Sajgonki z mieszanką orientalną 264Przepis został przygotowany na konkurs firmy Iglotex. W tym momencie chciałabym też zaprosić Was do głosowania na mój przepis za pośrednictwem aplikacji, którą znajdziecie na profilu
Pasja Smaku
CHLEBEK PITA Z NADZIENIEM 220Zaczęło się od tego, że z wczorajszego obiadu zostały mi 2 wielkie kotlety. Zastanawiałam się jak je wykorzystać, bo wiadomo, że odgrzewane już nie smakują. I
Walijskie Pichcenie
Sajgonki 368Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim tłuszczu
Marta Gotuje
Groszek z marchewką 324Do obiadku zamiast surówki podaję często groszek z marchewką . Baaaardzo go lubię :-) Czasem też jem groszek z marchewką nie w porze obiadowej, ale tak po prostu
Anielska Kuchnia Ani
Krewetki z czosnkiem, chili i pietruszką 246Krewetki bardzo lubię, zwykle jednak jem je w restauracji, najczęściej w sushi. Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie aby spróbować przyrządzić je samemu. Znalazłam
Mania Gotowania
Pasta z wędzoną rybą (makrela) 311Należałoby tu wspomnieć o zaletach odżywczych wędzonej makreli. Ta morska ryba jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze zawarte w
kulinarnyJa
Kibbeh po polsku 280kolorów, smaków i zapachów z domieszką kuchni francuskiej i tureckiej. Królują w niej mezze, tak jak w innych krajach śródziemnomorskich, małe przystawki. Prawdziwy libański posiłek to zestaw ok. 30 przystawek (na ciepło i zimno), podanych jednocześnie. Kibbeh to danie narodowe Libańczyków, bardziej rozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu, smażone w głębokim tłuszczu(...)aromatyczne przyprawy, świeża mięta i natka pietruszki oraz orzeszki piniowe lub słonecznik do pikantnego farszu. Zamiast smażenia krótkie pieczenie w piekarniku. Świetnie smakuje z sosami na bazie gęstego jogurtu. Prosta i aromatyczna potrawa, która z powodzeniem zastąpi mielonego. Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 16 Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 2 szklanki ugotowanego
SzczyptaSmaQ
Tradycyjne śledzie w occie 265Nie wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W
UgotujmyTo.pl
Caponata - sycylijski gulasz z bakłażanem 256Składniki : 2- cukinie i 1 bakłażan 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego 100 ml wina białego półwytrawnego 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1
Proste Potrawy
Pasztet z drobiowych wątróbek 224Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek. A smak drobiowych wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam nadziać je suszoną żurawiną lub
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
C- Kwiaty cukinii z serkiem i suszonym pomidorem 184Dziś coś specjalnego - pieczone kwiaty cukinii:) Samych kwiatów chyba próżno szukać w sklepach, trzeba by je upolować u jakiś zaprzyjaźnionych ogrodników, a ze swej strony zachęcę
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chrupiące chipsy ziemniaczane z mikrofalówki 8641Kto z nas nie lubi chipsów ziemniaczanych? Te chrupiące, małe przekąski mogą być naprawdę uzależniające. Ich cena jest jednak dość wysoka poza tym zawierają sporo tłuszczu
Złote przepisy
Śledzie w oleju i pomidorach 232Składniki : 6 słonych filetów śledziowych - wpierw wymoczonych w wodzie pół szklanki oleju 2 średnie cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 dag sparzonych rodzynek, po wymoczeniu
Proste Potrawy
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 242się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa. Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre(...)został opatrzony krótkim wstępem od autorki, listą składników, opisanym w etapach sposobem przygotowania, liczbą porcji oraz czasem przygotowania. Podoba mi się również, że wszystkie receptury zostały zilustrowane zdjęciami, których proste piękno wyjątkowo przypadło mi do gustu. Dodatkowo, przy sposobie przygotowania, zamieszczono malutkie ilustracje ułatwiające zrozumienie kolejnych kroków przygotowania przepisu. Na końcu książki znajdziemy także indeks przepisów oraz propozycje śródziemnomorskiego
Chilli Czosnek i Oliwa
Karnawałowe przekąski. KANAPECZKI "NA RAZ". 443**************************** Witam w Nowym Roku! Zmieniliśmy właśnie cyferkę w kalendarzu z 2 na 3. I jak się czujecie starsi o kolejny rok, pełen doświadczeń? Szczerze? Ja
W kuchni Karmel-itki