przekąski - 41822 przepisów (strona:213/2789)

ŻÓŁTE PlaCUszKi 211

mąką, dorzucamy ostudzoną kaszę, paprykę, czosnek i dymkę, dolewamy oliwę, mieszamy smażymy na oliwie na złoty kolor, podajemy z sosem czosnkowym lub paprykowym. SMACZNEGO!  P.S. placuszki są doskonałą przekąską także na zimno:) Jako bezmięsna przekąska dla wegetarian na Sylwestra idealna z sosem guacamole lub śmietanowo - paprykowym

Luźna Kuchnia
Ciabatta na ciepło z szynką szwarcwaldzką 242

smakuje. Kiedy wracamy do domu z pracy, zajęć, po treningu czy zakupach ta oto kanapka będzie wspaniałą alternatywą do zwykłych kanapek, jest ciepła, sycąca a przede wszystkim bardzo smaczna. Przekąska szybka w wykonaniu, która mam nadzieję wszystkich zachwyci. Składniki: bułki ciabatty pomidor ser mozzarella kilka listków sałaty lodowej świeża bazylia szynka szwarcwaldzka (wędzona szynka) lub jakaś inna długodojrzewająca oliwa(...)się zacznie rozpuszczać.  Na patelni, na odrobinie oliwy, podsmażamy szynkę szwarcwaldzką, by była chrupiąca. Szynkę wykładamy na wierzch, dodajemy jeszcze świeżą bazylię, przykrywamy drugą częścią bułki i przekąska gotowa do spożycia

upichcic
Przekąska z królika - Antipasto di coniglio 233

Dzisiaj przepis na znakomitą włoską przekąskę z królika. Wymaga nieco cierpliwości, jej przygotowanie zajmie trochę czasu. Ale warto, gdyż mięso królika jest bardzo zdrowe, a przy tym smaczne i delikatne.  Marynujemy je w aromatycznej oliwie, podajemy z suszonymi pomidorami, ostrymi papryczkami i dobrym, najlepiej domowym, pieczywem. Wywar, który zostanie nam po gotowaniu królika jest rewelacyjny w smaku. Pierwszy(...)miarę ściśle. Wszystko zalać oliwą, tak aby mięso było całkowicie przykryte. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 1  - 2 dni do lodówki.  Podawać jako przystawkę lub przekąskę z oliwkami, suszonymi pomidorami i pieczywem. Smacznego

Stare Gary
Rolada serowa 340

Karnawał trwa, czas na imprezy, spotkania ze znajomymi przy stole zastawionym przekąskami. Na taką okazje polecam zrobić roladę serową, kolorową przekąskę idealną na tego typu okazje. Co prawda wydaje się być trochę pracochłonna, ale to nie prawda, za to dobrze smakuje i stanowić może ciekawą alternatywę dla tradycyjnego talerza wędlin. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
WARZYWA W GALARECIE 255

Proste, pyszne i niskokaloryczne :)) Sprawdza się na okolicznościowych imprezach jako przekąska ale ja często robię taką galaretę bez okazji, tak, żeby przekąsić coś smacznego i niezbyt kalorycznego.  Forma przekąski dowolna. Możemy robić ją w małych kubeczkach, albo w większej ozdobnej formie. Wybór warzyw jest tutaj również dowolny.  Moje warzywa wzbogaciłam szynka drobiową, gdyż akurat miałam jej nadmiar :)) Składniki

Walijskie Pichcenie
Rożki z pieczarkami 430

Czasem chcę coś zjeść, a nie wiem co mogłoby to być... Znacie to uczucie? Wtedy najlepiej sprawdzają się szybkie do przygotowania przekąski. Do tej wystarczy ciasto francuskie, pieczarki i ser. Brzmi ciekawie? Taka przekąska przyda się też na niespodziewanych gości.    Składniki: 500 g pieczarek 1 cebula 20 dag żółtego sera 1 opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz sezam

Pasja Smaku
Łososiowa przekąska fit 219

kolejna dietetyczna propozycja inspirowana książką Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit. Śniadania. Obiady. Kolacje". Łososiowa przekąska składa się z niskokalorycznych warzyw - marchewki i zielonego ogórka, z dodatkiem jajka ugotowanego na twardo. A wszystko zostało polane dresingiem z naturalnego lekkiego jogurtu. To danie jest doskonałe na lunch czy lekką kolację. Łososiowa przekąska fit Czas przygotowania: 30 minut Proporcje

Kulinarne przygody Gatity
S jak... smakowity sylwester! 276

taki wieczór, kiedy zaszyłam się sama w kuchni, odrzuciłam na bok wszelkie książki, zeszyty, karteluszki i dałam ponieść wyobraźni ;) Powstało wtedy coś pysznego, co idealnie sprawdzi się jako imprezowa przekąska zarówno na ciepło, jak i na zimno. Czy może być coś lepszego w ten ostatni dzień roku? Drożdżowe babeczki z nadzieniem mięsno-pieczarkowym składniki na 24 niewielkie babeczki (użyłam standardowej

