Tarta francuska z łososiem i pomidorami 295już ich serdecznie dosyć. A poza tym za pasem Sylwester... Dlatego dzisiaj propozycja czegoś zupełnie innego, co świetnie sprawdzi się zarówno jako danie obiadowe każdego dnia, jak i przekąska na imprezę sylwestrową. :) Składniki (na 6 porcji): 1 opakowanie ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego 1 kulka mozzarelli 3 pomidory 200 ml śmietany 30% 4 jajka kilkanaście listków bazylii sól pieprz
Zakręcony Widelec
Imprezowa przekąska-pomidory z mozzarellą 206pozostanie w domach, by w dobrym towarzystwie powitać Nowy 2015 Rok. Tradycja mówi ,że witamy na bogato, a więc na stole nie powinno zabraknąć różnorodnych przystawek i przekąsek. Te wychodzą nam najlepiej i nie wymagają szczególnego zaangażowania. Polecam jedną z wielu. SKŁADNIKI 2 lub 3 pomidory 1 opakowanie sera mozzarella 1 łyżka dobrej oliwy 1 łyżeczka octu winnego
W kuchennym oknie Ewy
Pomysły na Sylwestrowe Przekąski! 188Witam Was! Za kilka dni już Sylwester, przywitamy rok 2015... Niektórzy z nas wybierają się do znajomych, do innych właśnie znajomi przychodzą, więc jakie przekąski można by przygotować? Oto kilka pomysłów: Faszerowane Papryki 1. Papryczki faszerowane mięsem Papryki czekają na upieczenie! Składniki: 500g mielonego mięsa, 1 szkl. ryżu, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 250g mozzarelli, Ketchup
Chocolate Stop Tempting
Zrazy z marynowanej w winie wołowiny z boczkiem i śliwkami 280półplasterki cebulę. Udusić w piekarniku przykrywając częściowo naczynie przykrywką lub kawałkiem folii aluminiowej. Podawać z ulubionymi dodatkami jako danie obiadowe lub na zimno, pokrojone w plastry, jako przekąskę. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodzienna
Przystawka z łososia 234Łosoś wędzony na zimno doskonale nadaje się do wielu szybkich przekąsek. Dzisiaj proponuję łososia z serem almette i musztardą. SKŁADNIKI ok 20 dag plastrów z łososia norweskiego 1 opakowanie serka almette 1 łyżeczka musztardy francuskiej kilka oliwek i pomidory koktajlowe do dekoracji WYKONANIE Serek wykładamy do miseczki łączymy z musztardą mieszamy. Plastry łososia składamy w większy płat, Na plastrach rozmasowujemy
W kuchennym oknie Ewy
Chrupiące ciasteczka imbirowe 275Dzisiaj zapraszam na chrupiące ciasteczka imbirowe. Szybkie, łatwe i pyszne. Będą idealne jako słodka przekąska w czasie sylwestrowej zabawy lub dodatek do noworocznej kawy. Ten przepis to też dobra okazja, żeby zachęcić nasze dzieci do pomocy w kuchni. Nie mogą się nie udać :-). Ciasteczka można upiec wcześniej i, żeby były chrupiące, przechowywać je w szklanym słoju lub blaszanej
Kulinarne przygody Gatity
Śledzie z rodzynkami 200Takie śledzie moja mama zawsze przygotowywała na Święta. Tym razem postanowiłam przygotować je sama. Wyszły pachnące i słodkie, takie jak lubię. Są idealną przekąską nie tylko na Święta, ale także na Sylwestra. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a gotowe śledzie znikają błyskawicznie. Potrzebne nam: - 20 dag śledzi z oleju - mała garść rodzynek - średnia cebula - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - łyżka miodu
W poszukiwaniu inspiracji
Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie 362Bajaderki to idealna słodka przekąską na imprezę. Sprawdzą się z pewnością na zabawie sylwestrowej. Szybkie w wykonaniu, bez pieczenia, wyglądają bardzo efektownie, a przy tym wszystkim smakują wyśmienicie. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji orzechowej . Bajaderki kokosowe w białej czekoladzie Składniki: 350 g herbatników kokosowych typu „Łakotki” (mogą być oblane czekoladą) 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
Mania Gotowania
Bajaderki orzechowe z Nutellą 431Druga wersja bajaderek, dla miłośników mlecznej czekolady i orzechów. Również polecam jako słodką przekąskę na imprezę sylwestrową. Zapraszam również do zapoznania się z przepisem na bajaderki w wersji kokosowej . Bajaderki orzechowe z Nutellą Składniki: 350 g herbatników typu „digestive” (mogą być oblane czekoladą) 4 łyżki dżemu truskawkowego, marmolady lub powideł śliwkowych 50 g roztopionego masła 5 łyżek wódki lub alkoholu
Mania Gotowania
12 pysznych przekąsek na imprezę sylwestrową 15454imprezie. Nadzienie można także rozłożyć na cieście drożdżowym otrzymując mini pizzerinki. 2. Cygara z ciasta filo z fetą i ziołami Chrupiące, z przyjemnie słonym nadzieniem stanowią idealną przekąskę do piwa. Podajcie koniecznie z dipem z pieczonych pomidorów . 3. Coca czyli hiszpańska pizza Płaski drożdżowy chlebek z oliwkową tapenadą, anchois, pieczoną papryką i rukolą. Kroimy w kwadraty i podajemy gościom
Chilli Czosnek i Oliwa
Przekąski z ciasta francuskiego 913Polecam sprawdzone przekąski z ciasta francuskiego GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO ŚLIMACZKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO ŚLIMACZKI Z PESTO SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewy
Rolada z łososiem i twarożkiem 1178Prosta i szybka rolada z łososiem wędzonym , twarożkiem i szczypiorkiem. By rolada z łososia wyglądała bardzie kusząco polecam dać nieco więcej łososia, by były widoczne ładne
Kulinarne Przeboje
Smażony łosoś w ziołach 218dużo wody. Czas smażenia nie jest długi - wystarczy raptem kilka minut z każdej strony. Gotową rybę podajemy na gorąco z ulubionymi dodatkami, świetnie smakuje również na zimno jako przekąska. Smacznego
Kulinarne zapędy Kokosa
Mleczne bułeczki z nutką kokosową czyli Niedzielne Śniadanie odc.12 210składem. Kiedy zobaczyłam te bułeczki na blogu I love bake byłam przekonana, że zauroczą moich domowników. Mięciutkie, delikatne, słodkawe, pachnące i apetycznie rumiane. Polecam na niedzielne śniadanko lub piknikową przekąskę. Przepis zmieniony wg bez mlecznych potrzeb. 290 g mąki pszennej 125 g mleka (u mnie
Dzieje kuchennej Wiewióry
Szaszlyki z dorsza i boczku czyli Srodowe Rybki odc.36 245bardzo prosta przekąska w sam raz na obiad, kolacje lub spotkanie ze znajomymi. Przyznam szczerze, że gdzieś kiedyś widziałam podobne szaszłyki ale ni ch...ry nie wiem gdzie i kiedy :/ Dzisiaj gdy jakoś czas przelatywał mi przez palce były idealne. Zrobione, sfotografowane i zjedzone. filet z dorsza bez skóry i ości wędzony boczek łyżka masła patyczki do szaszłyków Rybę myjemy
Dzieje kuchennej Wiewióry