Minimum składników, maksimum smaku! Tak mogłabym podsumować te drożdżowe bułeczki z natką i parmezanem. Jeżeli jesteście fanami drożdżowych smaków, zachęcam do przygotowania takich kręciołków. Sam kształt
Smaki Na Talerzuoliwy, soli i wina. Często robione z dodatkiem np. cebuli, pomidorów lub czosnku. Ponoć po raz pierwszy zostały zrobione przez matkę, która nie miała czym nakarmić dzieci dlatego ukręciła ciasto, zrobiła z niego półksiężyce, spłaszczyła je i upiekła. Jedynie co mi nie pasuje w tej historii to wino... Ale kto wie, to były inne czasy ;) Friselle - to rodzaj czerstwego(...)wyboru są dwa pakiety: 1. Mix przystawek, dowolna wybrana pizza i napój za 10€ 2. Oliwki, bruschetta, dowolna wybrana pizza i napój za 7€ My zdecydowaliśmy się wziąć obydwa pakiety i najedliśmy się już samymi przystawkami... Podano nam m.in ziemniaczki, omlet, grillowanego bakłażana i paprykę. fasolę, buraczki, jakąś sałatkę, kawałki ciasta na pizzę (nie wiem co to było) z nadzieniem
CzarnawisienkaTe paluchy są fantastyczne! Robię je często na różne uroczystości rodzinne lub bez okazji, na kolację lub z barszczykiem na obiad. I choć z podanych proporcji
Smaki Na TalerzuKiedy pierwszy raz zjadłam langosza zakochałam się w nim od pierwszego kęsa. Porównałabym go do oszukanej pizzy, ale takiej bardzo pulchnej i aromatycznej. Langosz
ChilliJemybardzo smaczne biszkopty serowe. Świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska albo dodatek np. do sałatki. W takiej właśnie formie zjedliśmy je dziś na kolację. Te biszkopciki to także fajna propozycja żywieniowa dla dzieci – nie od dziś wiadomo, że najmłodszym zwykle smakuje żółty ser na tostach, czy też pizzy. Tutaj mamy go pod dostatkiem Polecam Wam serdecznie przepis na biszkopty(...)papierem do pieczenia. Następnie zetrzyj do miski ser na tarce o grubych oczkach. Później dodaj mąkę, roztopione masło, jajka oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszaj, najlepiej rękoma i delikatnie wyrabiaj ciasto, które powinno mieć konsystencje ciastoliny. Następnie umyj dłonie i zwilżonymi rękoma formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki wykładaj na blaszkę pozostawiając niewielkie odstępy. Na koniec każdą z kuleczek delikatnie spłaszczaj
Natka PietruszkiSuper fit krakersy i do tego nieziemsko zdrowe. Krakersy z siemienia lnianego, nie licząc dodatku wody, praktycznie są z jednego składnika. Idealne solo, lub do pochrupania
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Smaku domowego smalcu podawanego z ogórkiem na świeżej pajdzie chleba chyba nie da się zapomnieć. Ta chrupkość chleba, przenikające się smaki to jest wspomnienia z dzieciństwa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!być również jako przekąska do pracy, na spotkanie ze znajomymi czy do zjedzenia np. przy dobrym filmie. Pracy przy nich niewiele i zawsze wychodzą. Przecież to są muffinki :) Polecam. Co do dodatków-to każdy doda swoje ulubione (pamiętajcie, że jeśli użyjecie pieczarek, należy je wcześniej podsmażyć, żeby puściły wodę, a oliwki-porządnie odcedzić z zalewy). 'muffinki pizza' Składniki(...)przez ok 5 minut (jeśli masa będzie za rzadka dodać trochę mąki, jeśli za sucha - ciepłej wody). Masa wyjdzie lekko klejąca. Odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce, aby ciasto urosło. Ser i wędlinę pokroić w drobną kostkę (pieczarki i cebulę podsmażyć, oliwki posiekać, suszone pomidory pokroić w paski) i dodać do drożdżowego ciasta. Wmieszać dokładnie w ciasto (zostawić trochę
CookYourselfdobrze wyrobić na gładkie ciasto. Ciasto przetrzeć naoliwionymi dłońmi ,przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 1 h. Teraz robimy nadzienie. Mielone mięso (w Turcji baranina, u mnie akurat wieprzowe ) przesmażyć na oleju ,aż będzie kruche. Posolić, posypać pieprzem. Warzywa pokroić w drobną kostkę ,wymieszać z mięsem. Dodać posiekany tymianek i czarnuszkę. Doprawić do smaku. Wyrośnięte ciasto zagnieść ,podzielić(...)części, wywałkować 4 owalne placki. Na placki nałożyć nadzienie i zawinąć w łódeczki. Ciasto posmarować masłem lub jajkiem. Piec 20 min, ostatnie 5 min z termoobiegiem, w temp.225stop. Pide to doskonała przekąska ,dodatek do zup, a może stanowić samodzielne danie. Smacznego
