Takie serca wyglądają niebanalnie, a z sosem chili smakują genialnie. Dzięki połączeniu dwóch rodzajów sera, przekąska ta oryginalnego smaku nabiera. Można na gorąco ją zajadać lub na zimno podawać. Niech każdy przepisu wypróbuje, a na pewno nie pożałuje. Składniki: sos chili, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej, 25 g drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody
Moniki SmakołykiPaluszki serowe z kapary to smaczna przekąska, którą łatwo się przygotowuje i niewiele kosztuje. Można w piekarniku je piec, albo na grillu z pokrywą. Składniki na 8 porcji: 1 opakowanie ciasta francuskiego (250 g), 3 łyżki kapary, 2 ząbki czosnku, 60 g startego sera żółtego, świeży tymianek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Oliwki drobno
Moniki SmakołykiZapraszam na przekąskę, która w szczególności przypadnie do gustu kibicom sportowym, reprezentującym nasz kraj. Składniki: 4 - 6 porcje Składniki na ciasto: 200 g mąki pszennej, 100 g schłodzonego masła, 1 jajko, 2 łyżki posiekanego koperku, szczypta soli. Serek Almette jogurtowy, 3 łyżki śmietany 18 %, 3 łyżki pasty pomidorowej, 200 g pieczarek, 100 g szynki w plasterkach
Moniki Smakołykizłoty kolor, ja o tym zapomniałam, ale pierogi też były smaczne i wyglądały apetycznie Podawać gorące z sałatami, u mnie z czerwonym barszczykiem, polane tłuszczem z cebulką. Inspiracja "Przekąski i przystawki
Proste Potrawypuszki Doprawić octem balsamicznym, solą, pieprzem, bazylią i cukrem, gotować na niewielkim ogniu 8-10 min. Podawać na gorąco, posypać świeżą bazylią lub natką. Przepis pochodzi z pozycji "Przekąski i przystawki" Trochę go zmodyfikowałam dla własnych potrzeb
Proste PotrawyPrzedstawiam propozycję na szybką przekąskę lub lekki obiad. Zwykle przygotowuję szpinak jako dodatek do dań np. ryby lub makaronu. Duszę go wówczas z dużą ilością czosnku i śmietaną. Tym razem chciałam by było lżej i przygotowałam szpinak właściwie saute bo jedynie z dodatkiem parmezanu i odrobiny soli. SKŁADNIKI (na 2 porcje) 2 duże garście liści szpinaku 2 wiejskie jajka
OstryKęsprzekąska ma zawsze wzięcie. Polecam jako hit na imprezkę. Jej zaletą jest również to, że można przygotować kilka dni wcześniej. Zalewa: 1,5 litra wody, 1 szklanka octu 10%, 3 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, ziele angielskie, liść laurowy. To wszystko razem zagotować, dodać 2 małe puszki przecieru pomidorowego. 2 duże cebule pokroić w kostkę lub piórka i zeszklić
Praktyczna plZnakomita przekąska. Przepis podpatrzony na Smaczny.pl. od Jolci. Gorąco polecam. Na moim stole gości bardzo często, prawie na każdej imprezce. Koszt przyzwoity, łatwe przygotowanie, efekt gwarantowany. Goście często myślą, że to ryba, później się dziwią i biorą przepis. 2 podwójne piersi z kurczaka podzielić na kilka części, rozbić ,przyprawić solą i pieprzem, panierować w jajku i bułce tartej, a następnie
Praktyczna plPrzekąska banalna, najprostsza z prostych, a smakuje całkiem nieźle. Przykładowa ilość składników: 500 gram fasoli Jaś 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki gęstego majonezu (używam dekoracyjnego "Winiary") Fasolę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić. Czosnek przepuścić przez praskę, wymieszać z majonezem, połączyć z fasolą. Ilość czosnku można oczywiście dostosować do własnych upodobań. Majonezu nie powinno być
Praktyczna pldzisiejszej porannej przekąsce w postaci serowej rolady, obiad wydał sie zbędny ;) więc od razu przeskoczyłam do deseru...Nie jestem zwolennikiem bardzo słodkich mulących deserów... więc postawiłam na biszkopciki z lekkim kremem... Składniki: 200 gram śmietany 30% 150 gram serka homogenizowanego 0% tł. 3 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie około 10 g. cukru waniliowego 1 opakowanie fix- śmietanowego
NaKońcuJęzykajuż zapewne zauważyliście kocham sery wszystkie, więc dziś chciałabym się z wami pożegnać na jakiś czas właśnie tą szybką i pyszną przekąską dla smakoszy... Szybkie i bardzo proste do przygotowania, potrzebne nam jedynie: ser żółty najlepiej okrągły bułka tarta jajko tłuszcz do smażenia ser kroimy na plastry, obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej i smażymy
NaKońcuJęzykazamiast masła i margaryn twardych, - Czerwone, tłuste mięso zastąp mięsem ryb i drobiu, - grilluj , piecz w folii i gotuj zamiast smażyć, -smaż na oleju rzepakowym, - unikaj tłustych przekąsek, takich jak chipsy, krakersy, ciasteczka i produkty typu "Fast food", - jedz drób bez skóry, - wybieraj chude wędliny, - do surówek i sałatek używaj dresingów przygotowywanych na bazie olejów roślinnych, - do przygotowywania
NaKońcuJęzykanasz mały Klub wsparcia... Mierzcie się warzcie się i zachęcam do dzielenia się waszymi emocjami podczas naszej przygody możecie dodawać wasze propozycje na lekkie śniadania, obiady i kolację, przekąski i umieszczajcie je na mojej stronie na fb https://www.facebook.com/pages/Na-Ko%C5%84cu-J%C4%99zyka/579577018749023?ref=hl Dziewczynki wiosna blisko, musimy sie razem wspierać i działać
NaKońcuJęzykamnie. Jestem na niej od stycznia 2014 roku, i muszę powiedzieć że gdyby moja praca nie wymagała tak dużego pokładu energii i gdybym nie fundowała sobie dość kalorycznych przekąsek, jadała regularnie to zapewne spadek wagi byłby bardziej efektowny, natomiast uważam że lepiej jest grzeszyć raz na jakiś czas niż zrezygnować całkowicie z diety bo raz się wyłamałyśmy i zjedliśmy wielką
NaKońcuJęzykapieczenia. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę odpowiednio 30 minut, przewracając w połowie burgery na drugą stronę. Podaję w świeżej bułce z sałatą, ulubioną pastą. Świetnie smakują same jako przekąska czy podane z sałatką. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itki