Świetna przekąska między posiłkami albo sycące śniadanie. Koktajle dające mnóstwo energii teraz są na czasie, a do tego łatwo je się przygotowuje. Może być trochę problemu z pieczonymi burakami, długo się pieką. Oszczędzając czas i energię pieczcie je obrane, zawinięte w folię aluminiową z czymś co musicie upiec np. ciasto,obiad. Nie marnujcie energii tylko na buraki
Niezły MłynekZnakomite zaraz po usmażeniu, ale bardzo smaczne jak wystygną, podane z ostrym majonezowym sosem. Można zrobić małe, tak jak w przepisie, i wtedy bardzo dobrze sprawdzą się jako przekąska, możemy zrobić większe i podać na ciepło jako część obiadu. Polecam. składniki 11 - 12 sztuk Kotleciki puszka tuńczyka w oliwie 175 g - mała puszka białej fasoli Cannellini na parze
Stare Garyupodobań). Zapiekamy bagietki w 180 stopniach przez około 8-10 minut (w zależności od rodzaju bagietki i upodobań - jak chrupką zapiekankę lubimy). Takie zapiekanki są idealne na drugie danie, przekąskę itp. Smacznego
Słodkie okruszkipełnym wrażeń. Na Targach kupiłam parę rzeczy, które będę na bieżąco testować i dzielić się z Wami spostrzeżeniami, a także nowymi smakami. Dziś wrzucam przepis na zdrową i słodką przekąskę. Często spotykam się z pytaniem: "Co zjeść, kiedy chce mi się coś słodkiego żeby nie mieć wyrzutów sumienia ?" , dlatego postanowiłam przyrządzić dla Was trochę smakołyków. Oczywiście fakt, że są zdrowe
Życie na widelcuMuffiny nadziewane mięsem to rewelacyjny dodatek do czerwonego barszczu i świetna przekąska. To danie urozmaici każde przyjęcie. Mięso w pikantnym sosie zapieczone w kruchym cieście jest pyszne. Można je przygotować wcześniej i wstawić do piekarnika tuż przed podaniem. Te muffiny mogą stać się popisowym daniem każdego kto zechce je wypróbować. W przepisie podano ilości produktów do upieczenia około 24 muffin
Mama Gotujemałe kanapki są świetną alternatywą dla imprezowych kanapek. Ładne niewielkie i pyszne a przy tym ciekawie wyglądają. Niestety żeby się trzymały trzeba je przygotować dzień wcześniej ale warto. Świetna przekąska która nie wymaga wiele pracy. Składniki: 1 bagietka masło mix sałat kilka plasterków szynki kilka plastrów sera Przygotowanie: Bagietce odciąć końce i podzielić ją na 4 części. Naciąć bagietkę
Mama GotujeDrożdżowe placuszki z pieczarkami są bardzo łatwe w wykonaniu. Świetnie nadają się do czerwonego barszczu lub jako przekąska np. do piwa czy na przyjęcie. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 2 jajka 3 łyżki masła 4 dag drożdży 4 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru łyżeczka soli Pozostałe składniki: 0,5 kg pieczarek średnia cebula sól pieprz oliwa do smażenia Wykonanie
Mama GotujeDrożdżowe roladki są doskonała przekąską w szczególności do piwa. Przechowywane w lodówce są smaczne również na drugi czy trzeci dzień. Wykonanie jest proste a wygląd ciekawy. Z poniższego przepisu można zrobić około 20 ciastek. Składniki na ciasto: 30g świeżych drożdży ½ szklanki śmietany 18% 1 łyżka cukru 300g mąki pszennej 130g miękkiego masła Pozostałe składniki: 2 – 3 łyżki
Mama GotujeDomowe marmoladki to świetna przekąska. Robiona samemu ma tą zaletę, że wiemy co się w nich znajduje, nie ma żadnych ulepszaczy i chemii . Największy problem przy ich przygotowaniu jest to, że muszą wyschnąć co zajmuje kilka dni a naprawdę trudno się powstrzymać od spróbowania. Składniki: 1 kg jabłek ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu papier do pieczenia Wykonanie: Jabłka obrać, podzielić
Mama GotujeTwarożek z łososiem i koperkiem nie tylko nadaje się na kanapki, ale jest też świetną przekąską jeśli posmarujemy nim krakersy. Ilość ryby i koperku którego użyjemy do przygotowania twarożku zależy od naszych upodobań. Składniki: 1 opakowanie twarożku 3 - 4 łyżki jogurtu naturalnego lub kefiru wędzony łosoś kilka gałązek koperku pieprz Wykonanie: Twarożek przełożyć do miseczki i rozgnieść widelcem. Łososia pokroić
Mama Gotujezastanowić, to wieloryb kojarzy mi się ze sympatycznym stworzeniem, które na bajkach jest przedstawiane z szerokim uśmiechem i malutkim gejzerem na grzbiecie. Zupełnie nie pasuje mi jako przekąska na talerzu. Ale uwierzcie mi, to nie jest najdziwniejsza rzecz jaką jadłam i otrzymałam, ale o tym napisze innym razem. Ze wszystkich smakołyków które dostałam z wyspy jedynie o tłuszczu z wieloryba
Mama Gotujekarnawale nie może zabraknąć pysznych przekąsek. W zeszłym roku robiłam faworki . Tym razem oprócz faworków usmażyłam jeszcze oponki. Serowe oponki należą do moich ulubionych ciastek. Warto samemu usmażyć choć kilka. Składniki: ½ kg mąki ½ kg półtłustego twarożku ½ szklanki cukru ¼ szklanki kwaśnej śmietany 4 żółtka 1 łyżeczka sody 1 łyżka spirytusu ½ opakowania cukru waniliowego smalec lub olej do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiać
Mama GotujeDomowe nachos to chrupkie i pikantne przekąski, które równie dobrze pełnią rolę dodatku do przeróżnych dań. Nie są one ani trudne w przygotowaniu ani bardzo czasochłonne. Nachos można piec w piekarniku lub smażyć na patelni. Ja wybrałam opcję bez dodatkowego tłuszczu czyli były wypiekane w piekarniku. składniki: 100g mąki kukurydzianej 100g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka zmielonego kuminu
Mama GotujeDziś przepis na przekąski z ciasta francuskiego zainspirowane pomysłem mojego kolegi. Niewielkie a pyszne. Ciasto francuskie można zrobić samemu ale nie jest to ani proste ani szybkie. Ja wykorzystałam opakowanie gotowego ciasta francuskiego. Składniki: 1 arkusz ciasta francuskiego wędlina (np. szynka, salami) ser żółty pomidorki koktailowe Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć lub rozwałkować a następnie pokroić na małe keadraty o boku
Mama GotujeRolada z kremem z tuńczyka jest świetną przekąską nie tylko na przyjęcia. Zrobienie jej wymaga trochę czasu i cierpliwości, ale efekt jest bardzo dobry. Składniki: ciasto: 4 jajka 1 łyżka mąki sól pieprz krem z tuńczyka: 150 g tuńczyka w oleju 70 g sera mascarpone 1 łyżka majonezu 1 pęczek natki pietruszki1 pęczek szczypiorku 1 łyżka soku z cytryny sól
Mama Gotuje