby biszkopty się nie rozpadły) i układać na dnie formy. Przykryć pierwszą częścią kremu i posypać kakao za pomocą
Domowa Cookierenka AgiDziś bardziej skupię się na dekoracji, niż na przepisie. Do przygotowania tych mini ciastek można upiec dowolny biszkopt (najlepiej niski), powycinać z niego kółka, nasączyć i przełożyć ulubioną masą i ozdobić wg poniższej instrukcji :) W ten sposób można również udekorować babeczki. Dzieci na pewno będą zachwycone :) Składniki (na 7-9 ciastek): Biszkopt: 1 szklanka mąki (minus trzy łyżeczki, które uzupełnimy(...)mocnej herbaty z cytryną Do przełożenia: dowolna masa, np. karpatkowa lub masa kajmakowa z puszki, albo masa do tortów Dodatkowo: ok. 3 50 g masy cukrowej, kolory dowolne Przygotowanie: Biszkopt: Na początku zabieramy się do upieczenia biszkoptu, przepis tutaj . Po ostudzeniu można wycinać kółka. Część wycięłam okrągłą wykrawaczką o śr. 85 mm, część o śr. 65 (proponuję zrobić wszystkie
Domowa Cookierenka Agitakie odczucia - latem odchodzi nieco ochota na ciężkie ciasta, z czekoladą czymś coś w tym stylu. W okresie letnim w moim piekarniku w 99% lądują ciasta z owocami, wszelakie - biszkopty, jogurtowe, maślankowe, ucierane, drożdżowe... Ciasto, ktore przedstawiam dzisiaj jest jedynym z tych, które najbardziej kojarzą mi się z latem i wakacjami, zaraz po drożdżowym. Nie wymaga dużo pracy, jest banalne(...)które umieścicie w galaretce można dowolnie modyfikować w zależności od tego, co akurat macie pod ręką, najważniejsze, żeby nie było więcej niż ok. 400g. No to co, pieczemy? :) KAKAOWY BISZKOPT Z GALARETKĄ I OWOCAMI przepis autorski // tortownica o śr. 22cm ~2 galaretki o smaku truskawkowym bez żelatyny (używam tych , zawierają roślinny karagen) ~600ml wody ~ok. 300-400g ulubionych letnich
chili & sugarPrzy weekendzie zostawiam Wam przepis na lekkie puszyste ciasto biszkoptowe z aksamitnym rozpływającym się w ustach kremem z nutą pomarańczy. Składniki Biszkopt: 6 jaj wiejskich 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g masła 2 łyżki startej skórki z pomarańczy Krem: 850 ml mleka 3,2% 250 g masła(...)dżemu pomarańczowego Poncz: 3/4 szklanki wody 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki rumu lub wódki Polewa czekoladowa do dekoracji złoty krokant Sposób przygotowania 1. Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy aż masa stanie się lśniąca. Po chwili dodajemy żółtka,delikatnie mieszamy, zmniejszamy
Wanilia i KardamonProsty i szybki w przygotowaniu deser z owocami jagodowymi – owocowe tiramisu. Krem zrobiony jest ze śmietanki i serka mascarpone bez dodatku cukru. Przekładamy go biszkoptami maczanymi w słodkim alkoholu i to dodaje mu słodyczy. Deser pyszny, nie za słodki, dobrze schłodzony- orzeźwiający. Prezentuje się bardzo apetycznie. U mnie deser numer 1 na upalne dni. Bardzo polecam… Składniki(...)porcji: około 150-200g biszkoptów 250g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% lub 36% 300g świeżych owoców jagodowych (użyłam truskawek, borówki, malin) około 150ml słodkiego białego wina lub ulubionego likieru (użyłam Limoncello; w wersji bezalkoholowej, można użyć soku pomarańczowego, brzoskwiniowego lub innego słodkiego owocowego) Dodatkowo: owoce do ozdoby 1. Owoce rozgnieść widelcem. 2. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno
Mała Cukierenkalekką pianką...niebo w gębie....Przepis powstał na specjalną okazję ,,Słodkich wypieków z Kujawskim,, i okazał się całkowitym hitem w moim domu!. Składniki na tortownicę o średnicy 27 cm: Biszkopt pomarańczowy: 5 jaj 3/4 szk cukru kryształu 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szk oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia 1 łyżeczka proszku do pieczenia świeży sok wyciśnięty z połowy pomarańczy Wszystkie(...)składniki na biszkopt powinny mieć taką samą temperaturę, więc 2 godziny przed pieczeniem warto wyjąć jaja z lodówki. 1. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i miksować prawie do całkowitego rozpuszczenia, dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki. 2. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem
Apetyczna babeczka