przekąska - 23005 przepisów (strona:819/1534)

Chrupiące krążki z cukinii 161

Kolejny przepis na cukiniową przekąskę, która stanowi świetna alternatywę dla wszystkich chipsów itp, za którymi przepadają dzieciaki. Można je podawać z ketchupem, różnymi dipami, ewentualnie bez niczego. Moje dzieciaki  wprost przepadają za nimi  :) Składniki: 1 średnia cukinia 2 jajka bułka tarta do panierowania olej do smażenia sól Wykonanie: Cukinię obieram ze skóry, kroję w plastry i usuwam gniazda

Bea(u)ty kitchen
Parówki-Diabełki 152

danie proponuję w dużej mierze dzieciakom, ale dorośli także za pewne nie odmówią sobie takiej przekąski. Przy niewielkim nakładzie pracy danie mamy w kilka minut.  Fakt, że osobiście nie przepadam za parówkami, ale moje dzieciaki mogły by je jeść praktycznie co dziennie, więc od czasu do czasu serwuję im taki frykas. Składniki: parówki ( po dwie sztuki na osobę

Bea(u)ty kitchen
Nuggetsy z kurczaka z sosem czosnkowym 156

Przekąska, na którą pozwalam sobie od czasu do czasu, gdyż, czasami i ja muszę się poddać woli moich pociech :) Proste, smaczne i gotowe zaledwie w kilka chwil :) A przy tym świetna okazja by poszaleć wspólnie przy stole :) Składniki: 2 filety  z piersi kurczaka sól pieprz przyprawa do kurczaka jako mąka bułka tarta olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 łyżki

Bea(u)ty kitchen
Sałatka z rukoli 171

Polecam Wam samo zdrowie na talerzu. Możecie jeść tę sałatkę jako przekąskę lub jako dodatek do obiadu. Moim dzieciakom strasznie posmakowała, więc polecam!!! :) Składniki 1 opakowanie rukoli 1 czerwona papryka 3 jajka 5-6 oliwek zielonych nadziewanych papryką 5-6 oliwek czarnych Dressing: 2 łyżeczki miodu 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oleju ryżowego 2 łyżeczki sosu sojowego ciemnego Wykonanie

Bea(u)ty kitchen
Sweet Chilli Sauce 193

minutes. Remove from heat you can store in the glass jag. Store sauce in the fridge. Domowy sos chilli jest bardzo łatwy do zrobienie, świetnie pasuje do różnego rodzaju przekąsek.  Składniki 1 ząbek czosnku 10 czerwonych papryczek chilli 1/2 kubeczka miodu 3/4 kubeczka wody 1/4 kubeczka vinegar 1/2 łyżki soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody. Posiekane chilli

Kulinarna rozmowa
Cebularze z czarnuszką 168

Dziś zapraszam na chrupiące cebularze z czarnuszką, którą otrzymałam do testowania od sklepu SKWORCU . Cebularze to doskonała przekąska dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI : 1,5 szklanki mąki, 2 dag drożdży, 150 ml wody, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka cukru, 5 cebuli, 1,5 łyżki czarnuszki ze sklepu SKWORCU , 10 dag sera żółtego, oliwa, sól, pieprz, PRZYGOTOWANIE: 1. W ciepłej

Tradycyjna kuchnia Kasi
Paluchy serowe 147

Przepis znalazłam na blogu Pauliny. Polecam Wam te paluchy, bo szybko je upieczecie, jestem pewna, że Wam wyjdą i są super przekąską do piwa i nie tylko. Zresztą sami wypróbujcie:) Składniki: 500 g ciasta francuskiego; 6 łyżek pikantnego keczupu; 5-6 łyżek tartego żółtego sera; 1 jajko; 1 łyżeczka bazylii; 1 łyżeczka oregano; sól; Wykonanie: Ketchup wymieszać z bazylią

In my kitchen
Chrupiąca, pieczona cieciorka 312

ujmuje mnie tym, że w zależności od przypraw i dodatków można ją jeść na słodko jak i wytrawnie i obu wersjach jest pyszna. Pieczona, chrupiąca cieciorka jest świetną, zdrowa przekąską. Zamiast zajadać się chipsami i paluszkami warto choć raz wypróbować ja ze swoimi ulubionymi przyprawami i jeść bez wyrzutów sumienia. SKŁADNIKI: 200g ciecierzycy (cieciorki) łyżeczka sody oczyszczonej oliwa z oliwek

