OKRASA Z PSTRĄGA NA ŻYTNIM CHLEBIE. 207wierzch układamy odcedzoną sałatkę z ogórka. Okrasę kroimy na równe kawałki i układamy na ogórkowej sałatce,a wierzch ozdabiamy kawiorem z łososia, który podkreśla smak powstałej przystawki / przekąski. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
KOSZYCZKI PIECZARKOWE. 208dokładnie mieszam ze sobą. Wykładam do foremek wyłożonych wędliną, wygładzam wierzch i wstawiam do piekarnika. Koszyczki piekę 15-20 minut, aż pięknie zbrązowieją. Świetnie się sprawdzą jako ciepła przystawka, przekąska czy jako ciepła kolacja. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
PYRY Z GZIKIEM. 265mąki, czy też drożdżowe pyzy, zwane KLUCHAMI NA PARZE albo ŁACHAŃCAMI, podawane zamiast ziemniaków do mięs i sosów. Z pyzami i MODRĄ KAPUSTĄ gospodynie najchętniej podają pieczoną kaczkę. Jako przekąska często służy galaretka z mięsa, zwana GALARTEM albo ZIMNYMI NÓŻKAMI. Przepisy na wielkopolskie potrawy można znaleźć tutaj: http://www.poznan.pl/kuchnia_wielkopolska/ . PYRY Z GZIKIEM. /tradycyjna kuchnia wielkopolska;/ dla 2-3 osób
W kuchni Karmel-itki
PARÓWKI Z SEREM W CIEŚCIE FRANCUSKIM. 224wszystkich niby hot-dogów. Piekę około 25-30 minut w 200 stopniach do chwili, aż wierzch pięknie zbrązowieje. Najlepiej smakują na ciepło, ale także sprawdzają się świetnie jako zimna przekąska. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki
DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. 210wspominałam, ale dynia to warzywo "wielofunkcyjne", sprawdza się w różnoraki kombinacjach smakowych i może spełniać smaczną rolę w każdym z posiłków, poczynając od śniadania, na kolacji kończąc z uwzględnieniem przekąsek. Dziś zapraszam Was na dynię w wersji wytrawnej właśnie, co w bardzo smakowitym towarzystwie się obraca. DYNIOWY GULASZ Z KIEŁBASĄ. dla 2-4 osób 500 g obranej dyni
W kuchni Karmel-itki
PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE. 277emanuje na całą ulicę, wszyscy przechodzący obok od razu się uśmiechają i żwawszym krokiem idą przed siebie. Magiczna noc, wspaniała noc. Lecz dla niektórych przepełniona tęsknotą i smutkiem. Przekąskę / przystawkę, którą dziś zaproponuję poznałam dzięki Mamie. Pierwszy raz to właśnie z nią robiłam i tak mi posmakowały, że czynię je co roku, zwykle na okres sylwestrowo-karnawałowy, choć raczej
W kuchni Karmel-itki
Sałatka makaronowa z bazylią 288Propozycja na letnią sałatkę w dipie musztardowo- miodowym. Rewelacyjna do grilla, na kolację I jako przekąska . Polecam I zapraszam : Składniki: około 200 gr makaronu 200 gr zgrilowanego lub ugotowanego kurczaka 150 gr pomidorków koktailowych pół czerwonej cebuli świeża bazylia Dip 3 łyżki majonezu 1 łyżka miodu 1 łyżeczka musztardy francuskiej Wykonanie: Ugotować makaron. Pokroić na mniejsze cząstki kurczaka
Smaki Edyty
USA part II 260Kolejnym "must havem" jest żółta cukinia, którą prawdopodobnie nafaszeruję jakimś mięskiem mielonym ;) Oprócz tego udało mi się dorwać ciasteczka Belvita z brązowym cukrem, które razem z marchewkami, są moją przekąską w pracy. Co mnie zaskoczyło? Ilość produktów light. Prawie wszystko jest tutaj light, napoje, jogurty, pieczywo a nawet... chipsy! Wydaje mi się, że Amerykanie nabierają się na takie produkty
