Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów . Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki
Chilli Czosnek i Oliwaniedawno moją kolekcję książek kulinarnych zasiliła nowa pozycja. "The Lebanese Kitchen" Salmy Hage to przepięknie wydane tomisko (waży chyba ze 3 kilo) zawierające kilkaset tradycyjnych libańskich przepisów - od przystawek po desery. Wątpię, czy kiedykolwiek będę potrzebowała kolejnej pozycji o kuchni libańskiej :) A propos, chcielibyście jej recenzję? Zainspirowana moją nową książką oraz typowo libańskimi produktami, o których przeczytałam we wstępie (czyli(...)Wybaczcie mi tę butelkę na zdjęciu. Przepis przygotowałam specjalnie na konkurs, ale zagapiłam się i nie opublikowałam go na czas. W każdym razie to nie jest wpis sponsorowany. Proste flatbready Składniki: 3 szklanki mąki pszennej ok. 3/4 szklanki ciepłej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek oliwy Do miski wsyp mąkę, sól i proszek
Chilli Czosnek i OliwaPysznie świeża, zjawiskowo zielona i oryginalna w smaku zupa. Moje kochane dzieci nazywają ją zupą " szrekową". Dodatek migdałów i sera mascarpone czyni ja naprawdę zjawiskową
Malinowe PocałunkiDzień dobry, Jedliście kiedyś świeży groszek? Taki prosto "z krzaka"? Kiedy byłam dzieckiem, co roku spędzaliśmy wakacje u mojej Cioci w Borach Tucholskich. Ciocia, przede wszystkim
Chilli Czosnek i Oliwatrzeba patrzeć w kategoriach albumu. Na jej klimat składają się nie tylko fotografie, ale również typografia i grafika. W związku z powyższym, przekład książki na inny język nie jest prostą sprawą. Wszystkie czcionki należy odtworzyć i zrobić to z należytym wyczuciem. Spójrzmy na okładkę i podtytuł książki. Porównajmy oryginał z wersją polską. Abstrahując od treści, czcionka jest inna, układ(...)Katie. Podzielone są ze względu na typ dania, tak jak to było u Lebovitza , ale mamy tu trochę więcej kategorii: śniadania, lunche, sałatki, kanapeczki i drinki, obiady, przekąski, przystawki i sosy oraz na koniec - desery. Każdy znajdzie coś dla siebie. W przepisach znajdziemy różnorodne warzywa, zioła, kasze. Można poczuć się zainspirowanym po dłuższym przeglądaniu książki. Gdzieś czytałam, że jest
W kuchni wieczoremzróżnicowaną dietę oraz niskokaloryczność wielu dań. Dania pochodzą z wielu stron świata (kuchnia brytyjska, włoska, francuska, azjatycka i wiele innych) . Z tą książką ugotujesz zupy, dania główne, przygotujesz sałatki, przystawki, desery. Zaletą większości z dań jest łatwa dostępność składników nawet w polskich sklepach i niski koszt przygotowania . W tej książce Jamie spisał się pod tym względem na medal (wiele innych(...)chlebem, jak kupować ryby i czym się kierować przy ich zakupie, jak wykorzystać resztki owoców, i wiele innych… Podsumowując: Jedna z najlepszych kulinarnych książek ostatnich lat! Mnóstwo świetnych, prostych i tanich przepisów i duża ilość nieoczywistych porad kulinarnych to zdecydowana przewaga nad innymi pozycjami książkowymi ostatnich lat. Absolutny must-have każdego kulinarnego pasjonata . Po kupieniu tej książki, będziesz
WojnaNaSmaki.plPomału wracam do starych nawyków żywieniowych. Po żurawinie wysypu nie było, to próbujemy dalej. A dalej taka zupa. I mój pierwszy krem. Plus bagietka
