przekąska - 23005 przepisów (strona:898/1534)

Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe 194

Patatas alioli to typowa hiszpańska przekąska, czyli tapa, podawana w barach do piwa.  Na naszych polskich stołach też doskonale się sprawdza, jako np. dodatek do grillowanych potraw. Moja wersja to wersja ekspresowa i lekko odchudzona, z dodatkiem jogurtu. Patatas alioli, czyli hiszpańskie ziemniaki czosnkowe Składniki: 1 kg młodych małych ziemniaków 3 ząbki czosnku 3 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu

Kulinarne przygody Gatity
Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido 183

słyszałam o tym daniu, ale jakoś nigdy mi nie było po drodze... Zachęcona wysypem męskich kwiatów na moich ogrodowych dyniach dokupiłam żeńskie kwiaty cukinii i wyszła  mi pyszna przekąska ! Smażone kwiaty cukinii i dyni Hokkaido Składniki: 4 żeńskie kwiaty cukinii 8 kwiatów dyni Hokkaido olej do głębokiego smażenia sok z cytryny Na ciasto: mąka pszenna woda gazowana szczypta soli

Kulinarne przygody Gatity
Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym 199

gotowe ciasto francuskie ! Szczerze powiedziawszy nie mam odwagi zrobić go sama... Może kiedyś do tego jeszcze dojrzeję :-) Posiadając takiego gotowca  w lodówce można wtedy na szybko zrobić ciepłą przekąskę albo słodkie kąski. Ciasto francuskie to cudowny wynalazek, który przyjmie każde nadzienie. Tym razem padło na wypiek wytrawny, czyli tartę ze szpinakiem i serem pleśniowym. Smakuje wyśmienicie zarówno

Kulinarne przygody Gatity
Tarta dyniowa z serem pleśniowym 212

Stęskniłam się już za dynią :-). Jak już kiedyś pisałam, gotowe ciasto francuskie to bardzo dobry wynalazek. W ciągu dosłownie 30 minut możemy zrobić pyszną przekąskę. Ja wykorzystałam upieczoną wcześniej dynię i dla kontrastu smakowego połączyłam ją z serem pleśniowym, dodałam trochę trochę pokruszonych płatków chili i, moim zdaniem wyszło pysznie ! Tarta dyniowa z serem pleśniowym Składniki: 1 opakowanie

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z pieczonymi pomidorami 155

przepis z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Została mi resztka pieczonych pomidorów, nie miałam pomysłu co z nimi zrobić... Wpadło mi w oko ciasto i postanowiłam upiec szybką i pyszną przekąskę. Oto smakowita tarta, bardzo łatwa do zrobienia, nawet dla niewprawnego kucharza !  Tarta z pieczonymi pomidorami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego kilkanaście połówek   pieczonych pomidorów

Kulinarne przygody Gatity
Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką 145

Dzisiaj przedstawiam Wam efektowny i pyszny przepis na przekąskę, starter czy też danie, które doskonale dopełni  każdy szwedzki stół czy bufet na imprezie czy przyjęciu. Przepis przywiozłam od naszej koszalińskiej rodzinki. Bułeczki upiekła nasza gospodyni i od razu zostały pożarte, jeszcze ciepłe ! Ich skład nieco mnie zaskoczył...rzodkiewki... ? Ale rzodkiewka nie dość, że się kolorystycznie pięknie prezentuje, to jeszcze

Kulinarne przygody Gatity
Mleczne gofry ryżowe 144

Gofry, pyszna słodka przekąska na szybko... Zawsze je robiłam według klasycznego przepis na bazie mąki pszennej, aż tu niedawno wpadł mi w oko przepis na  blogu   Bake & taste  na gofry upieczone na mące ryżowej. Posiadałam takową, kupioną gdzieś na wszelki wypadek, ale tak na prawdę nie za bardzo wiedziałam do czego

