proste przystawki - 344 przepisów (strona:13/23)

Sałatka wykwintna 218

Sałatka wykwintna jest bardzo prosta i efektowna. Dodałam szynkę, ale z powodzeniem możecie ją zastąpić wędzonym łososiem. Składniki: Sałata roszponka (lub inna, jesli lubicie inną) Szynka parmeńska Parmezan (najlepiej pokrojony w cienkie długie plastry) Balsamiko Oliwa Oliwki (opcjonalnie) Sól i pieprz Wszystkie składniki należy poukładać warstwowo na siebie na dole sałata, potem kilka kropli oliwy i blasamico następnie szynka(...)oliwki, jeśli lubicie. Tę sałatkę można jeść, jako przystawkę do pieczonego łososia lub krwistego steku

Kulinarna rozmowa
Sajgonki z mieszanką orientalną 238

Przepis został przygotowany na konkurs firmy Iglotex. W tym momencie chciałabym też zaprosić Was do głosowania na mój przepis za pośrednictwem aplikacji, którą znajdziecie na profilu

Pasja Smaku
CHLEBEK PITA Z NADZIENIEM 197

Zaczęło się od tego, że z wczorajszego obiadu zostały mi 2 wielkie kotlety. Zastanawiałam się jak je wykorzystać, bo wiadomo, że odgrzewane już nie smakują. I

Walijskie Pichcenie
Sajgonki 333

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sajgonki to jedno popularnych dań kuchni azjatyckiej. Ryżowe naleśniki zawijane z mięsem i warzywami, smażone w głębokim tłuszczu

Marta Gotuje
Groszek z marchewką 297

Do obiadku zamiast surówki podaję często groszek z marchewką . Baaaardzo go lubię :-) Czasem też jem groszek z marchewką nie w porze obiadowej, ale tak po prostu

Anielska Kuchnia Ani
Krewetki z czosnkiem, chili i pietruszką 216

Krewetki bardzo lubię, zwykle jednak jem je w restauracji, najczęściej w sushi. Już od jakiegoś czasu chodziło mi po głowie aby spróbować przyrządzić je samemu. Znalazłam

Mania Gotowania
Pasta z wędzoną rybą (makrela) 273

Należałoby tu wspomnieć o zaletach odżywczych wędzonej makreli. Ta morska ryba jest bardzo bogata w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Zdrowe tłuszcze zawarte w

kulinarnyJa
Kibbeh po polsku 251

kolorów, smaków i zapachów z domieszką kuchni francuskiej i tureckiej. Królują w niej mezze, tak jak w innych krajach śródziemnomorskich, małe przystawki. Prawdziwy libański posiłek to zestaw ok. 30 przystawek (na ciepło i zimno), podanych jednocześnie. Kibbeh to danie narodowe Libańczyków, bardziej rozwinięta wersja naszego mielonego, tradycyjnie przygotowywane z mięsa wołowego lub jagnięciny z dodatkiem ryżu, smażone w głębokim tłuszczu(...)aromatyczne przyprawy, świeża mięta i natka pietruszki oraz orzeszki piniowe lub słonecznik do pikantnego farszu. Zamiast smażenia krótkie pieczenie w piekarniku. Świetnie smakuje z sosami na bazie gęstego jogurtu. Prosta i aromatyczna potrawa, która z powodzeniem zastąpi mielonego.   Czas przygotowania: 40 minut Porcje: 16     Składniki: 500 g mięsa  mielonego  wieprzowo-wołowego, 2 szklanki ugotowanego

SzczyptaSmaQ
Tradycyjne śledzie w occie 240

Nie wyobrażam sobie Wigili bez śledzi w occie, jeśli nawet – w przeciwieństwie do innych wigilijnych potraw – robię je częściej niż raz w roku. W

UgotujmyTo.pl
Caponata - sycylijski gulasz z bakłażanem 223

Składniki  : 2- cukinie i 1 bakłażan 2 cebule 3 łyżki koncentratu pomidorowego  100 ml wina białego półwytrawnego 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki 1

Proste Potrawy
Pasztet z drobiowych wątróbek 194

Pasztet z drobiowych wątróbek przygotowywałam podobnie jak Pâté z drobiowych wątróbek. A smak drobiowych wątróbek można wzbogacić na kilka sposobów. Polecam nadziać je suszoną żurawiną lub

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
C- Kwiaty cukinii z serkiem i suszonym pomidorem 159

Dziś coś specjalnego - pieczone kwiaty cukinii:) Samych kwiatów chyba próżno szukać w sklepach, trzeba by je upolować u jakiś zaprzyjaźnionych ogrodników, a ze swej strony zachęcę

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Chrupiące chipsy ziemniaczane z mikrofalówki 8623

Kto z nas nie lubi chipsów ziemniaczanych? Te chrupiące, małe przekąski mogą być naprawdę uzależniające. Ich cena jest jednak dość wysoka poza tym zawierają sporo tłuszczu

Złote przepisy
Śledzie w oleju i pomidorach 207

Składniki : 6 słonych filetów śledziowych - wpierw wymoczonych w wodzie pół szklanki oleju  2 średnie cebule 4 łyżki koncentratu pomidorowego 5 dag sparzonych rodzynek, po wymoczeniu

Proste Potrawy
Recenzja książki "Łatwa kuchnia śródziemnomorska" Claudii Roden 216

się np. czym są i jak są wykorzystywane kiszone cytryny, ciasto filo oraz woda pomarańczowa.  Książka obejmuje ok. 40 przepisów, które zostały podzielone na cztery działy: zupy i przystawki, ryby i owoce morza, drób i mięso oraz makarony, kasze i warzywa. Znajdziemy tu dania ze wszystkich zakątków basenu Morza Śródziemnego, od aromatycznych dań marokańskich po słoneczne smaki Hiszpanii. Niektóre(...)został opatrzony krótkim wstępem od autorki, listą składników, opisanym w etapach sposobem przygotowania, liczbą porcji oraz czasem przygotowania. Podoba mi się również, że wszystkie receptury zostały zilustrowane zdjęciami, których proste piękno wyjątkowo przypadło mi do gustu. Dodatkowo, przy sposobie przygotowania, zamieszczono malutkie ilustracje ułatwiające zrozumienie kolejnych kroków przygotowania przepisu. Na końcu książki znajdziemy także indeks przepisów oraz propozycje śródziemnomorskiego

Chilli Czosnek i Oliwa