Składniki:dojrzałe awokado2 łyżki soku z limonkiząbek czosnku, drobno posiekany1 łyżeczka sosu tabasco2 łyżki posiekanej cebulkisólPrzygotowanie:Rozgniatamy widelcem awokado z sokiem z limonki i czosnkiem. Dodajemy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki
Smakowity Blog KulinarnyW związku z zaczynającą się dzisiaj i trwającą do końca lipca akcją Hiszpańskie Tapas przygotowałam dzisiaj tortillę. Istnieją dziesiątki rodzajów hiszpańskiej tortilli
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:1 kg ugotowanego bobu100g boczku lub szynki1 cebula2-3 ząbki czosnkunatka pietruszkisól, pieprz Przygotowanie:Ugotowany bób obieramy z łupinek. Na patelni smażymy boczek/szynkę
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:tortilla pszennapierś z kurczakapapryka czerwonaogóreksałatasłodko-pikantny sos chillisól, pieprzoliwa Przygotowanie:Pierś kurczaka kroimy w wąskie paski, przyprawiamy solą i pieprzem, smażymy na oliwie, aż
Smakowity Blog KulinarnySalsa verde to wspólna nazwa wielu odmian zielonych sosów, których głównym składnikiem są zioła. Zielony sos, poza ziołami, składa się z oliwy, czosnku, cebuli, ugotowanego jajka
Smakowity Blog KulinarnyBurgery to symbol i pozycja kultowa kuchni amerykańskiej. Niestety kojarzą się głównie z sieciami fast food'ów i śmieciowym jedzeniem. Burgery, które jemy w sieciowych barach
Smakowity Blog KulinarnyKurki po prowansalsku (przepis pochodzi z doradcasmaku.pl) Składniki: 200g grzybów: kurki lub inne 1 szalotka 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek olej 30g masła 1 pomidor
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:125g roztopionego masła300ml kefiru2 jajka400g mąki pszennej pełnoziarnistej2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki solipieprz2 łyżeczki ziół prowansalskich100g suszonych pomidorów w oliwie100g czarnych oliwek bez
Smakowity Blog KulinarnySkładniki (4 porcje):500g mięsa mielonego wołowego4 sztuki pieczywa pitasos tatarski (przepis poniżej)pomidorki koktajlowesałata roszponkasól, pieprz Przygotowanie:Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i
Smakowity Blog KulinarnyOlej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy
Smakowity Blog KulinarnyNie jest to klasyczna wytrawna tarta na kruchym spodzie, ale na cieście drożdżowym. Coś pomiędzy włoską pizzą a francuskim quiche. Doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak
Smakowity Blog KulinarnyBardzo proste, pyszne danie. Gorące grillowane mięso we wspaniałych chlebkach na ciepło. Dip z awokado nie jest typowo marokański, ale jego gładka, jedwabista tekstura z dodatkiem
Smakowity Blog KulinarnyDomowy fast food? Czemu nie! Z wysokiej jakości mięsa, pysznie przyprawiony, wykonany z wielką pieczołowitością i dbałością o składniki. Oj, znam kilku prawdziwych fanów "hambuksów" (pozdrowienia
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:150 g wędzonego łososia4 jajka4 łyżki koperku200 g twarogu3-4 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszkisól, pieprzPrzygotowanie:Z białek ubijamy pianę i
Smakowity Blog Kulinarny