przekąski z ciasta na pizze - 994 przepisów (strona:54/67)

Proziaki z koperkiem o nucie chili 371

Z #OlejWielkopolski   wyzwania  się podjęłam, i za wykonanie tradycyjnego dania w nowej odsłonie się wzięłam. Olej miał być jednym ze składników, do powstania

Moniki Smakołyki
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 96

idąc w drugą stronę - im ciemniejsza, tym większy typ i zdrowsza. Zastosowanie mąki mamy dość oczywiste, bo stosujemy je do wypieków ciast, chlebów czy produkcji mącznych jak makaron, czy pierogi. Często przy niektórych przepisach np. na ciasta, określany jest typ mąki, że akurat przy tym wyjdzie najlepiej. A w takich sytuacjach najczęściej jest podawana zwykła biała np. krupczatka(...)ciemnobrązowa i każdy wypiek z jej udziałem będzie nieco ciemniejszy. W mojej kuchni zastosowanie znajduje w mniejszych deserach tak jak placki czy omlety. Przy ciastach rzadziej występuje jako główny składnik, bo jest dość ciężka i ciasta na niej nie wyrastają zbyt wysokie. Często łączy się ją z mąką pszenna (z typu szarych). Mąka z cieciorki (bezglutenowa). Pokazała się dość niedawno

zdrowo i aktywnie
Rodzaje mąk i ich zastosowanie w zdrowej kuchni 184

idąc w drugą stronę - im ciemniejsza, tym większy typ i zdrowsza. Zastosowanie mąki mamy dość oczywiste, bo stosujemy je do wypieków ciast, chlebów czy produkcji mącznych jak makaron, czy pierogi. Często przy niektórych przepisach np. na ciasta, określany jest typ mąki, że akurat przy tym wyjdzie najlepiej. A w takich sytuacjach najczęściej jest podawana zwykła biała np. krupczatka(...)ciemnobrązowa i każdy wypiek z jej udziałem będzie nieco ciemniejszy. W mojej kuchni zastosowanie znajduje w mniejszych deserach tak jak placki czy omlety. Przy ciastach rzadziej występuje jako główny składnik, bo jest dość ciężka i ciasta na niej nie wyrastają zbyt wysokie. Często łączy się ją z mąką pszenna (z typu szarych). Mąka z cieciorki (bezglutenowa). Pokazała się dość niedawno

Zdrowie i pysznie na talerzu
Rogaliki drożdżowe z serem i skórką cytrynową. 150

     Pyszne, mięciutkie, puszyste, delikatne rogale wypełnione aksamitnym, aromatycznym, serowym nadzieniem, pychotka! W sam raz na drugie śniadanie, podwieczorek, czy deser, z kubkiem

Rozpustne gotowanie
Farinata z quinoą i niebieskim serem 104

Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style

Quinoa Raz!
Manakisz- arabska pizza z za'atarem 168

Kontynuuję moją kulinarną podróż  na Bliski Wschód i przyszedł czas na wykorzystanie za'ataru do przygotowania popularnych w krajach arabskich drożdżowych placków- manakisz, zwanych też

Smakowity Blog Kulinarny
Ladenia - grecka pizza z pomidorami 216

pomidorami. Nigdy nie byłam na Kimolos, nigdy nie jadłam ladenii, ale przepis tak mi się spodobał że szybko musiałam sprawdzić jak placek smakuje. Ciasto podobne jest do ciasta na pizze, piecze się je jednak długo bo aż 45 minut, i w efekcie dostajemy pyszny gruby placek. Dodatkiem są tylko dojrzałe pomidory i cebula. Pyszne! Robiłam już(...)następnie przełożyć ciasto na posypany mąką blat i wyrabiać ręcznie tak długo, aż ciasto jest giętkie i nie przykleja się do rąk. W razie potrzeby lekko podsypać mąką. Rozprowadzić trochę oliwy w formie w której będziemy piec, posypać  semoliną. Rozwałkować lub rozciągnąć ciasto na placek do wielkości pasującej do foremki. Włożyć do formy. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około

Stare Gary
Krakersy z sezamem 515

swym smakiem każdego, a skutkować to będzie bardzo szybkim znikaniem owej przekąski. Kształt i wielkość krakersów zależą od naszych chęci i fantazji, moje krakersy powstały w wersji mini, bo takie lubimy chrupać najbardziej. Dodatkiem smakowym w przepisie jest sezam, ale i tutaj istnieje spora dowolność i do ciasta można dodać np. mak lub paprykę w proszku. Z poniższego przepisu upiekłam(...)ciasto - ciasto schłodzić przez 30 minut w lodówce - schłodzone ciasto można podzielić na 2-3 mniejsze części (łatwiej będzie rozwałkować mniejszą ilość ciasta), pierwszą rozwałkować cienko - najlepiej robić to na papierze do pieczenia, jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać niewielką ilością mąki - rozwałkowany placek przyciąć z każdej strony tak, by tworzył kwadrat - ostrym nożem lub radełkiem do pizzy ciasto

