ponownie układamy w koszyku frytownicy, krótko podgrzewamy, aż ser nieco zmięknie (u mnie 4 minutki, ale można dłużej, by ser bardziej się roztopił – wg gustu). Podajemy jako imprezową przekąskę lub na obiad z ulubioną surówką i/LUB frytkami
Smaki Na TalerzuTradycyjny sernik wiedeński mojego taty Polecam przepis na tradycyjny sernik wiedeński , który piekł mój tato. W tym serniku nie znajdziecie proszku do pieczenia, mąki ziemniaczanej , a
KorniszonkiSushi to nie tylko danie, ale także wyraz głębokiej tradycji kulturowej i historycznej, która sięga setek, a nawet tysięcy lat wstecz. Współczesne sushi, które widzimy w
CityTasteWino prosecco to jeden z najbardziej rozpoznawalnych trunków pochodzących z Włoch, ceniony za swoją lekkość, świeżość i subtelne bąbelki. Jego popularność rośnie na całym świecie, zarówno
CityTasteŚledzie z powidłami i wędzoną papryką pimenton Śledzie z powidłami i dymnym posmakiem pimentonu i śliwek są naprawdę warte wypróbowania . Mają głęboki, dymny smak, przełamany słodyczą
KorniszonkiKruche rogaliki babci Rysi z Ustronia. Ciasteczka cieszyńskie na Boże Narodzenie Mam dla Was kolejny przepis, który zawdzięczam babci Rysi z Ustronia. To receptura na przepyszne
KorniszonkiMakaron z krewetkami i sosem maślanym to szybkie, a jednocześnie wykwintne danie, które sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i romantyczną kolację. Delikatne krewetki, aksamitny
CityTasteCzubryca zielona to przyprawa, która zyskuje coraz większą popularność w polskich kuchniach. Ta wyjątkowa mieszanka, pochodząca z Bałkanów, nie tylko wzbogaca smak potraw, ale także ma
CityTastejogurty z owocami, a nawet kanapki z pełnoziarnistego pieczywa z dodatkiem świeżych warzyw i chudego mięsa to idealne propozycje na śniadanie czy lunch. W ciągu dnia warto sięgać po przekąski w postaci świeżych owoców lub warzyw pokrojonych w słupki, np. marchewki czy selera naciowego. Dzięki tym wyborom zdrowa dieta na lato może być nie tylko odżywcza, ale także smaczna(...)nich warto wybierać wodę z dodatkiem cytryny, mięty czy ogórka , które nie tylko nawadniają, ale i orzeźwiają. Innym powszechnym błędem jest rezygnowanie z regularnych posiłków na rzecz szybkich, przetworzonych przekąsek. Latem, w biegu między plażą a wycieczką, sięgamy po fast-foody, chipsy czy lody, które obciążają organizm i mogą prowadzić do spadków energii. Również brak różnorodności w diecie to problem
Natka PietruszkiPlacek królewski babci Marysi, czyli tradycyjny miodownik z masą budyniową Ten przepis pochodzi z zeszytu mojej mamy, która dostała do jeszcze od swojej mamy. Ten przepis
KorniszonkiSałatka śledziowa z burakami i ogórkami kiszonymi to przekąska, która jest pierwszym bożonarodzeniowym/wigilijnym przepisem w tym roku. Chyba w zeszłym roku pierwszy raz spróbowałam tak na spokojnie szubę. Sałatkę, w której pierwsze skrzypce grają buraki i śledzie. Było to dla mnie bardzo przyjemne zaskoczenie. Sama jestem fanem połączenia śledzi ze słodkimi dodatkami, nie wiem więc co mnie tak zdziwiło(...)natka pietruszki i koperek – dla mnie to zawsze świetny dodatek do ryb wszelakich, Wyszło super. Prosto, smacznie, trochę świątecznie. Jeżeli chodzi o śledzie, zrobiłam jeszcze dwie inne wersje przekąsek. Przepisy na nie wrzucę pewnie dopiero w przyszłym tygodniu. Jeden z nich jest wyjątkowy, mimo swojej prostoty. Wyszedł tak pyszny, że chwaliły go osoby, które nie są fanami śledzi. Zresztą
KardamonovyWigilia w Polsce to czas pełen magii i kulinarnych tradycji, które różnią się w zależności od regionu. Każdy zakątek kraju ma swoje unikalne przepisy, które przekazywane
CityTasteliście niedźwiedziego czosnku, czy czerwone koraliki jarzębiny, która po przemrożeniu traci większość ze swojej leśnej goryczy. Dzięki temu mogę sięgnąć po nią, gdy tylko najdzie mnie ochota na przekąskę z niecodziennym twistem ;) Stawiam dziś zatem na kuchennym stole drożdżowy placek z jarzębiną właśnie, plastrami słodkiej gruszki i wytrawnym w smaku serem z niebieską pleśnią, który nadaje całości lekko zimowego charakteru(...)tego aromatyczne igiełki rozmarynu i sporo oliwy. Ani to pizza ani focaccia (choć właśnie focaccią miało być...), za to pyszna przekąska, która wspaniale komponuje się do zagryzania rozgrzewających kremowych zup, jak na przyklad dyniowa zupa z gruszką , czy słynny na blogu krem z dyni i pieczonych warzyw :) Świetnie sprawdzi się również jako jedna z wielu przystawek lub jako podstawa
Kuchnia w Słońcu Skąpana