Ratunku obiad
Twarożek z awokado, pomidorem i papryką 214

jest to całe awokado ;) Teraz gości ono dość często na moim stole i w różnych potrawach. Przepis troszkę przerobiłam i z sosu wyszła pasta kanapkowa, idealna jako przekąska na zbliżające się zabawy sylwestrowe czy karnawałowe. Z taka pastą idealnie komponują się  krakersy , jakie Wam pokazywałam dzisiaj. Składniki: 1 duży dojrzały owoc awokado , 1 duży pomidor(...)twarożek. Wszystko razem wymieszać wraz z dodanym na końcu uprażonym na suchej patelni słonecznikiem. Podawać z pieczywem lub w formie pasty na krakersach lub malutkich kanapeczkach. Jest to świetna przekąska, która nie dość, że smaczna, to jeszcze ładnie wygląda :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Krakersy 191

Krakersy to niewątpliwie typowo imprezowa przekąska. Można je podawać w wielu wariantach smakowych i w różnych kształtach, są doskonałe do wszelkich past i dipów. Piekłam je pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni. Są bardzo proste i szybko powstają, można je upiec na kilka dni przed planowaną imprezą i trzymać np. w zamkniętym pudełku. Przepis na krakersy(...)placek, ponakłuwać widelcem i wykrawać dowolne kształty. Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut - krakersy powinny lekko zbrązowieć. Podawać jako pojedynczą przekąskę lub jako dodatek do twarożków (jak u mnie), dipów, past czy sałatek. Smacznego chrupania

Codzienna kuchnia niecodzienna
Serowe paluchy z ciasta francuskiego 2660

Sylwester lada dzień, więc tym, którzy z tej okazji organizują domówki lub na takowe się wybierają, może przydać się ten smaczny przepis. Serowe paluchy to idealna i chrupiąca przekąska, którą wykonamy w ekspresowym tempie. Wystarczy, że posiadamy w lodówce gotowe ciasto francuskie, trochę żółtego sera i dowolne przyprawy oraz zioła.  Idealnie pasują do piwa i czerwonego wina.  Zapewniam(...)każdy, kto lubi słone przekąski, będzie zachwycony. :)   Składniki (na około 30 paluchów) : 2 arkusze ciasta francuskiego (po 350-400 g każdy) 250 g żółtego sera, np. cheddara 1 roztrzepane jajko do posmarowania przyprawy: słodka i ostra papryka, tymianek, oregano, bazylia, sól (świetnie się sprawdzi również kminek) Przygotowanie: Arkusz ciasta francuskiego rozwinąć, posmarować jajkiem, a następnie posypać połową sera

Food Square
Gomółka serowa 284

Gomółka to jede n z najlepszych dodatków do wie lkanocnego żuru. To także świetna przekąska. Moja babcia zawsze taką robiła na W ielkanoc, później moja mama robiła ją według przepisu swojej teściowej , a teraz i ja ją robię. Polecam gorąco nie tylko na Święta! Składniki: 1 kg białego sera 4-6 żółtek kminek s ól do smaku Sposób przygotowania(...)pobliżu kaloryfera . Gomółki podczas suszenia nabiorą ładnego żółt ego koloru od żółtek. 3. Tak przygotowany ser można przechowywać nawet kilka tygodni. 4. Dodajemy go do żurku lub jako przekąska. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kurczak w cieście francuskim 634

moimi zmianami. Takie danie smakuje i na ciepło i na zimno. Na ciepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty , a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 płat ciasta francuskiego 2 plastry sera żółtego 25 dag pieczarek 1 mała cebulka 1 jajko pieprz oregano przyprawa do kurczaka olej Sposób przygotowania(...)zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące. 5. Podawać na ciepło z ulubionymi dodatkami lub na zimno pokrojone w plasterki jako przekąska. Smacznego!!! Źródło: W mojej kuchni

Kuchnia domowa Ani
Grillowana cukinia z serem bryndza i papryką - Grudniowe Wyzwanie Blogerek 175

Tematem grudniowej akcji pod nazwą Wyzwanie Blogerek tym razem były przekąski. Tym razem autorką tematu jestem ja :) zależało mi na zebraniu fajnych propozycji na nadchodzące zabawy sylwestrowe i karnawałowe. Ja nastawiłam się żeby było nieskomplikowanie i  szybko. Wykorzystałam cukinię, którą można jeszcze kupić, a która tradycyjnym zimowym przekąskom nada lekkości i przypomni o cieplejszych dniach

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ślimaczki z ciasta francuskiego 177

około centymetrowe krążki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odległości ok 2 cm.  Ślimaczki pieczemy ok 10-15 minut w temperaturze 220 stopni. Wskazówki: Te przekąski można podawać bez niczego, ale doskonale smakują z sosem czosnkowym. Super przekąska na przyjęcia

upichcic