prosty - 1000 przepisów (strona:49/67)

Śledzik , wtorek 4 -go marca. 234

postaciami. Nigdzie na świecie, nasz poczciwy śledź nie smakuje tak wybornie, jak w krajach nadbałtyckich .Szczególnie świeżo złowiony ,ze szczypiorkiem ,prosto z ręki jest atrakcją dla turystów.  Proponuję prostą, smaczną przystawkę z marynowanego śledzia.Tę przystawkę należy przyrządzić tylko z bardzo świeżych rybek. Świeżość ryby poznajemy po czerwonych skrzelach i jasnej, świetlistej łusce.Składniki:3 świeże śledzie0,5 litra

Kulinarny karnet Christophera
Indyk z pęczakiem i warzywami 168

minut Pomidory kroimy i układamy na talerzu wraz z mięsem, kaszą i brokułem Jak widać danie nie należy do szalenie trudnych i skomplikowanych, a wręcz przeciwnie- jest dziecinnie proste. Mimo tego ciekawie wygląda, a jeszcze lepiej smakuje- rozwiązanie idealne na leniwe, niedzielne popołudnie. Miłego dnia

peanutbuttermonster
Pierogi z ziemniakami i pieprzem bałkańskim 192

Pierogi z ziemniakami i z pieprzem to jednej z najlepszych jakie jadłam. Banalnie proste, a smak znakomity. Jedynym dodatkiem do ziemniaków jest cebula, sól i odpowiedni pieprz. U mnie tradycyjnie pieprz czarny lub pieprz bałkański, ale dla lubiących ostre smaki polecam pieprz cayenne. Składniki na farsz: 1 kg ziemniaków 2 cebule 1-2 łyżeczki pieprzu w zależności od upodobań

Apetyczna babeczka
Kolorowe galaretki 155

dworze gorąco, więc trzeba było zrobić jakiś prosty, zimny, kolorowy deser (choć czasochłonny) i tak powstały pasiaste galaretki...     Miałam okazję wypróbować nowość dr Oetkera - żelatynę fix do deserów... i muszę Wam powiedzieć, że jest rewelacyjna! Zwykła żelatyna często lepiła mi się w jedną wielką grudkę i nie chciała się rozpuścić w masie... a ta nowa żelatyna

Aga w kuchni
Sushi 157

mojemu zdziwieniu wcale to nie jest takie trudne jak nam się wydaje. Owszem, jest trochę pracy w przygotowaniu i pokrojeniu wszystkiego, ale samo zwijanie sushi jest bardzo proste :). My będziemy robić maki-zushi, futomaki, uramaki i nigiri-zushi. Poszczególne nazwy i rodzaje sushi zależą od składników, jakie dodamy do środka :). Na początku zrobię Wam małe wprowadzenie przed

Zainspiruj się kuchnią
Dozownik Cuisipro ze sklepu Q-Decor- współpraca 137

właśnie kształt jest idelany, bo trudno go przewrócić naciskając na pompkę! Łatwy w utrzymaniu czystości ,bo rozbieralny na części. Popatrzcie- producent daje nam gwarancję na 25 lat. Jest prosty w obsłudze- nalewamy płyn do wskazanego poziomu. Następnie dopełniamy wodą do poziomu następnego. Zakręcamy i...delikatnie obracamy w celu wymieszania wody z płynem- nie potrząsamy , nie tworzymy piany. Mus , który wydostaje

Z Kuchni Do Kuchni
MUSZELKI TESCIOWEJ 149

duże i bardzo słodkie oraz jedyne w swoim rodzaju. Dlatego nie bez przyczyny dodam je do mojej potrawy aby złagodzicnieco ostry temperament czosnku i papryczek...) Danie jest genialnie proste i smaczne i tesciowa wiedzałaco robi żeby sięnie zmęczyć..zrobić piorunujące wrażenie i przy tym jeszcze odebraćmoc zachwytów pod swoim adresem. ... Wykonanie Do szerokiego ale nie wysokiego rondla dajemy ----> pomidory

Z Kuchni Do Kuchni
DAFI - Szklany dzbanek filtrujący 2 L - LED Sensor 142

zdrowotnej PZH. Następny plus to- możliwość pełnego recyklingu szkła, szkło boro-krzemowe jest szkłem w 100% ekologicznym..czyli ,korzystasz ze szkła przyjaznego środowisku! Dzbanek składa się z kilku elementów prostych w obsłudze i łatwych w utrzymaniu ich w czystości.   Szklany dzbanek filtrujący 2 L -  LED Sensor został wyposażony we wlew  zamknięty  z uchylną klapą, co umożliwia

