prosty - 1000 przepisów (strona:45/67)

Krem ze szparagów 149

Sezon na szparagi jeszcze trwa. Kolejną moją propozycją na danie ze szparagów jest kremowa zupa. Prosta i szybka w przygotowaniu. Gorąco polecam!Składniki:pęczek szparagówbulion wołowy lub drobiowy około 2 litry2 duże ziemniakicebulaporoliwamasłosól, pieprzcukierśmietana lub jogurtnatka pietruszkigrzanki z bułki na maśle (opcjonalnie)Przygotowanie:Łodygi szparagów kroimy na małe kawałki, czubki (główka plus kilka centymetrów łodygi) pozostawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Francuskie kluseczki ze szpinakiem, sosem figowym i piersią kaczki 207

Kolejnym przystankiem na mapie Europy jest Francja- kolebka sztuki kulinarnej. Ojczyzna mistrzów kuchni, których nazwiska na zawsze zapisały się w historii kuchni światowej, a także prostych i świeżych smaków kuchni regionalnych, bogatych w rozmaite specjały. Przedstawiam dzisiaj jeden z klasycznych przepisów francuskiej kuchni domowej- kaczkę w sosie figowym z kluseczkami. Składniki:200g makaronu risoni20g masła200g młodziutkich liści szpinaku1 cebula

Smakowity Blog Kulinarny
Kaszotto z suszonymi grzybami 168

Kasza gryczana z suszonymi grzybami przyrządzana podobnie jak włoskie risotto. Pyszny, aromatyczny dodatek do dań mięsnych, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi. Danie proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Zapraszam na kaszotto! Skladniki:200g kaszy gryczanej100g boczku2 cebule szalotki2 ząbki czosnku100 ml piwa jasnego500 ml bulionu15g sera grana padanogarść suszonych grzybówsól, pieprz

Smakowity Blog Kulinarny
Torcik urodzinowy 118

Puszysty biszkopt przełożyłam kremem z serka mascarpone i Nutelli. Dzieciakom bardzo smakował. Uśmiech na twarzy mojego dziecka- bezcenny. Pomysł na dekorację tortu pochodzi z bloga alebabka.blogspot.com. Krem jest bardzo prosty w przygotowaniu. Istnieje tylko ryzyko, że może się zważyć, jeśli jego składniki nie będą miały tej samej temperatury. Jeżeli jednak już zdarzy się to nieszczęście, nie załamujmy rąk. Możemy

Smakowity Blog Kulinarny
Karp zatorski w sosie z czerwonego wina 146

czerwonego wina, a inspirowałam się przepisem Pascala Brodnickiego na Karpia winiarza z książki Pascal kontra Okrasa, a podałam go z sałatką ziemniaczaną. Filetowanie karpia okazało się być bardzo proste dzięki filmikom instruktażowym, które znalazłam w wyszukiwarce internetowej. Pozostałe po filetowaniu "resztki" czyli głowę, ogon i szkielet wykorzystałam do przygotowania pysznego bulionu rybnego, zgodnie z zasadą, że nic nie może

Smakowity Blog Kulinarny
Marokańskie kebaby z kurczaka z dipem z awokado Jamiego Olivera 391

Bardzo proste, pyszne danie. Gorące grillowane mięso we wspaniałych chlebkach na ciepło. Dip z awokado nie jest typowo marokański, ale jego gładka, jedwabista tekstura z dodatkiem pikantnej papryczki chilli idealnie pasuje do skwierczących szaszłyków. Przepis na danie pochodzi z książki Kulinarne wyprawy Jamiego. Polecam lekturę! Znajdziecie w niej łatwe przepisy na klasyczne dania zainspirowane podróżami autora. Z pewnością zainspirują

Smakowity Blog Kulinarny
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 182

bobu, czosnku i kuminu.Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem. Składniki:garść listków świeżej miętysok z cytryny1/2 łyżeczki soliświeżo mielony czarny pieprzsaszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżoneworeczek młodego bobu, ugotowanego w osolonej

