Figi z kremem pieprzowo-cytrynowym i dziką różą, serwowane na szałwiowych grzankach 240Minęły już czasy, kiedy rozkosz smaku świeżych fig była dostępna jedynie dla wybrańców, podróżujących w cieplejsze rejony kontynentu. Warto po nie sięgać z uwagi na walory
SzczyptaSmaQ
Pieczone ziemniaki aromatyzowane czarną truflą i sezamem 247Słońca coraz mniej, temperatura spada, a przed nami weekend. Może warto skorzystać z ostatnich pogodnych dni i zorganizować plenerowe spotkanie ze znajomymi. Na tę okoliczność
SzczyptaSmaQ
Fusilli z białym sosem z boczniaków, z orzechami, aromatyzowane oliwą truflową 233Szybki lunch. Makaron z boczniakami o lekko orzechowym smaku, podkręcony orzechami włoskimi. Całość wykończona oliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub
SzczyptaSmaQ
Naleśniki z rybami 270Danie dość popularne w Szwecji, zapewne z powodu nieograniczonego dostępu do świeżych ryb i banalnie prostego wykonania. Zapiekane klasyczne naleśniki z farszem rybnym, podawane
SzczyptaSmaQ
Sałatka z marynowanej kalarepy z parmezanem 254Jestem zwolenniczką jadania surowych owoców i warzyw (z wyjątkiem tych nie jadalnych na surowo :)). Na surowo można zjeść np. młodą kalarepkę. To wyjątkowe warzywko. Ma dużo
SzczyptaSmaQ
Żołądki kurczaka gotowane w pikantnym sosie pomidorowym 317Papryczki chili, kolejne warzywka z doniczkowo-tarasowej uprawy doczekały się zbioru. Na jednej roślince dynda ponad 20 czerwonych i zielonych papryczek. Jak na jedną roślinkę to
SzczyptaSmaQ
Polędwiczki panierowane w migdałach i słonych ciastkach owsianych 275Lunch box do szkoły lub pracy. Polędwiczka wieprzowa panierowana w wytrawnych ciastkach owsianych i migdałach z frytkami z marchewki i selera. Pracy przy tym niewiele, wstawiamy
SzczyptaSmaQ
Łowickie gruszki z owczym serem i gryczanym popcornem 252Szybkie śniadanko, festiwal smaków i faktur. Soczysta gruszka karmelizowana w słodko-kwaśnym sosie malinowym, kremowy i słony ser owczy, rewelacyjny popcorn z kaszy gryczanej i
SzczyptaSmaQ
Polska sałatka z wędzonym pstrągiem i pesto dyniowo-nasturcjowym 254Szybka i prosta, pyszna sałatka makaronowa z wędzonym pstrągiem. Maślane warzywa sezonowe krótko duszone, urocze mini kokardki, otulone wyjątkowym pesto dyniowo-nasturcjowym i chrupiące orzechy laskowe
SzczyptaSmaQ
Chrupiące skórki ziemniaków z prosciutto i wędzonym pstrągiem 323Czasami z kilku prostych składników można wyczarować wyjątkowo smaczne i aromatyczne potrawy. Wędzony pstrąg otulony wykwintnym kremowym serkiem o smaku grillowanej papryki i oliwek, chrust
SzczyptaSmaQ
Tarte z portobbello i borowikami w sosie z gorgonzoli 246Oszalejecie na punkcie tego zestawu. Tarte kluseczki jak u babci, aromatyczne borowiki, brązowe pieczarki portobello o smaku pieczonego mięsa, kremowa gorgonzola ze śmietaną i aromatyczna macierzanka
SzczyptaSmaQ
Mule w sosie cydrowo-cytrynowym z masłem ziołowym i pikantną konfiturą 213Mule! Co kraj to obyczaj i różne sposoby ich podawania. Pyszna potrawa, białko w czystej postaci, uważane za afrodyzjak :).Jedno opakowanie muli, 15 minut pracy i
SzczyptaSmaQ
Kaszotto z grzybami i dynią 261Kaszotto z grzybami i dynią, prosta jesienna, rozgrzewająca potrawa. Znakomite jako samodzielne danie lub dodatek do innych potraw (np. pieczonych mięs). Sposób przygotowania jest taki sam
SzczyptaSmaQ
Śródziemnomorska pasta kanapkowa z bakłażana 237Zamiast masła do kanapek pyszna i zdrowa pasta z pieczonego bakłażana z dodatkiem suszonych pomidorów, kaparów i anchois.Jeśli ktoś nie lubi sardeli niech z nich
SzczyptaSmaQ
Newella w kieszonkach z prosciutto w sezamowym dresingu 249Newella to białko w czystej postaci i nowy produkt na rynku. Bardzo uniwersalne zastosowanie w kuchni, do sałatek, zup, dań głównych i deserów. Jeśli
SzczyptaSmaQ