K wiaty akacji (Robinii akacjowej) są cennym surowcem zielarski i znakomitym produktem spożywczy. Chyba wszyscy znamy pyszny miód akacjowy o mocnym zapachu, który prawie się nie
SzczyptaSmaQPrzepyszne w smaku bułeczki, które polecam na śniadanie, drugie śniadanie, kolację czy przekąskę na drogę, do pracy, na uczelnię... Mimo, że wydają się pracochłonne wcale takie nie są - to zasługa ciasta, z którym super się pracuje, szybko "wychodzi" z miski i z łatwością zapełnimy przygotowane brytfanny gotowymi bułeczkami (po wyrobieniu jest dość elastyczne, wyrośnięte dobrze się skleja). Ja zdecydowanie będę(...)dokładnie i długo wyrabiamy ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na około 40-50 minut (czas wyrastania będzie zależny od stopnia ciepła miejsca, w jakim postawimy miskę). W czasie wyrastania ciasta przygotowujemy kruszonkę - składniki ugniatamy ze sobą i rozdrabniamy w palcach (kruszonki wychodzi duża ilość, wystarcza na podwójną porcję ciasta, więc
Kolorowy PrzepisownikPamiętacie wpis o Green Boxie ? Jeżeli nie to zapraszam TUTAJ . Poniższy jadłospis przygotowałam w większości z produktów otrzymanych właśnie od Green Boxa (od siebie dodałam jedynie
Zdrowie na języku :PKiedyś będąc na zakupach w jednym z hipermarketów, wybierałem paprykę, obok leżały bakłażany. Podchodzi do mnie starszy Pan i pyta pokazując na bakłażana : " Dobre to? Żona
Parowar FacetaNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 false false
Quinoa Raz!Koniec roku szkolnego zaskoczył mnie z nienacka. W ostatnich dniach było strasznie dużo pracy i załatwiania rozmaitych formalności. Ani się nie obejrzałam, a tu już zakończenie
Kolizje Smakówpomieszaliśmy kuchnie z rożnych stron świata. Postanowiliśmy połączyć trzy kontynenty: Azję, Europę i Amerykę. Co Wy na to ?? Pierwsze to Indie i tradycyjna przekąska spotykana w całym kraju :) Samosy : przekąska w postaci trójkątnego pierożka, smażonego na głębokim oleju. Jako nadzienie służą najczęściej ostro przyprawione warzywa. Kolejny jest Meksyk, który słynie z niezwykle różnorodnej kuchni. My wybraliśmy coś(...)jalapeno kroimy w kostkę i dodajemy do pomidorów, doprawiamy pieprzem, solą i tymiankiem. Na koniec dodajemy nieco passaty, aby sos miał gęstszą konsystencję. Możemy zrobić wersję na ciepło i wtedy wszystko dusimy razem. Sałatka grecka : 1/2 sałaty lodowej 1 pomidor czerwony 1 pomidor żółty czarne oliwki szczypiorek fasola czarne oczko lub biała oliwa z oliwek sól, pieprz
vegetaniewolnym czasie? - *Lubię go po prostu m i e ć. 10. Twoja największa pasja to? - *Mój blog, Moje Wypieki, I Nie Tylko… 11. Jak wygląda Twój idealny dzień? - *Ciepło, słońce i luuuuuuuz. II. Kolejne blogi nominowane przeze mnie:http://czarygary.blox.pl/htmlhttp://mojemalehobby.blogspot.ie/http://www.katespiehole.blogspot.ie/http://domowacukierniaewy.blox.pl/htmlhttp://gingerbreath.blox.pl/htmlhttp://przepisyk.blogspot.ie/http://belgiaodkuchni.blogspot.ie/http://majaskorupska.blogspot.ie/http://poradnikmagdy.blogspot.ie/http://eksperymentykuchenne.blogspot.ie/http://www.prosteprzepisykulinarne.com/ I moje kolejne pytania:Kuchnia słodka, czy wytrawna?Jakiej przyprawy nie lubisz?Czym jest dla Ciebie Internet(...)kuchni?- Olej kokosowy i mleko kokosowe.5. Jaki jest Twój smak dzieciństwa (danie, deser). - Racuszki.6. Jaki jest Twój ulubiony fast food? - Hamburger… domowy. 7. Jaka jest Twoja ulubiona przekąska? - Nie mam ulubionej.8. Jakie danie mączne jest Twoim ulubionym? - Pierogi z jagodami.9. Jakie jest Twoje ulubione danie Wielkanocne? - Jasne, że barszcz biały z jajkiem i chrzanem.10 Jakie jest Twoje ulubione danie
mojewypiekiinietylkoParówki i ciasto na pizzę mój syn mógłby jeść każdego dnia, ale takiego połączenia codziennie się przecież nie da ! Postanowiłam mu coś wykombinować i 2 w
Moniki SmakołykiZ czym się Wam kojarzy słowo pastrami ? Z jedzeniem ? Ok, bardzo słusznie, ale co dalej ? Mnie kojarzyło się z suszoną dojrzewająca
Kulinarne przygody GatityZawsze kiedy jestem w Zakopanem kupuję grillowany oscypek z żurawiną. Mozzarella z żurawiną w pieczywie tostowym Uwielbiam to zestawienie. Lekko podpieczony, czasami delikatnie ciągnący się ser
mecooksGigantes plaki to tradycyjna grecka potrawa bazująca na lokalnej odmianie fasoli (fasolia gigantes), serwowana w tawernach w całej Grecji, uznawana za potrawę narodową. To klasyczne danie
Smakowity Blog KulinarnyWłaśnie tak - OWSIANKA. Wielka nowość w naszym domu (!). No niestety, nie wszystko da się lubić a wszelkie kleiste paciaje i to jeszcze na ciepło nie mają u nas żadnych szans. Oczywiście, starałam się dotąd wykorzystywać płatki owsiane w inny sposób, np. obtaczając w nich takie słodkie kulki albo dodawać do gotowania zupy, jednak cały czas miałam wrażenie(...)pewno każdy znajdzie swoje ulubione kompozycje. Taką owsiankę robi się naprawdę szybko a jest przy tym - co najważniejsze dla mnie - naprawdę pożywna. Można zjeść ją na śniadanie, można na przekąskę w ciągu dnia, można zjeść w domu albo zabrać w pudełku do pracy, a jeśli zostanie kilka łyżek, można dołożyć 2 banany, dolać trochę wody, zblendować wszystko razem i mieć
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIECzy mieliście kiedykolwiek taką sytuację, że zgubiliście coś bardzo ważnego, cennego dla Was i znaleźliście to na następny dzień w miejscu, w którym nigdy byście się
Be Fit Be StrongOwsianka może wydawać się nieco staromodna. W USA istnieje nawet typ owsianki o nazwie „staromodna”. To ta o grubej i mięsistej teksturze, z tradycyjnie
Jem więc Jestem