Ser biały w ziołowej zalewie ala "Apetina" 185Uwielbiam sałatki, surówki z fetą świeże warzywa z dodatkiem ziół w połączeniu z feta pychota. U mnie twaróg w lodówce musi być codziennie. Wykorzystuję go do
Basia w kuchni
Podpłomyk pełen aromatycznych przypraw i warzyw 237Czasem dopada nas chęć a zwłaszcza wieczorem na coś pysznego dziś pokażę jak można sobie szybko zrobić coś pysznego, kolorowego, bogatego w smaku i bardzo
Basia w kuchni
Razowe krakersy, chlebki 155Dzisiaj coś zdrowego, pysznego i coś co się szybko robi. Zapewne jest wiele osób co lubi sobie coś przekąsić a zwłaszcza wieczorem , godziny już lepiej
Basia w kuchni
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi i tymiankiem 220Dziś kolejna potrawa z mojej ulubionej kuchni włoskiej tym razem "Focaccia"Focaccia to rodzaj drożdżowego pieczywa podawana przed obiadem jako przystawka lub jako baza na kanapki
Basia w kuchni
Blok czekoladowy 282Jestem z tego pokolenia co się zajadało pysznym blokiem czekoladowym zrobionym z "niebieskiego" mleka :) Ile łyżek wyjadałam na sucho tego mleka ciężko zliczyć. Taka nasza wypasiona
Basia w kuchni
Domowa pizza 234Choroba dopadła i mnie, nie ma mocnych, tydzień uciekł na leczeniu siebie i dzieci. Najważniejsze, że znowu mam siłę gotować i jedzenie smakuję. Po tak długiej
Basia w kuchni
Pasztet drobiowy według Basi 449Kolejna receptura z serii Wielkanocnych tym razem pasztet. Danie, które w tym wielkim dniu na niejednym znajduję się na stole. W naszym domu pieczemy pasztet drobiowy
Basia w kuchni
Mini serniczki na patyczkach 235Zostało mi trochę sernika z urodzin dziecka a że okres świąt już na dniach od razu przyszła mi myśl jak tą resztę wykorzystać i zjeść serniczka
Basia w kuchni
Marynowany surowy łosoś w przyprawach 313Marynowany łosoś to obok śledzia przystawka, której nie może zabraknąć na naszym Wigilijnym stole. Zagościł w naszym menu już parę lat temu i nieustająco jest jednym
Kulinarne przygody Gatity
Tartaletki z makiem 535Tartaletki z makiem to małe, słodkie babeczki, które upieczone teraz, dadzą nam namiastkę świątecznego makowca. Wnętrze kruchych tartaletek można wypełnić ulubioną wersją masy makowej, ja swoją
Smakołyki Bereniki
Grillowane warzywa z chrupiącą kalarepką i selerem naciowym 306W chłodne zimowe dni nie kuszą nas sałatki, natomiast wszyscy z przyjemnością jemy coś rozgrzewającego, więc wrzucamy warzywa na ruszt ;) Nasza mieszanka grillowanych warzyw ma same
głodny alergik
Domowe masło potrójnie orzechowe, czyli nowa definicja raju 297Moja miłość do masła orzechowego nie jest już chyba dla nikogo nowością. Od pierwszego spróbowania totalnie przepadłam i przyznam, że to najwspanialsze uzależnienie na świecie. Do
peanutbuttermonster
Schab z cebulką 286Zamiast tradycyjnej wędliny najlepszy jest domowy wyrób aromatyczny i soczysty. Ten schab możemy wykorzystać na kilka sposobów jako dodatek do obiadu bądź na kanapkę na drugie
Zainspirowana w kuchni
Jedno-porcjowy Tofurnik 249Każdemu przychodzi taka ochota, żeby zjeść coś słodkiego, a na dodatek na ciepło, bo przecież rozpoczął się sezon zimowy. W zapasie miałam tofu z którego wyczarowałam
Truskawkowa Fiesta
Zapiekanka ziemniaczana z porem i wędliną pod beszamelem 396Ziemniaki według niektórych to nasza polska "potrawa narodowa" i poniekąd ciężko się z tym nie zgodzić. Są zdrowe, sycące, tanie i powszechnie dostępne, dlatego chętnie po
Taste Of My Day