mąki. Składniki na ciasto wyrabiam ręcznie przez około 15 minut . Możesz też użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego . Mieszaj wówczas przez minimum 5 minut. Ciasto drożdżowe wyrabiam tak długo, aż będzie idealnie gładkie, elastyczne . Musi też ładnie odchodzić od miski i nie lepić się do rąk. Miskę oprószam mąką lub smaruję olejem . Kładę wyrobione ciasto i nakrywam czystą ściereczką(...)wyłączam piekarnik). Dłonie natłuszczam w oleju i wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski . Możesz też samo ciasto polać 2 łyżkami oleju. Klejące ciasto kładę na blat kuchenny i dzielę na 4 kawałki. Możesz podzielić ciasto na 4 lub 8 kawałków, wszystko zależy jakiej wielkości placki węgierskie chcesz uzyskać. Z kawałków ciasta formuję kule. Następnie spłaszczam
Ania gotujemąki. Składniki na ciasto wyrabiam ręcznie przez około 15 minut . Możesz też użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego . Mieszaj wówczas przez minimum 5 minut. Ciasto drożdżowe wyrabiam tak długo, aż będzie idealnie gładkie, elastyczne . Musi też ładnie odchodzić od miski i nie lepić się do rąk. Miskę oprószam mąką lub smaruję olejem . Kładę wyrobione ciasto i nakrywam czystą ściereczką(...)wyłączam piekarnik). Dłonie natłuszczam w oleju i wyrośnięte ciasto wyjmuję z miski . Możesz też samo ciasto polać 2 łyżkami oleju. Klejące ciasto kładę na blat kuchenny i dzielę na 4 kawałki. Możesz podzielić ciasto na 4 lub 8 kawałków, wszystko zależy jakiej wielkości placki węgierskie chcesz uzyskać. Z kawałków ciasta formuję kule. Następnie spłaszczam
Ania gotujeWakacje nad morzem? Koniecznie trzeba wpaść na gofra! A jeśli mieszka się nad morzem? To zawsze lepiej zrobić domowe gofry niż jeść te na mieście. Dzisiejsza
Be Fit Be Strongniej resztę składników. Wszystko dokładnie zagniatamy. Ciasto będzie się kleić więc stopniowo dodajemy jeszcze trochę mąki dopóki nie powstanie miękka, jednolita ale nieklejąca się masa. Takie ciasto zagniatamy przez około 20 min. - im dłużej zagniatane ciasto tym lepsze :) Po tym czasie odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce aby wyrosło. Po godzinie dzielimy ciasto na tyle ile chcemy mieć bułeczek(...)którą kładziemy ciasto do piekarnika musi być już nagrzana, a nie, że wsadzamy blaszkę razem z ciastem jak się robi zazwyczaj. Gdy piekarnik się nagrzeje kulki ciasta kładziemy na obsypany mąką blat i rozpłaszczamy je na placki grubości około 3-5 mm. Ja to robię za pomocą deski do krojenia, którą zwyczajnie naciskam na kulkę ciasta. Jest ona akuratna
Jedzeniomaniadzięki czemu posiłek jest idealnie chrupiący, a to lubi każdy z Nas! Gofry z Ajvarem Podravka możecie też przygotować w wersji mini, wtedy będą idealną i bardzo ciekawą przekąską na niejedną imprezę karnawałową. Warto podkreślić, ze Ajvar Podravka to pasta warzywna, która powstaje w oparciu o oryginalną recepturę chorwacką. Jej bazę stanową papryka i bakłażany. Nie zawiera konserwantów, sztucznych(...)zastosowania w kuchni, jako dodatek do kanapek, wrapów, naleśników, poprzez dania główne, wystarczy, że ugotujecie makaron zmieszacie z pastą i obiad gotowy, możecie wykorzystać ją również jako sos do pizzy, zapiekanek, pieczonych mięs lub po prostu zjeść w formie dipu do surowych warzyw! Składniki na wierzch: - 1 słoik Ajvaru łagodnego Podravka - na każdego gofra garść świeżego szpinaku
