Nie wiem jak Wy, ale ja już miałam dziś trochę dość ciężkich świątecznych dań, więc postanowiłam zrobić jakąś zupkę, koniecznie rozgrzewającą i warzywną. Miałam jeszcze dynię
Quinoa Raz!składniki na ciasto krucho drożdżowe: ok. 640 g mąki orkiszowej lub pszennej 230 g masła 35 g drożdży 1 jajko 250 ml kwaśnej śmietany 1 szczypta
Domowy Smak JedzeniaPrzepis na te bułeczki znalazłam na wielkim żarciu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robilam już podobne z farszem pieczarkowym, czy tuńczykowym, tyle,że były one zapiekane w
Smaki Na TalerzuNiezwykle oryginalny i efektowny sposób podania tradycyjnego śledzia, a jednocześnie bardzo łatwy do przygotowania. Śledź z orzechami prezentował się znakomicie na wigilijnym stole i z pewnością
babka w formieMakowiec to „must have” na świątecznym stole. Jak dla mnie jedyny prawdziwy to taki robiony od początku do końca od podstaw i przede wszystkim
rabarbarowoskładniki: 2 ugotowane lub upieczone buraki 50 g sera feta natka pietruszki ocet balsamiczny sól, pieprz wykonanie: Buraki obieramy. Ostrym nożem kroimy cienkie plasterki i
Domowy Smak JedzeniaW domu mojej babci na wigilijnym stole zawsze stała kutia. Pyszna, słodka, makowo-migdałowa pszenica. Gdy babci zabrakło, zabrakło też przepisu. Kutia już nigdy nie była
KucharzycaTo ostatnia moja propozycja przed świętami. I kolejny raz są to śledzie, których na naszym stole wigilijnym zabraknąć nie może. Co roku staram się by oprócz
Bernika - moj kulinarny pamietnikDziś rzutem na taśmę przygotowałam dla Was jeszcze jeden przepis, który możemy zaserwować na Wigilię, a który nie wymaga dużo czasu, aby go przygotować. Dosłownie kilka
Kulinarne przygody GatityJeżeli jeszcze nie zdecydowaliście się jakie śledzie przygotować na jutrzejszy dzień, proponuję chyba najpopularniejsze śledzie w śmietanie z dodatkiem cebuli i tartego jabłka. W tym roku
Smaki Na TalerzuMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Bigos na wędzonej golonce – aromatyczny i pyyyszny. Bigos pierwszy raz pojawił się wśród naszych przodków (około XV), w ramach …
My Blueberry CornerTra dycyjne śle dzie z cebulką w oleju nie były moją ulubiona potrawą w dzieciństwie. Bar dzo długo nie mogłam się do nich przekonać, do momentu
ChilliJemyZawsze ciekawił mnie yorkshire pudding – anglicy mają tyle odmian puddingów! A ten ma w nazwie region Anglii 🙂 Tak więc, poszukałam w internecie – ciekawa wrażeń, byłam
Magiczny GarnekBłyskawiczna sałatka makaronowa z groszkiem doskonała na każdą okazję. Taką sałatkę możecie również przygotować na Święta Bożego Narodzenia, które już dosłownie za kilka dni. W naszym
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledzie to jedna z ulubionych przystawek Polaków. Jemy je przy okazji spotkań towarzyskich, imprez i świąt. Ze względu na to, że śledź jest potrawą postną jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!