przekąski - 41822 przepisów (strona:1685/2789)

Bajgle z miodem i sezamem 79

Bajgle to drożdżowe bułeczki, charakterystyczne dla kuchni żydowskiej. Od zwykłych bułek różnią się tym, że mają dziurkę, a przed pieczeniem musimy je krótko obgotować. Dzięki wcześniejszemu

Tajemnice Smaku
Bajgle z rukolą, figą, serem kozim,  miodem i orzechami włoskimi 121

Jeszcze nie tak dawno świeżych fig mogliśmy pokosztować tylko podczas wakacji w Chorwacji, Grecji czy Turcji. W naszej kuchni, owszem obecne były figi, ale te suszone

Tajemnice Smaku
Różowe sushi z awokado, wędzonym tofu i mango 75

Różowe sushi …  może to fanaberia, ale za to, jaka apetyczna i kolorowa. Proponujemy wykorzystać część ryżu przygotowanego do tradycyjnego sushi  (przepis  NA

Tajemnice Smaku
Burgery z domową bułką i chrupiącym kurczakiem panierowanym w panko 104

Najważniejsza w burgerze jest bułka, a najlepsza to taka upieczona w domu.  Z taką bułką możemy serwować burgery w różnych wersjach: wołowe, z grillowanym halloumi

Tajemnice Smaku
Rillettes z gęsi czyli mięsne smarowidło do chleba 114

Po francusku rillettes, po naszemu mięsne smarowidło. Zapewne po francusku najlepiej smakuje z bagietką. Po naszemu, z domowym chlebem na zakwasie, z ogórkiem lub rzodkiewką. Rillettes

Tajemnice Smaku
Sałatka śledziowa z pieczonymi ziemniakami 86

Sałatka śledziowa to danie na śniadanie, kolację, jak i również na …obiad. A jeśli śledzie na obiad, to obowiązkowo podane z gorącymi pieczonymi ziemniakami. Jest

Tajemnice Smaku
Dyniowe spätzle, szpecle… czyli kluski podane z boczkiem i białym serem 86

Szpecle (spätzle ) to mączne kluseczki, a przepis razem z tarką do ich przygotowania przyjechały z nami z Austrii. Często zajadaliśmy się nimi w przerwach wędrówek górskich

Tajemnice Smaku
Czekoladowy pudding z tapioki z mleczkiem kokosowym i mango 85

Pudding z perełek tapioki z dodatkiem musu z mango możemy przygotować wieczorem, zapakować w słoiczek i na drugi dzień zabrać ze sobą np. do pracy, na

Tajemnice Smaku
Wołowe hamburgery w fioletowej domowej bułce 70

Kolorowe jedzenie intryguje i wprowadza do codziennego menu odrobinę humoru. Fioletowa bułka do hamburgerów? Dlaczego nie? Profanacja czy prowokacja? To tylko zabawa! Czarna marchewka, zwana również

Tajemnice Smaku
Pieczony kalafior z cebulą, chili i czosnkiem 76

Najprostszym sposobem na przygotowanie kalafiora jest ugotowanie go i okraszenie zasmażoną bułką tartą na maśle. Pyszności, ale kalafiora możemy również zapiekać w piekarniku. Jest to sposób

Tajemnice Smaku
Imbirowa konfitura z marchwi i czerwonych pomarańczy 82

Na chlebowych warsztatach kulinarnych w Kulinarnym Atelier   wyrabialiśmy i piekliśmy żytni chleb na 100-letnim zakwasie Hieronim według rad i wskazówek Arka Andrzejewskiego – 

Tajemnice Smaku
Chimichanga z wieprzowiną i salsą ananasową 81

Co to jest chimichanga? To po porostu smażone … burrito! Chimichanga to danie Tex-Mex, czyli kuchni powstałej w wyniku fuzji kuchni meksykańskiej i amerykańskiej. Przygotowujemy

Tajemnice Smaku
Jabłkowa granola z żurawiną, ekspandowanym amaratusem, orzechami… 77

Zapewne często przeprowadzacie  inwentaryzację szafek kuchennych, a tam otwarte opakowania różnych płatków, orzechów i innych ziaren. Co robicie? Wsypcie to wszystko do miski, zmieszajcie z

Tajemnice Smaku
Owsiane racuchy z kefirem i kwiatami akacji, czyli robinii akacjowej 93

Robinia akacjowa bywa określana jako grochodrzew biały lub akacja. Kwitnie od połowy maja do połowy czerwca i zachwyca zebranymi w długie, zwisające grona białymi kwiatami. Oprócz

Tajemnice Smaku
Kiszone rzodkiewki z miodem 106

Fermentacja to smak, wartości odżywcze, to żywe kultury bakterii, to samo zdrowie! Żywność fermentowana  jest źródłem naturalnych antybiotyków, które możemy spożywać codziennie, bez recepty. Składniki

Tajemnice Smaku

Proponowane wyszukiwania