SMYKWKUCHNIwprowadzaniu w życie restrykcji. Zaplanuj jadłospis tak, żeby znalazło się w nim miejsce na słodycze. Najlepiej, żeby były to domowe wyroby, niosące ze sobą wartości odżywcze - np. razowe ciasta słodzone owocami i/lub ksylitolem. Oczywiście i takich słodkości nie można jeść bez ograniczeń, ale nie wolno narzucać sobie zbyt dużego rygoru, bo to powoduje jedynie zniechęcenie i powrót do starych nawyków(...)sezonowe, są znacznie tańsze niż pizza, chipsy czy słodycze . Najlepszym rozwiązaniem jest tutaj zrobienie kalkulacji wydatków. Podlicz wszystkie pieniądze wydawane na jedzenie (łącznie z posiłkami na mieście, napojami gazowanymi, alkoholem, batonami i innymi niezaplanowanymi zachciankami) w przeciągu tygodnia czy dwóch. Następnie porównaj to z kosztami tzw. zdrowej diety, przy założeniu że rezygnujesz ze zbędnych przekąsek i używek. Wynik powinien Cię
Powiedz dietom nieJest to gęsty, bardzo smaczny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie- nie licząc czasu gdy zasolone warzywa odstawiamy na kilka godzin Składniki: 1,5 kg cukinii(...)SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ DANIA I PRZEKĄSKI NA PRZYJĘCIE DLA DZIECI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Ketchup
Blog z ApetytemPizza kojarzy nam się z kuchnią włoską, a tymczasem jest również w tradycji kuchni południowej Francji. Czytając wiosną książkę Petera Mayle'a pt. " Hotel Pastis ", w
Weekendy w domu i ogrodzieWitajcie Kochani! Dziś zapraszam Was na pyszne, mięciutkie, puszyste rogaliki drożdżowe nadzianie dżemem agrestowym. Rogale są pyszne, a dżem agrestowy przełamuje słodycz bułeczek
Rozpustne gotowaniePrzepisów na bruschetty jest tak wiele jak wielu jest kucharzy. Oczywiście podstawowym składnikiem każdej z nich jest pomidor. Bruschetta z mozzarellą to bardzo prosty przepis, który
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!drewnianą łyżką i wbijamy jajka. Wyrabiamy ciasto bardzo szybko, najlepiej ręką lub za pomocą robota. Powinno mieć nieco luźną konsystencje. Przykrywamy i odstawiamy na 1 - 1,5 h do lodówki, aby ciasto odpoczęło, urosło oraz nieco stężało. Tuż przed wyjęciem ciasta z lodówki, włączamy piekarnik na 200 stopni góra dół. Zauważyliśmy, że drożdżowe ciasta najlepiej pieką się bez termoobiegu, przynajmniej(...)blachę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto dzielimy wedle uznania, na 3 części - wtedy rogaliki są wielkości drożdżówek z piekarni, na 4 - my tak robimy, są wtedy fajne do kawy lub na więcej, wychodzą małe rogaliczki, które są mniej puszyste ,a bardziej kruche. Każdą część wałkujemy nadając jej kształt koła. Kroimy, jak pizzę, na 8 części. Na każdy szeroki brzeg
Kuchnia od dwojgaKolejny przepis na rogaliki drożdżowe, tym razem z nieco egzotycznym nadzieniem. Ciasto jest puszyste, mięciutkie, idealnie łączy się z nieco kwaskowym, kokosowym nadzieniem
Rozpustne gotowaniezawiera. Mi ciasto wydawało się za suche, w stosunku do tego co podają w oryginalnym przepisie. Wykonanie: Wymieszaj ze sobą przy użyciu miksera z hakiem bądź ręcznie wszystkie składniki, czyli: mąkę, sól, zakwas żytni, masło, zioła (można bez ziół), tak by wyszło w miarę gładkie (nie lepiące się) zwarte ciasto (coś w stylu kruchego ciasta). W przypadku gdy jest(...)zbyt suche, dodaj stopniowo wody (100 ml powinno starczyć). Powstałe ciasto podziel na dwie równe części i zrób coś na kształt prostokątnych sztabek. Obydwie zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 min. Ciasto musi być lekko twardawe. W międzyczasie, nagrzej piekarnik do 180 stopni. Rozwałkuj ciasto na stolnicy lub blacie do grubosci ok 2 mm, podsypujac
Przepisy na domowy ser i chlebraty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło na stół. Niedziela – Pieczone udka z kurczaka w panierce z mielonych(...)super chrupiące udka, bez tłuszczu, bez smażenia, bez tradycyjnej kalorycznej panierki , za to w smakowitej orzechowej otulinie. Doskonale sprawdzą się w towarzystwie pieczonych frytek jako niedzielny obiad, albo jako przekąska np. dla wygłodniałych kibiców podczas oglądania meczu. Zobaczcie też inne nasze menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia. Z tak upieczonym kurczakiem znakomicie komponuje się
Niedzielny kucharz