Zgrabne Gotowanie
Dietetyczne ciasteczka owsiane z czekoladą i żurawiną 257Ostatnio zauważyłam, że na moim blogu zdecydowanie brakuje deserów. Postaram się to nadrobić. Dzisiaj przepis na ciasteczka owsiane, idealne do popołudniowej herbaty, czy też na przekąskę do pracy/szkoły. Ale na początku chciałam się czymś pochwalić - niedawno odebrałam przesyłkę od firmy Richmont z pięknym zestawem porcelany do herbaty , oraz pudełkiem herbat o różnych smakach. Muszę przyznać, że herbata
Zgrabne Gotowanie
Spaghetti z krewetkami, suszonymi pomidorami i ricottą 254dość kalorycznej przekąsce, czas na lekki obiad. Pewnie już nie raz wspomniałam, że jestem fanką owoców morza. Pierwszy raz ich spróbowałam w Hiszpanii, jak miałam 10 lat. Byłam z rodziną na wczasach i jednego wieczoru zamówiliśmy sobie ogromną Paelle z owocami morza - to był wspaniały smak! Tego dnia pokochałam owoce morza i staram się je przygotowywać tak często jak mogę
Zgrabne Gotowanie
Wytrawne muffiny z fetą, oliwkami i suszonymi pomidorami 356Najbardziej w muffinach lubię to, że są uniwersalne. Można z nich zrobić zarówno słodkie babeczki, jak i wytrawną przekąskę. Takie muffiny idealnie nadają się jako drugie śniadanie do pracy/szkoły. A ich przygotowanie zajmuje zaledwie parę minut. WYTRAWNE MUFFINY Z FETĄ, OLIWKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI (składniki na 12 babeczek) Składniki suche: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zgrabne Gotowanie
Sajgonki z kurczakiem 423Praca, uczelnia, magisterka - dzień jak co dzień. Na gotowanie też czas znaleźć trzeba. Przygotowanie sajgonek do najszybszych niestety nie należy. Za to zdecydowanie nadrabiają smakiem. Polecam je na obiad, przekąskę lub drugie śniadanie w pracy. SAJGONKI Z KURCZAKIEM (składniki na 14 sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu ryżowego
Zgrabne Gotowanie
Koktajl truskawkowo - melonowy 269Truskawkowe szaleństwo trwa! Mogłabym je jeść cały czas. Na śniadanie z granolą, na deser z jogurtem a na przekąskę jako koktajl w towarzystwie innych owoców. Tym razem z melonem, pycha! Zawsze robię większą porcję, wlewam do słoiczka i biorę do pracy na drugie śniadanie - dzięki temu mam syty, zdrowy i pyszny posiłek. W przepisie nie podaję dokładnych składników, wszystko zależy
Zgrabne Gotowanie
Sałatka Zdrowia 478Sałatki, ja lubię jeść i przyrządzać. Do sałatek wrzucam to co lubię. Dzisiejsza propozycja idealnie nadaje się zarówno jako sałatka obiadowa, jak i samodzielna przekąska. Na poniższym zdjęciu widzicie saszetkę oleju z oliwek firmy Biolevita . Tak miałam przyjemność przetestowania tego produktu. Oleje sałatkowe tej firmy świetnie zdają egzamin dla aktywnych zawodowo. Dlaczego? Po prostu, do pojemnika wrzucamy umyte
Blondynka Gotuje
Calzone 301Calzone czyli złożona pizza. :) Ta popularna włoska przekąska była dziś u mnie serwowana na obiad. :) Nadzienia calzone mogą być, podobne jak w przypadku pizzy, różne. Ja wybrałam jedną z najprostszych wersji. Dodałam do środka mozzarellę, szynkę, pomidorki suszone i starty ser. Efekt? Powiem tylko tyle, że to był bardzo smaczny obiad.. Ale takie obiadki to tylko w wolne soboty
coolinarnastrefa.blogspot.com