Domowe drożdżówki na kefirze są pyszne, mięciutkie i puszyste. Zamiast kefiru do ciasta możemy dodać zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu. Bywa, że nie wszyscy przepadają za
Tajemnice SmakuLabneh to kremowy, gęsty serek otrzymany z odsączonego jogurtu. Przygotowanie serka jest wyjątkowo proste. Jogurt przekładamy na sito wyłożone muślinową ściereczką lub gazą, wstawiamy całość do
Tajemnice SmakuW ostatnim czasie termin pesto odnosi się do wielu różnych przepisów, jednak przygotowywanych z podobnych zestawów składników i tą samą metodą. Klasyczne pesto jest zazwyczaj wytwarzane
Tajemnice SmakuBataty to inaczej słodkie ziemniaki, które są bardzo smaczne, bogate w wartości odżywcze i właściwości zdrowotne. Bataty można jeść ze skórką, wystarczy je umyć i dobrze
Tajemnice SmakuKasza kuskus powstaje z granulatu pszenicy i wody, więc jest to bardziej makaron, niż kasza. Kuskus jest bardzo wygodnym produktem, przede wszystkim ze względu na szybkość
Tajemnice SmakuPasta z awokado i bobu to pierwszy przepis, jaki udało mi się na szybko przygotować z ostatniej książki Yotama Ottolenghi “Prosto”. Wprowadziłam bardzo małe
Tajemnice SmakuAwokado z łososiem i jajkiem, czyli super dawka kwasów omega- 3 w jednym daniu. Propozycja idealna na śniadanie – smacznie, zdrowo, szybko i łatwo. Włączamy piekarnik
Tajemnice SmakuCiabatta to włoski biały chleb, niekształtny, puszysty z chrupiącą skórką. Jest to chyba najłatwiejszy przepis na pieczywo, ale wymaga planowania z wyprzedzeniem. Zaczyn na ciabattę należy
Tajemnice SmakuPrzygotowanie budyniu z kaszy jaglanej wydaje się banalnie proste i … takie jest, ale pod pewnymi warunkami. Dominika Jarzynova zrobiła małą budyniową rewolucję, kiedy to
Tajemnice SmakuSpaghetti z surowej cukinii jest niskokaloryczne, świeże i zdrowe. Danie z wyglądu przypomina makaron z dodatkami, jednak jest to raczej sałatka. Do przygotowania makaronu z
Tajemnice SmakuPogácsa – pogacze to ziemniaczane węgierskie bułeczki. Węgierskie bułeczki z polskim kiszonym ogórkiem i francuskim rillettes z gęsi . Przepyszne międzynarodowe trio. Ziemniaki do tych bułeczek możemy wcześniej
Tajemnice SmakuPrzepis na ten chlebek znalazłam w książce Yotama Ottolenghi “Prosto”. Kiedy zaczęłam czytać długą listę składników trochę się przeraziłam, ale po analizie stwierdziłam, że
Tajemnice SmakuSerowy placek z dynią, porem i fetą to danie zarówno wegetariańskie, jak i bezglutenowe. Najlepiej smakuje na ciepło. Taki placek to dobry pomysł na śniadanie. Pasuje
Tajemnice SmakuPain d’epi to francuska pszenna bagietka, którą przed pieczeniem nacinamy nożyczkami i formujemy na kształt kłosa. Zabieg nie jest skomplikowany, a efekt gwarantowany. Po
Tajemnice SmakuPieprzyca siewna… Często przygotowując wstęp do przepisu poszukuje informacji na temat któregoś ze składników. Szczególnie wtedy, kiedy przepis jest banalnie prosty. Tym razem chciałam podkreślić
Tajemnice Smaku