Pyry na Gaz
Pasta z ciecierzycy a'la hummus 177

stałe wejdzie do mojego menu, gdyż jest smaczna, zdrowa i bardzo sycąca.  Przygotowałam z niej pastę a'la hummus. Zasadniczo hummus występuje w wielu wariantach, jako zimna przekąska, spożywana z chlebem pita, ale podstawowymi składnikami są zawsze ciecierzyca, ugotowana i utarta, zmiażdżony czosnek, tahini - czyli pasta sezamowa, oliwa i przyprawy a wszystko razem dokładnie wymieszane. U mnie wariacja

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Dukkah czyli dakka czyli dugga - mieszanka do pity 212

następnie zanurzamy w przyprawie dukkah i.... delektujemy się smakiem :) W polskich warunkach pitę można zastąpić ciabattą, a w ostateczności zwykłą bułką pszenną. Otrzymamy w ten sposób bardzo smaczną przekąskę. Ponieważ moja Gadzina  nie lubi oliwy, więc posypuje tą mieszanką pieczywo posmarowane olejem kokosowym albo pitę skrapia dość mocno olejem lnianym. Dukkah może być także wykorzystywana jako panierka do delikatnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Serowe kulki marynowane w oliwie czyli labneh bil zayit 174

labneh to dziś zaserwujemy smakowite labnehowe kuleczki w aromatycznych przyprawach nazywane labneh bil zayit lub tabat labneh Kulki z sera jogurtowego mogą stanowić uzupełnienie sałatek albo pełnić rolę przekąski. Rodzaj użytych przypraw i ziół zależy tylko od preferencji smakowych wykonawcy. Najczęściej dodaje się do nich pieprz, oregano, miętę, tymianek, czosnek lub gotowe mieszanki przyprawowe np. zaatar . ( tutaj przepis ), ale równie

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Golden milk - ayurwedyjskie "złote mleko" 186

Dinesh upierając się, że do każdej potrawy przyrządzanej wg receptury z określonego regionu powinnam dodawać przyprawy właśnie z tego regionu. I tak - jeśli przygotowuję pakora (rodzaj popularnych w Indiach przekąsek) wg przepisu z Kerali, to wszystkie użyte składniki także powinny pochodzić właśnie z tego stanu. To się dopiero nazywa "lokalny patriotyzm kulinarny" :D Wróćmy jednak do głównego tematu tego posta

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Przekąska na dobrą energię 173

lekka, pełna energii przekąska dla chodzących szybko, dla  biegających, dla dzieci, ludzi lubiących coś słodkiego,a niewiedzących o co im konkretnie c hodzi... składniki wafle ryżowe naturalne super cieniutkie  GOOD FOOD migdałowe mleko u mnie od Alpro kakao Migdałowy Przylądek od ZIARENKOWO nutella Posmaruj wafle nutellą. Międzyczasie podgrzej mleko i wsyp kakao. Wymieszaj. Posyp wafle prażonymi ziarnami

Z Kuchni Do Kuchni
CYTRUSKI – KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE 200

się do życia! By „magicznymi” sposobami przyciągnąć nam to słoneczko coraz bliżej mam dla Was prawdziwe wiosenne ciasteczka! Niesamowicie kruche , delikatne , o orzeźwiającym cytrynowym posmaku! Idealne na przekąskę w szkole, pracy czy też do podjadania przed tv z kubkiem ulubionego kakao. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 25-30 sztuk) CIASTO: * mąka pszenna – 300 g * masło – 200 g * cukier

Ostra na Słodko
Wątróbka drobiowa z jarmużem w sosie malinowym 186

roste wiosenne danie w intensywnych kolorach. Słodycz malin, maślana wątróbka i żywo zielony jarmuż. W zależności od wielkości porcji i dodatków może być przekąską, daniem obiadowym lub kolacją. Do przygotowania w 15 minut. Czas przygotowania: 15 minut Porcje: 2-4 Składniki: 500 g wątróbki drobiowej, 1 duża cebula, 3 liście jarmużu, mąka do obtoczenia wątróbki, sól i pieprz do smaku

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania