prosty - 1000 przepisów (strona:42/67)

Blog, blog, blog i.........Krem z dyni ! 195

leci !) nie robiłam praktycznie zdjęć potraw mimo, że spędzam w kuchni większą część swojego życia. Owszem kusiło mnie, ale by przetrwać nieprzespane noce, posiłki jakie serwowałam rodzince były szybkie, proste często się powtarzały i nie miałam głowy do eksperymentów. Zaglądałam tu po przepisy, więc cel w jakim założyłam bloga jak najbardziej się sprawdził. Jesień - dynia ! Uwielbiam smak, kolor

NA MOIM TALERZU
Sałatka z selera naciowego i dzikiego ryżu 227

Prosta, intrygująca i zniewalająca. Tak w trzech słowach można opisać tę sałatkę. Orzeźwiający w smaku seler, cieszący oko i kubki smakowe dziki ryż, lekko pikantna papryczka, chrupiące orzechy, słodkie rodzynki i azjatycki słodko-kwaśny dressing. Jeśli szukacie przepisu na lekką sałatkę z selera naciowego, to koniecznie wypróbujcie. Polecam!Składniki:1 pęczek selera naciowego200 g dzikiego ryżu (2 saszetki)2 podłużne

Food Square
Tort Truskawkowa Delicja 176

jest jeden z moich ulubionych tortów i bardzo często gości u mnie w domu. Klasyczny kakaowy biszkopt, delikatny czekoladowy krem z mascarpone i mnóstwo truskawek. Bardzo prosty w wykonaniu i zawsze ładnie się prezentuje. Idealny na każdą okazję. Czy można mu się oprzeć? Ja nie mogę, już pisząc przepis, biegnę po następny kawałek. :)Biszkopt kakaowy (dla formy o średnicy

Food Square
Gnocchi z pieczonej dyni i ziemniaków 131

kluseczki przypominają nasze kopytka. Dzięki dyni nie tylko pięknie wyglądają ale także niecodziennie smakują. Doprawione zostały gałką muszkatołową i papryczką chili, co nadało im niepowtarzalnego aromatu. Proste domowe danie, idealne na dyniowy sezon.Składniki (na około 50 sztuk):500 g purée z ziemniaków500 g purée z dyni (uprzednio upieczonej do miękkości)150-250 g mąki

Food Square
Filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i pestkami dyni 179

Prosty i szybki obiad.Wystarczy jeden filet z kurczaka, kilka suszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, garść pestek z dyni, przyprawa kebab-gyros, delikat do mięs i olej.   Fileta kroimy na wąskie paseczki, posypujemy przyprawami i skrapiamy olejem.Pomidory kroimy w kosteczkę a czosnek w plasterki.   Na niewielkiej ilości oleju paseczki fileta podsmażamy na patelni razem z plasterkami

Maminek kulinarny
Udka z kurczaka pieczone 180

Podamy prosty sposób na przygotowanie kurczaka.Mogą to być udka lub kurczak podzielony na części.Zaletą jest to, że mięso nie wymaga wcześniejszego obsmażania.   Mięso posypujemy przyprawą do kurczaka ( my używamy przyprawy "złocistej" ),skrapiamy olejem i odstawiamy na kilka godzin.   Potrzebne też będą 2-3 twarde jabłka i kilka gałązek rozmarynu.Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne

Maminek kulinarny
Sałatka z szynką, jajkiem i warzywami 178

Prosta i szybka w przygotowaniu,  smaczna sałatka.Składniki:-4 ugotowane jajka-10-15 dkg szynki konserwowej-kawałek pora-kawałek selera-przyprawa warzywna-majonez   Por kroimy w cienkie paseczki, seler tarkujemy na grubych oczkach.Szynkę i jajka kroimy w kostkę.Przyprawiamy do smaku przyprawą warzywną.Dodajemy 1-2 łyżki majonezu i wszystko mieszamy.Gotowe.Smacznego

Maminek kulinarny
Andruty z masą kakaową 198

Kolejne wspomnienie z dzieciństwa.Przepis bardzo prosty w wykonaniu a ile uciechy... :)   Składniki:-wafle tortowe-szklanka cukru-1/2 szklanki mleka-20 dkg masła-25 dkg mleka w proszku-3 czubate łyżki kakao-aromat   Mleko, cukier, masło, kakao i aromat zagotowujemy w garnku.   Zdejmujemy z ognia, dosypujemy całość mleka w proszku i bardzo szybko

Maminek kulinarny
Sałatka z łososiem 187

Kolejna propozycja na prostą sałatkę.Tym razem z wędzonym łososiem ( może być też wędzona makrela ).   Składniki:-3 wędzone brzuszki z łososia-10 dkg makaronu chińskiego-puszka drobnego groszku-3 jajka-kilka suszonych pomidorów-kawałek pora-3 ogórki konserwowe-kilkanaście kostek konserwowej dyni-sól, pieprz, majonez   Makaron gotujemy 3 minuty. Przelewamy zimną wodą i odsączamy.Odsączamy też

Maminek kulinarny
Krem ze szparagów 166

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!Składniki:pęczek szparagówbulion wołowy lub drobiowy około 2 litry2 duże ziemniakicebulaporoliwamasłosól, pieprzcukierśmietana lub jogurtnatka pietruszkigrzanki z bułki na maśle (opcjonalnie)Przygotowanie:Łodygi szparagów kroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Francuskie kluseczki ze szpinakiem, sosem figowym i piersią kaczki 227

Kolejnym przystankiem na mapie Europy jest Francja- kolebka sztuki kulinarnej. Ojczyzna mistrzów kuchni, których nazwiska na zawsze zapisały się w historii kuchni światowej, a także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki:200g makaronu risoni20g masła200g młodziutkich liści szpinaku1 cebula

Smakowity Blog Kulinarny
Kaszotto z suszonymi grzybami 186

Kasza gryczana z suszonymi grzybami przyrządzana podobnie jak włoskie risotto. Pyszny, aromatyczny dodatek do dań mięsnych, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi. Danie proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Zapraszam na kaszotto! Skladniki:200g kaszy gryczanej100g boczku2 cebule szalotki2 ząbki czosnku100 ml piwa jasnego500 ml bulionu15g sera grana padanogarść suszonych grzybówsól, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik urodzinowy 140

Puszysty biszkopt przełożyłam kremem z serka mascarpone i Nutelli. Dzieciakom bardzo smakował. Uśmiech na twarzy mojego dziecka- bezcenny. Pomysł na dekorację tortu pochodzi z bloga alebabka.blogspot.com. Krem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Istnieje tylko ryzyko, że może się zważyć, jeśli jego składniki nie będą miały tej samej temperatury. Jeżeli jednak już zdarzy się to nieszczęście, nie załamujmy rąk. Możemy

Smakowity Blog Kulinarny
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 165

czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste dzięki filmikom instruktażowym, które znalazłam w wyszukiwarce internetowej. Pozostałe po filetowaniu "resztki" czyli głowę, ogon i szkielet wykorzystałam do przygotowania pysznego bulionu rybnego, zgodnie z zasadą, że nic nie może

Smakowity Blog Kulinarny