bastalenaKultura picia kawy w Polsce rozwija się bardzo szybko. Również częściej sięgamy po kawę wypaloną osobiście zamiast tradycyjnie przygotowanej porannej kawy, która tak naprawdę w zapachu
naRuszcieDzień dobry, Z nowym rokiem wkroczyliśmy w radosny czas Karnawału. Czas przebieranych bali i różnych zwariowanych imprez. Jak wiadomo, żadne dobre przyjęcie nie uda się bez
Chilli Czosnek i OliwaOd czasu do czasu miewam zrywy na odchudzanie swoich potraw... Z uwagi na fakt, iż rozpoczęłam już akcję Bikini 2014 (jako, że że start akcji
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaW Polsce serem który najczęściej trafia na ruszt jest oscypek. My do grillowania, smażenia i pieczenia polecamy cypryjski ser Halloumi. Prawdziwym powodem aby wypróbować właśnie ten
naRuszcieoliwy, co bardzo mi odpowiada. W menu odwiedzanych przeze mnie tawern trochę brakowało mi dań wegetariańskich ( brakuje ich wśród dań głównych, alternatywą jest wybranie 2-3 wegetariańskich meze - przystawek ) i irytowało mnie dodawanie frytek prawie do każdego dania. Ale ogólne wrażenie mam bardzo pozytywne i uważam kuchnię grecką za niezwykle smaczną. Zapraszam was do obejrzenia mojego kulinarnego pamiętnika(...)był to ser smażony na chrupiąco na małej patelence z dwoma uszkami, lecz duszone cebula, papryki i pomidory, posypane fetą i natką pietruszki. Danie jest przepyszne i bardzo proste. W menu tawern występuje wśród przekąsek, czyli meze i rzeczywiście porcja jest nieduża. Ja swoją uzupełniłam porcją tzatziki i chlebem pita. Zdjęcie robiłam o zachodzie słońca. Czyż nie wygląda uroczo
Chilli Czosnek i Oliwabastalenowe różowe okulary ustąpiły miejsca marchewkom. Nie sądziłam, że kiedyś to nastąpi, chyba się starzeję. Na blogu zaś witam mielonymi kulkami. Super! A gdzie przepisy na
bastalenaprzyjemnej wycieczce nadchodzi czas, żeby napełnić kieliszek wina, usiąść na krzesełku w kuchni i przyjrzeć się jak David gotuje. Przepisy podzielone są ze względu na typy dań: przekąski, przystawki, dania główne, dodatki i desery. Najwięcej miejsca poświęcone zostało daniom głównym i deserom. Nie mogło być inaczej w przypadku tych ostatnich, ponieważ autor, doświadczony cukiernik, ewidentnie ma słabość do słodkości. Czekolada(...)pośmiać się. Za to ją najbardziej cenię i polecam Wam z całego serca. Moja ocena: ***** (5/5) W kolejnych wpisach przedstawię "Moja francuska kuchnia" Rachel Khoo i "What Katie Ate. Prosta kuchnia w dobrym stylu" Katie Quinn Davies
W kuchni wieczoremsię nim podzielić również z Wami. Łosoś z pieczarkami i koprem włoskim w ziołowym naleśniku i szybkim cieście francuskim porcja dla 2 głodnych osób - danie obiadowe lub dla 4 - przystawka ( Michela Roux przygotowującego to danie można obejrzeć w tym odcinku) Potrzebujemy: ok. 500-600 g łososia (filet - w dwóch równych kawałkach) 100 g bulwy kopru włoskiego(...)zsuwamy całość na półmisek. Serwujemy i kroimy po ok. 10 min. od wyjęcia z piekarnika. Podajemy z lampką białego wina. Smacznego! PS. Przepis jest pracochłonny, ale tak naprawdę dość prosty. Ciasto można wprawdzie zastąpić gotowym francuskim, ale wierzcie mi na słowo, warto się trochę potrudzić. Ciasto z tego przepisu jest delikatne, ładnie się rozwarstwia i wprost rozpływa się w ustach
Ratunku obiad