Kulinarne przygody Gatity
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 260

czas chwile słabości i trzeba jakoś temu zaradzić ! Tak więc dziś kolejny przepis na danie w wersji light: zdrowe i chrupiące ciasteczka owsiane jako przekąska lub dodatek do południowej kawy. Zawierają minimalną ilość cukru, ale za to mogą się pochwalić dużą zawartością błonnika. Jeśli nie posiadacie w domu mąki owsianej sami

Kulinarne przygody Gatity
Rybna pasta twarożkowa 186

Dzisiaj wracam do jednego z moich smaków z dzieciństwa. Niewątpliwie jest nim pasta z makreli i białego sera. Doskonała na drugie śniadanie, lunch czy jakąś drobna przekąska w  ciągu. Pomyślałam, że może też pojawić się na karnawałowych kanapeczkach czy tartinkach. Przygotowanie tej pasty to dosłownie chwila, natomiast jeśli nie lubicie gładkiej pasty zamiast ją miksować, wszystkie składniki możecie rozgnieść

Kulinarne przygody Gatity
Pasta łososiowa 164

było odróżnić poszczególne składniki. Zróbcie tak jak Wam najbardziej smakuje ! Pastę łososiową, a także  rybną pastę twarożkową  można wykorzystać do przygotowania karnawałowych przekąsek lub tartinek. Inspiracja  Dorota smakuje . Pasta łososiowa Składniki: 200 g wędzonego łososia 200 g serka śmietankowego 2 łyżki posiekanego szczypiorku pieprz sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Łososia kroimy

Kulinarne przygody Gatity
Paprykarz szczeciński 195

spróbowałam odnaleźć smaki sprzed lat... Przeszperałam sieć i u  Małej Mi  znalazłam przepis. Hmmm, chyba nie do końca udało mi się odwzorować tamten smak, ale i tak przekąska wyszła pyszna.  Paprykarz szczeciński Składniki: 1 wędzona makrela (około 250 g) 50 g ryżu 1 marchewka 1 cebula 4 duże pieczarki 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki słodkiej

Kulinarne przygody Gatity
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 232

puszki o pojemności 120 g, sardynki dodatkowo posiadają eleganckie kolorowe pudełko. Migdały prażone w łupinkach Lubię bakalie, wykorzystuję je do ciast, granoli czy deserów, ale pyszne są też jako przekąska. Zaintrygowały mnie więc prażone solone migdały w łupinkach, obawiałam się czy nie będzie ciężko je rozłupywać ? Ale okazało się, że migdały obierają  się bardzo łatwo, a dzięki temu

Kulinarne przygody Gatity
Pasta z tuńczykiem 188

blogu  pasta łososiowa  i  pasta twarożkowa z makrelą , teraz pora na kolejną z ulubionym przeze mnie tuńczykiem. Ta pasta będzie też doskonałym dodatkiem do karnawałowych przekąsek, typu tartinki czy kanapeczki na jeden kęs. Pasta z tuńczykiem Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju 200 g białego sera 1 duża łyżka majonezu 2 jajka na twardo

Kulinarne przygody Gatity
Jajka faszerowane pastą łososiową 176

Karnawał zbliża się powoli ku końcowi. Lada moment ostatnia karnawałowa sobota, a później ostatki. Dlatego moja dzisiejsza propozycja to szybka i prosta imprezowa przekąska. Można ją przygotować dzień wcześniej, należny wtedy jednak pamiętać o tym, żeby jajka dokładnie przykryć folią spożywczą, żeby farsz

Kulinarne przygody Gatity
Roladki z francuskiego ciasta z łososiem 801

Jutro ostatnia sobota karnawału ! Moja dzisiejsza propozycja to szybka przekąska, która może być podana na zimno lub na ciepło. Będzie idealna  jako uzupełnienie szwedzkiego stołu, obok na przykład  jajek faszerowanych pastą łososiową .  Jej przygotowanie jest bardzo proste, a efekt, jak widać na zdjęciach, również miły dla oka. Przepis pochodzi z książki "Pascal kontra Okrasa" wydanej przez

Kulinarne przygody Gatity