Kulinarny karnet Christopheraszczypiorkiem. Są pyszne i smakują jak pizza 🍕 A co najważniejsze, aby je przygotować nie trzeba włączać nawet piekarnika - wystarczy dobra patelnia! Mimo że są smażone, to nie są tłuste, gdyż smażę je na patelni beztłuszczowej, z nieprzywierającą powłoką i smakują jak pieczone. Mięciutkie i puchate placuszki świetnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska, a także jako drugie śniadanie do pracy(...)Szczypiorek myjemy. osuszamy i drobno siekamy. Placuszki: Do rozczynu dodajemy sól, pieprz, jajka oraz resztę mleka i wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, np. mikserem, aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodajemy olej i wyrabiamy do momentu, aż tłuszcz się wchłonie. Do ciasta dodajemy szynkę, ser oraz szczypiorek i mieszamy wszystko łyżką. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy
Kuchnia MagdaLenyuniwersalny sos , który możecie podać z praktycznie każdą potrawą - zastąpcie nim ketchup (np. do grzanek) i zaserwujcie razem z imprezowymi przekąskami. Ja zrobiłam go jako dodatek do "cygar" z ciasta filo nadziewanych serem feta ( Sigara Böreği , przepis wkrótce). Przygotowanie dipu nie jest skomplikowane - pomidory, cebulę i czosnek układamy w naczyniu do zapiekania, polewamy oliwą, octem i przyprawiamy (przypomina(...)grissini, krakersów i sucharków, generalnie możecie zastąpić nim ketchup, myślę, że można go również podać do nuggetsów z kurczaka, meksykańskich tortilli, parówek w szlafrokach i innych imprezowych przekąsek, pyszna będzie też pizza oraz grzanki, posmarowane dipem zamiast pomidorowym przecierem, jako sos do makaronu, z dodatkiem czarnych oliwek, anchois, tuńczyka lub cukinii. Dip z pieczonych pomidorów na podstawie przepisu z bloga
Chilli Czosnek i OliwaŚwięta się skończyły, za chwilę Sylwester. Poniżej przedstawiam Wam przepisy, które możecie wykorzystać na ten wieczór właśnie. Wybrałam kilka, resztę możecie znaleźć w kategorii sałatki, przekąski, jeśli nie znajdziecie nic w tych przygotowanych poniżej,a jest ich 30 :-). Miłego dnia :-) 1. Sałatka pod wódeczkę 2. Sałatka z kurczakiem, pomarańczą, orzechami pekan i sosem miodowo - musztardowym 3. Drożdżowe zawijańce(...)czosnkiem 9. Drożdżowe bułeczki z salami, rukolą, suszonym pomidorem i mozzarellą 10. Kurkumowe naleśniki a'la pizza 11. Pizzerinki z salami, rukolą,cukinią i serem korycińskim swojskim 12. Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 13. Pizza twist 14. Drożdżowe zawijańce z szynką parmeńską, rukolą, oliwkami, suszonym pomidorem i mozzarellą 15. Medaliony warzywne
kruche babeczkiWiecie co pasuje idealnie do fig? Rozmaryn! Tak, też się zdziwiłem. Mieliśmy tyle przywiezionych fig z Chorwacji, że szukałem różnych pomysłów aby je przerobić. Najpierw proponowałem taką pizzę z figami, jeśli jeszcze jej nie próbowaliście to koniecznie musicie. Link do przepisu TUTAJ lub po kliknięciu zdjęcia. Do tego mam w zanadrzu kilka innych przepisów z figami w roli głównej(...)które przygotowuje i nawet po kilku dniach nie twardnieją. I są całkiem zdrowe, fit, itp. Jeśli ciągnie was, aby coś pochrupać, a macie ochotę na coś innego niż słodkie przekąski, to te ciastka spełnią swoje zadanie. Składniki: 4 figi szklanka orzechów włoskich szklanka nasion słonecznika 1 łyżka siemienia lnianego szczypta soli odrobina świeżego rozmarynu łyżka oleju kokosowego Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik
PaleoLifesuszone figi,1 jajko,cukier grubo ziarnisty do posypania ciasta. Przygotowanie:Masło roztapiamy studzimy, mieszamy z mlekiem i drożdżami. Dodajemy cukier brązowy, cukier waniliowy, sól i 100 g mąki, całość miksujemy na jednolitą gładką masę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę (pozostawiając ok. 50 g na podsypanie ciasta) i wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem.Ciasto dzielimy na dwie równe części i każdą(...)drobną kostkę i mieszamy z pozostałymi owocami.Na jedną część ciasta rozsypujemy równomiernie owoce i przykrywamy drugą częścią ciasta. Boki łączymy ze sobą i za pomocą wałka sklejamy ze sobą 2 części ciasta. Podczas wałkowania mogą powstać bąble powietrza, wystarczy je nakłuć widelce. Ciasto za pomocą noża do pizzy kroimy na paski
Moniki Smakołyki