Barilla - prawdziwe włoskie gotowanie" z mistrzem Marco Ghia. Prawdziwa włoska uczta! Drink powitalny: Campari, sok pomarańczowy, woda mineralna Anitpasti, czyli typowe włoskie przekąski, rozpoznajecie? Focaccia, załapałam się na przedostatni kawałek, tak wszystkim smakowała! Cannelloni, szpinak, ricotta, passata Panna cotta z kruszonką z sezamu, z wiśniami i ciepłym sosem wiśniowym Ciasteczka migdałowe, wilgotne i przypomniały mi smak trufli, które
Moja smaczna kuchniaczym mieliście przyjemność poczytać tutaj ), przyszła kolej na "co nam wolno, a czego nie ćwicząc". Banan z bułką to nie będzie, ale czemu nie... banan z kakao. Taka przekąska, a raczej popitka, łyknięta po biegu, to nie tylko zastrzyk cukrów dla rozedrganych mięśni, ale także źródło witamin . I jeszcze cała tablica Mendelejewa przemycona w kakao. Nic tylko pić! SKÅL
bastalenaGrzanki, których podstawą jest pieczywo posmarowane czosnkiem i skropione oliwą to przekąska pochodząca z Włoch. Tym razem wariant z grillowanym bakłażanem i pietruszką... Składniki: 2 średnie bakłażany garść posiekanej pietruszki 8 łyżek oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 3 łyżki octu z białego wina sól morska, pieprz 8 kromek chleba Pokroić bakłażany na plastry o grubości 3 mm, opiec
wyzwania kuchenneSzybka przekąska dla zabieganych. Sprawdzi się również na przyjęciach. Ser kozi można zastąpić innym pleśniowym - z pewnością będzie równie smacznie. Składniki: bagietka pełnoziarnista ser kozi żurawina lub dżem z brusznicy świeży tymianek Piekarnik nastawić na funkcję grill i temperaturę 180 stopni C. Bagietkę pokroić na kromki, które rozłożyć na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Na każdą nałożyć dosyć gruby plaster
wyzwania kuchenneszybko chcemy przyrządzić proste mini tarty, ciasto francuskie jest do tego idealne. Pyszna, wegetariańska przekąska, którą można przygotować wcześniej, a podgrzać dopiero przed podaniem. Składniki: płat ciasta francuskiego 2 małe cukinie ser feta czerwone pesto świeży tymianek Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ciasto francuskie podzielić na 12 prostokątów, ułożyć je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia.. W każdym
wyzwania kuchenneBłyskawiczne roladki z szynki parmeńskiej i sera pleśniowego z sosem miodowo-balsamicznym są idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Składniki: szynka parmeńska ser z niebieską pleśnią suszone pomidory roszponka lub rukola na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu
wyzwania kuchenneKolejna włoska przekąska - tym razem ze szpinaku, który smaży się krótko z rodzynkami i podaje na chrupiących grzankach. Smak dopełniają orzechy pinii. Składniki na 6 grzanek: 250 g świeżego szpinaku duża garść rodzynek 2 ząbki czosnku sól, cukier orzeszki pinii 2 łyżki oliwy 6 kromek bagietki lub ciabatty Rodzynki zalać wrzątkiem i odstawić, aby spęczniały. Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak
wyzwania kuchenneProsta i smaczna warzywno-serowa przekąska. Składniki: cukinia oliwa z oliwek ser brie lub camembert suszone pomidory świeża bazylia Cukinię umyć i pokroić wzdłuż na cienkie pasy, nie obierając ze skórki. Skropić oliwą z oliwek i posolić. Ser brie pokroić na plastry, a pomidory suszone na połówki. Na rozgrzanej patelni grillowej ułożyć plastry cukinii i krótko opiec z każdej strony
wyzwania kuchenneKlasyczna bliskowschodnia wegetariańska przekąska z ciecierzycy. Zawiera tahini, czyli masło sezamowe, które można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samemu. Składniki: 400 g ciecierzycy w zalewie 3 łyżki tahini 3 łyżki soku z cytryny 2 ząbki czosnku Ciecierzycę odsączyć z zalewy, zachowując 4 łyżki płynu. Czosnek obrać i posiekać. Do blendera wrzucić ciecierzycę, zalewę, czosnek
wyzwania kuchenneProsta przekąska lub danie wegetariańskie z ciasta francuskiego, którego farsz stanowi podsmażony z czosnkiem szpinak i kawałki sera feta. Składniki: płat ciasta francuskiego 3 ząbki czosnku 250 g szpinaku 100 g sera feta sól, pieprz oliwa jajko Czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak umyć, ser pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i chwilę podsmażyć czosnek. Dodać szpinak i całość poddusić
wyzwania kuchennektóre uzupełniłam farszem pieczarkowym. Brzeg ciasta posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Wszystko ostatecznie posypałam jeszcze odrobiną bazylii i wstawiłam do piekarnika na 15 min. w 180st. Świetnie sprawdzają się jako przekąska
bastalenaktóra uodparnia i wzmacnia organizm. Zawiera w sobie również potas, który obniża ciśnienie. Dla smakoszy są rewelacyjnym dodatkiem do wszystkiego, do dekoracji i tak na surowo jako przekąska, spokojnie zastępuje paluszki i chipsy . Zastosowanie: Pomidory suszone idealnie nadają się do dań płynnych, zup, sosów. Jest to niezastąpiony dodatek do pizzy czy zapiekanki. Doskonale pasuje do kanapek zarówno tych
Moje domowe kucharzeniePrzed chwilą zrobione...będzie w sam raz na Sylwestra....pomysł na taką przekąskę znalazłam tutaj. ..ja mięsko natarłam przyprawą do shoarmy i odstawiłam na kilka godzin lodówki..a potem smażyłam na oleju rzepakowym Rapso ..Zalewę zrobiłam z większej porcji..ale podaję tak jak znalazłam w necie..wiadomo ..ilość zalewy zależy od ilości mięsa.. pierś
Moje domowe kucharzeniesuszonych owoców ciemnym kolorze.Bakalie HELIO Natura nadają się zatem jako zdrowszy wariant owoców suszonych dodawanych do świątecznych przysmaków, lecz przede wszystkim jako codzienna dawka zdrowia w śniadaniowym musli, przekąsce w ciągu dnia, czy dodatku do sałatek i innych dań. Suszone morele HELIO Natura nie zawierają typowego dla tej grupy dwutlenku siarki (E220). Przypominają one w smaku karmel i są słodsze
Moje domowe kucharzenieCiąg dalszy testowania produktów od firmy Pekpol. Mini kabanoski naprawdę świetnie nadają się jako przekąska w ciągu dnia jak i składnik pysznego dania :) Chorizo zdecydowanie ostrzejsze od klasycznych kabanosów, świetnie pasują do pizzy! Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki ciepłej wody 20g drożdży (świeżych) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 2 łyżki oliwy Dodatki: 1 kulka
Emcia Pichci