klimatach sezamowych. Znów prosto, znów słodko, znów bez cukru. I znów pysznie! :) Takie sezamki można z powodzeniem zawinąć w folię i zabrać do pracy czy szkoły jako zdrową przekąskę. Do posłodzenia użyłam 2 łyżek miodu, ale szczerze mówiąc wydają mi się odrobinę za słodkie (chyba zmienia mi się smak). Składniki (ok. 15 porcji): 100 g sezamu 50 g wiórków kokosowych
Powiedz dietom niezezłociły. Po tym czasie dosypujemy mieszankę studencką, mieszamy całość i pieczemy jeszcze 7-8 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika odstawiamy do wystudzenia, a następnie przekładamy do słoika. Mogą stanowić przekąskę, dodatek do jogurtu lub deseru. Smacznego
bistro mamaDzisiejszy wpis będzie ukłonem w stronę zdrowia. Moje dziecko poprosiło mnie o upieczenie ciasteczek. Hmm, dawno nic nie piekłam specjalnie dla dzieci. W sumie to unikamy słodkich przekąsek. Ostatnio ciasta piekę tylko przy okazji. A ponieważ dziś okazji specjalnej nie było, to i ciasteczka będą inne. Bez cukru i bez białej mąki, za to z quinoa, mąką migdałową i mąką
Przysmaki KarolkiTapenada, czyli pasta z czarnych oliwek to hiszpański dodatek do pieczywa. Choć nie wygląda zbyt smacznie, to uwierzcie mi - jest warta wypróbowania. Doskonała jako przekąska w ciągu dnia, podana na grzankach świetnie zastąpi lunch. Potrzebne nam: - 30 czarnych oliwek - ząbek czosnku - 1-2 łyżeczki soki z limonki - papryczka chili marynowana - sól, pieprz - chili w proszku - 1 łyżka oleju rzepakowego
W poszukiwaniu inspiracjikremowym serku, połączonym z miękkim awokado, doprawionym chili dla nadania ostrości i charakteru. Do idealnej całości podajemy najzwyklejsze krakersy bądź świeże warzywa (marchewka czy seler naciowy) i imprezową przekąskę mamy gotową, lub świeży, chrupiący chleb i kiść pomidorów- na kolację. 2 minuty, 2 główne składniki + kilka dodatków i... rozkoszujemy się tym wybornym, kremowym smakiem :) * serek twarogowy do smarowania
Kraina Miodem Płynącamiękka zielona okrywa podczas dojrzewania odpada, odsłaniając twardą skorupę, pod którą znajduje się nasiono, również o nerkowatym kształcie. Solone lub prażone nerkowce podaje się jako przekąski, świeże przeznacza się np. do sałatek. Jabłka nanerczowe sa bardzo soczyste i słodkokwaśne, przeznaczone do spożycia bezpośredniego i w postaci soku; Składniki odżywcze: tłuszcz (45%), białko łatwostrawne (20%), witaminy z grupy B, cynk, wapń
Codzienna kuchnia niecodziennaKrewetki, owoce morza stają się dość popularne jako przekąska. Najlepsze to świeże. Wcześniejszy post prezentuje przygotowanie świeżych krewetek. Zajrzyjcie TU W tym poście polecam krewetki smażone na maśle z czosnkiem i grzankami. SKŁADNIKI: Porcja dla dwóch osób. 15 krewetek 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku trochę papryczki chili ( dla smakoszy pikantnych dań) 50 ml białego wytrawnego wina
W kuchennym oknie EwySzarlotka i koktajl? Kasza i koktajl? A jednak idealne połączenie! Pyszne i sycące nada się jako śniadanie bądź przekąska! Na pewno zaskoczycie niejedną osobę! Składniki: -> 1 jabłko ->50 gramów kaszy jaglanej -> 300-400 ml mleka -> ½ łyżeczki cynamonu -> 0,5 łyżeczki imbiru -> miód [ w zależności od preferencji] Wykonanie: Kasze jaglaną płuczemy dokładnie na sitku
Jedz zdrowo żyj zdrowo!zazwyczaj, bo nie na słodko a na słono, z papryką i oliwką. Przepis na nie znalazłam na mojej ulubionej mufinkarnii, gdzie te muffinki skusiły mnie swoim widokiem. Wyszła szybka przekąska, którą z niecierpliwością podglądałam w piekarniku. Tak smacznie pachniały, że zaraz po wyjęciu zjadłam z dwie ;) Składniki 2 szklanki
Pink EnvelopePaszteciki ze szpinakiem, mozzarellą i serkiem brie w cieście francuskim to idealna przekąska zarówno na ciepło jak i zimno. Idealnie doprawiony szpinak w tym połączeniu smakuje wyjątkowo i być może przekona do siebie osoby, które dotychczas stroniły od tej zielonej rośliny. Ciastka/Paszteciki z Ciasta Francuskiego ze Szpinakiem i Żółtym Serem - Składniki: opakowanie ciasta francuskiego duża cebula 350 g rozdrobnionego szpinaku
Słodka Stronajest przekonana do jedzenie krewetek, al na pewno lubi je mój syn, moja córka. Osobiście spróbowałam, ale nie przepadam. Wolę tradycyjna żywność. Krewetki to danie śródziemnomorskie, wyśmienita przekąska dla miłośników owoców morza. W Polsce świeże możemy kopić np. w MAKRO. Dla tych , którzy planują zjeść krewetki po raz pierwszy prezentuje kilka ważnych rad. Mamy już piękne świeże
W kuchennym oknie Ewyteraz coś małego, coś fajnego i coś na przekąskę. Jednym słowem małe kanapeczki. Mało pracy a jaki fajny efekt. Prawda ? Na imprezkę w sam raz. Jeśli nie macie schabu suszonego możecie dać inną wędlinę. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchniArancini to włoskie kuleczki z ryżu nadziane mięsem i warzywami, smażone na chrupko w głębokim tłuszczu. Świetne danie na imprezkę, ale także jako przekąska podczas wieczoru przed telewizorem. Składniki szklanka ryżu arborio (może też być mało włoski, ale doskonale lepki ryż do sushi) pomidor (spażony o obrany) lub 2 pomidory z puszki 2 suszone pomidory ząbek czosnku 1/2 cebuli
Kulinarne Inspiracjeczasem nawet pikantne... Idąc tym tropem od czasu do czasu robię placki lub małe kotleciki, kóre niekoniecznie muszą być jedzone na ciepło, ale można je wziąc jako przekąskę na spacer lub podjadać w trakcie zabawy. Jeden z pomysłów podsunęła mi moja najmłodsza siostra, która znalazła ten przepis w sieci. Placuszki tuńczykowe sprawdziły się świetnie! Dla małej smażyłam
Kulinarne Inspiracjekoperku. Tym razem postanowiłam zrobić coś innego - tarteletki z kurkami na cieście francuskim. Połączenie tych żółciutkich grzybów, tymianku, śmietany i parmezanu zaowocowało pyszną i bardzo efektową przekąską - u nas wczoraj w roli obiadu;) Składniki na 6 tarteletek ciasto francuskie (mrożone) 2/3 szklanki śmietany 18% biała cebula 400 g kurek kilka gałązek tymianku 2 łyżki świeżo startego
Kulinarne Inspiracje