Smakowity Blog Kulinarny
Knedle ze śliwkami 318

prostej potrawie kryje się tak wiele wspomnień z dzieciństwa.... Charakterystyczna goryczka węgierek zamknięta w miękkich, ziemniaczanych kluseczkach. Śliwki obsypuję cynamonem i cukrem, dodaję trochę masła i otulam ciastem. Podaję z bułką tartą uprażoną na maśle oraz odrobiną cukru i cynamonu. Składniki:500 g śliwek węgierekcynamon mielony700 g ugotowanych ziemniakówjajko250 g mąki (w wersji bezglutenowej mąki ziemniaczanej)szczypta soli1/2 szklanki

Smakowity Blog Kulinarny
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 201

gryczanej, gryczano-pszennej lub gryczano-żytniej. Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa meksykańska 208

Pyszna, wyjątkowa, sycąca, rozgrzewająca.... To tylko nieliczne przymiotniki, jakimi można opisać tę zupę. Swoim rodowodem nawiązuje do klasycznego chili con carne czyli tradycyjnej meksykańskiej potrawy. Połączenie prostych składników takich jak cebula, ziemniaki, fasola, papryka, mielone mięso, kumin sprawia, że jest ona niepowtarzalna w smaku.Składniki:3 średniej wielkości ziemniaki1 marchew1 cebula pokrojona w piórka\2 ząbki czosnku1,5 litra bulionu4

Smakowity Blog Kulinarny
Gołąbki z soczewicą 176

Wegetarianie kochają soczewicę, ponieważ zawiera dużo białka i z powodzeniem zastępuje mięso. To jedna z najzdrowszych roślin strączkowych, do tego jest prosta w przygotowaniu i bardzo sycąca. Znana i szczególnie ceniona na Bliskim Wschodzie jest od ponad czterech tysięcy lat. W starożytnym Egipcie, Grecji oraz u Rzymian stanowiła jedno  z głównych źródeł codziennego pożywienia ubogich. W Polsce soczewica stosowana

Smakowity Blog Kulinarny
Ratatouille w cukinii z grillowaną wędzoną Newellą 203

Ratatouille to potrawa rodem ze słonecznej Prowansji. Jest prostym w przygotowaniu daniem jednogarnkowym. Podstawą dania są świeże warzywa, takie jak cebule, cukinie, bakłażany, pomidory, kolorowe papryki. Jak każda tradycyjna potrawa, posiada mnóstwo wariacji, zarówno jeśli chodzi o dobór składników jak i sposób przygotowania. Istotnym składnikiem są tu też świeże i suszone zioła śródziemnomorskie: bazylia, tymianek, oregano, rozmaryn, które nadają całości

Smakowity Blog Kulinarny
Wątróbki Drobiowe z Sosem Balsamicznym Malinowo-Figowym i Grillowanym Serem Halloumi 167

malinami, też na rukoli. Ja jednak nie chciałam zrobić wiernej kopii. Dlatego wykonanie uprościłam, dodałam trochę od siebie i wyszło mi danie, które pięknie się prezentuje, jest banalnie proste w wykonaniu i przygotowanie go nie zajęło mi dłużej niż 15 minut, a smak....booszzee! Na chwilę zabrał mnie w inny wymiar. Dodatkowym plusem jest fakt, iż mój syn, który

Blondynka Gotuje
Dyniowe risotto- risotto alla zucca 243

Dzisiaj przedstawiam Wam bardzo prosty i szybki sposób na przygotowanie risotto czyli ryż z dynią SKLADNIKI300g dyni400 g ryżu1 l bulionu warzywnegopor lub cebulanać pietruszkipapryczka chilioliwaz oliweksól4 serki w plasterkach o smaku śmietankowym4 łyżki startego sera ParmezanSPOSÓB PRZYGOTOWANIAPrzygotować 1 l posolonego bulionu warzywnego ( ugotować w 1 l wody dowolne posiadane warzywka: np. seler, pietruszka, por, marchew, cebula ) . Obrać dynię

zielonacukinka

Proponowane wyszukiwania