Smakołyki Bereniki
Duży indeks sytości i mniejsza ilość kalorii 75

wszystkie są niskokaloryczne. To znaczy, że istnieją pokarmy sycące, które są po prostu sycące, ponieważ naprawdę nas wypełniają, ponieważ są wysokokaloryczne. Oczywiście do tej grupy można zaliczyć pizzę czy dobry kawałek ciasta. Jednak w tym artykule chcemy porozmawiać o tych sycących pokarmach, które możemy jeść bez obawy, niskokalorycznych sycących pokarmach, które pozwalają nam się wypełnić i nie czuć głodu(...)śniadaniem, ponieważ potrafią utrzymać nas bez głodu dłużej niż wyrafinowane śniadania i przemysłowe wypieki. Popcorn. Wbrew temu, co sądzi wiele osób, popcorn jest jedną z najzdrowszych dostępnych dla nas przekąsek. Oprócz tego, że są bardzo sycące, są niskokaloryczne i bogate w błonnik. Oczywiście sposób, w jaki ją spożywamy, będzie miał wpływ na to, jak ją spożywamy. Jeśli zdecydujesz się

ProstePesto.pl
Drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i fetą. Pizza zawijana. 425

dodaj pozostałe składniki ciasta: sól, pozostałą mąkę, roztrzepane jajko oraz oliwę. Zacznij od wymieszania wszystkiego widelcem w misce. Gdy składniki się połączą, przełóż je na podsypany mąką blat i wyrabiaj ciasto przez ok. 8 min., aż stanie się gładkie i będzie odchodzić od ręki. W razie potrzeby w czasie wyrabiania podsypuj ciasto mąką. Uformuj z ciasta kulę i włóż(...)ciasto podwoi swoją objętość). Wyrośnięte ciasto przełóż na blat podsypany mąką (ja używam sylikonowej podkładki), przyklep dłońmi, a następnie rozciągnij na kształt prostokąta o wymiarach ok. 30 x 45 cm.  Na cieście rozsmaruj koncentrat pomidorowy, delikatnie posyp solą i oregano. Teraz  ułóż warstwę plasterków cukinii, posyp cienką warstwą parmezanu, a na wierzchu ułóż kosteczki sera Apetina. Ciasto zwiń

Chilli Czosnek i Oliwa
Zdrowy posiłek dla zabieganych 81

czasu ogromna. Nadmiar ugotowanych dań można też porcjować i mrozić w specjalnych woreczkach lub naczyniach, by podczas ciężkiego tygodnia w biurze nadal mieć możliwość zjedzenia swojego obiadu zamiast zamawiania pizzy. Po czwarte, można też korzystać z kupnych dań gotowych jednak wymaga to zawsze analizy składu. Warto stworzyć sobie bazę kilku zaufanych „gotowców” by w kryzysowej sytuacji nie zastanawiać się(...)zwiększyć udział warzyw na talerzu lub zamówić dodatkową surówkę. Po szóste, w stresie i zabieganiu zgubne są przekąski. W biurze najczęściej pod ręką mamy cukierki, czekoladki i ciasteczka. A to co w zasięgu wzroku to trafia do żołądka. Wystarczy niezdrowe przekąski zamienić na pokrojone w słupki warzywa czy owoce. Trzeba tylko pamiętać o ich zakupie przed wejściem do biura

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Klasyczny tatar z cebulą i kaparami 239

Klasyczny tatar musi zawsze pojawić się na stole podczas rodzinnych uroczystości. Najczęściej jest podawany z cebulką i ogórkami. Nie wszyscy jednak za nim przepadają. Tatar z

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bezglutenowe przekąski - muffinki z jagodami i paluszki ziemniaczane :) 145

faktycznie - są tłuste, bo oleje znajdują się już na drugim miejscu w składzie. Chociaż jedząc je nie wyczuwasz tak bardzo tego, bardziej można je określić jako wilgotne, czymś nasączone. Ciasto jest bardzo smaczne. Puszyste, jakby sypkie, w każdym bądź razie o przyjemnej strukturze. Co mnie bardzo pozytywnie zaskoczyło to to, że muffinki nie są przesłodzone, co często zdarza się(...)płatki paprykowe * przyprawy  W środku kartonika znajduje się foliowe opakowanie, a w nim 100 g małych, grubiutkich patyczków. Grissini, czyli inaczej na wstępie wspomniane krakersy posiadają smak pizzy. W paczuszce znajduje się ich na prawdę sporo. Mają pomarańczowy kolor z widocznymi czarnymi kawałeczkami, które prawdopodobnie, według mnie są serem. Są raczej bezwonne. W smaku bardzo twarde, ale tak porządnie

Zdrowie na języku :P
Faworki 124

gładkie ciasto dłońmi. Kiedy wszystkie składniki się połączyły, to ciasto zaczynamy zbijać: wałkiem uderzamy mocno w ciasto, rozpłaszczając je na blacie (oprószcie wszystko wcześniej mąką, aby nie lepiło się zbyt mocno), a następnie zawijamy brzegi do środka i znowu uderzamy. Takie zbijanie i zawijanie spowoduje, że do ciasta wtłoczymy powietrze i na usmażonych faworkach zrobią się bąbelki powietrza. Ciasto zbijamy(...)sposób na odstresowanie). Następnie dajemy mu kolejne 10 minut odpoczynku. Ciasto dzielimy na około 5-6 kawałków i każdy po kolei rozwałkowujemy cieniutko na oprószonym mąką blacie (już podczas wałkowania powinniście zauważyć pęcherzyki powietrza w cieście), a następnie za pomocą noża (świetnie sprawdzi się tu nóż do pizzy) lub specjalnego radełka, wycinamy pasy o szerokości około 4 cm. Pasy

Analiza Smaku
Chlebki Pita 226

Do pity podchodziłam kilka razy i choć za każdym razem wychodziły bardzo smaczne, w moim odczuciu zawsze zrobiłam coś nie tak. Moje pierwsze pity jakoś dziwacznie

Smaki Na Talerzu

Proponowane wyszukiwania