Z Kuchni Do Kuchni
Bałabuchy kochają...olej rzepakowy! 195

poziom cukru we krwi, problemy z trzustką, anemią, dolegliwości tarczycy, reumatyzm, osteoporozę,choroby serca, choroby układu krążenia ...to olej rzepakowy i bałabuchy są właśnie dla Ciebie ! Wykonanie jest banalnie proste, a produkt końcowy , tak go nazwę, można jeść na wiele sposobów. Ogranicza nas jedynie brak fantazji.  Ciasto ziemniaczane przygotowujemy z ugotowanych 12-15 dużych ziemniaków, tłuczemy i studzimy. Następnie

Z Kuchni Do Kuchni
Puchar Bogów z Bakalland 142

bardziej tuczących pokarmów. Ponadto skrobia zawarta w lekko niedojrzałych, zielonkawych bananach tworzy wyścielenie błony śluzowej żołądka, dzięki temu chroni ją przed działaniem soku żołądkowego. Banany są również źródłem cukrów prostych, zapewniających szybki zastrzyk energii. Ze względu na to, stanowią doskonałą przekąskę dla osób mających większe zapotrzebowanie energetyczne np. tych, których czeka trudna rozmowa w sprawie pracy. Banany zawierają również magnez

Z Kuchni Do Kuchni
Marynowana sałatka ze złotą wstęgą 219

selera.  Wymieszać rękami dokałdnie ,aby dyski z cukini porozdzielały się. UWAGA! Aby nadać charakteru dodałam łyżkę oleju z czerwonych sycylijskich , bardzo ostrych papryczek. Opcja nieobowiązkowa. Wykonanie oleju jest proste-świeże czerwone ostre papryczki pokrój zalej olejem i odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce. Dolewaj oleju bo ten niknie. Mogą leżec w ten sposób przyrządzone calymi latami

Z Kuchni Do Kuchni
ROOIBOS SENSE - LOYD 161

Anglicy co dzień po południu celebrują picie herbaty, tak mieszkańcy południowej Afryki delektują się naparem z liści aspalatu prostego. Roślina ta, zwana powszechnie rooibos, czyli czerwonokrzew, uprawiana jest wyłącznie w jednej prowincji Republiki Południowej Afryki. Ale od razu zyskała tu popularność dzięki łagodnemu smakowi, pięknej rubinowej barwie i wyjątkowym właściwościom leczniczym. NIGDY nie piłam Rooibos, gdyż jakoś dziwnie mi się

Z Kuchni Do Kuchni
Schab z szynkowaru 197

mój pierwszy raz z szynkowarem, który jest prezentem od właścicieli sklepu Przyjemne Gotowanie. Tego przedmiotu nie musiałam opisywać, ani nikomu pokazywać, ale to bardzo proste urządzenie jest genialne! Takiego schabu to ja w życiu nie jadłam! Soczysty i pyszny! Z racji, że to było moje pierwsze doświadczenie zarówno z szynkowarem jak i solą peklową zasugerowałam się proporcjami z bloga Kulinarne

Blondynka Gotuje
Pieczony budyń waniliowy 209

Pieczony budyń waniliowy może być słodkim śniadaniem lub pysznym i prostym deserem. Dlaczego pieczony? Otóż w ten sposób zrobimy go bez dodatku mąki – zetnie się dzięki samym żółtkom i będzie bezglutenowy. Jest wyjątkowo delikatny – jako, że je się go na zimno przypomina w smaku aksamitny krem waniliowy. Tak mi posmakował, że chyba zużyję na ten budyń cały zapas

Poezja smaku
Sernik na zimno z galaretką ze Sprite`a 265

masa serowa to jedna wielka improwizacja :) Wrzucałam do niej to co wpadło mi w ręce. I wiecie co? Sernik wyszedł delikatny, kremowy i pyszny! A do tego bajecznie prosty w wykonaniu! Biszkopt:Pieczemy biszkopt z dwóch jajek <-----z tego przepisu (klik). Pieczemy go w tortownicy o średnicy 23 lub 26 cm.Masa serowa: 500 g sera dwukrotnie zmielonego (ja użyłam

Blondynka Gotuje

Proponowane wyszukiwania